Author |
Message |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 10:59:35
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
realmode
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c535e3a7f97daf1c4b1eb03cc8e31623.jpg)
IP:
|
1. Poate pare putin ciudat, dar nu imi doresc sa introduc apa in acvariu cu galeata.
Vreau sa "automatizez" putin acest proces. Ma gandeam ca o pompa de apa ar fi de folos. Cum sa nu fie.
Problema e ca multe pompe de apa, mai ales cele submersibile nu imping apa mai mult de 1.5m, pompele care ar face fata la 1.7m mi se par SCUMPE.
Ce gadget-uri aveti pentru a rezolva elegant problema? Nu ma deranjeaza sa vin cu galeata pana langa acvariu, iar principiul cu vasele comunicante nu e o formula de succes la 1.7m inaltime.
2. In alta ordine de idei vreau sa stiu cand este indicat curatarea "buretilor" din filtre (cate unul evident, si doar in apa scoasa din acvariu) iar daca la fiecare schimb de apa se sterge si sticla pe interior, iarasi as vrea sa stiu ce metoda ati ales. Daca am retinut bine unele bacterii stau si pe sticla, acum cat sunt la ciclare nu vreau sa o iau de la inceput daca fac ceva ce nu trebuie.
Multumesc.
|
|
 |
mihaio07
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 11:27:20
|
mihaio07
Junior member
IP:
|
Salut, mi-am pus si eu aceeasi problema chiar saptamana trecuta.
Am cumparat din Hornbach o pompa Eheim (nu mai stiu modelul, ma uit cand ajung acasa) la 96 lei. Trebuie sa verific daca inaltimea maxima e 1.5 sau 2. Acvariul meu e la fix 1.5 si debitul (reglabil) e considerabil.
Exista si solutii de bransare direct la robinet, dar eu am vrut sa "vad cu ochii mei" apa pe care o bag.
|
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 11:36:18
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
mihaio07 wrote:Salut, mi-am pus si eu aceeasi problema chiar saptamana trecuta.
Am cumparat din Hornbach o pompa Eheim (nu mai stiu modelul, ma uit cand ajung acasa) la 96 lei. Trebuie sa verific daca inaltimea maxima e 1.5 sau 2. Acvariul meu e la fix 1.5 si debitul (reglabil) e considerabil.
Exista si solutii de bransare direct la robinet, dar eu am vrut sa "vad cu ochii mei" apa pe care o bag.
Enheim 800L cumva? E submersibila sa inteleg!? Stii cumva si ce diametru trebuie pentru furtun? Vreau sa imi calculez timpul necesar pomparii a 40L.
Nu incape in discutie pomparea apei direct de la robinet... eu las apa cel putin 48 de ore sa mai elimin din clor.
Astept detalii.
|
|
 |
mihaio07
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 12:15:54
|
mihaio07
Junior member
IP:
|
Da, cred ca Eheim 800 este. E submersibila. Furtunul e destul de mare, iti spun diseara exact.
Eu tot 40L schimb si dureaza foarte putin. Singura problema e ca, fiind submersibila, nu poti utiliza toata apa din galeata. In plus, nu are buton de off si trebuie sa o opresti scotand din priza (de preferat sa ai priza cu intrerupator).
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 12:25:56
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Mai este o discutie si aici pe aceasta tema si aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20512.page
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
costinvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 15:30:44
|
costinvlad
Junior member
IP:
|
Cea mai simpla solutie este un filtru de 10" dublu(vezi pozele lui koala) si un furtun de jumatate + adaptoare de furtun pentru filtru !!! Este si cea mai ieftina dar si cea mai comoda metoda asa elimini si galetile am sa iti fac niste poze daca esti interesat!!
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 15:55:48
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Pentru problema nr. 2: buretii ii cureti atunci cand debitul filtrului scade simtitor. Iar peretii acvariului ii stergi la fiecare schimb de apa daca e nevoie, daca nu, doar atunci cand te deranjeaza la ochi. Bacteriile alea benefice cresc in materialul filtrant,substrat nu pe sticla (sau poate s-or prinde 2-3, da' nu se intampla nimic daca le iei).
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
teddy2k
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 17:47:41
|
teddy2k
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524e8452422a1741d984c.jpg)
IP:
|
stefanp wrote:Bacteriile alea benefice cresc in materialul filtrant,substrat nu pe sticla
Scuze pt interventie, dar pe ce te bazezi cand afirmi asta?
|
|
 |
Severus
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 17:58:23
|
Severus
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b02f0c434ba1da7396aca257d0eb1e2f.jpg)
IP:
|
realmode wrote:Problema e ca multe pompe de apa, mai ales cele submersibile nu imping apa mai mult de 1.5m, pompele care ar face fata la 1.7 m mi se par SCUMPE.
Ce gadget-uri aveti pentru a rezolva elegant problema? Nu ma deranjeaza sa vin cu galeata pana langa acvariu, iar principiul cu vasele comunicante nu e o formula de succes la 1.7m inaltime.
Incearca sa te uiti aici:
http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
Poate gasesti un model de pompa care sa te ajute, chiar daca nu este speciala pentru acvaristica.
|
Festina lente ! |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 18:23:15
|
stefanp
Moderator
IP:
|
teddy2k wrote:
stefanp wrote:Bacteriile alea benefice cresc in materialul filtrant,substrat nu pe sticla
Scuze pt interventie, dar pe ce te bazezi cand afirmi asta?
Pe faptul ca bacteriile au nevoie de un suport solid pe care sa se fixeze ca sa prolifereze.
Bun, sticla e solida, deci probabil or fi si acolo niste bacterii (de aia am scris ca 2-3 or fi si pe sticla). Ce vroiam sa subliniez e ca poate sterge sticla fara probleme, nu afecteaza procesul de "ciclare" sau stabilitatea bazinului (pentru ca nu peretii acvariului sunt zonele unde se dezvolta in principal bacteriile). Poate nu e chiar cea mai fericita exprimare, dar banuiesc ca se intelege destul de usor mesajul.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2013 18:24:32
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 18:28:59
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
Severus wrote:
realmode wrote:Problema e ca multe pompe de apa, mai ales cele submersibile nu imping apa mai mult de 1.5m, pompele care ar face fata la 1.7 m mi se par SCUMPE.
Incearca sa te uiti aici:
http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html
Poate gasesti un model de pompa care sa te ajute, chiar daca nu este speciala pentru acvaristica.
Bine punctat. Merci.
|
|
 |
mihaio07
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 19:35:24
|
mihaio07
Junior member
IP:
|
realmode wrote:
mihaio07 wrote:Salut, mi-am pus si eu aceeasi problema chiar saptamana trecuta.
Enheim 800L cumva? E submersibila sa inteleg!? Stii cumva si ce diametru trebuie pentru furtun? Vreau sa imi calculez timpul necesar pomparii a 40L.
Nu incape in discutie pomparea apei direct de la robinet... eu las apa cel putin 48 de ore sa mai elimin din clor.
Astept detalii.
Asadar,
pompa e Eheim 1000, duce pana la 2m, debitul minim e 150L/h, iar furtunul e 16mm.
|
|
 |
mariachi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 20:57:35
|
mariachi
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/564127c03caab942e503ee6f810f54fd.jpg)
IP:
|
la punctul 1 eu iti spun ca am un furtun de vreo 15 metri pe care il introduc intr un stut in baie si bag apa direct din retea !
la temperatura corespunzatoare reglata din microcentrala .
|
|
 |
realmode
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2013 21:27:13
|
realmode
Membru de baza
IP:
|
mariachi wrote:la punctul 1 eu iti spun ca am un furtun de vreo 15 metri pe care il introduc intr un stut in baie si bag apa direct din retea !
la temperatura corespunzatoare reglata din microcentrala .
Nu te "deranjeaza" clorul din apa?
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2013 02:25:35
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
IP:
|
Uite un link mai jos cu bazinul meu de ciclide africane cu un schimb de apa - semi automatizat. Adica furtun tras la bateria din baie cu un preflitru dublu - mecanic si carbon.
Te intereseaza la 1:25 sa vezi acest prefiltru. Si de la 0:52 sa vezi furtunul in actiune. Clorul, este eliminat (in mare parte, sau complet) de prefiltru. Eu nu am avut probleme.
https://www.youtube.com/watch?v=h0ATihTihX0 ( stiu ca se poate pune si filmul intreg, dar nu am vrut sa poluez vizual topicul omului)
Bazinul are o capacitate dpdv teoretic de 540 de litri. Practic, cu displasamentul facut de decor, si nisip estimez undeva la vreo 450 de litri de apa net. Eu schimb cam 40-50% saptamanal la baboii astia, si as fi facut hernie de la carat galeti.
Am si pompa de la Eheim, dar care o folosesc sa scot mai repede apa din bazin  Chiar si asa, dureaza aprox 45 de minute sa golesc si as umplu cele 40-50% de apa.
Pentru bazine mici (sub 150 litri as zice), parerea mea este ca totusi galeata este sfanta. Pun o mana sub nivelul apei si dozez usor.  Un schimb de apa, la un astfel de acvariu mic dureaza maxim 5 min. Hai punem 10 daca mai si curatam algele si bibilim ceva la substrat, plante.
Geamurile se pot curata la fiecare schimb de apa, dar atentie. Daca folosesti magnet dedicat, vor aparea zgarieturi, se prind din substrat particule intre geam si magnet si de aici apar. Eu initial nu am folosit magnet, la acvariul mare, foloseam un card, si tot am facut mici zgarieturi. De fapt, ce vreau sa subliniez este ca trebuie sa ai o stare de zen cand faci asta, nu pe fuga, pentru ca atunci apar zgarieturi. FIe ca folosesti magnet, card, lama sau burete... cu calm si cu atentie. Si jos, langa substrat, eu folosesc sfantul deget. Curata bine, este refolosibil si nu zgarie geamul
Apoi mai exista si alge verzi, punctiforme, sau altele care nu le poti lua prea usor, decat cu lama. Eu am rezerve de cutter, si odata la 1-2 luni, bag lama in actiune si curat, ca la barbierit. Smecheria este ca lama aia, daca ai de curatat mult sa o arunci. Daca se bonteste taisul, va zgaria geamul. Eu spun ca dupa ce o folosesti odata la acvariu sa o arunci. Si data viitoare sa iei alta noua.
Revenind, la schimbul de apa automat. Mai poti sa faci si o instalatie conectata la reteaua de apa, cu un reductor de presiune si apoi un picurator la acvariu reglabil. Insa, trebuie sa faci si o gaura in acvariu pe un perete cu rol de prea-plin si asta conectata la scurgere. Avantjul este ca nu mai schimbi apa, doar scoti 1-2 galeti, sau direct la scurgere mizeriile. Dezavantajele pot aparea daca apa nu este de calitate, se opreste des etc. Insa, o astfel de instalatie renteaza la bazine mari, de le 500 de litri sus. Eu, nu am vrut sa risc. Vreau sa fiu in control! Eu le schimb apa, nu Apa Nova, sa fie clar!
Bafta
This message was edited 2 times. Last update was at 08/03/2013 02:29:14
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
|