[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Suport acvariu 500l  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
paulc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ma tot gandesc sa fac un nou acvariu de 160Lx50lx60h, si ezit din 2 motive:

1. initial am vrut un acvariu de 130x50x50, dupa care m-am gandit sa fac unul mai mare, insa deja am facut un suport gen dulap din pal de 18mm (poza). Are peretele din spate complet din pal, respectiv 4 pereti verticali (2 laterali, 2 la distante egale spre mijloc, dupa cum se vede din poza), are 8 picioare pozitionate sub peretii verticali. Picioarele sunt reglabile fiecare avand un surub de 8mm diametru. Ezit pentru ca nu stiu daca va tine bazinul acesta mare (dupa ce inlocuiesc blatul cu altul de 160x50). Suportul seamana oarecum cu cel de la Juwel Vision 450 (poza), pe care l-am vazut intr-un petshop si care, daca nu ma insel, e facut din pal de 15mm (cel putin peretii verticali).

2. conform cu aquarium calculator (link), sticla ar trebui sa fie de 12mm pt 3.9 safety, insa aceasta inseamna 124kg numai bazinul, ceea ce nu prea imi place, mi se pare ca e destul de greu pentru dulap. L-as face cu sticla de 10mm cu intarituri (asa cum am vazut la Juwel Vision 450), ceea ce inseamna vreo 30-40kg mai putin, dar inca ezit, ca nu-mi plac decat surprizele placute.

Ce parere aveti? Ma gandesc ca decat sa fac alt suport, mai bine raman pe ideea initiala, 130x50x50, desi in camera am loc si de un bazin de 2m lungime.

Multumesc anticipat pentru idei.

This message was edited 3 times. Last update was at 07/12/2012 00:46:00

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Nu-mi dau cu parerea vis-a-vis de suport, dar legat de acvariu de ce nu latimea 60 si inaltimea 50 ?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Din punctul meu de vedere acvariul de 160x50x60 ar trebui sa il faci din sticla de 12 mm si atunci ar
trebui sa schimbi suportul sau sa schimbi placa de sus cu una pe dimensiuni dar eu nu as folosi pal ci
as folosi MDF. Sau ramai la varianta initiala. Si la sticla de 12 mm la dimensiunile alea eu i-as pune
intarituri si fund dublu.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Iti recomand un corp din Pal dublat. Eu am asa ceva la un acvariu ce cca 400l http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/15649.page
La mine sut patru pereti verticali dublati si placa inferioara si superioara dublata. De siguranta corpul e prins de perete. Nu am spate la corp pentru un bun acces la filtre cabluri etc..
NU iti recomand piciorusele cu surub deoarece la greutatea respectiva au toate sansele sa strapunga materialul.
Daca ai suprafata dreapta poti sa faci corpul fara picioare si ai suprafata de asezare a greutatii mare si uniform distribuita. EU initial am vrut sa pun o placa putin mai mica decat corpul, pe post de picioare insa am renuntat si nu regret.
[WWW]
paulc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru idei.

@stefanp: Da, parca mi-ar placea mai mult cu latimea 60 si inaltimea 50, ar avea mai multa profunzime si mai mult spatiu pentru plante, si mai multa lumina (1 tub in plus si inaltime mai mica). Si asa ar merge sticla de 10 (teoretic).
@kirucd: Chiar si la sticla de 12mm sa-i pun intarituri? Crezi ca se bombeaza prea mult? Nu mi-e clar la ce ar folosi fund dublu: il pun pe polistiren expandat de 20mm, iar suportul il reglez sa fie daca se poate perfect orizontal.
@kirucd: chiar ma gandeam sa pun blat de bucatarie, dar nu stiu daca arata frumos. O sa intreb la brico de MDF.
@danp: Din pacate, podeaua nu e plana, asa ca imi trebuie ceva picioare reglabile. Cat despre pereti dublati, aia de la Juwel cum isi permit sa vanda acvariul acela mare cu suport de 15mm, si nici macar peretele din spate nu e complet, are doar cam un metru, restul e spatiu liber. Oare isi asuma vreo responsabilitate? Sau poate totusi tine? Sunt cam nedumerit...

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Inca n-am auzit de mese Juwel care sa cedeze. Am avut de-a face cu lipituri Juwel care cedeaza da' mese nu.

Fundu' dublu prinde bine in caz de eventuale imperfectiuni ale mesei, te poate salva de un dezastru. In cazu' unei mese perfecte si stabila in timp fundu' dublu e inutil. Problema e ca nu stii daca ai o astfel de masa.

Si eu iti sugerez o latime cit mai mare. Foloseste intarituri si la geam de 12 mm.

Atentie la picioarele reglabile, parca am citit in fuga aici pe forum de cineva care a avut o surpriza foarte neplacuta cu picioarele reglabile

Poze: smilie ... Poze cu plante
paulc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@Porcu: Multumesc de sugestie... Cred ca mai iau inca 4 picioare, sa stea pe 12 in total... daca nu tine fiecare 50-60kg, atunci inseamna ca astia le fac doar de decor... ( 650kg / 12picioare = 54kg per picior )

Ma gandesc ca 2cm de polistiren expandat sub acvariu atenueaza orice instabilitate a mesei in timp... teoretic ea e plana, iar din picioare o sa o reglez la boloboc sa fie cat mai orizontala.
O sa-i pun o banda neagra sa mascheze polistirenul si putin din nisip, cum am facut la celalalt acvariu de aici. Masa e aceeasi, acvariul avea 120Lx40lx50h.

Deci pana la urma geam de 12mm... 160Lx60lx50h... corpul dulapului are 120Lx45l pe care o sa pun un blat de 160Lx60l... ceea ce inseamna ca blatul va fi cu 20cm in afara pe lungime, si cu 7.5cm pe latime...
O sa caut MDF pt blat, daca nu gasesc ce-mi place, pun blat de bucatarie... daca nici aici nu gasesc ce-mi place, pun pal de 20mm sau mai gros daca gasesc...

Ce ziceti, asta e varianta finala ? Sau raman la 130x50x50 ?

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

160x60x50, blat dublat cu ce gasesti (MDF sau pal)
Totusi eu as insista pe fundul dublu, cu foaia de sus incastrata, iti da mai multa siguranta.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
paulc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@Dragos: prin blat dublat sa inteleg ca mai pun unul deasupra? buna idee, multumesc...
Am pus la macerat ideea cu fundul dublu...

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Despre picioarele reglabile ma abtin sa comentez amanunte tehnice, nu ma pricep, n-am folosit. Ar fi bine sa gasesti unele de incredere cu niste specificatii clare. Da' insist si eu pe ideea cu fundu' dublu, e suficient din doua geamuri de 10 mm (faci putina economie fata de 2x12 mm). Suprafata e mare si se pot intimpla multe in timp (ani).

Poze: smilie ... Poze cu plante
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

paulc wrote:Ma tot gandesc sa fac un nou acvariu de 160Lx50lx60h, si ezit ...sticla ar trebui sa fie de 12mm pt 3.9 safety, insa aceasta inseamna 124kg numai bazinul, ceea ce nu prea imi place, mi se pare ca e destul de greu pentru dulap. L-as face cu sticla de 10mm cu intarituri (asa cum am vazut la Juwel Vision 450), ceea ce inseamna vreo 30-40kg mai putin, dar inca ezit, ca nu-mi plac decat surprizele placute.
...

parerea mea este ca sa-l faci din plexiglass, este adevarat ca-i ceva mai scump - la ce vrei tu te-ar duce la cca. 250 euro, pentru o grosime de 10 mm
nu o sa mai ai nici o problema legata de rezistenta si elimini cel putin 50kg din greutatea totala

Porcu wrote:Despre picioarele reglabile ma abtin sa comentez amanunte tehnice, nu ma pricep, n-am folosit. Ar fi bine sa gasesti unele de incredere cu niste specificatii clare.

este nevoie de picioare reglabile, pentru ca nu prea cred ca exista podea perfecta
referitor la ce model sau tip, sa le alegi pe cele care au forma de prisma dreapta, adica sa le eviti pe cele care au in forma lor diverse ondulari pe axa verticala, cum ar fi cele in forma de trunchi de con, pentru ca nu sunt rezistente la compresiune, si sa te uiti la grosimea fierului din care sunt facute
ca model, sunt unele cilindrice, cu o talpa jos, ce se prinde de restul cilindrului cu un surub interior, cu care se regleaza. O sa ai nevoie de un cleste cu deschiderea mai mare - gen mops.
La reglaj, intai le aduci in acelasi plan cu podeaua pe cele din colturile opuse, pe cele din interior le lasi, din ce in ce, mai ridicate (ma refer la sutimi de milimetru, dupa caz), sa nu atinga podeaua (ceva de genul rotilor duble interioare de la camioanele de mare tonaj), cat sa intre greu o foaie subtire. Atunci cand vei umple acvariul cu apa, partea din mijloc a mesei va fi presata mai mult si vei obtine ansamblu stabil, adica nu se va balansa de pe un picior pe altul.

This message was edited 3 times. Last update was at 17/12/2012 21:40:29

[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: