Salutare tuturor.
Ma numesc Olimpiu, multi dintre colegi acestui forum ma cunosc personal,alti ma cunosc doar ca user si sub denumirea de " Mr_BigOlyMan ". Eu sunt din Brad jud. HD si am 29 de ani. Pentru cei care sunt curioasi de mai multe detalii va stau la dispozitie cu nr. de tel. 0723229061 su pe mess " Mr_BigOlyMan ".
Am deschis acest totpic pentru ca vreau sa va arat evolutia acvariului meu cu discusi. Am doua exemplare superbe de Red Turqoise, primite de la bunul meu prieten si coleg Lup Cosmin. Pereche, pentru ca cele doua exemplare sunt pereche, are cateva depuneri la acvtiv, printre care una si la mine in cub, dar deocamadata toate au fost esuate, din diferite motive.
Sa incepem prezentarea propriu zisa.
Acvariul :
- Lungime - L - 50 cm
- latime - l- 50 cm
- inaltime - h - 50 cm
- volum - V - 125 litri
- grosimea sticlei fiind de 6 mm si este lipit cu silicon alb
Suport Acvariu :
- confectionat din pal melaminat de 18 mm
- model copiat dupa suportul de acvariu nano de la Einhem
- dimensiunile fiind de 50 pa 50 pe 61 inaltime
Capac + Iluminare :
- capac 51 pe 51 pe 8 cm
- confectionat din lambriu PDF de 8 mm
- echipat cu instalatie electrica DIY pentru 2 becuri economice, cu posibilitatea folosiri fiecaruia bec individual.
Echipamente si Aparatura :
- un filtru intern bolborositor
- o pompa de aer Resun Air 1000 de 1,2 l/min
- un filtru intern de la Boyu sp-1300b de 400 l/h (acesta urmeaza sa dispara din decor, fiind inlocuit de inca un bolborositor)
Fauna :
- un mascul de discus Red Turqoise
- o femela de discus Red Turqoise
Flora :
- lipseste cu desavarsire
Cateva fotografii cu locatari ...
Invata de la cei mai buni, pentru a fi mai bun ca ei!
Perechea este frumoasa. Nu sunt red turk ci unul este brun royal si celalalt este un fel de cobalt dar sunt frumosi si compatibili d.p.d.v. al varietatii deci puii ar trebui sa iasa frumosi.
Cu acel filtru intern in cub nu vei putea sa obtii pui de la pereche. Chiar si daca s-ar intimpla ca masculul sa poata fecunda icrele (cea ce nu cred deoarece este posibil sa nu ii permita curentul din apa ) si ar ecloza puii, filtrul intern ii va trage sau ii va face sa moara de epuizare innotind in curentul de apa pe majoritatea in primele zile dupa iesirea la zbor mai ales ca in acele 3-4-5 zile dupa iesirea la zbor puradeii sunt foarte atrasi de lucrurile inchise la culoare si de curentii din apa.
dragos wrote:Perechea este frumoasa. Nu sunt red turk ci unul este brun royal si celalalt este un fel de cobalt dar sunt frumosi si compatibili d.p.d.v. al varietatii deci puii ar trebui sa iasa frumosi.
Cu acel filtru intern in cub nu vei putea sa obtii pui de la pereche. Chiar si daca s-ar intimpla ca masculul sa poata fecunda icrele (cea ce nu cred deoarece este posibil sa nu ii permita curentul din apa ) si ar ecloza puii, filtrul intern ii va trage sau ii va face sa moara de epuizare innotind in curentul de apa pe majoritatea in primele zile dupa iesirea la zbor mai ales ca in acele 3-4-5 zile dupa iesirea la zbor puradeii sunt foarte atrasi de lucrurile inchise la culoare si de curentii din apa.
Multumesc de sfaturi
Filtrul intren nu mai este in decor, astazi l-am scos afara si am lasat doar acel filtru bolborositor. Iar in ceea ce priveste pesti, mie imi plac foarte mult.
Invata de la cei mai buni, pentru a fi mai bun ca ei!
Daca ai scos filtrul intern nu ar strica sa bagi un burete mai mare sau eventual inca unul mai mic. Ar fi pacat sa ai filtrarea insuficienta. Cind va veni vremea puilor ai 2 posibilitati de a mentine curatenia si apa in parametri optimi.
1. Nu dai importanta filtrarii bio dar schimbi apa foarte multa (50-100% pe zi cit ii hranesti cu nauplii si 100-400% pe zi dupa ce incepi hranirea cu mixtura ) - asta este cea mai buna varianta dar trebuie sa ai timp si apa buna.
2. filtrarea biologica cit de cit ok combinata cu schimburile de apa. Pui in bazin 1 sau si mai bine 2 bureti pe care ii speli pe rind o data la o saptamina pentru a elimina mare parte din ouale parazitilor de branhii. Astfel poti sa schimbi doar 20-30% apa la 2 zile pina incepi hranirea cu hrana congelata si 50-80% la 2-3 zile dupa ce incepi hranirea cu hrana congelata. Daca nu ai foarte mult timp pt ei sau apa de care dispui nu le convine cind faci schimburi mari merge si cu aceasta varianta sa cresti pui frumosi dar totusi prima varianta este de departe mai buna.
Filtrarea biologica foarte buna ajuta mult cind este vorba de crescut puii de peste 6-7 cm dar este complet inutila sau mai bine zis daunatoare in majoritatea cazurilor la puii foarte mici deoarece materialul pe care il folosesti ca suport pentru bacterii adaposteste si ouale parazitilor de tip dactylogirus sau girodactylus care sunt foarte agresivi cu puii mici de discus constituind una dintre cauzele principale ale mortalitatii sau cresterii incorecte a acestora. Singurele cazuri in care poti folosi doar filtrarea bio cu schimburi mici si rare la pui de discus este in combinatie cu un uv-c sau cind ai pui din varietati de discus foarte rezistente gen brun si varietati provenite din brun ,unii pigeoni, etc. Nici in cazul acestor varietati chiar daca sunt mai rezistente ca alte varietati mai fitoase nu e sigur ca nu se vor imbolnavi puii ci doar ca o parte dintre cei mai puternici vor reusi sa supravietuiasca.
Puii proveniti din aceasta pereche ar trebui sa iasa foarte vigurosi deoarece sunt varietati apropiate de salbaticii cei mai rezistenti si care in mod normal nu cred ca au fost excesiv consangvizate.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/09/2012 21:18:57
Salutare tuturor.
Am hotarat sa va impartasesc si voua experienta mea cu discusi.
Intr-o zi de Sambata 12-01-2013, am decis sa dau cei doi discusi ai mei in schimbul celor doi care se vad in fotografiile de mai jos. Cel de la care i-am primit m-a asigurat ca sunt pereche, dovada vie fiind cei cativa pui care au mai reusit discusi sa ii salveze de ceilalti locatari ai acvariului de unde provin. Am efectuat schimbul in speranta ca poate-poate devin si eu "bunic" de discusi. In continuare sunt cateva fotografii cu ei in data de 15-01-2013, la 3 zile dupa instalarea in acvariul meu.
In seara de Luni 28-01-2013, am facut un mic filmulet cu discusi mei. Le-am facut un schimb de apa la amiaza si pe urma s-a intamplat asta :
Daca era sa ma iau dupa cele scrise pe net pe Joi dimineata trebuiau sa miste coditele la ei. Dupa aia urma sa inceapa adevarata distractie.
Mai vreau sa va pun si cateva fotografii cu discusi inainte de depunere.
Iar acestea sunt facute chiar in timpul depuneri. Nu au o calitate extraordinara pentru ca sunt facute de la distanta si cu zoom-ul la telefon la maxim, deci calitate la detalii este absolut inexistenta. Sper sa va placa.
Joi, 31-01-2013, de dimineata cand am aprins becul am vazut ca icrele de la discusi nu mai sunt. In schimbul lor sunt mici mormoloci care fac conul sa vibreze. Am vazut ca aparusera coditele, dar stresul meu inca nu era gata. Asteptam din tot sufletul sa ii vad si pe parinti.
Vineri 01-02-2013 coditele supravietuisera peste noapte ... si erau mult mai mari decat ziua precedenta si mai negre, dar de miscat, miscau toti.
Duminica, 03-02-2013, de dimineata cand am ajuns acasa de la munca, pui erau toti calari pe parinti, nu am vrut sa ii numar (am io o superstitie), dar la momentul respectiv credeam ca sunt in jur de 50 de bucati.
Luni, 04-02-2013, am reusit sa le fac vreo 40 de fotografii in speranta ca voi putea sa prind si pui. Am ales-o pe aceasta pentru ca se vad cat-de-cat si mormoloci de pe parinti. Sper sa va placa si voua.
Marti, 12-02-2013, pui aveau 9 zile, erau superbi si in fiecare zi descoperem cate ceva la discusi mei. Au un comportament extraordinar, isi schimba culorile aproape instantaneu. In momentul cand pui sunt pe femela ea are o culoare foarte intunecata iar masculul este foarte deschis la culoare, dar daca femela se scutura de pui ei fug repede pe taticul lor si acesta se inchide la culoare in maxim 10 secunde iar femela face exact opusul in acelasi timp. Fotografii as fi facut o gramada, nu se mai speriau de mine si veneau cu nasul in sticla si se uitau la mine, exceptie facea individul care ducea pui in spate, acela statea mai pe spatele acvariului. La momentul respectiv o dadusem in apa verde, si nu aveam acces la UV si nici schimburi masive de apa nu puteam sa fac pentru ca trebui sa imi obisnuiesc pui cu apa de la robinet. Ajunsesem la un schimb de 8 litri pe zi, acvariul era doar de jumatate plin, adica din 125 cat are cubul eu mai aveam in jur de 75 de litri si din astia faceam schimb de 8 litri.
Miercuri,20-02-2013, am facut cateva fotografii cu discusi mei. Problema statea in felul urmator, acvariul deciclat dar fara apa verde. Urmatoarea zi acvariul se limpezise si a disparut si apa laptoasa. Pentru inceput cateva fotografii cu personajele principale. Perechea de discusi:
* Masculul care incepuse sa prinda proportii de cand a ajuns la mine in acvariu. In aceasta fotografie are liber la program, pui sunt pe femela.
* Femela a ramansese mai mica dacat masculul dar a mai crescut si ea de cand este la mine in acvariu. Aici este fotografiata in momentul cand servea cubuletul de mixtura.
Mai jos, in urmatoarele fotografii sunt pui de discus ce graviteaza in jurul parintilor. La momentul fotografiei 17-02-2013 pui aveau exact doua saptamani de cand se urcasera pe parinti. Treaba decurge foarte bine si in continuare asteptam sa ii vad ciugulind artemia, dar ei nimic, poate in zilele ce vor urma, ma gandeam eu.
Un mic filmulet cu pui. Imi cer scuze de calitate dar altceva mai bun decat telefonul nu aveam cu ce sa filmez.
Duminica, 24-02-2013, erau ultimele fotografii pe care aveam sa le fac cu pui impreuna cu parinti. De ce ? pentru ca daca va uitati atenti la mascul pe partea lui dreapta sus imediat sub inotatoare pe la jumatatea lungimi lui se vede o rana destul de mare facuta de pui. In cea de a-3-a fotografie se vede rana mai bine, in celelalte doua este mascata de un pui.
Luni, 25-02-2013, pentru ca sunt un adevarat "tolobon" in arta fotografiei, am decis sa fac un filmulet cu pui in noua lor casa. Sper sa va placa si va rog sa scuzati zgomotul de fundal si vocile celor doi copii ai mei.
In continuare pui se prezinta foarte bine, mananca de toate si uni dintre ei au ajuns de dimensiunea unei monede de 10 bani. Sper ca pe sfarsitul saptamanii sa mai fac inca un filmulet cu ei.
Bafta si toate cele bune.
This message was edited 2 times. Last update was at 27/02/2013 11:13:58
Invata de la cei mai buni, pentru a fi mai bun ca ei!