IP:
Am un bloom bacterian dragii mei...sa-mi traiasca.Sunt pur si simplu full de asa ceva in sump,sunt ca niste fire de ata groasa deja. Sump-ul meu nu gazduieste decat skimmer-ul si un reactor cu biopelete.La reactorul respectiv am o pompa de 600L/h,care nu e data la maxim.Am avut initial o pompa de 1300L/h,reglabila pana la un minim de 700L/h,dar am inlocuit-o cu asta mai mica pentru ca imi ridica biopeletele pana la jumatatea reactorului,neexistand acea frecare intre ele.Pluteau pur si simplu prin reactor,contactul dintre ele fiind foarte mic.Acum,eu zic ca e acceptabil cum se misca,nici prea-prea nici foarte-foarte.
Out-ul reactorului sta buza-n buza cu admisia skimmer-ului.Am 50g de biopelete la 350L de apa,deci nu cred ca am sarit calutul.Sau?Sa fie totusi prea multe?
Astia sunt param. de azi dimineata:
NO3 - 0
PO4 - 0
Ca - 420
KH - 10
Mg - 1350
Cred ca ar trebui sa incerci sa maresti oxigenarea, eventual cu o piatra de aer
bagata in sump. Nu cred ca este o cantitate prea mare de biopeleti. Dar este destul de
ciudat ca ai NO3 0 si a aparut acest bacteria bloom. Cu ce masori NO3? Ce valoare avea
NO3 pina acum?
This message was edited 1 time. Last update was at 16/09/2013 18:57:51
Cantitatea de biopelete este buna raportata la volum [sper cei 350 de litri reprezinta volumul net al sistemului] insa ceva nu este in regula.
Hranind normal [adica doua cuburi de congelate pe zi] si cu o incarcatura biologica medie NO3 nu ar trebui sa fie zero [exceptand cazul in care
ai o filtrare anaeroba foarte eficienta].
Daca ai micsorat debitul prin reactor [si implicit agitatia biopeletelor] incearca mai intai sa reduci kh-ul la 8 [sau sub] si apoi sa maresti NO3-ul [mancare, aminoacizi].
Se pare ca biopeletele nu functioneaza foarte bine la un kh mai mare de 8 incidentele cele mai intalnite fiind exploziile bacteriene sau moartea
partiala a coloniei.
Chiar si la kh-ul de 7 eu am avut un bloom cand am exagerat cu Reef Actif dar praful asta tocmai asta face - mareste populatia bacteriana
IP:
Multumesc de raspunsuri.
@Dragos: NO3 l-am testat cu Salifert si SERA.Am avut la inceput,dupa ciclare,NO3 pana in 5,dupa aceea a scazut la 0 si de atunci este la valoarea asta.
@Gabriel: Da,asta e vol. net.Ma rog,plus minus cativa litri,dar nesemnificativ.Am sa incerc sa scad KH-ul,sa vedem ce se intampla.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/09/2013 22:28:39
IP:
Ok,am descoperit problema bloom-ului bacterian.Am nitrit in apa .Nu mult,dar este.Se pare ca Matrix-ul isi va face loc din nou in sump.Combinatia skimmer+piatra vie+biopelete nu e suficienta(cel putin la mine).
In cazul asta inseamna ca ai o nitrificare incompleta si bloomul este normal datorita nitritului.
Sau cel putin asa cred. Completeaza filtrarea si apoi poti vedea daca biopeletele functioneaza sau nu.
Nu este exclus ca explozia sa fie data de cantitatea mare de NO2.
Cred ca totusi ar fi trebuit sa existe si ceva NO3 din moment ce ai piatra vie si nu ai un dsb. As fi inteles sa nu existe daca ai fi avut piatra uscata inca nepopulata de bacterii.
Sau poate NO3-ul rezultat este imediat "procesat" de biopelete. Nu-mi dau seama. Procesele din acvariile noastre sunt atat de intricate incat e greu ca cineva sa dea un verdict.
Eu totusi as scadea kh-ul la 8. Stiu ca suna cumva a afirmatie repetitiva dar nu am gasit niciunde un topic sau un studiu riguros stiintific care sa demonstreze
beneficiile unui kh mare intr-un acvariu [conceptul RedSea pentru crestere rapida].
IP:
Skimmez umed.KH-ul e în sc?dere,este la 9 momentan.Îl scad u?urel s? nu dau de alte belele.Sâmb?t? merg în Ungaria ?i mai aduc ni?te piatr? vie pe care o bag în sump.
This message was edited 2 times. Last update was at 19/09/2013 21:51:02
salutare,
eu am tot un bazin de 350l si am in reactor 600 (sasesute) ml de biopellets.........eu personal nu prea inteleg de ce ai pus asa putine. Cam toti producatorii recomanda intre 50-250ml/100l.
spor!
IP:
Prima data cand am folosit bioplastice,la doza recomandata de producator,am avut ciano si bloom bacterian.De asta am bagat acum doar 50g.Recomandarile producatorilor sunt una si ceea ce se intampla in bazin e alta,cel putin la mine.
@Gabi si Dragos: lucrurile s-au stabilizat in bazin.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2013 08:31:34
IP:
Nu-l las pe Cristi sa se laude, il laud eu:
Culorile de acolo sunt bestiale .... iar datorita orei la care am ajuns la el a fost foarte-foarte greu sa filmez.....