[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
koala - The Return  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

denitratoarele astea sunt chestii greu de controlat e si parerea mea,cu risc mare sa ti omoare tot acvariul la momentul potrivit,tre sa testezi mereu apa ca sa fii sigur ,mai bine torni vodka otet carbon etc si il skimezi,or sa apara tehnologii noi pe baza de glicol pentru denitrare da mai dureaza ca doar e un hobby,incepusem la un moment dat sa construiesc un denitrator urias pentru un bazin de apa dulce da am gasit alte metode mai bune si am renuntat la el,algae scrubber mi se pare o idee buna de export daca ai un acvariu mai overstocked cu multi pesti,te scapa de multe necazuri,e sigur,ieftin de facut si te scapa de circuitul azotului clasic pe baza de bacterii algele consumand direct amoniacul care nu mai are timp sa se transforme in no2 no3,iar la un algaescrubber ai avea un avantaj ca cu cat hranesti mai mult cu atat merge mai bine vazusem un tip algaescrubber care sta in apa in acvariu il postez aici poate te ajuta cu ceva https://www.youtube.com/watch?v=utu2SADmj2g si la algae scrubber poti sa nu schimbi apa niciodata doar sa adaugi elementele care se consuma plus ca mai ai avantajul ca poti sa stii cate alge ai uitandu te la ele pe cand la cultura de bacterii iti trebuie microscop ca sa fii sigur

This message was edited 1 time. Last update was at 29/09/2014 22:50:25

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Revin cu ce am scris anteorior, Shubi nu furajeaza cat tine, nici pe departe.
Un reactor de genul ala de care vorbesti tu, la cat furajezi tu, trebuie sa functioneze
anoxic (anaerob) ca sa faca treaba si sa fie suficient de mare. Si fara un controller
de redox eu nu m-as risca, distanta intre denitrificare si hidrogen sulfurat e de la
-250 mV la -300 mV, adica e foarte mica. Intreaba-l pe Iulian, are experienta cu
reactorul de sulf care e cel mai performant din ce stiu eu la nivel de hobby. Dar si
foarte periculos.

Eu zic sa mai astepti sa vezi ce se intampla acum, de la un nivel mai mic de nitrati
e posibil ca sa iti faca fata reactorul cu biopeleti. Nu am o explicatie logica, dar e
posibil sa mearga dupa ce ai nitratii sub o anumita valoare. Posibil ca denitrificarea
sa fie inhibata la un nivel mare de nitrati cu reactor de biopeleti, cum aveai tu 20.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Sa clarific

Las la o parte glicolul mentionat mai sus, e prima data cand aud de el si nu stiu despre ce e vorba. Ma voi limita doar la reactoarele de denitrificare cu care am experienta, specific, cel cu prafuri, cat si cel cu sulf.

Exista doua tipuri de bacterii care pot face denitrificare, unele au nevoie de o sursa de carbon pentru ca sa poata scoate oxigenul din No3, altele au nevoie de sulf ca sa scoata oxigenul din No3. Ambele culturi au nevoie de un mediu cu foarte putin oxigen, altfel, nu s-ar mai chinui sa scoata din No3 ci s-ar descurca direct cu oxigenul din apa.

Dezavantajele reactorului unde se cresc bacterii care solicita aditie de carbon (gen al lui Shubi) sunt:
a) bacteriile au nevoie de sursa de carbon continuu. Intre a hrani de 2 ori pe zi, sau a hrani la cateva zile, tot trebuie sa fii langa acvariu.
b) reactorul nu se calibreaza singur. Daca moare un peste, creste No3, bacteriile s-ar putea reproduce sa consume surplusul, dar tu nu stii sa dai mai mult carbon ca sa sustina aceasta crestere (caci pui cat stiai ca trebuie sa pui) si ... No3-ul in surplus ramane. Trebuie masuratori dese de No3 ca sa poti ajusta cantitatea de praf (sau sa indesesti hranirea).

Reactorul este super ok din punct de vedere al denitrificarii, daca ai timp sa stai langa el ... insa odata ce baietii au pus la punct denitrificarea pe baza de sulf, si nu pe baza de surse de carbon, dezavantajele au aparut imediat. Caci, la reactorul pe baza de sulf:
a) bacteriile au sulful la indemana in interiorul reactorului. Intre jumatate de an si un an, sulful este acolo bine mersi, nu trebuie adaugat zilnic sau la cateva zile.
b) din cauza ca sursa de hrana este deja acolo, reactorul se poate autocalibra, daca No3 se ridica la un moment dat (de exemplu ca moare un peste), exista suficient sulf cat bacteriile sa se inmulteasca temporar si sa consume No3-ul suplimentar.

Insa, exista dezavantaje si la reactorul cu sulf, chiar mai mari decat la cel cu prafuri:
a) Reactia de denitrificare produce acid sulfuric. FOARTE nashpa. Este obligatoriu ca in reactorul de sulf (gen SNBlue, SN400 ...) sa fie prezenti hidrocarbonati pentru ca acidul sulfuric sa fie anulat inainte ca apa sa fie intoarsa in acvariu. In cazul reactorului SH400 (deci H in loc de N) care contine 1L de sulf (fara hidrocarbonati) este obligatoriu si reactorul HR400 care se inseriaza dupa, plin de hidrocarbonati. De aceea Dragos spune ca este foarte periculos reactorul, pentru ca daca nu iti pui hidrocarbonati suficienti cat sa poata compensa tot acidul sulfuric care se produce, atunci e de rau.
b) fara sa fiu sigur de asta, caci nu mai am logurile de la inceputul acvariului cand nu aveam reactor, pH-ul scade un pic. Este o opinie pe care am intalnit-o pe mai multe forumuri cand am studiat despre reactoarele astea, cand am facut schimbul de la reactorul pe baza de sursa de carbon, la reactorul pe baza de sulf. Se spune ca hidrocarbonatii nu doar ca anuleaza acidul sulfuric, ci si refac pH-ul, dar notiunile mele de chimie nu sunt atat de bune incat sa imi dau seama exact ce se intampla. Multi zic ca pH-ul scade un pic.
c) se cicleaza intr-o saptamana, vs reactorul pe baza de prafuri care se cicleaza in 2-3 zile.

Bon.

Pompa de recirculare interna au toate reactoarele de denitrificare, indiferent de sursa de hrana a bacteriilor. Inclusiv al meu. Este obligatoriu incat toata apa sa fie dusa la bacterii, fara sa se formeze zone de apa 'statuta'.
De asemenea, abele tipuri de reactoare au nevoie de un debit FOARTE REDUS. 5 picaturi in plus de apa, si bacteriile vor folosi oxigenul din apa proaspat intrata in reactor. Este critic pentru eficienta reactoarelor ca debitul de apa (oricat de mic ar fi) sa nu introduca atat de mult oxigen cat bacteriile sa se leneveasca dar sa aduca suficient No3 incat sa simti efectul reactorului. In plus, nu vrei sa nu fie deloc oxigen, caci atunci o dai in 'rotten egg smell' si iar, pesti in deriva, etc. 5 picaturi de apa pe minut mai putin, si iar e de rau.

Din cauza acestui echilibru precar si imposibil de tinut manual dar si eficient, ai nevoie de:
a) sonda REDOX care masoara cam cat oxigen este in reactor - iar oamenii experimentand au descoperit ca in jur de -250mV este o valoare buna, dar sub -300mV apare 'rotten eggs smell' (gazul acela aiurea care pute).
b) controller care atunci cand sonda REDOX zice valoarea a ajuns sub -250mV (sau cat pui tu referinta, la mine e -240mV), da drumul la o pompa peristaltica - rolul ei fiind sa impinga incet apa in reactor, in timp ce pe tubul celalalt, o alta apa 'curata de No3' este impinsa inapoi in acvariu. Intr-un minut, doua (la mine cel putin) pompa de 1.5L/h aduce suficienta apa incat potentialul redox este ridicat catre -220mV (chiar mai sus), pompa peristaltica este oprita de controller, si bacteriile au ce rontai.

Doua observatii:
a) exista si bacterii care vor consuma oxigenul in surplus din apa proaspat adusa - si abia dupa aceea intra bacteriile care il folosesc pe cel din No3. E un echilibru care se formeaza, mai intai e consumat oxigenul din apa proaspata (adica potentialul redox incepe sa scada de la -220mV spre -240mV) in timp ce restul bacteriilor vor folosi sulful (sau carbonul daca tii reactor pe baza de carbon) ca sa si denitrifice.
b) este obligatoriu ca furtunul care duce apa in acvariu sa nu fie gatuit pe nicaieri. Azotul trebuie sa iasa pe undeva - altfel, boom.
c) in cazul in care nu vrei sa folosesti sonda + controller, nu ai nicio sansa sa tii no3-ul constant mic - ori aduci prea mult oxigen in acvariu si denitrificarea e foarte foarte redusa caci e mult mai usor sa fie O2 folosit si nu cel din NO3, ori nu aduci suficient oxigen in apa, si atunci o dai in belelele, indiferent de reactor.

De la Aquamedic am cumparat si reactor, si sonsa redox si controller-ul respectiv. Ca sa iti faci o impresie:
a) 182 lire, Reactor SNBlue: http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/aqua-medic-blue-sulphur-nitrate-reductor-p-5438.html
b) 236 lire, Controller fara sonda: http://www.aquacadabra.co.uk/Aqua-Medic-mV-Controller-without-Sensor.html
c) 82 lire, Sonda Redox PG13.5 : http://www.swelluk.com/aquarium/aquarium-controllers-41/electrodes-164/aqua-medic-ph-and-mv-electrodes-476.html

Desore sonda redox, musai sa fie PG13.5 sau cat zice in manualul reactorului ales de tine, caci nu e sonda normala clasica, ci trebuie infiletata in capacul reactorului (sa pastreze reactorul ermetic) - iar Aqua-medic vinde si sonde redox normale insa nu de acelea vrei, ci cea care se infileteaza. Eu nu am SNBlue caci e urias ci SN400 ... dar toate reactoarele de la ei (inclusiv cele cu prafuri sursa de carbon, cat si cele de sulf) vin cu o gaura acoperita in capac, de unde desurubezi cepul si infiletezi inapoi sonda. Daca te decizi sa infiletezi sonda dupa ce reactorul de sulf s-a ciclat si expui continutul la aer - poti considera ca ai deciclat reactorul si astepti o saptamana sa-l reciclezi (ma refer daca mergi pe sulf).

TL/DR: Nu cred ca este atat de complicat pe cat suna, sper sa te fi lamurit de ce este aproape imposibil sa fii reactorul eficient fara sonda si controller.

This message was edited 2 times. Last update was at 30/09/2014 07:44:23


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@Dragos:

- Reactorul pe care o sa-l faca Shubi o sa contina 15 litri mediu poros, deci cred ca e destul de mare,
- Reactorul de pelete e subdimensionat, clar... degeaba face fata acum, la nitrati mici. Ce ma fac peste 2 luni, cand nitratii or sa creasca iar?

@viulian: Merci, incepe sa se vada luminita ...

This message was edited 1 time. Last update was at 30/09/2014 07:51:05


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Koala, sper ca ai rabdare pentru masuratori si ajustat constant ... reactorul e ok, cat timp reglezi des debitul si sursa de hrana - dar o sa te primesc in lumea celor care folosesc reactoare pe baza de sulf fooooarte curand (si sper sa vii ca sa nu ma fac de ras cu invitatia )

Ce estimez este ca ori nu o sa simti efectul (daca hranesti mult in acvariu), ori o sa fie o scadere foarte mica.
Si o sa tot oscilezi intre a hrani mai mult sau mai putin reactorul (caci nici prea mult praf nu poti pune caci il intorci in acvariu daca debitul este constant prin reactor). Mie mi s-a luat destul de repede

This message was edited 2 times. Last update was at 30/09/2014 08:01:49


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asta ca sa nu zici ca nu ai fost avertizat
O sa ajungi la sulf si controller redox

Intreaba-l de curiozitate pe Shubi cata mancare da el in bazinul lui si fa comparatia cu tine.

Si eu am un reactor la picatura cu 6 litri de denitrate, dar nu aditionez carbon organic in el,
foloseste ce se gaseste prin apa (mai scapa de la biopeleti).

Si nu ai fost atent, sugestia mea era ca e posibil ca odata ce ai un anumit nivel de nitrati (sub 10
sa zicem) reactorul sa reduca nitratii care se produc (presupunerea mea este ca daca nivelul de
nitrati este mai mare atunci asta inhiba intr-o oarecare masura denitrificarea si nu reusesti sa scazi
nivelul - nu uita ca spre exemplu amoniacul este factor limitativ pentru nitrificare, daca sari de o
anumita valoare nu mai are loc niciun proces de nitrificare).

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Intreaba-ma
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bah, teoria, aia pe care mi-a explicat-o mie Shubi, suna ceva de genul:

- avem incinta care contine orice fel de mediu poros (am ales spartura de coral, ca e ieftina... puteam sa folosesc Matrixu' din dotare),
- avem o pompa care recircula apa in acea incinta... cu scopul de a evita colmatarea si aparitia zonelor "moarte. La mine, incinta va fi alcatuita din 3 cilindri interconectati (ca sa fac volumul ala de 15 litri).
- avem o pompa (mica), cu rolul de a alimenta incinta cu apa din sistem... debit mic de apa.
- in incinta se dezvolta o fauna de bacterii... in final, ele fac / halesc si nitratii.
- in functie de teste, se aditioneaza carbon lichid (NOPOX).
- daca lipsesc de-acasa o perioada lunga (concediu) si nu mai are cine sa faca teste/ sa aditioneze sursa de carbon, atunci reactorul se comporta doar ca un simplu nitrificator (fara sa mai faca si denitrificarea).
- e ca si cum as avea, in sump, toata cantitatea aia de spartura de coral...

Shubi m-a asigurat ca, dupa ce trece "perioada de rodaj", acest reactor va functiona de capul sau... fara riscuri si fara teama ca ma scol dimineata si gasesc pestii otraviti.
Cel putin, eu asa am perceput toate explicatiile savante cu bacterii si nitrati si nitriti si plm.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

koala wrote:@Dragos:

- Reactorul de pelete e subdimensionat, clar... degeaba face fata acum, la nitrati mici. Ce ma fac peste 2 luni, cand nitratii or sa creasca iar?



Folosesti peletele All-in-one? Ai constatat vreo schimbare?

Reef 600L / Planted
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai decat sa stai cu pipeta si sa torni nopox nu crezi ca-i mai simplu sa faci un uprgrade la un reactor mai mare in care poti turna si 3l de peleleti?

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@vm70:

- Vali, nu am foarte multe lucruri de spus... la mine, asta e prima experienta cu peletele, deci nu pot sa fac o comparatie justa.
- am pornit reactorul prin iunie, cu 3-400 grame pelete obisnuite (primite)... apoi am plecat in concedii, pana pe la jumatatea lui august.
- perioada iunie-septembrie (adica, pana ieri) a fost una in care nu am facut niciun fel de schimb de apa.
- am pesti mari si destul de multi... le dau de mancare "ca la pastravarie".
- in august (cred ca pe la jumatate), am inceput sa bag si pelete din astea noi (all-in-one)... treptat, cate 2-3 linguri pe saptamana.
- nu am mai facut bloom bacterian (ca la inceput, in iunie)... nitratii s-au oprit la valoarea 15-20, fara sa mai creasca. Dar, nici nu au coborat sub acest prag!
- zilele trecute am mai bagat niste pelete, pana peste limita (1,5 litri) reactorului... ca sa aiba loc, am scos sita aia de protectie, lasand tubul "gol" pe dinauntru... evident ca pompa mi le-a aruncat in teava de recirculare, asa ca a trebuit sa dau totul afara... sa demontez toata "jucaria" si sa mai scot din ele.

- mi-a disparut, COMPLET, orice urma de cyano din acvariu... de unde aveam covor rosu, pe nisip si pe pietre, acum nu mai exista nici o urma!
- am ceva alge paroase, d-alea lungi si verzi... nu ceva de speriat, dar totusi exista!

Ca sa fiu cinstit, mie mi-a placut cum s-a comportat bazinul... daca reactorul ar fi fost mai mare, sunt convins ca as fi facut o treaba si mai buna.


@Akaiu: Dragule, problema unui reactor mai mare iese din discutie, cel putin la prima vedere.

- nu pot sa-l fac mult mai inalt, pentru ca sumpul nu imi da voie (dpdv constructiv, e o adevarata inginerie sa bag ceva acolo).
- probabil, cu chiu cu vai, cred ca as putea sa bag un reactor mai mare in diametru (cel de acum era din tub de 10 cm)... avand aceeasi inaltime de 35-45 cm.
- Shubi dozeaza saptamanal niste prafuri de la Red Sea (ABC+), iar reactorul acela l-a ajutat sa nu schimbe apa de peste 8 luni... mi s-a parut minunat! )
- Shubi mi-a vorbit foarte frumos despre acel reactor al sau, astfel incat imediat m-a tentat sa incerc si eu o treaba similara... constructia acelui reactor, din 3 cilindri, inseriati si interconectati, imi permite sa-l bag in spatiul acela (lung si ingust) de sub masa... cum, necum, voi avea in sistem inca 15 litri de material poros care sa lucreze pentru mine (reactorul asta va fi de 3 ori mai mare decat cel de la Shubi).
- in cazul in care nu ajung la rezultatele dorite (desi, am incredere in ce-a zis Shubi), voi face si un alt reactor (strict, doar pentru pelete)... din tub mai gros.


In fond, acvaristica e o permanenta provocare!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

foarte tare explicatia membrului viulian,daca stiam asta de la inceput inainte sa ma apuc de costructia denitratorului de care vorbeam ma lasam pagubas,totusi chiar si cu controler si sonda redox sistemul tot nu e ,,flawless,, ,ce faci cand ti se strica sonda redox cum am vazut de atatea ori ?si iti baga mai multa apa decat ar trebui,ajungi la slabe performante in denitrificare si posibil sa introduci substantele alea nedorite in acvariu

This message was edited 1 time. Last update was at 30/09/2014 18:48:40

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

2smokes wrote:foarte tare explicatia membrului viulian,daca stiam asta de la inceput inainte sa ma apuc de costructia denitratorului de care vorbeam ma lasam pagubas,totusi chiar si cu controler si sonda redox sistemul tot nu e ,,flawless,, ,ce faci cand ti se strica sonda redox cum am vazut de atatea ori ?si iti baga mai multa apa decat ar trebui,ajungi la slabe performante in denitrificare si posibil sa introduci substantele alea nedorite in acvariu


Thanks. nu am avut probleme cu sonda redox inca dupa un an si ceva daca nu doi, dar cred ca te poti prinde usor daca se strica.
Daca arata constant un nivel anume (prea mic sau prea mare) e anormal - caci treci pe langa acvariu si vezi valorile scrise pe controller. Daca sunt diferite fata de ceea ce te astepti sa vezi, sau nu mai auzi pompa pornind o vreme, sau merge intr-una ... pana la urma - vor fi semne ca e ceva in neregula si se poate remedia - nu cred ca se poate intampla sa stai luni de zile pana sa te prinzi ca e ceva in neregula.
Adica da, nu e nimic redundant in reactor - gen ca la avioane, 3 circuite hidraulice redundante dar probabil ca 1-2 sapt pana te dumiresti ca sonda are o problema, iti cuplezi pompa direct in prinza si vezi ca nu se schimba redox-ul cum voiai. Sau ca nu mai merge de 2 zile dar redox-ul sta sus in loc de -400mV ...

Later edit: acum ca ma gandesc, am avut la un moment dat probleme cu cultura de bacterii care a acoperit sonda redox si avea o intarziere de raportare parca valorile se schimbau mult mai lent decat ma asteptam. Am fost nevoit sa desfac si sa curat, dar am hotarat sa curat tot reactorul caci devenise prea scarbos oricum, inauntru. Cred ca am pus poze la topicul lui, dar nu mai tin minte

This message was edited 2 times. Last update was at 30/09/2014 19:12:51

[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

da ,tre sa tii sondele curate,sunt foarte sensibile mai ales la grasimi ,spre exemplu aveam niste sonde dinastea la o piscina,facea lumea baie intrau femeile cu uleiul de plaja care facea un film imperceptibil la suprafata,filmul ala de ulei se depunea pe sonda si o lua razna baga acid si clor in piscina de te manca pielea cand ieseai din apa,turna 25 de litri de acid care trebuiau sa ajunga vreo 3 saptamani intr o ora
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nenea Koala, prafurile alea ABC+ de la Red Sea de care vorbesti nu au nicio legatura cu denitrificarea, prafurile
alea sint o solutie 3 in 1 pentru Ca, Mg si Alcalinitate. In reactor trebuie sa dozezi o sursa de carbon organic,
iar aia e NOPOX de la Red Sea, daca tot vorbim de Red Sea.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Yeap, stiu... adica, m-am documentat putin, zilele astea.
Ideea era ca se folosesc prafurile alea ca sa reechilibrezi balanta elementelor din apa... treaba asta, si cu reactorul ala, te ajuta sa schimba apa mult mai rar.

Adica, cum imi place mie!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/11/2011 23:02:37
Messages: 327
Location: Bragadiru, Ilfov, Romania
IP:
Offline

Exista doua tipuri de bacterii care pot face denitrificare, unele au nevoie de o sursa de carbon pentru ca sa poata scoate oxigenul din No3, altele au nevoie de sulf ca sa scoata oxigenul din No3. Ambele culturi au nevoie de un mediu cu foarte putin oxigen, altfel, nu s-ar mai chinui sa scoata din No3 ci s-ar descurca direct cu oxigenul din apa.


Sa intzelegem de aici faptul ca inclusiv denitrificarea intr-un reactor cu biopelete nu mai are loc daca in el ajunge prea mult oxigen?
[Yahoo!]
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Principiile de functionare pentru cele 2 tipuri de reactoare sunt diferite:

Biopellets: Cultiva un nr f mare de bacterii aerobe care consuma NO3 (hrana), ele respirand O2 din apa. Bacteriile asimileaza NO3-ul, sunt eliminate constant din reactor si necesita skimare.
Reactor denitrificare: Cultiva un nr mai mic de bacterii anaerobe care consuma NO3 ca hrana, dar mai ales pentru respiratie. NO3 este descompus in N2(gaz) si O2 de catre bacterii, N2 fiind eliminat in atmosfera. Datorita debitului f mic, bacteriile rezida in reactor(nu sunt eliminate in masa), si nu necesita skimare.

Reef 600L / Planted
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

lucianvlad wrote:Sa intzelegem de aici faptul ca inclusiv denitrificarea intr-un reactor cu biopelete nu mai are loc daca in el ajunge prea mult oxigen?


Sincer, acum m-am uitat cum functioneaza reactorul cu biopellets, pentru ca nu am folosit. Am gasit un link aici cu principiul: http://npbiopellets.dvh-import.com/index.php/How-it-works.html , iar link-ul este luat din acest topic: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1938197

Se pare ca in jurul bilutei se formeaza un strat mai mare de bacterii aerobe care incearca sa consume oxigenul din apa, iar sub acest strat si suprafata bilutei se formeaza o zona anaeroba unde celelalte bacterii folosesc No3-ul pentru oxigen.

Ma gandesc, daca agiti prea tare 'pastilele' probabil ca e mai greu pentru straturile respective sa se formeze si scade eficienta reactorului.
De asemenea, cred ca vor fi MULT mai multe bacterii aerobe care se hranesc cu oxigenul din apa direct si un numar mai mic de bacterii anaerobe. Adica poti aduce oricat oxigen se poate - se dezvolta mult bacteriile care il consuma direct (aerobe) si apa cu No3 ajunge mai greu in zonele anaerobe care l-ar consuma. Probabil ca de aceea eficienta scade daca viteza apei creste (mai mult oxigen) ?

Insa daca incerc sa il compar cu un reactor anaerob, in reactorul anaerob exista niste populatii de bacterii care consuma oxigenul proaspat intrat (presupunand ca debitul este la picatura) si tot restul suprafetei din interior este dedicat bacteriilor anaerobe. Dar se schimba tehnica de control: in loc sa variezi debitul de oxigen incat sa pastrezi o populatie mai echilibrata de bacterii, sau sa te joci cu sursele de carbon, in reactorul anaerob trebuie sa masori potentialul REDOX ca sa te asiguri ca nu dai in alte probleme cu 'rotten eggs smell'. Avantaj: suprafata / volum urias pentru bacteriile anaerobe ...

Cam atat pot sa ma prind deocamdata ..

This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2014 07:39:46


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

No dragilor, pana acum am citit dar vazand ca in sfarsit s-a prins cineva de smecherie, testata si constatata functional demult de mine, tin sa confirm faptul ca Iulian are dreptate in afirmatiile de mai sus cu o singura exceptie. In reactorul anaerob trebuie sa masori potentialul REDOX atunci cand alimentarea cu apa se face discontinu, ajutat de o pompa peristatica care porneste si se opreste in functie de semnalele transmise de catre sonda.
La alimentarea continua a reactorului (in functie de volumul acestuia, in cazul lui Koala maxim 70 litrii pe zi), bacteriile aerobe vor consuma rapid oxigenul inca din primul reactor ramanand ca bacteriile din reactoare 2 si 3 sa se ocupe de o descompunere anaeroba)
Procesul de "amorsare" al reactorului se poate face si natural dar pentru o grabire a procesului va fi ajutat cu sursa de carbon, in speta NOPOX, il prefer fiind produs certificat de firma serioasa dedicata acvaristicii, vodca e pentru alcoolici iar otetul de sezon
Si de ce sa stea Koala cu sticla de vodca in mana, stresat, sa se intrebe "sa pun ori sa nu pun, as pune da nu ma lasa sufletu` " (inghitand sec ) ), doar nu s-o pune sa bea nopox , e mai sigur si pentru noi alcolicii )
Dupa amorsarea sistemului, procesul va continua natural, numarul de bacterii din medii va fi direct proportional cu cantitatea de oxigen respectiv nitrat/fosfat din apa.
reglajul se va face efectiv din robinet dar nu este nevoie de un reglaj fin.
La iesirea din reactoare nitratul va fi 0, asta inseamna ca in maxim o saptamana va circula intregul volum de apa prin el iar completarea in urma testelor saptamanale cu ABC+ si rectificarea lunara cu A, B, C va permite eliminarea schimbului de apa.
O permite la mine, intr-un bazin plin de duri, de 7 luni, cu 2 pesti de talie mare (hepatus, flavescens) si 9 pesti de talie mica (clovni, bicolor, filefish, cleaner) folosind un singur reactor cu volum de 5 litrii si skimmer Deltec 1455. De ce n-ar face fata la Koala avand 3 reactoare inseriate pe o singura platforma cu un Beckett ?
Desigur, veti spune ca un coral poate trai si rau dar cred ca mi-ati vazut bazinul, nu-i cazul sa mai comentam aspectul asta, e de locul 3

This message was edited 2 times. Last update was at 01/10/2014 08:39:11

 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com