Author |
Message |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 10:15:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
BLK
Junior member
IP:
|
Am o "gaura" in mobila de 102 lungime, 42-43 latime si cam 58 inaltime. M-am gandit la un bazin cum am zis in titlu 100L/40l/45 sau 50H. Prima problema pe care o am sunt neoanele, am fost in Brico si am gasit 830 dar nu la 90 de cm si 30W (parca 30 au astea la 90) ci numai de 60 si de 120 si unele mai mari de 120. Parca nu prea imi vine sa fac acvariul de 70 lungime doar ca sa se potriveasca cu neoanele  Ma gandesc ca neoanel de la Hagen poate gasesc la 90 de cm, dar sunt pe la 3-4 sute de mii si nu cred ca imi permit, cel putin nu acum. Hai sa incep cu finantele, am aproape 7 milioane in care trebuie sa intre tot, de la sticla pana la capac, pesti si plante.
Ma gandeam la sticla de 10, silicon Den Braven si ma mai gandeam la o mana de ajutor din Bucuresti. Mai bine zis, ma gandeam sa ajut eu pe cineva
(E primul acvariu dupa 8 ani de pauza, pe atunci eram copil, clasa a 8-a si a fost o incercare esuata total, acum dupa ce am citit pe forum mi se face din ce in ce mai mila de pestisorii mei, care bineinteles ca erau cam 20 intr-un acvariu de 20 si ceva de litri, schimbam apa total la fiecare saptamana, ce sa mai zic, mai bine nu mai povestesc, o mie de greseli.)
Am calculat asa:
- Sticla (cam 1.8mp) pe la 1 milion
- Silicon Den Braven 2 tuburi nu stiu cat costa si de unde pot cumpara?
- Filtru extern Tetratec EX700 cam 2.3 milioane (nu mai stia exact omul de la Cora, a zis ca marti aduce si e intre 2.3-2.5 milioane)
- Incalzitor Hagen Tronic 250W cam 800.000
Mai raman 4 milioane din care trebuie sa mai iau neoane (avand in vedere ca are pe la 170 de litri trebuie minim 3 neoane de 30W, recomandat banuiesc ca ar fi 4, dar nu stiu daca au loc in 40 de cm cat e latimea?), mai trebuie balast (poate fac eu electronic, ca sunt stundent la electronica), apoi silicon, apoi cat o sa dau si pe manopera daca ma ajuta cineva la lipirea sticlei. Apoi o sa vina cumparat substratul. Plantutele, pestii si mancarea la sfarsit daca mai raman bani, sper sa mai ramana pentru ca au fost un cadou, eu stau cam prost cu finantele in perioada asta si daca nu il termin acum cu totul mi-e ca stau si ma uit la el gol, si parca nu e asa relaxant o galeata de 170 de litri de apa
Am mai avut si acum un an o tentativa, chiar vorbisem cu cativa oameni de pe forumul vechi care se oferisera sa ma ajute pana si cu pestisori si plante, dar a picat afacerea din cauza lipsei banilor, intre timp vad ca forumul vechi a disparut impreuna cu toti cunoscutii mei. Dintre toti nu-mi aduc aminte decat de Ytron, care vad ca nu mai e pe aici.
Astept sfaturi, multumesc mult ca ati avut rabdare sa mai cititi un topic de genul asta.
|
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 11:07:26
|
kata
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/10766924634419994b0f37b.jpg)
IP:
|
Am un acvariu cam la fel cu ce vrei sa faci tu (100/40/h50). Pana in prezent am cheltuit cca.:
- 1,5 mil Rol pe sticla float de 10 mm;
- 600 mii Rol m-a ajuns capacul facut de mine;
- 430 mii Rol incalzitor de 250 W Aquaell;
- 25 mii lei termometru;
- 280 mii Rol (sau 380 mii Rol, nu mai stiu exact)pompa aer cu 2 iesiri Resun;
- 2,5 mil. Rol comoda pt. acvariu;
- 700 mii Rol 3 neoane TLD 830 de 30W+2Aquarelle 30W (voi folosi doar 3 neoane, restul rezerva; au 90 cm lungime);
- 2 silicon Bison X 170 mii Rol fiecare;
- in curand Fluval 304 (canistra de exterior) 3,8 mil. Rol;
Manopera nu am platit la acvariu deoarece l-am facut eu, ajutat de inca un prieten. Singur ar fi fost foarte greu!
Succes!
|
"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!" |
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 11:59:53
|
BLK
Junior member
IP:
|
Ai pus intaritoare? Fund dublu? Sau e simplu? Fundul banuiesc ca e normal adica lateralele vin deasupra, nu e incastrat intre laterale, nu?
Nu-mi trebuie pompa ca o sa pun filtrul extern sa valureasca apa la suprafata  filtrul cred ca va fi primul lucru pe care il voi cumpara, daca nu cumva iau luni sticla (ca abia marti vine filtrul la cora, sa nu mai spuneti la nimeni, cred ca ma duc la 8 sa stau la usa pana deschide  )
Suport sper sa tina mobila, o sa mai pun eu 2 placi inauntru, sub planseul pe care pun acvariul, in zona de mijloc sa nu flambeze. apoi sus pun polistiren, extrudat sau expandat, de care gasesc.
Unde ai gasit neoanele??? La ce pret au fost separat, banuiesc ca Aquarelle au fost mai scumpe. Ai pus balast normal? Ce balast si cu cat? Crezi ca ajung 90W? E cam la limita de 0,5W/litru!
Silicon as vrea Den Braven ca zice lumea ca se construieste mai usor acvariul, desi as inclina catre Bison din cauza rezistentei mai mari (tot din ce zice lumea pe aici pe forum).
Nu am asa multi bani pentru Fluval si din cate am citit si Tetratec-urile sunt foarte bune. Un EX700 cred ca e suficient pentru cei 170 de litri.
S-ar putea sa pot face rost de cateva placi de plexiglas mai ieftin pentru capac.
Cat despre manopera, poate gasesc si eu un veteran cu ceva timp liber sa ma ajute si pe mine, sa dorm linistit (si poate ies si eu ieftin, am primit o oferta de peste 1.5 milioane pentru manopera, si e enorm de mult). Mai ales ca stau cu chirie, si ar fi ceva sa crape bazinul
|
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 12:14:16
|
kata
Member
IP:
|
Le luam pe rand:
- nu are intaritoare; a facut putina burtica dar insesizabila;
- fundul e simplu si la aceeasi grosime de 10mm;
- toate lateralele vin pe fund;
- un filtru bun trebuie sa aiba un debit de cel putin 4 ori mai mare decat volumul de apa din acvariu;
- eu is mai fricos si de asta comoda pe care sta acvariul meu are 4 pereti verticali dublati din pal + perete la spate tot din pal;
- neoanele le-am gasit foarte greu si m-a ajutat cineva sa le cumpar;aquarell sunt mai scumpe dar nu cu mult;
- pentru inceput voi merge cu 90w in acvariu iar daca nu va da randament voi creste nr. de Watti; neoanele le voi pune in suporturile lor pe care le voi cumpara in curand;
- capacul l-am facut din lambriu de plastic.
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 12:26:40
|
BLK
Junior member
IP:
|
Am vazut ca fundul e cel mai solicitat, chiar de cateva ori mai solicitat decat lateralele lungi, iar fata de alea scurte, depaseste uneori si de 10 ori presiunea. De asta parca cel mai mult ma gandesc sa dublez fundul. Mai astept pareri.
EX700 are 700 de litri pe ora. 170x4=680  deci in limitele spuse de tine, desi de 4 ori pe ora mie mi se pare mult. Mai astept si aici pareri. Pe site la Tetra zice ca ar merge pana la 250 de litri.
De balast nu ai zis nimic, banuiesc ca ai pus balast normal nu electronic. Neoanele le-ai cumparat de la tine din oras?
Astept pareri si despre suport. E format deocamdata doar din 3 pereti (laterale si fata) din pal de 18 mm, capacul tot de 18 mm. O sa dau capacul jos si o sa mai bag o placa in spate si o placa paralela cu lateralele pe mijloc. Credeti ca e destul? Rezista?
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 12:35:15
|
BLK
Junior member
IP:
|
Vad ca nu exista buton de edit. O mica problema. Nu am unde sa pun filtrul decat la acelasi nivel cu acvariul sau jos la nivelul solului. Pe site la Tetra la EX700 zice minim 60cm intre fundul filtrului si suprafata apei (cum la mine nivelul va fi pe la 40-45 cm fata de fund nu prea merge pus la acelasi nivel, iar daca il pun jos sunt cam 80 de cm pana la baza plus 40 de cm nivelul apei, da cam 120cm, sub 1.5 metri deci ar fi mai bine de pus jos, nu?
|
|
 |
maddogul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/01/2006 21:15:59
|
maddogul
Unripe member
IP:
|
@BLK si ai facut acvariul
Si eu ma gandesc sa-mi fac unul cam 90/30/40 L/l/H si oscilam intre sticla de 8 sau de 10? si de unde ai luat Sticla?
PS stau pe langa tine Militari Rasaritului pe dreptatii
Poate ne vedem la un suc sa vb despre asta
Cu Stima
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 14:27:40
|
BLK
Junior member
IP:
|
Pai dupa cum vezi si tu ai postat in aceeasi zi cu mine, deci inca nu e nimic facut, banutii s-ar putea sa intarzie un pic asa ca am mai mult timp sa ma documentez, sa caut ajutor.
Vad ca la topicul meu nu se inghesuie nimeni sa raspunda  Poate din cauza ca a fost weekend si au fost plecati in Finlanda la intalnirea duminicala :p
|
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 15:20:36
|
kata
Member
IP:
|
maddogul wrote:@BLK si ai facut acvariul
Si eu ma gandesc sa-mi fac unul cam 90/30/40 L/l/H
Si neoane la ce lungime pui?
S-au scris foarte multe despre lungimea acvariilor si sticla! Fa-l de cel putin 100L/35-40l/40-50h.
Mai cauta raspunsuri pe forum ca s-au scris foarte multe!
|
|
 |
maddogul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 21:01:44
|
maddogul
Unripe member
IP:
|
Io tocmai am gasit unul marfa de marfa in piatza la Moghioros si l-am acontat e de 100L 80*30*40 imi trebuia de 90*30*40 dar are si capac cu iluminator
si a fost
85 lei Acvariul
si 180 lei capacul din plastic e marfa cu lampa si cu neon Aqua Glow de 20 W si am luat si incalzitor de 150W la 350K din magazinul Zoo Mania din Cora Pantelimon si 2 melci cu 1.5 lei buc galbeni
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 22:24:47
|
BLK
Junior member
IP:
|
Pacat ca ai intrat pe forum sa pui intrebari si pana la urma tot cu capul inainte te-ai aruncat... Nu stiu daca o fi scump sau ieftin acvariul dar decat cumparat din piata (de unde nu stii nici cum e lipit, ce silicon e folosit, si nici nu ai nici o certitudine ca sticla e buna, nu mai zic de float) mai bine il lipeai tu singur, sau si mai bine cereai ajutor pe forum, eu am gasit deja un membru dispus sa ma ajute la lipeala, am mai rezolvat o treaba.
Pentru restul chestiilor mai astept sfaturi, vad ca nu prea se inghesuie lumea, sunteti timizi?
|
|
 |
maddogul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 22:29:11
|
maddogul
Unripe member
IP:
|
Pai da dar o sa incerc cu acvarii mai mici
La astea mari e mai complicat si oricum la 8500 lei litru eu itzi spun ca bine cu sticla de 8MM
Si stie el cu ce le lipeste ca doar face acvarii + c anu aveam timp + ca arata mai bine o sa fac si eu unul mai ncolo acu eram grabit ca iar mi-a fatat Gupa 26 de puisorii si se inmultesc repede si primul acvariu are numai 25-30 L
si deci????
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 22:39:26
|
BLK
Junior member
IP:
|
E alegerea ta dupa cum am spus. Si da, stie el cu ce lipeste, dar el nu lipeste pentru el, asa ca pe el il doare cam in basca  Era parerea mea, eu nu as lua din piata. Si mie dupa calcule imi da sticla la tine cam 500.000 cu 140.000 un tub de silicon ieseai la 600.000 si de restul luai o lada de bere pe care o beai cu omul care te ajuta sa il lipesti  Castigai si experienta, si daca te grabeai oricum nu dura decat o zi sa il lipesti si apoi cateva zile la uscat.
Acum ca tot am raspuns, sa mai scriu ceva despre acvariul pe care vreau sa il fac. Nu stiu ce pesti sa pun, ar putea cineva sa imi faca o lista cu mai multe variante? Adica ceva de genul "1. 5xSpecia1 + 10xSpecia2 sau 2...." intelegeti voi  Ca sa stau sa citesc acum despre toate speciile care imi fac cu ochiul si apoi sa caut compatibilitati ar dura ceva vreme si nu cred ca mi-ar iesi din prima  Daca nu ma ajuta nimeni o sa o fac si pe asta.
|
|
 |
maddogul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 22:46:10
|
maddogul
Unripe member
IP:
|
Doar 380.000 Mp2 de geam de 8MM nu prea imi vine sa cred hmmmm
Da dar baiatul ma cunoste ca iau mancare d ela el si tot felul de chestii mai ieftinioare si imi zicea daca era ceva funky + ca el face 2-3 acvarii le vinde pe alea mai face ca are magazinu mic si nu are loc
Oricum ii fac niste poze poimaine cand il iau poate te inspira ceva
La pesti trebuie sa te decizi ce itzi plac mai mult
1. GUpi,xifo,platii,neoni
2. Ciclidele parc ale zice  + Beta
3. Discus
si astea nu se combina tu zii 1 2 sau 3 si vedem :d
|
|
 |
BLK
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/01/2006 23:11:27
|
BLK
Junior member
IP:
|
Pai variantele astea sunt stiute ca sa zic asa. Vivipari as vrea ca sunt frumusei, dar ma gandesc ca nu mai sunt chiar incepator, si vreau sa investesc si ceva banuti, si atunci o sa aiba un mediu bun in care se vor inmulti ca viviparii, si o sa tot apar la bursa cu donatii. Discus nu ma bag deocamdata sa cresc si din cauza pretului cam mare. Ma gandeam la ceva mai sofisticat, dar totusi nu discusi sau scalari (sa tin 2 pesti in tot bazinul  )
As vrea ceva vioi, imi plac neonii dar parca daca as lua neoni as mai vrea ceva pe langa ei. Alte variante?
|
|
 |
mikehorizon
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/01/2006 14:43:47
|
mikehorizon
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/495842017446fa33f63f6b.jpg)
IP:
|
Africani? Am auzit ca e un spectacol total intr-un astfel de acvariu. Si scapi de batai de cap cu plante si lumina.
|
|
 |
aripel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/01/2006 15:12:11
|
aripel
Member
IP:
|
pai daca nu vrei doi pesti in acvariu.si nici ceva foarte pretentios....ia-ti characide!..mai ales ca ai zis ca-ti plac neonii....si ai putea sa combini mai multe specii de neoni....sau alte characide......sunt spectaculoase.....si vioaie....
sau ai putea sa pui ciprinide.....eventual sumatrani (de mai multe feluri)+conconiusi
...si te asigur ca sunt vioi
|
aripel is here |
|
 |
mikehorizon
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/01/2006 15:18:29
|
mikehorizon
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/495842017446fa33f63f6b.jpg)
IP:
|
Sau 4 pirahnia. Stiu eu pe unu care vrea sa dea 4 pirahnia. Frumusei foc.Nu glumesc.
|
|
 |
dinu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/01/2006 17:03:45
|
dinu
Member
IP:
|
Ai grija cu mobila ca s-ar putea sa nu tina.Eu in locul tau nu a-si folosio, eu unul am patito cu un acvatiu de 90L,dar al tau de 170L nu cred ca va tine.Incearca sa faci acvariul mai inalt pe margini pui niste sine de plastic lipite cu siliconul care il folosesti la acvariu si apoi cumperi un geam care sa intre perfect il poti gauri usor la geamgiu si il tai la colturile din spate ca sa poti baga furtunurile dupa care pui folie neagra pe el.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/01/2006 17:29:20
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
BLK wrote:
As vrea ceva vioi, imi plac neonii dar parca daca as lua neoni as mai vrea ceva pe langa ei. Alte variante?
Conchonius ...si va fi dragoste la prima vedere, garantat. :-) Un cird de neoni si unul de conchonius...superb...  Eu cel putin am renuntat la restul inotatoarelor in favoarea lor. Si nu-mi pare rau nici o clipa. :-)
|
|
 |
|