Author |
Message |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 17:53:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
yrandreia
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7aaece81f2d731fbf8ee0ad3521002ac.jpg)
IP:
|
Buna ziua tuturor!
Numele meu este Andreia, sunt din Bucuresti si, spre deosebire de toti ceilalti membri ai forumului, pana acum 2 zile am vazut pestisori numai in pet shop, in mediul lor natural, sau in farfuriile vecine la restaurant (eu nefiind consumatoare de asa ceva).
In urma cu 2 zile, lucrurile s-au schimbat putin. Colegii de birou mi-ai facut o surpriza: un baietel betta superb. Si cum e inginereste sa te documentezi, am inceput sa rasfoiesc google...
Acum am dat de alta belea... notiuni si termeni care pentru un neavenit ca mine sunt de ordin extraterestru. Din pacate, la serviciu timpul nu imi permite sa citesc cat as fi vrut, dar pentru micul betta (care este pentru moment gazduit intr-un bol de 2l imprumutat de la o colega care il tinea doar pentru puiet) am inceput sa fac unele achizitii pe care eu le-am considerat prioritare... sper ca nu atat de catastrofale, cum mi se par acum dupa ce am citit cate ceva pe forum.
Maine va veni un mini-acvariu de 10l, 1kg pietris alb, 2 plante, 1 termometru si un minciog + 1 cutie hrana betta, iar in 2-3 saptamani un dozator de hrana.
Acum problema e alta... ce fac eu cu procesul ala de ciclare, avand in vedere ca luni inapoiez bolul posesorului? Apa o voi lasa sa stea de vineri pana luni in acvariul nou (langa bolul actual, ca sa aibe aceeasi temperatura), pietrele le iau sa le fierb acasa si le duc luni la serviciu ca sa impodobesc acvariul, dar cu procesul ala de o luna... sunt cam in plop.
Oricum, trag nadejde ca voi gasi informatii folositoare si utile pe acest forum si sper sa reusesc sa il fac pe micul betta cat mai multumit de noua locuinta!
In orice caz, multumesc anticipat celor ce ma pot ajuta cu un sfat in legatura cu necesitatile unui betta!
Numai bine tuturor!
|
===================
Fiecare zi e o noua surpriza... |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 18:08:45
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Bine ai venit ! Si felicitari pentru documentare.
Achizitiile sunt bune pana acum, as zice sa nu te complici cu hranitorul automat (e de ajuns sa ii dai mancare o data pe zi, cand vii de la servici) si cu banii aia sa cumperi un filtru (hang-on de preferinta, ca sa nu ocupe loc in acvariu).
Ciclarea o vei face cu peste in acvariu, dat fiind faptul ca situatia nu iti permite astfel. Asadar, pentru o perioada de timp va trebui sa faci schimburi mici zilnice sau o data la doua zile, ca sa nu se acumuleze compusii toxici, pana se vor dezvolta bacteriile. Ca sa grabesti putin procesul acesta de dezvoltare a coloniilor bacteriene, poti adauga in filtru o sticluta de JBL FilterStart.
Si in timpul asta nu exagera cu mancarea. Poti sa-l hranesti chiar o data la doua zile, ca nu pateste nimic. Dupa care vei trece la programul normal (eu pe al meu l-am hranit o data pe zi).
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 18:45:37
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Multumesc de urare si informatii, @ stefanp!
Problema e putin "invers"  ii dau de mancare cand ajung la serviciu  pentru ca acolo va fi domiciliul lui betta, acum e deja al biroului  . In plus, acasa am o pisica vesela care ar fi foarte fericita si cu labutele in acvariu non-stop si mai e si fetita mea de doar 2,5 ani care s-ar intrece cu pisica la fugarit pestisorul ;) .
Asa ca s-a decis... pestele va trai mult mai mult si mai nestresat la birou decat acasa. De aceea i-am comandat dozatorul de hrana, pentru week-end-uri si pentru perioada sarbatorilor (vine in 3 saptamani pentru ca e comandat pe e-bay, fiind cam la 1/3 din pretul pe care l-am gasit in Romania la acelasi dozator, eu fiind in perioada de "criza").
Cu filtrul, ai dreptate, insa sunt atatea modele... externe, interne, cascada, cu burete, etc. incat nu m-am putut decide la unul din ele. Mai trebuie sa fie si suficient de lent pentru ca in cei 8-9l cati vor fi in acvariu... sa nu se simta betta ca in blender.
Oricum, pana decid ce filtru (si sper sa decid rapid) am luat o planta care se spune ca mai ajuta: Cladophora aegagrophila. Daca am luat teapa, poti sa imi spui fara ocolisuri ;)
Citind in continuare ce am de facut am ajuns la concluzia ca imi trebuie multa bafta
|
===================
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 18:57:23
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Bina ai venit!
Poti sa cauti un filtru cascada pe care sa il umpli cu material filtrant de calitate gen Sera Siporax sau
Eheim Substrate Pro. O varianta ar fi urmatorul filtru cascada:
http://www.pepika.ro/21~Acvaristica/385-Echipamente-pentru-acvaristica/429~Filtre-de-apa/2256-Filtru-extern-Hailea-SL-206.html
Are debitul reglabil si e suficient pentru acvariul de 10 litri. Mai exista o versiune SL106,
trebuie sa il cauti savezi cine il are pe stoc.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 20:04:00
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Multumesc mult!
O sa caut si revin cu poze (de incepator, evident) dupa ce instalez tot ce am achizitionat!
Sa nu ma certati daca prima data o sa iasa o varza ;)
P.S. Imi poate spune cineva daca pot pune in filtrul acesta: http://aquariumprest.ro/tomatocart/products.php?140 granulele acestea: http://aquariumprest.ro/tomatocart/products.php?223&cPath=33 ca sa ajute la ciclarea sistemului?
Sau trebuie sa mai adaug si altceva?
This message was edited 2 times. Last update was at 18/10/2012 20:15:46
|
===================
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 21:21:19
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Nu cunosc filtrul, dar in principiu ar trebui sa fie bun. Problema e sa nu bazaie (insa la hang-on uri de obicei se rezolva daca ii ridici capacelul).
Materialul filtrant ce l-ai pus iarasi nu l-am folosit, insa eu ti-as recomanda ca si Dragos, eheim substrat pro.
La bettan-ul meu aveam un hang on in care am pus o cutiuta de 250 ml eheim substrat pro si un burete inaintea bilelor ca sa prinda resturile mai mari.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 23:54:18
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Materialul filtrant pe care l-ai ales este un material chimic de reducere a amoniacului care trebuie schimbat
regulat. Nu ai nevoie de asa ceva. Filtrul probabil ca este ok, dar ar fi bine sa folosesti un material filtrant
din cele pe care ti le-am sugerat sau asemanator. Pastrezi un mic burete si restul il umpli cu siporax sau
substrate pro.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 07:55:21
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Multumesc mult pentru sfaturi. Asa voi face, am si gasit de comandat Eheim substrat pro.
Buretele vine cu filtrul sau trebuie comandat separat?
|
===================
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 08:19:07
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Teoretic ar trebui sa aibe niste site / bureti care sa prinda grosul - vine cu ceva materiale. Pentru un Betta cred ca erau suficiente si acelea  daca ti-ai comandat Eheim Substrat Pro cred ca o sa-ti vina 1L (ca volum) si nu o sa incapa nici macar un sfert in filtrul acela.
Cu toate ca nu sunt adeptul HOB - ma enerveaza clipocitul, poate la birou o avea efect realaxant ? Nu stiu :d
Asa: o alta chestie ca tot ai betta. Sunt pesti foarte bolnaviciosi in general - si foarte usor de stressat. Le trebuie decor sa se ascunda si curentii de apa trebuie sa fie foarte foarte mici (va trebui sa reglezi debitul pe minimul posibil). Pietrisul alb de asemenea se va umple de alge si se va murdari in timp, cred ca mai trebuie sa cumperi un melc Neritina ca sa tina locul curat. E ieftin si vargat. Nu trebuie luat de la inceput dar asa peste vreo luna doua sa aiba si el ce manca.
In rest, cam atat, mult success!
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 13:06:14
|
stefanp
Moderator
IP:
|
viulian wrote:Teoretic ar trebui sa aibe niste site / bureti care sa prinda grosul - vine cu ceva materiale. Pentru un Betta cred ca erau suficiente si acelea  daca ti-ai comandat Eheim Substrat Pro cred ca o sa-ti vina 1L (ca volum) si nu o sa incapa nici macar un sfert in filtrul acela.
Sunt si cutii de 250 ml. Mie mi-a ajuns fix pentru HOB-ul meu. Acum nu stiu ce a comandat andreia.
viulian wrote:
Cu toate ca nu sunt adeptul HOB - ma enerveaza clipocitul, poate la birou o avea efect realaxant ? Nu stiu :d
Cel putin HOB-ul meu nu facea acel clipocit. Pentru ca bucata de plastic ce indrepta apa in jos, intra putin in apa si atunci aceasta nu mai cadea si implicit nu mai clipocea
viulian wrote:
Asa: o alta chestie ca tot ai betta. Sunt pesti foarte bolnaviciosi in general - si foarte usor de stressat. Le trebuie decor sa se ascunda si curentii de apa trebuie sa fie foarte foarte mici (va trebui sa reglezi debitul pe minimul posibil).
Alt avantaj al HOB-ului, cel putin la mine. Nu creeaza curenti apa cum face un filtru intern, care impinge apa. Cazand, se fac niste curent doar sub filtru, iar acvariul daca e mai lung decat filtrul, ramane o parte unde e mai linistit.
Repet, asta am observat la mine. Depinde acum cu siguranta si de debitul filtrului. Dar vorba ta, se poate regla. Se vede la ochi daca pestele se chinuie sa inoate sau poate sta linistit sa bea si el o bere
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2012 13:07:27
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 22:11:20
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Nu mai aveau Eheim Substrat Pro, asa ca l-am inlocuit cu Siporax (la 1l; aveau si mai mic, dar era mai scump  ). Sper sa fie la fel de bun.
Luni vine si filtrul hang on. Nu m-ar deranja clipocitul la birou... nu stiu daca se va auzi avand in vedere traficul si galagia de afara, dar ar fi o atmosfera mai placuta... sa ai cascada la ureche ;) . Probabil ca acasa m-ar stresa cand vreau sa ma odihnesc, dar la serviciu nu am nimic impotriva!
Oare e bine sa iau si un incalzitor? Luni o sa vad ce temperatura are apa in acvariu, azi doar am instalat termometrul (nerelevant inca, pentru ca apa era rece), apa si plantele (pietricelele le-am luat acasa si le-am spalat in 5-6 raduri, am turnat peste ele apa fiarta si apoi le-am mai spalat de 2 ori, iar acum sunt la uscat).
Luni pun si pietricelele si transfer si bettutul in noua locuinta.
Vreau sa-i iau si o mica ascunzatoare, am vazut una care mi-a placut, dar vreau sa arunc un ochi si in piata la Obor in week-endul asta, poate vad ceva mai discret. Si aceasta presupun ca trebuie spalata in acelasi mod ca pietricelele.
Ar mai fi nevoie de ceva? Nu-mi spuneti ca de o pereche pentru baietel, ca inca nu am vazut o fetita cum vreau eu pentru el  (e primul pestisor pe care il am si deja am devenit pretentioasa  )
|
===================
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/10/2012 00:00:37
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Materialul ala mai mic si mai scump cred ca era siporax mini. Probabil se preta ceva mai bine la spatiul ingust al HOB-ului.
Daca la servici ai 25-26 grade nu iti mai trebuie incalzitor.
Femela se tine separat de mascul si se pun impreuna doar cand se imperecheaza. Deci nu e nevoie sa ii iei o pereche.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 08:40:22
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
@stefanp : nu scria nimic de dimensiunea granulelor la siporax. de aceea nu am avut in vedere achizitionarea pachetului mai scump. data viitoare voi incerca pachetul mic. inteleg ca granulele se schimba o data pe luna, deci... in cateva luni voi avea nevoie de altele.
azi am transferat pestisorul in noua casa. a fost putin reticent la inceput, dar vad ca a inceput sa exploreze... in casuta inca nu a intrat, doar a inspectat-o pe exterior!
|
===================
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 11:04:40
|
stefanp
Moderator
IP:
|
N-am folosit siporax, insa din cate stiu nu se schimba o data pe luna. Nici macar nu se spala atat de des.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 13:15:23
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Asadar...
1. am instalat filtrul... nu ma deranjeaza clipocitul, nici pe betta... la un moment dat statea chiar sub jetul de apa (probabil se credea la spa); in schimb, ma deranjeaza bazaitul (mai tare bazaie decat clipoceste). asa fac toate filtrele?
2. bucatile de siporax sunt cam mari... au incaput 5 bucati in filtru.... in ritmul asta, punga imi va ajunge 5 ani!
3. temperatura apei din acvariu era 23 grade dimineata, acum a urcat la 24. este suficient (in conditiile in care inca nu s-a dat drumul la caldura)? sau trebuie si incalzitor?
4. pestisorul refuza sa intre in casuta... ii tot da tarcoale, dar evita gaurile de acces. e normal sau il deranjeaza ceva?
multumesc anticipat pentru orice parere/sfat!
ps. saptamana asta sper sa nu uit aparatul foto ca sa ii pot face niste poze sa le pun pe site.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2012 13:15:40
|
===================
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 13:50:50
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Siporaxul nu se schimba deloc si nu se spala sub jet de apa. Poti sa nu umbli la el si 1 an.
Trebuia sa scoti din materialele filtrante cu care vine filtrul si sa inlocuiesti cu Siporax.
Si era mai bine sa iei Siporax Mini. Materialele filtrante de genul Siporaxului nu se schimba deloc.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 15:48:58
|
stefanp
Moderator
IP:
|
yrandreia wrote:Asadar...
1. am instalat filtrul... nu ma deranjeaza clipocitul, nici pe betta... la un moment dat statea chiar sub jetul de apa (probabil se credea la spa); in schimb, ma deranjeaza bazaitul (mai tare bazaie decat clipoceste). asa fac toate filtrele?
Cel mai probabil e de la capac. Joaca-te un pic cu el, schimba-i pozitia...poate gasesti o pozitie in care sa nu mai bazaie.
yrandreia wrote:
2. bucatile de siporax sunt cam mari... au incaput 5 bucati in filtru.... in ritmul asta, punga imi va ajunge 5 ani!
De asta trebuia siporax mini. Dar cum ti-a zis si Dragos mai sus, scoate materialul cu care a venit filtrul (eventual lasa doar o fasaie mica de burete, ca sa prinda resturile mai mari)
yrandreia wrote:
3. temperatura apei din acvariu era 23 grade dimineata, acum a urcat la 24. este suficient (in conditiile in care inca nu s-a dat drumul la caldura)? sau trebuie si incalzitor?
Eu n-as mai lua incalzitor.
yrandreia wrote:
4. pestisorul refuza sa intre in casuta... ii tot da tarcoale, dar evita gaurile de acces. e normal sau il deranjeaza ceva?
Probabil trebuie sa se obisnuiasca.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 23:06:08
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Multumesc mult pentru sfaturi!
Voi incerca sa le aplic!
|
===================
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2012 23:11:47
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Pestisorul nu cred ca va intra in casuta decat daca e foarte foarte speriat, si poate nici atunci, probabil ca se va piti dupa ea  sau pe langa filtru. Dar ideea e sa aiba ascunzisuri in caz ca se simte stressat sau ceva sa se poata simti si el in siguranta.
Oricum ar fi bine sa fii atenta la coada si pielea lui. Betta sunt foarte susceptibili de boli - si cu totii care am avut Betta, mai devreme sau mai tarziu am avut ceva probleme cu pestele. Problemele cu cat sunt detectate mai repede cu atat e mai bine, si totdeauna sa aveti niste apa pregatita pentru un schimb in caz ca sesizati ceva nereguli. Macar 2-4L sa stea la declorinat si pusi undeva in caz de urgente.
Success  si mai asteptam poze cu noua locuinta.
PS: Stiam eu ca HOB-urile sunt zgomotoase
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
yrandreia
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2012 09:22:37
|
yrandreia
Junior member
IP:
|
Buna dimineata!
Revin cu cateva fotografii, asa cum am promis:
Ceva sugestii/reclamatii?
|
===================
|
 |
|