Author |
Message |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 00:45:23
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
Ideea cu un cazan cu serpentine, ca cel de tuica, nu e rea deloc. O sa scoti apa distilata, deci cu duritate aproape de 0.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 02:40:22
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
Eu am folosit mai demult o "serpentina" pentru facut apa distilata.
Am cumparat un condensor din sticla de la un magazin de tehnico-medicale, l-am cuplat cu doua furtunuri la chiuveta si cu unul la o oala-minune careia ii scosesem supapa de presiune, si... da-i, toata ziua la picurator! Apa iese foarte curata, intr-adevar, da' are un miros de cauciuc, ceva de speriat! De la furtunuri!
De asemenea, procedeul este destul de greoi daca vrei sa obtii mai multi litri de apa distilata decat capacitatea oalei-minune. Pandeste sa nu ramana fara apa, desfa capacul, umple din nou, asteapta sa fiarba,... o tevatura intreaga. Toata ziua trebuie sa stai in bucatarie, nu poti sa mai faci nimic altceva in ziua aia. Am abandonat dupa nici o luna!
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
Horea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 03:50:53
|
Horea
Member
IP:
|
Apa distilata e putin incomod sa o faci in bucatarie... Ca sa ai 'continuitate' , ar trebui sa ai un recipient in care sa poti introduce continuu apa proaspata. Un balon de sticla de 2 litri, cu dop de cauciuc , (in care sa ai un tub pentru alimentare si alt tub pentru abur), condensator , sursa de caldura, dispozitive de prindere, stativ, robinet fin sau clema Hoffman (pentru reglarea debitului de alimentare). Pana sa faci 20 litri de apa distilata pe aragaz, cred ca te lasi pagubas... Sau poate ca esti suficient de perseverent( eu am fost destul de incapatinat, si nu numai o data...)... Oricum, mirosul puternic de cauciuc, asa cum zicea si Dalles, te va pune pe ganduri... Altceva e daca ai la indemana un distilator industrial  .
Cat despre instalatie de dedurizare a apei, la nivel micro ... De unde crezi ca-ti vei procura reactivii ? Nu ca n-ar fi destule firme , furnizori de reactivi chimici, dar pentru unii ai nevoie de autorizatii speciale. Rasinile schimbatoare de ioni( de obicei sub forma de granule mici , sferice, cam de 1 mm diametru cele cu care am lucrat eu), pentru dedurizare sau demineralizare, trebuie regenerate. Asta ar cere vase de spalare, pentru reactiile necesare regenerarii, spalare, si cel putin decantare, daca nu si filtrare.
Cel mai bine e sa te poti 'lipi' de un laborator de chimie, pe langa o fabrica. E mai ieftin decat sa cumperi apa distilata de la statia de benzina. Altfel, raman sursele 'ocazionale' : zapada si apa de ploaie.
|
|
 |
viviparu'
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 10:15:50
|
viviparu'
Senior member
IP:
|
Horea wrote:E mai ieftin decat sa cumperi apa distilata de la statia de benzina. Altfel, raman sursele 'ocazionale' : zapada si apa de ploaie.
Atentie! Apa distilata de la benzinarie nu e apa "moale"- distilata cum ii spunem ci apa demineralizata. E cu totul altceva.
Apa distilata de la benzinarie nu e buna de nimic daca vrei apa cu duritate scazuta.
|
Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem? |
|
 |
little nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 10:43:45
|
little nemo
Junior member
IP:
|
Ideea cu apa de ploaie sau de zapada, ar fi ea buna dar nu in zona Galatiului (din cauza Combinatului ). Apa aici are intre 10-14gh in functie de anotimp , si e apa de Dunare , am mai masurat si duritatea apei din localitatile apropiate Galatiului , si care nu folosesc apa de Dunare, in Focsani. Am crezut ca mi se termina flaconul cu reactiv , avea 25GH.
Citeam undeva ca Faraonului ii curge la robinet apa cu o duritate aproape 0 , de curiozitate , avem asa ceva si in Romania ?? Cred ca ideea cazanului de tuica va ramane , asta pana voi gasi o alta sursa
|
|
 |
Dan_McTudor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 11:21:21
|
Dan_McTudor
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/981005637436871704582e.gif)
IP:
|
Cred ca ma apuc de exportat apa spre Romanica !  Aici gH 3-4.
|
|
 |
Horea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 11:33:46
|
Horea
Member
IP:
|
Din cate stiu eu, Combinatul vostru nu produce si nici nu emana pulberi cu baza calciu si magneziu. Nu zic ca n-ar exista poluare, dar de aici si pana la a da vina , indiferent despre ce e vorba, pe poluarea generata de combinat, e ceva... Adica ignoranta
In ceea ce priveste apa 'dedurizata', 'demineralizata', 'distilata', n-am vrut sa generez confuzii intre notiuni. Ma gandeam numai la finalitatea practica, pentru obtinerea unei duritati mai mici... Scuze  . Ma indoiesc ca toti cei care intreaba de duritatea apei pentru acvariu ar vrea sa stie mecanismul de schimb ionic al cationitilor si anionitilor, reactiile chimice si conditiile de reactie ...
|
|
 |
rally
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 11:54:09
|
rally
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1081865510436f9cb0e9468.jpg)
IP:
|
dintre toate metodele de demineralizare a apei, instalatia de osmoza inversa (RO unit ) este cea mai ieftina solutie, si a fost adoptata in lume pt toate aplicatiile care necesita apa aproape pura. eu am o astfel de instalatie, care desi a costat cam mult (200 $), si-a meritat banii cu prisosinta. ca sa nu mai lungim vorba, cauta pe net cu ajutorul lui google "RO unit" si vei afla tot ce trebuie sa stii despre ea. in romania sunt cativa importatori care ti-ar putea-o aduce, dar iti vor lua si pielea...
cauta pe cineva sa ti-o cumpere din europa sau din state.
succes
|
|
 |
little nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2005 14:03:26
|
little nemo
Junior member
IP:
|
Prefer sa ignor apa ce provine din zapada sau ploaie , chiar daca situatia e putin mai roza decat in Medias , raman totusi suficiente substante care sa ma faca sa nu folosesc acest tip de apa . E totusi un combinat siderurgic , care emana suficient amoniac , dioxid de sulf si de azot , si o gramada de mai stiu eu substante .
Multam Rally , o sa vad de varianta propusa de tine !!
|
|
 |
nano
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 16:19:03
|
nano
Junior member
IP:
|
E mai ieftin decat sa cumperi apa distilata de la statia de benzina. Altfel, raman sursele 'ocazionale' : zapada si apa de ploaie.
Azi am facut o masuratoare si m-am legat de acest topic ales cu search, pt a-mi exprima oarecum uimirea.
Poluarea indusa prin apele reziduale si menajere in zonele unde nu exista statii de epurare, agricultura si bla-bla e o realitate cu siguranta.
Totusi m-am mirat profund  azi vazind calitatea ... zapezii: conductivitate 10 µS, pH aproape neutru (6.85) (pe proba la 2 zile dupa incetarea ninsorii si nu din stratul superficial); deci extrem de pura; in conditiile in care apa distilata din benzinarii are 50 - 70 µS sau instalatia de osmoza pe care o detin are un efluent de 70 - 100 µS.
In perioada 'incalzirii globale', a 'terorismului global', a 'crizei globale', a globalizarii in general si chiar si a unui 'nou sfirsit global, in 2012', atmosfera nu e asa poluata. Sau nu intotdeauna...
Am fost offtopic, sorry dar nu am putut deschide un topic nou privind puritatea zapezii ci doar ...am facut variatii pe aceeasi tema.
This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2011 22:01:44
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 19:56:23
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
viviparu wrote:
Horea wrote:E mai ieftin decat sa cumperi apa distilata de la statia de benzina. Altfel, raman sursele 'ocazionale' : zapada si apa de ploaie.
Atentie! Apa distilata de la benzinarie nu e apa "moale"- distilata cum ii spunem ci apa demineralizata. E cu totul altceva.
Apa distilata de la benzinarie nu e buna de nimic daca vrei apa cu duritate scazuta.
La benzinarii sau supermarketuri exista apa demineralizata si distilata. Doua produse distincte, atentie aici. Eu am luat pentru diverse intrebuintari casnice din ambele si de curiozitate am bagat test. Cea distilata e 0 la kh / gh iar cea demineralizata a dat 0,5 la gh si 0 la kh. Marea diferenta intre ele este procesul tehnologic prin care sunt obtinute, exact numele lor arata acest proces, scopul fiind acelasi, obtinerea unei ape pure.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 20:32:27
|
Ioan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2451041557a22145b3701b0184109cab.jpg)
IP:
|
nano wrote:
... instalatia de osmoza pe care o detin are un efluent de 70 - 100 µS.
E pe duca! 5-22µS/cm e ok.
Demineralizata inseamna ca nu contine minerale, dar poate sa contina toxine din agricultura sau combinate chimice. Distilata este apa condensata din vapori care pot cel mult sa se contamineze cu atomi de Cu difuzati in condens de pe peretii conductelor. Orcum concentratia de Cu va fi aproape imposibil de masurat.
Osmoza scoate ca. 98% din tot ce nu-i apa din lichid, produce ca. 100-200L in 24 de ore ca. 10 ani, daca se foloseste corect si se gaseste pe ebay la 60-80€, dar costa 30€ transportul in Romania si dureaza ca. 14-25 de zile.
|
|
 |
nano
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 20:47:17
|
nano
Junior member
IP:
|
Ioan wrote:
nano wrote:
... instalatia de osmoza pe care o detin are un efluent de 70 - 100 µS.
E pe duca! 5-22µS/cm e ok.
.
Efluentul avind deocamdata un KH de 3-4 gr, ramine in exploatare in forma asta. Dupa ce se depreciaza parametrii apei, voi inlocui cartusele. Recunosc are parametri functionali satisfacatori dar obtin cu ea o apa...piscicola, pt anumite intrebuintari. Prefiltrul (absolut necesar avind in vedere calitatea apei primare este subdimensionat ceea ce duce destul de rapid la o suprasolicitare a membranelor de RO.
Ioan wrote:
nano wrote:
.
Osmoza scoate ca. 98% din tot ce nu-i apa din lichid, produce ca. 100-200L in 24 de ore ca. 10 ani, daca se foloseste corect si se gaseste pe ebay la 60-80€, dar costa 30€ transportul in Romania si dureaza ca. 14-25 de zile.
Cu tot prefiltrul pe care il folosesc, 10 ani de functionare a unei instalatii de RO e un mit, data fiind calitatea apei potabile. Aici.
12 luni e o perioada fericita dupa care inlocuiesc membranele. Sau 15-18 luni, in conditii de criza mondiala. Cartusele prefiltrului se schimba la 1-3 luni, functie de temperatura apei, incarcare, pretentii etc. (respectiv functie de calitatea efluentului instalatiei de RO si pt a proteja membranele, mai scumpe).
(Repet, ma refer la cazul particular de aici).
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 21:38:11
|
Ioan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2451041557a22145b3701b0184109cab.jpg)
IP:
|
Asta-i motivul pentru care am mentionat necesitatea intrebuintarii corecte, ceea ce presupune mai ales filtrarea suspensiilor si oxidarea corecta a clorului cu filtru de carbune, dimensionat corespunzator concentratiei. 10 ani a tinut osmoza mea, si ar fi tinut mai mult, pentru ca nu dadea semne de oboseala, dar am rupt stutul filtrului fin si am lasat-o sa mearga fara. In 2 saptamani a crescut duritatea permeatului de la 20µS/cm pana la 90-120.
Acum am una ieftina, noname, de ca. 1,5 ani si:
|
|
 |
nano
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2011 21:56:53
|
nano
Junior member
IP:
|
Te invidiez (in sensul bun), pt asa instalatie. Nu am vazut asa apa si asa conductivitate decit... la zapada de azi  . Dara ma uit la la locatia ta ... si toate au o explicatie pe lumea asta  , adica o sursa de apa cu o calitate medie cel putin (presupun), permite o exploatare indelungata a membranelor.
O sursa de apa cu o calitate satisfacatoare, o instalatie de RO de debit mare si un prefiltru (5 micron+25 micron + carbune activ) subdimensionat impun o frecventa mai mare de schimb a consumabilelor (cartuse si ulterior membrane). Un prefiltru bun, compatibil cu osmoza dpv al parametrilor functionali si dimensionali maresc durata de 'viata' a membranelor care sunt mai scumpe.
This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2011 21:57:50
|
|
 |
|