[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
problema cu platy  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Moly sunt niste pesti care traiesc foarte aproape de ocean (in apa dulce bineanteles). In momentul cand prind un parazit care arata cam cum arata si la tine, se duc in ocean la apa sarata si parazitul moare.
Chiar problema asta am avut-o si eu acum o saptamana cu o niste moly si i-am bagat intr-un acvariu cu o lingura buna de sare mare la un litru de apa.
Au scapat repede!
[Email]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Da, e bun tratamentul cu sare.
[Yahoo!]
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

Am schimbat vreo 12 l de apa, am pus 1 lingurita cu varf de sare la 10 l. Prea putin? Mi s-a parut mult o lingura la litru. Am citit ca betta nu sunt amatori de apa sarata. Pestii nu mi s-au parut prea fericiti in noua apa. Trebuie aerare? Am doar filtru, nu si pompa de aer. Am scazut temperatura la 27.

Am observat o noua problema.
O pata rosiatica pe burta celeilalte femele de betta si solzii ridicati in zona respectiva. Ea are burtica umflata de cand am primit-o (aproape o luna).
Poza.

Pe partea cealalta arata ok.

Am citit niste lucruri cam rele despre ulceratiile insotite de solzi ridicati. Inteleg ca in general duc la hidropizie. Deocamdata nu este decat o zona inrosita, nu pare rana deschisa. Sa o las in acvariu impreuna cu ceilalti pesti? Oricum, in afara de sanitari si un pui de molly, par cam toti bolnavi.
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Tratamentul cu sare se face intr-un acvariu separat cu o lingura de sare la 10 litri de apa.
Eu am o planta anubias si am pus sare in acvariu si nu i-a mers bine deloc, celelalte nu parau ca au probleme.
Ai grija cu sarea la plante! Muta pestii intr-un "spital" si trateaza-i!
[Email]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

cristal wrote:Am schimbat vreo 12 l de apa, am pus 1 lingurita cu varf de sare la 10 l. Prea putin? Mi s-a parut mult o lingura la litru. Am citit ca betta nu sunt amatori de apa sarata. Pestii nu mi s-au parut prea fericiti in noua apa. Trebuie aerare? Am doar filtru, nu si pompa de aer. Am scazut temperatura la 27.

Iata si una dintre principalele cauze care genereaza probleme mari in acvariul tau.

Aerarea este esentiala intr-un acvariu si trebuie sa functioneze continuu (zi si noapte).
[Yahoo!]
Magda
Senior member

IP:

alina_g wrote:
cristal wrote:Am schimbat vreo 12 l de apa, am pus 1 lingurita cu varf de sare la 10 l. Prea putin? Mi s-a parut mult o lingura la litru. Am citit ca betta nu sunt amatori de apa sarata. Pestii nu mi s-au parut prea fericiti in noua apa. Trebuie aerare? Am doar filtru, nu si pompa de aer. Am scazut temperatura la 27.

Iata si una dintre principalele cauze care genereaza probleme mari in acvariul tau.

Aerarea este esentiala intr-un acvariu si trebuie sa functioneze continuu (zi si noapte).

Da-mi voie sa ma indoiesc ca asta ar fi problema.
Motive: Pestii afectati de boala sunt: betta si molly.
Din cate stim betta sunt pesti care respira la suprafata apei, asa ca...nu prea ar avea nevoie de o aerare deosebita.
Molly...hmmm, molly au nevoie de aerare, dar eu le-am facut-o mereu numai cu ajutorul filtrului, prin agitarea (nu prea tare) a suprafetei apei si n-am avut niciodata probleme cu ei.
Asa ca...nu vad rostul unei aerari deosebite in mod curent. Poate doar acum ca sunt bolnavi si au fost puse atatea medicamente in apa. :-)
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Magda wrote:
Asa ca...nu vad rostul unei aerari deosebite in mod curent.

Nici eu...dupa umilele mele cunostiinte. Si mai ales in ceea ce priveste betta...chiar bolnav fiind.
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Magda wrote:
alina_g wrote:

Da-mi voie sa ma indoiesc ca asta ar fi problema.
Motive: Pestii afectati de boala sunt: betta si molly.
Din cate stim betta sunt pesti care respira la suprafata apei, asa ca...nu prea ar avea nevoie de o aerare deosebita.
Molly...hmmm, molly au nevoie de aerare, dar eu le-am facut-o mereu numai cu ajutorul filtrului, prin agitarea (nu prea tare) a suprafetei apei si n-am avut niciodata probleme cu ei.
Asa ca...nu vad rostul unei aerari deosebite in mod curent. Poate doar acum ca sunt bolnavi si au fost puse atatea medicamente in apa. :-)

Lipsa oxigenului din apa omoara bacteriile denitrifiante din filtrul biologic, ceea ce duce la:
1. cresterea concentratiei de derivati nocivi ai azotului;
2. cresterea aciditatii apei;
3. sensibilizarea pestilor, treptat imbolnavire si moarte.

La peste 27 de grade, concentratia de oxigen din apa este mult mai mica decat la temperatura normala cu care erau obisnuiti. Deci modificarea esentiala a parametrilor apei. Orice modificare a parametrilor apei face rau pestilor, mai ales daca e brusca.

QED
[Yahoo!]
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

Incep sa inteleg rostul aerarii ... multumesc pentru explicatii.
In plus, am citit acum pe un site paragraful urmator legat de folosirea verdelui de malachit + formalina (compozitia Costapur-ului):

It is essential to increase aeration in the tank, since the oxygen levels will drop. An adequately sized airpump will effectively take care of the problem. Because of the decrease in oxygen levels, never use formalin while treating the tank with high temperature.

Din pacate am citit prea tarziu. Eu am facut tratamentul cu Costapur cu temperatura in acvariu de aproape 29 de grade.

Trebuie neaparat sa cumpar un kit de masurare a paramentrilor apei din acvariu.

Multumesc mult pentru ajutor.
[Yahoo!]
Magda
Senior member

IP:

alina_g wrote:QED

Nu...chiar...Alina
De acord cu ce ai scris.
Dar...Eu stiu ca intr-un acvariu normal, sanatos, este de ajuns o aerare realizata cu ajutorul filtrului.
Faptul ca au fost variatii de temperatura (vezi 27) acestea s-au datorat tratamentului pe care Cristal l-a aplicat.
So, nu eram deacord cu suplimentarea aerarii, in mod curent , de o pompa de aer.

P.S. Ma bucur ca ai inceput sa detaliezi si sa-ti argumentezi afirmatiile. :-)
Si sper sa nu te superi pe mine.
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Magda wrote:Nu...chiar...Alina
Dar...Eu stiu ca intr-un acvariu normal, sanatos, este de ajuns o aerare realizata cu ajutorul filtrului.

La el nu era vorba despre un acvariu normal.

Magda wrote:Faptul ca au fost variatii de temperatura (vezi 27) acestea s-au datorat tratamentului pe care Cristal l-a aplicat.
So, nu eram deacord cu suplimentarea aerarii, in mod curent , de o pompa de aer.

Orice tratament care se face cu cresterea temperaturii si adugare de substante medicamentoase trebuie insotit de cresterea aerarii. Daca cititi indicatiile de pe etichetele acestor substante o sa vedeti ca uneori scrie si asta. Daca nu scrie, faceti asta oricum, spre binele pestanilor. E necesar din motivele pe care le-am expus mai sus.

Magda wrote:P.S. Ma bucur ca ai inceput sa detaliezi si sa-ti argumentezi afirmatiile. :-)
Si sper sa nu te superi pe mine.

Credeam ca pentru unele afirmatii ale mele nu era nevoie de argumentatie, pentru ca argumentele le stiati singuri.

PS. Nu cred ca pe tine se poate supara cineva.

La multi ani!
[Yahoo!]
Magda
Senior member

IP:

alina_g wrote:La el nu era vorba despre un acvariu normal.

E o ea.

alina_g wrote:Credeam ca pentru unele afirmatii ale mele nu era nevoie de argumentatie, pentru ca argumentele le stiati singuri.

Recunosc, am destule lipsuri.

alina_g wrote:PS. Nu cred ca pe tine se poate supara cineva.

Multam' Desi...ai fi surprinsa....

alina_g wrote:La multi ani!

La multi ani si tie! Si bine ai revenit in "business".

P.S. Cristal....scuze de off topic
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

P.S. Cristal....scuze de off topic

Nu e nici o problema cu off topicul ... mai ales ca am inceput sa inteleg pe unde am gresit. Si eu citisem ca nu e neaparat nevoie de aerare, dar inteleg ca in contexul tratamentelor si temperaturii ridicate se schimba radical situatia.

Cata vreme tin sarea in acvariu?

@Rares: as muta eu pestii in alt acvariu pe durata daca as avea unde. Mai am un bol dar acolo nu pot pune filtru. Anubiasul meu face niste frunzulite tare galbene in ultima vreme. Semn ca protesteaza la medicamente.
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu cred ca ar fi bine sa faci rost de un acvariu mai mic (10 litri cred ca ajung), care sa-l transformi in "spital", nu e scump; sau poate mai ai si tu prieteni care mai au asa ceva aruncat pe undeva, daca nu foloseste bolul.
In "spital" TREBUIE aerare! Fara aerare, intr-un acvariu mic trebuie sa schimbin parial din apa cam o data pe zi, dar asta-i varianta da ca nu ai pompa si chiar nu ai ce face!
Daca ai pompa de aer cumpara o bucata de furtun din piata sau de la magazin si un teu si imparte furtunu de la pompa in doua. O sa-ti mai trebuiasca si 2 regulatoare de aer (nu e mare lucru, doua bucati de plastic ce se pun pe furtun) si o piatra de aerare.
Pune in acvariu asta o lingura de sare la 10 litri si pune moly acolo.
Intr-o saptamana ar trebui sa scape de parazit. Daca nu scapa inseamna ca e altceva care trebuie tratat cu medicamente. Eu i-ti propun sa incerci prima data varianta cu sare pentru ca e mai ieftina si la moly e recomandata!
Trebuie sa scoti pestii bolnavi din acvariu!
Scoate si apa sarata daca plantele au inceput sa dea semne deja!
[Email]
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

Continui aici, ca sa nu mai deschid un topic nou.

Am o femela de betta, de prin decembrie. Am primit-o cu burta rotunda, plina de icre. Masculul nu s-a atins de ea. De prin februarie are o umflatura intr-o parte. Se mai poate face ceva pentru ea?

Am pus niste poze aici:
http://community.webshots.com/photo/536640600/2973694020057646846bjZAlT

http://community.webshots.com/photo/536640600/2874089640057646846zwreOb

http://community.webshots.com/photo/536640600/2129799620057646846yicFTM

In zona umflata are solzi un pic ridicati.
[Yahoo!]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Baktopur direct, aqutan si temperatura de 28 de grade.
[Yahoo!]
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

alina_g wrote:Baktopur direct, aqutan si temperatura de 28 de grade.

Multumesc pentru raspuns. Poti sa-mi spui ce s-a intamplat cu femela mea? De unde are umflatura? Ce boala crezi ca are?
[Yahoo!]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Faptul ca are solzii ridicati, ma duce cu gandul la o infectie interna. E o acumulare de ceva lichid acolo. Cred ca rana i-a fost provocata de o lovitura a masculului. E o zona tipica in care betta e atacat.
[Yahoo!]
cristal
Junior member
[Avatar]

IP:

Merci Alina, o sa incerc cu baktopur direct.

Zilele trecuta mi-a murit cealalta femela de betta. A fost vorba de columnaris? Iti poti da seama din poza?

http://community.webshots.com/photo/536640600/2895850620057646846cWTITT
[Yahoo!]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Mai degraba de saprolegnia...
[Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: