Author |
Message |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2012 03:47:05
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Aveti mai jos indicatiile celor de la Red Sea despre cum trebuie pregatita apa, cred ca sint interesante si
cred ca se aplica la mai toate tipurile de sare:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2052771
Citez din topicul de pe reefcentral.com:
"Some mixing tips(in addition to the manual):
Dry mix your salt (once for new buckets), by rolling the bucket on the floor for a few minutes, or pouring the dry salt from one bucket to another a few times.
It will prevent stratification of the salt- sometimes when a bucket of salt travels a lot, the shaking and vibrating causes the mix to separate according to grain size.
ALWAYS add salt to water, NEVER water to salt.
Mix at ambient temperature, and then bring the temp. up, if needed. Do not mix pre warmed water.
Use a strong pump to mix the salt- it requires a vigorous mixing, that won’t allow the salt to accumulate at the bottom, and keep it suspended.
Don’t dump the salt, sprinkle it around so it won’t sink to the bottom in a pile.
Usually it takes 10-15 min. to fully dissolve and clear, but for bigger batches and weaker pumps it can take up to 30 min.
*I highly recommend testing the salinity, every time before using the new water.
** After following the above, test NEW water parameters [Alk, Ca, Mg] and compare it to the declared values, at least when you get a new bucket.
***You should test newly made water (at least once a bucket) regardless of the brand of salt you’re using."
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 09:19:50
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Folosesc sare Dennerle si spune asa:
"Pour Nano Marinus Reef Salt into a container with reverse osmosis water, distilled water or contaminant-free tap water (temperature: 20-25C) and dissolve completely.". Am amestecat si cand apa avea 15 grade si a fost ok, s-a dizolvat mereu. Am inceercat sa nu amestec (sa vad ce se intampla) si mai raman broboane asa, dar daca amestec cu un minciog nano, totul e ok. Imi ia vreo 5 minute.
Problema este ca in functie de instrumentul de masurare al salinitatii (poate mai putin cele cu compensare de temperatura) nu poti fi sigur de concentratie decat daca apa ajunge la 25 de grade. Acuma nu ma mai grabesc si stau cu apa la pregatit mai multa vreme, inainte preparam si schimbam totul intr-o seara (dupa ce in seara precedenta "culegeam" RO-ul) dar acum incalzesc o zi, a doua zi pun sarea, abia a treia zi ma apuc si fac schimbul de apa.
Alta sare nu am incercat ...
PS: apropos de amestecat sarea in punga inainte sa desfac, nu am incercat asta niciodata, pentru ca nu mi s-a parut ca sunt diferente la particule sau altfel colorate, samd. Mi se pare ca e fix aceiasi concentratie peste tot. Probabil "sarea" aceasta e pregatita ca un mare biscuite si apoi faramitat - deci nu stiu ce sa zic (sau poate m-am uitat la prea multe episoade How It's Made") dar cel putin la Dennerle vine intr-o punga ermetica si bine comprimata asa ca nu o pot amesteca in mod normal decat daca as scoate-o din punga pe toata. Insa producatorul spune ca e musai sa inchizi punga la loc ermetic imediat ca sarea e foarte sensibila la umiditatea din aer si se pot face bucati mai mari dupa aceea - sau pot apare si alte probleme ?
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2012 09:24:28
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 10:26:59
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
viulian wrote:... Problema este ca in functie de instrumentul de masurare al salinitatii (poate mai putin cele cu compensare de temperatura) nu poti fi sigur de concentratie decat daca apa ajunge la 25 de grade. Acuma nu ma mai grabesc si stau cu apa la pregatit mai multa vreme, inainte preparam si schimbam totul intr-o seara (dupa ce in seara precedenta "culegeam" RO-ul) dar acum incalzesc o zi, a doua zi pun sarea, abia a treia zi ma apuc si fac schimbul de apa.
....
Eu cred ca e vorba totusi doar de acuratetea citirii... pentru ca, in fond, ai aceeasi cantitate de apa + aceeasi cantitate de sare -> acelasi amestec, cu aceleasi caracteristici.
Preapara apa, la 20 de grade, si verifica salinitatea... apoi, incalzeste aceeasi apa la 25 de grade si mai verifica inca o data. O sa vezi ca exista variatii pe aparat, desi concentratia de sare a ramas aceeasi.
Eu folosesc sare de la Seachem... pun apa in galeata, presar sarea cu mana (ca zaharul pe prajituri  ) si apoi amestec totul cu o bucata de teava de plastic. In 5-10 minute, sarea se dizolva complet iar apa e limpede. Atat! Stiu cata sare pun, asa ca nu mai stau sa masor salinitatea de fiecare data.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 12:45:51
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Buna replica pentru ca sa lamurim
Stiam doar ca salinitatea depinde de temperatura - dar nu stiam sa explic direct - a trebuit sa caut pe net:
"Specific gravity" depinde de densitatea apei - si la temperaturi diferite apa are densitati diferite:
http://reefkeeping.com/issues/2004-07/rhf/index.php
http://www.msc.ucla.edu/oceanglobe/pdf/temp_densal_chart.pdf (dar e pentru temperaturi mai ridicate decat cele din acvarii, dar sa se vada curbele).
E aceiasi cantitate de sare, dar daca masori 1025 cand e apa rece si torni in acvariu, te poti trezi ca ai 1027 sau 1028.
Nu stiu cat de critic e asta, in oceane nu cred ca nu pot veni curenti mai reci si pac s-au "bleached" instantaneu coralii. O alterare pe termen lung probabil ca nu e benefica.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 13:24:54
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Dragule, nu ai ce sa masori, si nici de ce sa masori!
- Pleci de la un fapt cert: "La 30 litri apa / se pune 1 kg sare" (ma rog, conform procentului indicat de producatorul sarii respective)
- Respectand aceasta proportie, esti sigur ca apa rezultata are concentratia de sare potrivita nevoilor tale.
Corelarea dintre temperatura si "salinitate" se refera doar la eroarea citita pe aparatul de masura! Aparatul este "calibrat" pentru o anumita temperatura a apei, asa ca exista variatii ale rezultatului citit, in functie de cat de calda/rece e apa cu care faci testarea.
Dar, la propriu vorbind, apa testata (la diferite temperaturi) aceea are ACEEASI salinitate (dpdv fizic), aceasta nefiind influentata decat de raportul apa/sare.
Ceea ce it variaza tie este doar "acuratetea" citirii pe scala de masura!
Later edit:
Problema semnalata de tine rezida doar din felul in care prepari apa:
1. Daca pui apa si apoi incepi sa adaugi sare, avand doar grija "sa citesti" aparatul... este evident ca rezultatul final depinde de temperatura apei (pentru ca aparatul este "pacalit" in plus, sau in minus)... asa ca o sa ai in realitate o apa "mai dulce" sau "mai sarata", desi pe scala tu citesti rezultatul de 1.025. Este clar ca aceasta metoda este valabila doar in cazul in care apa ta are temperatura egala cu cea pentru care e "calibrat" aparatul (ca sa ai o citire corecta).
2. Daca insa pui apa si sarea, in proportie fixa si conform retetei producatorului... atunci esti sigur ca apa preparata este "cat trebuie de sarata" si te doare la bascheti de "citirea" pe aparat. Lucru pe care ti-l si recomand, de altfel  .
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 13:26:01
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Apa are aceeasi cantitate de sare (salinitate) daca sarea este de calitate si ceea ce scrie pe cutie sau
punga este si in realitate. Se poate intampla ca la anumite loturi sarea sa fie diferita. Din acest motiv
este indicat a se masura salinitatea la temperatura indicata de producator, cu un instrument care are
corectie de temperatura.
Probleme mari care apar de obicei nu sint neaparat cele de salinitate, ci sint probleme cu restul elementelor
din apa, calciu, magneziu si altele, mai ales ca uneori pot precipita. Cei de la Red Sea recomanda prepararea
apei la 20 de grade tocmai pentru a evita precipitarea, pentru a avea o apa clara.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 15:13:41
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Sarea de la Tropic Marin se amesteca clar indiferent de temperatura dar probabil din cauza ca are calciul destul de scazut comparativ cu alte saruri.
Am amestecat-o si la 28 de grade (ca atat aveam in casa fara A/C  si atat avea si apa) si am trantit practic 1kg de sare in 25litri de apa cu un powerhead + venturi.
S-a dizolvat in max 30min si apa a fost intotdeauna perfect limpede.
Producatorul nu spune cate grame de sare sa pui intr-un litru de apa asa ca a trebuit primele trei schimburi sa masor si cu refractometrul si cu densimetrul.
Mie imi place sa tin bazinul la 35ppt pentru care a trebuit de fiecare data sa pun 40g sare la un litru de apa. Ceea ce este foarte mult.
Stiind de discutiile despre separarea ingredientelor am avut grija si am rostogolit caldarea de multe ori inainte de a o incepe si toti parametrii au iesit ok
(am masurat doar la primele trei schimburi apoi am renuntat avand in vedere ca ieseau ok de fiecare data).
Sare de la Aquavitro e altceva  La 20-22grC se dizolva si apa ramane limpede, orice grad peste aceasta temperatura si apa e laptoasa indiferent cat o lasi sa se amestece.
Chiar turnata incetul cu incetul in decurs de o ora si tot iese laptoasa la peste 22grC indiferent ce i-ai face. La fel am rostogolit-o si testele ies perfecte.
La sarea asta pentru 35ppt trebuie sa pun 35grame per litru in loc de 36gr per litru cat indica producatorul.
Intr-un final cred de vina ar putea fi continutul de calciu al sarii respective si de kH-ul rezultat al apei reconstituite. Tropic Marin fiind saraca in calciu si cu un kH sub 7.5 probabil de aceea se amesteca bine indiferent de temperatura.
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2012 15:14:19
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/10/2012 15:35:08
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Din experientele diferitilor acvaristi cred ca putem trage o concluzie interesanta: e mai bine sa preparam apa
la o temperatura in jur de 20 de grade, salinitatea fiind data de specificatiile fiecarui producator. Asta ca sa
evitam precipitarea care apare la multe saruri pentru reef.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 10:13:24
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Am apucat sa studiez sarea pe care o folosesc eu... e vorba de Salinity - Aquavitro.
http://www.aquavitro.com/products/salinity.html
Citez de pe siteul producatorului:
Description
salinity™ is a blend of salts specifically formulated for the reef aquarium that contains all essential major, minor, and trace components found in natural reef waters, but contains no toxic or non-essential components. Additionally, salinity™ is the most concentrated salt blend on the market. With a hydration level of <0.5% salinity™ will yield a greater volume of prepared saltwater at a salinity of 35‰ per unit of weight than any other salt mix currently on the market. salinity™ is identical to the distribution of anions and cations found in Natural Sea Water (NSW). We have compiled data from all the oceans and seas on the Earth, and have targeted the midpoint of the range for each element. We guarantee to be within ± 5% of the midpoint. For example, at a salinity of 35‰, for calcium, magnesium, and strontium, we have the following targets and ranges.
Calcium: target 422 mg/L, range 400 to 443 mg/L
Magnesium: target 1336 mg/L, range 1269 to 1403 mg/L
Strontium: target 8.4 mg/L, range 8.0 to 8.8 mg/L
Alkalinity and pH values vary widely over the Earth's oceans. salinity™ will be within the following ranges:
pH: 8.4 to 8.6
Alkalinity: 3.2 to 3.8 meq/L
Directions
1. Mix salinity™ with dechlorinated tap or purified water. We recommend the use of a commercial dechlorinator like alpha™ to neutralize any tap water chlorine and/or chloramines. If source water quality is poor we recommend purification with a Seachem Pinnacle™ RO/DI system. To prepare small quantities, bring 35 grams of salinity™ up to a volume of 1 liter, or add 36.27 grams to 1 liter of water. [This is a little less than 1/2 cup of salt per US gallon of water. For 15 gallons use 7 cups of salinity™.]
2. Stir well to ensure a good mix. Although the salinity™ solution may be used immediately, we suggest mixing for approximately 24 hours to achieve oxygen/carbon dioxide equilibrium.
3. Measure the salinity. We recommend a salinity of 35‰. This will be a temperature compensated SG (specific gravity) value of 1.026. If you are using uncorrected SG values (H) then the following formula will yield a value for S (salinity) accurate to within 1%:
S = [0.3348 * T] + [1325 * H] - 1330.4525 (calibrated at 15.56 °C (60 °F))
S = [0.2211 * T] + [1325 * H] - 1330.4525 (calibrated at 25 °C (77 °F))
where S is the salinity in parts per thousand; T is temperature in degrees centigrade (range of 13-30 °C); and H is the uncorrected hydrometer reading. If you don't mind an error on the order of ±3%, simply use the following table:
== aici urmeaza un tabel care nu s-a formatat ca lumea... deci, luati-l direct din linkul de sus ==
4. Adjust salt level accordingly. If salinity is too low, then add more salinity™. If too high, add more water.
5. Change 20% of aquarium water every two weeks (or as necessary) to maintain optimum water quality.
USAGE NOTE: NEVER mix salt in an aquarium containing livestock. Transfer livestock to the aquarium AFTER salt is completely mixed and specific gravity has been adjusted. Use Seachem's Stability® to avoid "new tank syndrome" and to prevent unnecessary livestock losses in a new system.
CAUTION: SALINITY™ IS NOT FOR HUMAN CONSUMPTION. KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN. Contact in dry form may cause skin or eye irritation. In case of eye contact, completely flush eye(s) with cool water and seek medical attention.
Guaranteed Ranges
We guarantee that salinity™ will have a batch specific guaranteed analysis that falls within the ranges below
== aici urmeaza un alt tabel care nu s-a formatat ca lumea... deci, luati-l si pe asta tot din linkul de sus ==
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 13:47:36
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Intrebare si raspuns la aquavitro:
Q: I recently switched over to using the salinity™ salt and after mixing, even a couple of days later, it remains cloudy. I currently add salt to a 35 gallon drum of RO water until I have reached a salinity of 35ppt. I am using a heater and a strong powerhead in order to mix it more thoroughly. I typically mix my saltwater on Friday for a Sunday water change. Is there something I can do to prevent the cloudiness?
A: It is completely normal for some batches of salinity™ to mix up more cloudy than others. This is due to more elevated levels of certain elements, in particular, calcium and alkalinity. Please rest assured that this cloudiness will not harm any of your inhabitants, corals, etc. and should dissipate very quickly. We use the salinity™ here at Seachem and there are times when we cannot let it mix for 24 hours, and have to use it within several hours of mixing. Though cloudy initially, within thirty minutes to an hour of putting it in the tanks, it is crystal clear.
Furthermore, based on our observations, the salt clouds more as the water temp increases. Also, mixing the salt more than 24 hours causes a decrease in alkalinity and pH. This is somewhat expected as the increase in CO2 (more so with excessive agitation) causes a pH shift downward and can also cause precipitation of some of the components, namely calcium and carbonates.
For best results, make salinity™ up at room temperature (22 to 25 degrees Centigrade). Stir well until thoroughly dissolved. salinity™ is then ready for immediate use. Excessive mixing may result in cloudiness, due to carbon dioxide absorption. Cloudiness will dissipate when the salinity™ solution is added to the aquarium.
Dupa cum vezi sfaturile lor se cam bat cap in cap cu primele  si din punctul meu de vedere ceea ce recomanda cei de la
Red Sea cred ca se poate aplica si aici: amestec la o temperatura in jur de 20 de grade si folosirea apei imediat dupa
amestec dupa ce apa a fost incalzita la temperatura acvariului.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 23/10/2012 13:48:04
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 14:50:19
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Dom' Koala - o mica intrebare am si eu si e cam off-toopic. De ce nu folosesti o sare mai ieftina din moment ce nu tii decat corali moi. Mi se pare o risipa.
Dragos,
Clar temperatura scazuta a apei face ca dizolvarea sa fie mai usoara/rapida.
Eu doar potrivesc salinitatea cu cea a acvariului si nu o mai incalzesc inainte de a o adauga in acvariu. Nu zic ca e bine asa dar pur si simplu nu am chef
O sa urmaresc la urrmatorul schimb ce variatie de temperatura am dar nu am vazut vreo reactie a coralilor. Dar eu nu schimb mai mult de 10% asa ca la un schimb
mai mare probabil ar fi nevoie sa fie potrivita si temperatura.
Si ca o nota particulara sarea Aquavitro are o reactie exoterma cu in contactul cu apa - nu stiu de ce. Asa ca indiferent ca eu tin apa de osmoza la 20grC dupa adaugarea sarii temperatura creste oricum spre 22grC ceea ce face ca diferenta de temperatura intre apa de schimb si cea a acvariului sa fie minima.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 17:21:50
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Gabriel wrote:Dom' Koala - o mica intrebare am si eu si e cam off-toopic. De ce nu folosesti o sare mai ieftina din moment ce nu tii decat corali moi. Mi se pare o risipa.
Se pregateste de SPS si LPS ?!
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 17:29:58
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Gabriel wrote:Dom' Koala - o mica intrebare am si eu si e cam off-toopic. De ce nu folosesti o sare mai ieftina din moment ce nu tii decat corali moi. Mi se pare o risipa.
...
Decat bolnav si sarac, mai bine sanatos si bogat... mi-am lasat burta, ca sa nu zica lumea ca n-am ce manca!
... sa fiu cinstit, am prins o promotie foarte buna la Seachem... am luat sare si diverse solutii, la un pret care "facea sens".
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2012 17:43:49
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
kirucd wrote:Se pregateste de SPS si LPS ?!
N-ai sa vezi asa ceva la mine  ... imi stiu "limitele" si imi stiu firea... vreau pesti si vreau miscare, vreau sa-i hranesc abundent si vreau sa-i vad crescand... atat!... nu ma intereseaza coralii si imi repugna "dozajele fine" si grijile legate de "carentele diverselor minerale" din apa. Vreau sa fac schimb de apa o singura data pe an, atunci cand spal si canistrele!  ...
This message was edited 2 times. Last update was at 23/10/2012 17:44:47
|
|
 |
|