Author |
Message |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/04/2013 12:42:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
monoceros
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/71e09b16e21f7b6919bbfc43f6a5b2f0.jpg)
IP:
|
Salut. In urma unui tratament cu Flubendazol impotriva viermilor si hidrelor, am scapat de acestea, insa ma confrunt acum cu alta problema... probabil ca nu am schimbat la timp un procent suficient din apa, deaceea toti melcii Physa Marmorata au decedat, Melanoide Tuberculata au iesit pe substrat si au devenit complet inactivi, partea inferioara a piciorului sa albit, Helisoma Nigricans sunt ceva mai pasivi decat inainte de tratament.
Au trecut aproximativ 10 zile de la tratament, timp in care am adaugat (5 zile) in filtru un saculet de carbune activ, pentru a eliminat medicamentul din bazin; am facut schimburi de apa la 2 zile de 30% din volumul de apa total, dar de atunci melcii sunt in aceeasi stare, desi melanoidele nu au murit, s-au retras in cochilie (stiu sa recunosc un melc mort).
Am mutat cea mai mare parte din melci intr-un bidon de 10 litri, cu moss, apa proaspata (fac schimburi zilnice de 20% apa), in speranta ca vor deveni activi iar. Sunt de 4 zile acolo si tot nici o miscare.
Am rugamintea sa imi spuneti daca stiti... Ce as putea face sa ii insanatosesc si sa devina activi?
Acvariu 103L;, substrat vulcanic; plantat cu moss si HC; fertilizare CO2 (bomba), PPS+Micro (2ml/1ml); populat cu melci si creveti (mentionez: crevetii RCS o duc foarte bine).
Multumesc!
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/04/2013 16:56:44
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Mi-e teama ca nu mai poti face mare lucru.
Am facut si eu mai dedemult un tratament asemanator impotriva viermilor din acvariu - dar citisem ca afecteaza si melcii, caci melcii sunt foarte foarte asemanatori cu viermii inauntru. Asa ca mi i-am scos separat pe durata tratamentului.
Despre revenit, poate depinde de melc, stiu ca am reparat odata un Pomacea (am un topic undeva pe aici) si i-a luat o saptamana pana s-a miscat. Deci ... doar sa aibe conditii bune, si sa speri sa-si revina.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/04/2013 19:03:59
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
Si atentie mare la melcii morti. Descompunerea intr-un timp scurt a unei cantitati mare de materie organica poate produce dezechilibre. Incearca sa scoti cat mai multi melci morti, schimb de apa, filtrare buna si eventual ajuta acvariu cu o cultura de bacterii.
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/04/2013 15:14:22
|
monoceros
Member
IP:
|
viulian wrote:Despre revenit, poate depinde de melc, stiu ca am reparat odata un Pomacea (am un topic undeva pe aici) si i-a luat o saptamana pana s-a miscat. Deci ... doar sa aibe conditii bune, si sa speri sa-si revina.
Da, stiu... am urmarit cu apreciere interventia ta pentru a repara cochilia melcului, felicitari pentru rezultat.
Multumesc.
Lucian wrote:Si atentie mare la melcii morti. Descompunerea intr-un timp scurt a unei cantitati mare de materie organica poate produce dezechilibre. Incearca sa scoti cat mai multi melci morti, schimb de apa, filtrare buna si eventual ajuta acvariu cu o cultura de bacterii.
Asta a fost motivul principal pentru care am ales sa ii mut in alta parte, fiind posibil sa moara si ei, m-am gandit ca vor intra in descompunere cea ce ar putea fi un dezastru pentru echilibrul de pana acum.
Multumesc.
|
|
 |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/04/2013 23:18:22
|
monoceros
Member
IP:
|
O noua problema a aparut, de data asta in nano, unde am facut tratamentul cu flubendazol in acelasi timp pentru ca sa nu contaminez instrumentele pe care le folosesc de la un acvariu la celalalt... am scapat de hidre insa am o invazie de Ostracoda. Pentru mine nu ar fi fost o problema acesta invazie pana acum, s=dar dupa ce au terminat de curatat o parte din alge (in special GTA si GDA) au trecut la rontait plante, prima victima fiind hydrocotyle tripartita.
Nu stiu ce solutie as putea gasi... poate un peste care sa ii vaneze, de aceea va cer sfatul.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/04/2013 07:34:27
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Wow - omul cat traieste invata - n-am auzit pana acum de Ostracoda ... grrr, arata naspa.
Aici Tom Barr foloseste un insecticid ca sa scape de srimpi : http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=139785
Unii recomanda o supradoza de CO2 (dupa ce iti scoti toti pestii separati) sau ceva Sulfat de Cupru care omoara tot ce e shrimp (dar nu e bun plantelor). Citeste mult despre fiecare metoda inainte .... caci sunt riscante toate.
Si apoi, cred ca de fapt problema e mai ampla, daca acvariul e infestat - inseamna ca ai o problema cu nutrientii ... (mai ales ca sunt si alge samd). Asa ca poate n-ar strica un pic mai multa atentie la acest echilibru (CO2 / Lumina / fertilizanti + nutrienti) incat lucrurile sa revina la normal.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/05/2013 12:08:49
|
monoceros
Member
IP:
|
Problema cu invazia, banuiesc ca a fost determinata de mai multi factori ce au dezechilibrat acvariul. Odata cu tratamentul am decimat hidrele, din cate stiu eu acestea hranindu-se cu organisme de mici dimensiuni, inclusiv crustacee sub 1mm (si ostracode); un alt factor ce a determinat inmultirea excesiva, banuiesc ca a fost datorat algelor care au proliferat in urma nivelului de amoniac ridicat din cauza vietatiilor in descompunere (viermi, melci, etc). Pentru mine nu este atat de importanta cauza invaziei acestor ostracode, atata timp cat stiu ca am avut un dezechilibru in acvariu si destui factori perturbatori, doar cautam solutii pentru a le mentine sub control, fara ca sa risc un alt dezechilibru.
Vesti bune, am reusit sa mentin sub control populatia de ostracode, facand schimburi de apa la 2 zile, le-am sifonat odata cu schimbul de apa si am curatat filtrul de ostracode de fiecare data, asa ca... populatia a scazut undeva la o cincime fata de cate erau, iar acum fiind putine nu mai sunt atat de infometate incat sa rontaie din plante.
Am invatat o lectie din acest tratament cu flubendazol... de azi inainte, fara chimicale.
|
|
 |
|