[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano reef 60x30x30 cm aquascape peninsula - um02122  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Hmmmm nu cunosc toate produsele scoase si adaugate - dar oare ai scos ceva Carbon activ si ai lasat acvariul fara ?

Altfel nu prea pot sa-mi explic ce se intampla asa brusc ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Banuiesc ca am introdus prea multe bacterii cu plicul de BioNitratEx. Poate ca era mai bine sa-l fi pus fara sa-l populez in cub. Desi am rulat skimmerul si pompele de apa imi arunca multe bule de aer prin acvariu, poate ca a scazut brusc cantitatea de oxigen disponibila si clownii au devenit mai susceptibili la infectii.

JBL recomanda sa pui BioNitratEx in acvarii marine cu Carbon activ. In mediile anterioare, ClearFx Pro avea activitate similara carbonului activ, pare-mi-se cu rasini absorbante.

Una peste alta, ieri am scos clownii din acvariu, le-am oferit un fresh water dip si i-am mutat intr-un acvariu de tratament unde am diluat NtLabs Antimicrobial. Au o pompa care arunca apa in sus ca intr-o fantana arteziana ca sa mentin oxigenarea si o piatra de aer pentru extra oxigen. Un incalzitor la 50w mentine 26 ºC si un termometru ca sa verific temperatura.

Au disparut petele de pe ei si respiratia greoaie si urmeaza sa-i transfer in acvariu de indata ce incep sa manance.

E fascinant sa vezi clownii in apa dulce. In 15 minute trec prin toate stadiile, de la denial la acceptance.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

um02122 wrote:... E fascinant sa vezi clownii in apa dulce. In 15 minute trec prin toate stadiile, de la denial la acceptance.

Am tinut eu pesti la salinitate 1.008 (aproape 2 luni)... daca nu stiai, nu-ti dadeai seama ca e "apa dulce".
Pestii se comportau normal, mancau, se alergau etc.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

um02122 wrote:Banuiesc ca am introdus prea multe bacterii cu plicul de BioNitratEx. Poate ca era mai bine sa-l fi pus fara sa-l populez in cub. Desi am rulat skimmerul si pompele de apa imi arunca multe bule de aer prin acvariu, poate ca a scazut brusc cantitatea de oxigen disponibila si clownii au devenit mai susceptibili la infectii.



Te rog ajuta-ma sa inteleg. Am cautat descrierea produsului si spune ca saculetul nu trebuie niciodata deschis pentru ca incetineste fluxul de apa astfel incat bacteriile sunt fortate sa lucreze la nitrati, nu sa ia oxigenul din apa. In mod normal nu ar fi trebuit ca si in situatia in care erau prea multe bacterii in saculet (din indiferent ce motiv, poate ciclul nitrogenului din aquanano40 e mai intens si de aici numarul mai mare de bacterii decat ar fi fost necesar in nanoreef) sa moara surplusul, sa se ajusteze populatia la cantitatea disponibila de no3 in loc sa consume oxigen din apa?
Si de ce unul din plicuri a acumulat hidrogen sulfurat?
Si-au revenit complet clovnii?
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Multumesc ca-ti bati capul sa intelegi ce se intampla, din pacate fara teste microbiologice sunt doar discutii filozofice si supozitii. Eu am postat mai mult ca sa ajut pe viitor pe cineva care va ajunge in situatia mea. In general cand schimbi ceva major in acvarii de recif e bine sa o faci cand esti pregatit: apa sarata gata preparata, apa de osmoza, echipamente, medicamente, medii de filtrare, acces la resurse, timp etc.

Intradevar, densitatea materialului din care e facut saculetul limiteaza viteza cu care apa trece prin saculet la o valoare optima (care favorizeaza popularea mediului organic cu un anumit tip de bacterii, anaerobe). Prospectul il gasesti si in acest thread, cateva posturi mai devreme.
Daca insa viteza cu care apa trece prin filtru este inferioara acelei viteze optime, apa care trece prin saculet are o viteza inferioara vitezei optime. Am observat ca in aceste conditii apar bacteriile sulfuroase pe bio palletele din saculet. Partea faina este ca se pare ca si acestea proceseaza nitratii. Partea proasta e ca daca umbli la plic in timpul procesului de curatenie periodica, poti raspandi acel hidrogen sulfurat in apa. In cub apa toxica trece prin skimmer si printr-un saculet cu medii ceramice poroase si probabil ca nu mai apuca sa se intoarca in display, intrucat animalele de acolo nu par afectate de H2S.. Bacteriile par sa ramana localizate la pliculet, mediile ceramice ramanand albe si nemirosing a sulf. De asemenea, pare ca sulful se formeaza doar la suprafata saculetului, nu si in saculet.

Legat de supozitia ca bacteriile au redus nivelul de oxigen din acvariu, ma refeream la cele care s-au scurs din saculet in acvariu (bacteriile libere din apa). Ele au albit apa si tot ele au facut skimmatul sa arate de un alb tulbure si sa fie mai abundent.

Am emis aceasta supozitie pentru ca stiu ca in cazul suplimentarii cu bacterii Dr. Tim's Waste Away (mananca nutrienti, in speta nitrati si fosfati) se recomanda ca in prima saptamana sa pui jumatate din cantitatea recomandata si sa ai skimmerul pornit ca sa nu se sufoce vietuitoiarele din lipsa de oxigen. Urmatoarea saptamana poti aduaga cantitatea recomandata si la fel in fiecare sapamana dupa. Si Waste Away are tot o consistenta laptoasa.

In display pare ca LPS care erau nefericiti au ramas nefericiti dar nu am mai pierdut nici un cap nou. Am tratat si aici cu NTLAbs antimicrobial, cu skimmerul si filtrul oprit. Ei zic sa le tii pentru 24 de ore asa, dar intentionez sa repornesc skimmerul mai tarziu in seara asta si maine dimineata devreme si filtrul.

Clownii sunt la tratament de 24 de ore si la 48 de ore se intorc in display.

Pare o tampenie sa tratezi cu antimicrobiale un acvariu la care filtrarea de baza e cea biologica bazata pe bacterii, dar am facut asta in trecut in cub fara sa trebuiasca sa repet ciclarea acvariului (new tank syndrome). Acum nu stiu cat de eficienta este medicatia, dar clownii au scapat de corneea aceea albicioasa si albul de pe piele a disparut. De asemenea respira mult mai bine. E adevarat ca schimbul de gaze este masiv in acvariul de tratament, am observat ca pestii au microbule de aer lipite pe barbie.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Si eu m-am lovit de H2S dar nu in felul asta (pestii erau apatici, au facut punctele albe in acea perioada) ma rog, nu aveam controller la reactorul de denitrificare (era pe prafuri atunci). Intre timp m-am lenevit si am luat controller cu sonda redox si trecut pe sulf.

De asemenea, pare ca sulful se formeaza doar la suprafata saculetului, nu si in saculet.


Nu inteleg cum se poate forma la suprafata sacului, dar in sac sa fie suficient oxigen incat sa nu se formeze H2S ?
Pare un poisoning tot ce se intampla - doar ca ... atunci cand la mine H2S a ajuns in acvariu, deasupra acvariului mirosea tare urat, pestii erau apatici si se lasau dusi de apa in zone de curenti mici (in colturi) si stateau acolo pe o parte. Ma rog trist. Am avut noroc sa am apa de schimb, si cred ca pestii au facut ich in acea perioada sau dupa, doar controller-ul a stabilizat treaba.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

um02122 wrote:Multumesc ca-ti bati capul sa intelegi ce se intampla, din pacate fara teste microbiologice sunt doar discutii filozofice si supozitii. Eu am postat mai mult ca sa ajut pe viitor pe cineva care va ajunge in situatia mea.


Recunostinta e din partea mea pentru ca sunt interesat de subiect, iar descrierile amanuntite si pozele cu privire la ce se intampla in acvariile tale ma ajuta. Planuiam sa construiesc un fel de reactor de denitrificare desi nu stiu daca am intetes bine principiul pentru vroiam practic sa copiez un model gasit pe un forum: sticluta de denitrate gaurita la intrare si iesire, legata la pompa de apa cu un robinet pentru ajustarea unui flux slab si asta e. Aici vad ca se vorbeste si de o sursa de carbon de exemplu pentru sustinerea bacteriilor denitrificatoare. O sa mai studiez oricum, nu e panica.
Apoi am vazut la tine Bionitratex si am zis uite un reactor direct, cu saculetul care restrictioneaza fluxul etc. Si pare sa functioneze foarte bine, sunt foarte multe persoane care l-au folosit si au zis ca e foarte bun. O sa mai caut sa vad daca s-a mai lovit cineva de treaba cu hidrogenul sulfurat in timpul folosirii de bionitratex si revin daca gasesc ceva relevant.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

In cub eu am favorizat formarea H2S prin debit redus la pompa de retur (max 500 lph, plus ca am pus-o la baza deci ridica apa cam 35 de cm, am coturi si split care reduc si mai mult debitul).

Cu debit suficient in filtru nu cred ca vei avea aceste probleme.

In plus, daca mai faci prostia sa pliezi plicul in doua ca sa incapa in filtru, reduci debitul prin pallete la jumatate sau chiar si mai mult.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

um02122 wrote:In cub eu am favorizat formarea H2S prin debit redus la pompa de retur (max 500 lph, plus ca am pus-o la baza deci ridica apa cam 35 de cm, am coturi si split care reduc si mai mult debitul).

Cu debit suficient in filtru nu cred ca vei avea aceste probleme.

In plus, daca mai faci prostia sa pliezi plicul in doua ca sa incapa in filtru, reduci debitul prin pallete la jumatate sau chiar si mai mult.


La fel am si eu, de 550 lph, oricum planuiam sa pun una externa de 1000 si sa elimin o sursa de caldura din apa, e bine de stiut ca am un motiv in plus sa fac asta.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ummm ... totusi, cred ca o pompa de 500L/h nu duce la formarea H2S ... reactorul cu sulf (sa zicem denitrificare "pe steroizi") cat si cel Denitrate (cu prafuri) e alimentat de o pompa peristaltica de 1.5L/h care merge sa zicem doar 10 minute pe ora - hai 15 minute, comandata de controller: cand potentialul redox scade sub -240mV, pompa porneste si aduce picurand aproape apa "cu oxigen" in reactor. Datorita inertiei, potentialul continua sa scada spre -250mV nu reactioneaza imediat dar apoi, din cauza aportului nou de oxigen (1.5 L / h) incepe sa creasca (oxigenul isi face prezenta). Cand trece de -240mV in sus pompa se opreste. Redoxul continua sa creasca spre -210mV si apoi ramane iar fara oxigen, si se intoarce spre -240mV si tot asa ...

Am mari dubii ca o pompa de 500L/h va ajuta cu ceva procesul de denitrificare pur si simplu, abia daca scade spre -350mV potentialul si sta acolo jumatate de zi, incepe sa miroasa a H2S.

Poate mediul respectiv ajuta la denitrificare (chimica sau biologica) dar in nici un caz 500L/h nu va produce H2S - am reactoare de 1 an jumate, am avut probleme cu pompele etc. H2S se poate forma sa zicem intr-un loc unde nu circula mai deloc apa (gen deep sand bed, sau poate daca sacul prinde pe undeva aer cand e indesat si aerul nu mai poate scapa de acolo si nici apa sa nu mai intre). Avantajul reactorului de sulf este ca e "self adjusting" in sensul ca daca nitratii cresc, bacteriile de acel tip au suficient sulf sa consume oxigenul in surplus. Reactorul de tipul celalalt, cu prafuri (cred o sursa de carbon) trebuie ajustat de mana, daca ai nitrati mai multi la un moment dat, tre sa bagi mai mult praf in el ca sa compenseze.

Asa ca eu nu pot sa-mi explic cum de oamenii cred ca un mediu de filtrare pentru bacterii normale, nealimentat cu sursa de carbon sau avand sulf la dispozitie, cu o pompa uriasa de 500L/h si nu la picatura cu 1.5L/h reuseste sa consume No3 si sa produca azot. Probabil ca se formeaza mici zone unde apa nu circula asa de mult, dar este atat de ineficient incat eu nu m-as complica pentru ca fara o sursa de carbon, bacteriile respective nu pot sa denitrifice cum trebuie - si daca il misti un pic ... s-a dus jucaria.
Un reactor dedicat vine cu o pompa de recirculare puternica in interior pentru ca aportul de apa cu oxigen este controlat deci nu conteaza ca apa din interior e plimbata peste tot. Si e util taman ca sa nu se formeze galme de circulatie si mai redusa.

Ideea cu saculetul e interesanta, sa reduca acolo debitul de apa, dar iar, mi se pare foarte instabil - la unii poate sa mearga, la altii nu, e atat de delicat echilibrul oxigenului (lipsa lui) incat fara controller nu merge sau ar merge foarte foarte ineficient. Si daca se ridica un pic nitratii, nu se va "autoregla" incat populatia de bacterii sa creasca samd .... Oricum, mie mi-e cam greu sa inteleg principiul acolo

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

viulian wrote:un mediu de filtrare pentru bacterii normale, nealimentat cu sursa de carbon sau avand sulf la dispozitie


In prospectul lui Bionitratex zice ca ar contine nutrienti pentru bacterii si ca ramane eficient pana la 1 an, bineinteles depinzand foarte mult de acvariul in care este folosit.

Una peste alta, de cand citesc despre marine observ ca sunt lucruri fine care ne scapa chiar si celor mai experimentati, sunt solutii care merg la unii foarte bine si la altii mai putin bine, cum ar fi bionitratex. Am tot citit pareri entuziaste de la oameni care il folosesc ca atare, fara sa-l bage in reactor sau sa-i adauge carbon sau sulf si pare ok. Bine, pe termen lung e posibil sa se schimbe datele problemei.

OP, scuze ptr deturnarea topicului, daca e nevoie cred ca putem deschide un topic separat sa-l barfim pe bionitratex asta, daca or mai fi persoane care l-au folosit.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu ma uit cu mare mirare la voi ... citesc cu placere toate discutiile, chiar daca mi se pare relativ "inutila" toata zbaterea asta.
In fond, vorbim de niste bazine mici unde toate problemele pot fi rezolvate extrem de usor prin schimburi de apa.
Dar, ca si "exercitiu intelectual", recunosc foarte cinstit ca treaba e de "urmarit".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

)
Eu unul sper sa pot tine sub control nitratii cu o opulare si hranire adecvata plus schimburi de apa. Om vedea.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Plicul de BioNitratEx este dintr-o panza deasa care limiteaza debitul prin ea. Inauntru sunt niste bilute albe de doua dimensiuni, unele cu diametru pe la 1 mm, altele cu diam de vreo 2 mm. Astea sunt sursele de carbon. Ideea e sa dozezi carbon cu biopallete fara reactor.

Daca nu poti sa pui plicul fara sa-l pliezi sunt sanse sa obtii H2S. Asta nu inseamna ca asta urmareste producatorul. Daca pliezi plicul apa nu mai poate trece prin plic si trece pe langa. Si apar petwle negre si mirosul de H2S.

Pompa mea de 500 lph sigur nu trage 500 din mai multe motive:
- trebuie sa ridice apa ca sa o intoarca in display;
- apa se intoarce printr-un tub care se conecteaza la o piesa in Y. O parte se duce mai departe printr-un reductor la 6 mm prin tub de 6 mm si de aici se desparte pentru cele doua refugii. Cealalta parte se intoarce in display printr-un flow deflector Hydor Flo.
- am curatat pompa acum vreun an ultima data.

Motivul pentru care am inceput sa folosesc BioNitratEx e ca mi-a spus cineva ca foloseste si tine nitratii jos cu el fara sa schimbe apa de sase luni. Eu vreau sa schimb apa pentru ca nu dozez nimic.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Ieri seara, la venirea din vacanta am gasit acvariul ok. Toti coralii vii, insa cam zburliti si suparati.

La numaratoarea pestilor lipsea un cardinal din cei patru (l-am gasit in MP10, parea proaspat mort si fara semne evidente de boala) si unul din clowni inca respira greu si avea dificultati posturale. Celalalt clown si-a revenit complet.

Am mai pus o doza de NTlabs antibacterial si m-am culcat, eram frant dupa vacanta activa si drumul lung.

De dimineata, mai disparusera inca doi cardinali. Pe astia nu i-am gasit nicaieri in acvariu. Singurul supravietuitor avea o pata alba pe o parte. Clownul nu e mai bine.

Pesti fara simptome de boala:
- watchman goby
- tailspot blenny
- royal gramma
- pigmy gobies.

Toti crevetii par ok (sexy, cleaners, peppermint, pistol).

Azi o sa testez sa vad cum a migrat metabolismul azotului in acvariu (amoniac, nitriti, nitrati).

Pare ca acvariul va ramane fara pesti, ramane sa decid daca il mentin sau o iau de la zero cu el.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Am ramas fara niciun cardinal. Iar clownul suferind pare sa fie aproape de sfarsitul suferintei.

Am tras o linie si concluzia e ca probabil am o boala pe care am mutat-o intre acvarii si la care pestii din cub sunt imuni sau asimptomatici. Avand in vedere aceste caracteristici, probabil ca este o boala parazitara.

Ce am facut ca sa incerc sa-i salvez: freshwater dip pentru 15 minute, tratament cu cupru intr-un acvariu separat pentru doua zile, tratament cu NT Labs Antibacterial la doza full afara din acvariu pentru doua zile si trei tratamente cu NT Labs Antibacterial la jumatate de doza (doza safe pentru nevertebrate) direct in acvariu. De asemenea, am crescut fluxul de apa in acvariu marind cantitatea maxima vehiculata de MP10 (reef crest mode).

Ce nu am facut: puteam sa-i izolez intr-un acvariu spital si sa-i tin pentru un curs full de tratament cu cupru (doua saptamani) si apoi la observatie pentru inca patru. Din pacate a fost imposibil datorita vacantei.

Ca linii de final:
- acvariul va fi considerat infestat cu o boala (cel mai probabil parazitara)
- pestii care nu prezinta simptome vor putea fi transferati in alt acvariu doar dupa un curs complet de tratament
- singura actiune pentru moment va fi sa scot pestii care mor si sa ofer o moarte rapida celor muribunzi (voi alege varianta cu apa rece de eutanasiere)
- in acest acvariu nu mai adaug pesti
- voi oferi pestii din acvariu pe gratis celor care au posibilitatea si dorinta sa-i adopte si sa ii trateze/carantineze corect. Daca nu le gasesc o casa adoptiva adecvata voi face asta personal si ii voi transfera intr-un alt acvariu dupa aceea.
- cubul e considerat sursa acestei boli parazitare si va fi tratat similar.
- pana la sfarsitul verii voi inchide ambele acvarii si voi trece la un acvariu de recif sistematizat (cu sump, overflow BeanAnimal CTC) cu un aquascape similar celui din acvariul lui Noemi. Voi folosi numai piatra uscata (voi tine in apa de osmoza piatra vie pe care doresc sa o folosesc din acvariile curente) pe care o voi curata in apa de osmoza schimbata in mod regulat. Toti pestii vor trece printr-un proces de carantina cu dip-uri si hiposalinitate care va dura sase saptamani. Asta inseamna ca voi adauga pesti o data la fiecare sase saptamani. Voi folosi o instalatie UV si voi suplementa cu bacterii nitrificatoare in mod regulat. O sa am nevoie de o multime de sfaturi la constructie. Planuiesc sa dau drumul la acest acvariu la inceputul toamnei, pana in mijlocul lui octombrie cand e ziua lui Noemi. Voi deschide in curand un nou topic pentru acest acvariu.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bah, imi pare rau! Am trecut prin asta si stiu cum te simti cand iti vezi pestii mierlind.
Suntem aici, cu sfaturi si idei...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Greu de spus ce se intampla, as suspecta ceva legat de acvariul in sine, daca in celalalt acvariu pestii au rezistat.

Daca acel saculet a produs H2S, dar din cate stiu o cantiate mica de H2S se dizolva repede in apa si n-ar fi o problema, ci o cantitate mare devine o problema ... habar n-am.

Sorry man se mai intampla, mergem inainte ..

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Merci de incurajari, din fericire moralul nu e jos. Mi-am asumat anumite riscuri cand am sarit peste carantina si eram pregatit sufleteste pentru aceasta eventualitate. Eu zic ca a mers destul de bine pana acum.

As fi destul de ofticat daca se intampla in ciuda tuturor precautiunilor.

Eu am teoria asta despre adaugat pestii fara carantina/eventual tratament profilactic. Este ca sexul fara prezervativ. Merge pana nu mai merge. Uneori te alegi cu sifilis sau gonoree si le tratezi. Alteori cu o hepatita virala cronica sau HIV si nu mai scapi de ele. Macar cu acvariile poti sa o iei de la zero si sa fii mai atent data viitoare

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4732
Location: Berks
IP:
Offline

Scurt video update (fara cardinali si fara unul din clowni, care au murit in recentul semicrash; LPS s-au stabilizat, zoa sunt inchisi de 2 saptamani si pare ca si-au pierdut culoarea):


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com