[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
osram floura  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Unde as putea sa gasesc Osram Floura77 si la ce pret e??Tocmai am cumparat philips tld-830 si am inteles ca a dat rezultate asocierea asta(osram floura-tld-830) sau daca ar fi ceva cu care as putea inlocui osramul??
addiy
Junior member

IP:

cesrobis wrote:Unde as putea sa gasesc Osram Floura77 si la ce pret e??Tocmai am cumparat philips tld-830 si am inteles ca a dat rezultate asocierea asta(osram floura-tld-830) sau daca ar fi ceva cu care as putea inlocui osramul??

Eu am cautat Osram Floura de 18w(60cm) dar n-am gasit pana in prezent. Dac vrei Osram Floura de 36w gasesti la magazinul de electrice de pe str Ritmului, prima statie de tranvai dupa Obor, inspre Dristor. Scrie mare pe geamul magazinului OSRAM.
Sper sa-ti fie de folos informatie.
[Email]
Dragosman
Moderator
[Avatar]

IP:

Incercati pe la Praktiker / Bricostore

In Aquarium Veritas!
[Email] [Yahoo!]
addiy
Junior member

IP:

Dragosman wrote:Incercati pe la Praktiker / Bricostore

Am incercat eu si nu este. Cei de la praktiker au returnat neoanele de genul asta ... din motive comerciale
[Email]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

am uitat sa spun; osramul de 18 w!
Dragosman
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai... hai ... punem mana de la mana sa strangem de-o cutie? Sunt si eu amator de 4 buc.

In Aquarium Veritas!
[Email] [Yahoo!]
addiy
Junior member

IP:

Dragosman wrote:Pai... hai ... punem mana de la mana sa strangem de-o cutie? Sunt si eu amator de 4 buc.

4 buc de 18w?
Si eu sunt amator de 1-2 buc de 18w .
Din cate am auzit au mai fost astfel de initiative si cel care s-a acupat de comanda .... a cam ramas cu buza "tumefiata" :-). Poate gasim o strategie sa strangem banii inainte. Sau daca sunt alte propuneri...
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

cesrobis wrote:sau daca ar fi ceva cu care as putea inlocui osramul??
Ochiometric mi se pare ca Sylvania Grolux si Sera Plant Color emit cam aceeasi lumina cu Osram Fluora 77. Repet: ochiometric, n-am facut analiza spectrului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

MARELE ALB wrote:
cesrobis wrote:sau daca ar fi ceva cu care as putea inlocui osramul??
Ochiometric mi se pare ca Sylvania Grolux si Sera Plant Color emit cam aceeasi lumina cu Osram Fluora 77. Repet: ochiometric, n-am facut analiza spectrului.

Tubul de la Sera nu l-am folosit pana acum desi am auzit numa de bine despre el...parca tu ziceai ca iti iei...sau ti-ai luat deja Chiar asa, cum este ? Multumit?
Celelalte doua Osramul Fluora 77 si Sylvania Grolux din cate stiu eu si spectral erau similare. Osramul e printre preferatele mele.

Ca magazine este cel de pe Ritmului si chiar si cel de pe Mihai Bravu - Orion unde chiar de curand am trecut pe acolo iar rugamintea vanzatoarei era legata de un numar minim pentru comanda. Nu era nicio problema si tuburile cele mai mari chiar erau pe stoc...restul va strangeti catziva.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sandu wrote:
MARELE ALB wrote:Sera Plant Color

Tubul de la Sera nu l-am folosit pana acum desi am auzit numa de bine despre el...parca tu ziceai ca iti iei...sau ti-ai luat deja Chiar asa, cum este ? Multumit?

Mi-am luat un tub Sera Plant Color . Imi place lumina lui. L-am pus fix deasupra unei tufe de Rotala macranda . E coolt tubu' .

Fiind o combinatie de tuburi ....... ciudata pe acvariu ala - 830 (3.000 K) + PowerGlo (18.000 K) + Sera Plant Color (4900 K) + Sylvania Grolux (8500 K) + Daylight (6.500 K sau 5.400 K?), nici nu stiu pe care tub sa dau vina daca merg bine plantele .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Se poate inlocui osramul cu philips aquarelle lungimile de unda sunt apropiate ,amandoua merg pe"sageti " de albastru si rosu eu personal folosesc philips sunt mai fiabile si intensitatea luminoasa este mai buna , am avut si osram flora dar nu mi sau parut deosebite , plus ca am gasit un articol din afara unde se spune ca osram fluora nu se foloseste in acvaristica ci ca este numai un tub horticol, asta este parerea mea sunt sigur ca adeptii osram flora se vor napusti asupra mea , dar eu am acest punct de vedere

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Se poate inlocui osramul cu philips aquarelle lungimile de unda sunt apropiate ,amandoua merg pe"sageti " de albastru si rosu eu personal folosesc philips sunt mai fiabile si intensitatea luminoasa este mai buna , am avut si osram flora dar nu mi sau parut deosebite , plus ca am gasit un articol din afara unde se spune ca osram fluora nu se foloseste in acvaristica ci ca este numai un tub horticol, asta este parerea mea sunt sigur ca adeptii osram flora se vor napusti asupra mea , dar eu am acest punct de vedere

Mai degraba, decat "o napustire la carotida" ar da bine o discutie pe tema intensitatii luminoase (cu implicatiile sale pozitive vis-a-vis de lungimea coloanei iluminate sau negative legate de incurajarea algelor tocmai datorita acestei intensitati)...si asta o spune un utilizator de Osram
In concluzie nu vad de ce ar aparea reactii de genul celor invocate de tine atata timp cat vorbim de produse de calitate comparabila si care s-ar preta teribil la un astfel de experiment.
Nu as incuraja aici idei fanteziste...adica daca ar aparea unu` acum ce ar sustine ca el creste te miri ce planta la lampasu`lu Cosma si care mai da rezultate si mai bune ca philipsu` tau...dar cand vorbim de 2 produse apreciate, cred ca se pot face analize obiective.

Ar fi al dracu` de util un studiu comparativ (exact la aceasta sectiune) facut in 2 acvarii identice, la niste coloane indeajuns de mari spre a le analiza intensitatea la lucru...altfel faptul ca la mine in acvariu merge cu osram si la tine cu philips nu are nicio valoare, parametrii fiind diferiti (coloane,unghiuri, alta lumina etc.).

Ceva similar cred ca ar trebui facut si legat de fiabilitate...in conditiile in care nu am apucat pana acum sa tin fro` data un tub din cele 2 mai mult de 6 luni...deci imi este greu sa constat care-i mai fiabil asa doar ochiometric.
Un luxmetru cred ca ar putea usor dovedii cata lumina ar mai da ambele tipuri de neoane sa zicem dupa 6 luni de utilizare la acelas numar de ore.
Si asta ar fi interesant de stiut.
Altminteri nu am sesizat vreo defectiune la ele...repet insa, fac pe dracu`n 4 si le schimb cat mai des si asa as face si daca as avea unele de la philips, caci in fond atata timp cat caldura lor in grade Kelvin este cea care ma bucura pe mine trebuie sa mai verific doar ca sa imi ramana aceiasi intensitate constanta si dupa tzanshpe ore de iluminat.

Exista se pare in strainezia tuburi a caror intensitate si flux este garantata pentru 3 ani...costa o avere si personal nu cunosc decat un singur tip care a folosit asa ceva...da parca prefer sa schimb tubu` le 6 luni

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Da este bine ca toti cei care au folosit cele 2 tipuri de tuburi[Philips si Osram ] sa vina cu pareri personale si cu obesrvatii facute in timp , nu am acum la mine date strict exacte dar stiu ca:
1 Ca Philips aquarelle lucreaza pe portii egale de unde albastre si rosii ele avand o tenta usor spre roz , iar unda spectrului rosu este undeva la 600 -620 nm cu un flux luminos la 2000 de lumeni deci o intesitate mai mare cu 10.000 de K
2 Osram fluora lucreaza pe spectre mai largi de unde rosii si albastre de exemplu rosu se intinde de la 620 pana la 670 nm dar cu o intensitate de 1000 de lumeni [specific la neoane de 90 cm lung. si 30 de wati] de aceea osram la ochiometric vorbind este un tub cu o tenta mai mult spre roz ,avand deci in spectru mai mult rosu . La osram nu am gasit gradele K specificate

Eu am folosit osram flora si intensitatea luminoasa s-a redus simtitor Christel kasselman in cartea sa specifica ,ca pe langa spectrul luminos si intensitatea joca un rol important chiar foarte ,plantele fiind stimulate de o intensitate luminoasa crescuta
Dar nici nu contest ca tuburile cu intensitate mai mica gen osram ,sylvania nu ar fi bune 6 luni cat am folosit osram flora nu pot spune ca nu am fost multumit , chiar si Kasselman specifica ca se pot folosi si osram si philips cu bune rezultate

Astept o dezbatere interesanta pe aceasta tema si fara deviatii de la tema , ca asa nu ajungem nicaieri

Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:
1 Ca Philips aquarelle lucreaza pe portii egale de unde albastre si rosii ele avand o tenta usor spre roz , iar unda spectrului rosu este undeva la 600 -620 nm cu un flux luminos la 2000 de lumeni deci o intesitate mai mare cu 10.000 de K
2 Osram fluora lucreaza pe spectre mai largi de unde rosii si albastre de exemplu rosu se intinde de la 620 pana la 670 nm dar cu o intensitate de 1000 de lumeni [specific la neoane de 90 cm lung. si 30 de wati] de aceea osram la ochiometric vorbind este un tub cu o tenta mai mult spre roz ,avand deci in spectru mai mult rosu . La osram nu am gasit gradele K specificate

Astept o dezbatere interesanta pe aceasta tema si fara deviatii de la tema , ca asa nu ajungem nicaieri

Corect si eu zic la fel discutie calma si serioasa fara deviatii cu observatii facute in timp si la care sa partiocipe doar oamenii care au folosit tuburile si vorbesc din experienta.
In fond nu are nimeni procente de salariu nici de la Osram si nici de la Philips vrem doar sa lamurim care sunt pro si contra-urile fiecarui tub.

O sa incep eu:
Uite depilda intotdeauna eu am avut senzatia (fara sa am datele spectrale de care ai pomenit tu acum) ca Philips-urile aquarelle nu lucreaza la fel de bine ca Osramul fluora la "frunza rosie"...probabil ca asta, e data de diferenta spectrala pe rosu care vad ca este mai generoasa la Osram (600 -620 nm fata de 620 pana la 670 nm).

Ce inseamna asta...am observat la plantele mele mai ales la cele rosii ca au un rosu mai adevarat cu Osramul...ajungand pana la situatii hilare...plante care deobicei au frunze cu usoara tenta galbuie isi transforma frunzele intr-o usoara tenta rosiatica.
Concluzia mea: plantele de tipul Alternanthera, Barclaya dar si Echinodorusi ca Aparthul, Oriental sau Anubiasul coffefolia (la prima frunza) au frunze de un rosu extraordinar.
Asta ar fi avantajul.

Dezavantajul este inaltimea coloanei ...plantele mele incep sa aibe acest comportament deci primesc indeajuns de multa lumina doar de pe la jumatatea coloanei...adica am senzatia ca tubul asta nu bate mai adanc de 35 -40 cm la o intensitate multumitoare si asta-i exact capitolul la care exceleaza Philips.
Banuiesc ca si asta este explicabil prin diferenta de flux: flux luminos la 2000 de lumeni la ei fata de doar 1000 la Osram.
Acum acest flux luminos intens mie mi-a creat niste neajunsuri in perioada in care am folosit Philips parca aveam mai mult de lucru cu algele.

Concluzia este clara vorbim de doua tuburi sensibil egale dar cu intrebuintari diferite sau dupa necesitati poate chiar complemetare.
Pe coloane mai mari de 50 nu as recomanda nimanui Osramul cum pe coloane de pana in 35 nu as recomanda nimanui Philipsul.
Astept si alte pareri.

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Nici o firma care produce tuburi fluorescente nu a reusit sa reproduca lumina naturala 100%. Cand soarele bate in acvariu este totusi altfel de lumina ne mai vorbind de intesitatea luminoasa.
Referitor la observatiile lui Sandu cum ca lumina rosie stimuleaza coloritul plantelor sunt de acord. In urma cu 2 ani am gasit un articol al unei universitati din U.S.A care avea studii recente in domeniul horticol si al plantelor de acvariu unde se preciza ca undele de lumina situate intre 580 si 740 nm stimuleaza plantele in mod evident in comparatie cu lungimile de unda pe spectru albastru (350 -450nm) deci, lumina incepand de la portocaliu si pana la rosu intens ar stimula si fotosinteza si o substanta din clorofila plantei care acentueaza anumite culori ale plantei care in mod normal se gasesc numai in mediul natural al plantei. Lumina cu tenta albastra ar fi destul de putin semnificativa stiindu-se ca neoanele cu unda de lumina mai mult spre albastru ajuta si la crestera algelor intr-o proportie mai mare. Si firma Dennerle are acest punct de vedere si nu numai ei, deci asteptam noi inventii in domeniul luminii de acvariu.

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

lazarginel wrote:Nici o firma care produce tuburi fluorescente nu a reusit sa reproduca lumina naturala 100% cand soarele bate in acvariu este totusi altfel de lumina ne mai vorbind de intesitatea luminoasa
Referitor la observatiile lui Sandu ca lumina rosie stimuleaza coloritul plantelor sunt de acord in urma cu 2 ani am gasit un articol al unei universitati din U.S.A care avea studii recente in domeniul horticol si al plantelor de acvariu ca undele de lumina situate intre 580 si 740 nm stimuleaza plantele in mod evident in comparatie cu lungimile de unda pe spectru albastru 350 -450 nm deci lumina incepand de la portocaliu si pana la rosu intens ar stimula si fotisinteza si o substanta din clorofila plantei care ar acentua anumite culori ale plantei care in mod normal numai in mediul natural al plantei se gasesc iar lumina cu tenta albastra ar fi destul de putin semnificativa stiindu-se ca neoanele cu unda de lumina mai mult spre albastru ajuta si la crestera algelor intr-o proportie mai mare la fel si firma dennerle are acest punct de vedere si nu numai ei deci asteptam noi inventii in domeniul luminii de acvariu

Nu indraznesc sa contest cele afirmate de tine, dar nici n-am priceput o iota. Mai pune macar un punct, o virgula, ceva...a iesit doar o insiruire de cuvinte care nu are nici un sens. Repet, nu contest meritele in domeniul acvaristicii - e clar ca dai clasa multora, dar fii un pic mai coerent.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Corect am recitit si eu ce am scris si nu prea are . si , pe viitor am sa incerc sa scriu mai corect ,mersi

Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Mitica wrote:Din ce am am mai citit si eu pe net: JBL recomanda doar neoane care se apropie cat mai mult de sunlight.
Prin sunlight ei inteleg 5500 -6700k, la noi multa lume ia 4200k pe post de sunlight si o plasa mica (de alge), cu ocazia asta... Reiau aici (fiind mai adecvat) ceva postat si la plante. Si eu gasesc din ce in ce mai multe recomandari si exemple de acvarii de concurs lucrate pe 6500k fie fluo, fie metal-halide. Tot pe Ritmului mi-au spus ca pot aduce Philips TLD 965 36w/120cm, la o comanda minima de 1 cutie=25buc. TLD 965 pare sa fie una din alegerile cele mai frecvente in acvariile de concurs provenind din Europa. Poate fi folosit singur fara trifosforice, fara lumina calda 2700-2800k. Nu stiu daca mai sunt doritori. Eu as lua 4 buc.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

Pentru cei care au dorinta, rabdarea, priceperea si pot intelege, iata un link cu un studiu comparativ al diverselor tuburi fluorescente (si alte surse de iluminat) de interes pentru acvarii (in engleza):
http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca ar fi vorba de un JBL Solar Natur, da, ar fi acceptabil pentru un sunlight bun de plante (nu spun eu asta, recomandari pe net de la cei ce il folosesc, din pacate nu la noi). De ce Hagen nu isi recomanda Sun Glo full spectrum 4200k pentru cresterea plantelor ? (ci doar pentru luminarea pestilor pentru privitor). Nu spun ca la 4200k nu ar fi din spectrul daylight / sunlight cum vreti sa-i spuneti. Dar este partea din sunlight care, repet, din tot ce am vazut/citit, nu este cea preferata pentru plante si necesita cel mai adesea combinatii cu alte spectre, pe cand la 5500 - 6500k majoritatea expertilor spun ca merg singure. Problema cu algele la 4000k pot sa o confirm personal, am avut formate doar sub acel tub (TLD 840), nu si sub altele si nu este o opinie singulara (am mai citit ca au patit-o si altii - forumurile Planted tank si Aquabotanic). Poate JBL Solar Tropic are o plaja de distributie spectrala mai larga si de aici particularitatile citate de tine, dar asa cum spuneam ei mai au si un JBL Solar Natur care bate mai spre 6000k. Aici ar fi un alt articol care confirma preferintele unui autor (se pare cunoscator) spre tuburile de 6500k (mentionand ca pot fi folosite si singure, fara altele complementare, de obicei trifosforice). Daca as avea posibilitatea sa aleg pentru plantele mele intre un TLD 940 si unul 965 nu as ezita nici o clipa pentru al doilea.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: