[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
New Caledonia - 30L nano reef.  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Mie unul imi place mult bazinul tau si iti admir sincer toate eforturile de a-l tine stabil si toata munca pe care o depui.

Din pacate bazine marine la aceste dimensiuni se tin stabile foarte greu. Totul se intampla mult mai repede si orice accident, care intr-un bazin de dimensiuni mai mari ar trece probabil daca nu neobservat cel putin fara urmari, capata dimensiuni mari afectand rapid intreg sistemul uneori cu pierderi greu de acceptat/suportat. Orice noua aditie de corali, nevertebrate sau pesti il poate destabiliza deasemenea.

Chiar si acum cand sistemul meu actual are aproape 300litri imi dau seama ca cei care continua sa spuna ca un marin trebuie sa aiba minim 500litri nu o zic degeaba.

Trebuie sa vezi insa si partea plina a paharului. Cand vei trece la un sistem superior ca volum - nu-mi spune ca nu te gandesti deja la asa ceva - vei avea deja cunostintele necesare mentinerii in conditii de stabilitate.

O zi placuta iti doresc si te rog sa ne tii in continuare la curent si tot atat de detaliat despre evolutia bazinului

Gabriel
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Naspa patanie, imi pare rau de pierderi!... nu dispera, ia-o ca pe o experienta si da-i inainte!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Si mie imi place bazinul tau, de fapt bazinele tale dar Gabi are dreptate, cu cat bazinul e mai mic
cu atat mai greu de stabilizat este. E valabil si pentru apa dulce, dar la saraturi e si mai pregnant.
Sper sa reusesti ceea ce ti-ai propus si astept sa vad un 300+

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

m-ai imbolnavit si pe mine ....ma faci sa-mi comand fungia neaparat sunt superbe ale tale si foarte "hardy"
ar fi o pata frumoasa de culoare pt bazinul meu.

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Fungia - da, sunt hardy cat timp pielea este intacta - nu trebuie scapate pe pietre, sau atinse in vreun fel - mai ales cand sunt umflate. Mi se par insa singurii corali cu personalitate (n-am anemona insa). Se fataie de colo colo, se umfla, pufaie

Ok, ieri am taiat in sfarsit Sun Coral-ul. A crescut mare - avea puiuti de jur imprejur cresteau deja pe lateralele pietrei dar nu ajugeam sa le dau de mancare, se cam aduna cyano din cauza polipilor lipiti pe geam caci nu mai circula apa; nici o sansa sa mai curat geamul acolo etc; asa ca a trebuit sa fac nefacutul si sa-l tai.

Sfatul intalnit pe net ca trebuie inceput cu taiatul pielii cu un cutter - nu functioneaza. Cand se strange, pielea e foarte dura si unii polipi sunt asa de apropiati unul de celalalt ca nu prea poti sa tai printre ei.
Am inceput cu o dalta (in ideea sa nu distrug multi polipi) dar nu am avut noroc nici asa. Piatra era prea tare, dalta prea mare si nu aveam loc de polipi.
Cum timpul trecea si nu voiam sa stau prea mult cu coralul afara din apa am ajuns la instrumentul de baza, un minifierastrau. In cateva minute totul era gata.

Mai jos cateva poze cu: coralul inainte, apoi poze pe fuga din timpul taierii, si apoi un set cu pozele cu coralul imediat pus inapoi in apa si dupa 30 de minute.

1. Inainte - lipit de geam, cyano pe langa, polipii de jos nu prea cresteau prea bine caci nu aveau loc sa se mai umfle si sa ajunga mancare la ei.

image image

2. In timpul taierii - un fund de lemn de bucatarie, un castronel cu apa de acvariu in care am pus bucatile ca sa lase "slime-ul" si sa se curete un pic piatra, si purces la taiat

image image
image

2. Bucatile imediat puse in apa (iar alaturi cam aceiasi poza, dar dupa 30 de minute):

image image
image image
image image

Cea mai mica bucata e si cea mai paradita (2-3 polipi ramasi intacti) pana la urma s-au ridicat si ei.

Dupa o saptamana o sa prind fragurile de niste pietre mai mari deocamdata le-am pus asa caci am niste pietre dar erau puse la clor si in plus, trebuie si acelea taiate inainte.
Coralul este hranit la 2 zile in timpul saptamanii si de 2 ori pe zi in weekend. Am grija sa hranesc individual fiecare polip (pun cu siringa la care am un tub rigid atasat) cate un minishrimp dezghetat pe fiecare polip - si de multe ori trebuie hraniti pestii inainte si lasat vreo 30 de minute incat coralul sa simta ca e rost de mancare si sa se deschida.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eh, incep sa alerg dupa a reduce No3. Reactorul asa "chior" nu e eficient ...

Mi-am cumparat o sonda de Redox si am dat comanda pentru un mV Controller - intr-o saptamana trebuie sa vina. Ma enerveaza cum speculeaza producatorii aceasta nevoie de control - iti trebuie un mini laborator ca sa tii corali "not photosynthetic" ...
Am schimbat RowaPhos si pus iar Zeolit. Cubuletele cu mancare inghetata fac insa mult "damage" intr-un acvariu de 30L.
Am fost plecat cateva zile si am lasat hranitorul automat in locul meu; am gasit acvariul mai curat decat ma asteptam. Insa dupa 2 zile in care am dat 4 cubulete de Ocean mix (necesar celor 4 bucati de sun coral si celor 2 fungia), obsesiva cyano apare din nou. Imi place cand face bule de oxigen insa

Echipamentul cu mV controller nu e complet, reactorul de No3 are nevoie si de o pompa peristaltica dar se pare ca robinetul de alimentare al reactorului e destul de precis la debit (cat timp filtrul e curat) asa deocamdata nu o cumpar. Macar sa vad ce potential are reactorul (ar trebui cam -200mV am inteles). Ar trebui sa hranesc reactorul si cu ceva sursa de carbon (am un praf de la ei) dar nu stiu cu cat / cum, samd, deci calculatorul mV ma va ajuta. Sper!

This message was edited 1 time. Last update was at 25/09/2012 09:30:42

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Vai plt!

Nu era mai lejer sa te fi tinut de zoasi & others, nepretentiosi si fotosintetici? Zic si eu...
"Mana" ti-ai facut-o... lasa-l pe asta mic asa, fara treburi hi-tech, si fa un bazin mare in care sa te joci cu "ce vrea" muschii tai...
O sa ajungi si la ala mare, e inevitabil

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

aceeasi parere am si eu....investeste bani in urmatorul proiect si fa-l macar de 200L ! (90x45x45)
asa am facut si eu am tot bagat bani in kktu ala mic si acum ) am vrut la mai mare intelegi ?

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cat te-a costat calculatorul mV? Si cel de pH si sondele de pH si Redox? Sint curios, sa fac o
comparatie cu Profilux unde controllerul standard contine interfete pentru toate dar nu contine sondele.

Si eu zic sa nu te chinui cu cel mic, incearca unul mai marisor, o sa fie mai usor de stabilizat.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

@Koala, elven m-a tentat unul mai mare care vine asa "all inclusive" ( cu multe chestii in spatele sticlei) .... dar cand mi-am dat seama ce mai trebuie sa atarn pe langa el - in nici un caz! Vor sari exponential costurile, si nu pot sa zic ca mi-as lua atata placere de la acvariu ca sa justific.

Apuc doar in weekend sa stau sa ma uit la ele, si atunci juma de zi stau sa le curat si mi s-a luat. Am in minte cum ar arata o casa ideala cu o camera separata in spate pentru pompe, acvarii sump, si in camera principala cateva display-uri ... si eu sa nu muncesc decat sa tund si sa verific toate controllerele. Si alaturi o alta camera cu o diorama uriasa pentru scara HO (postez imediat la Despre noi).

Sper ca in cativa ani sa mai avanseze un pic tehnica marina, acum deocamdata abunda in tot soiul de substante A B C, combinatii ... se propun sisteme care rezolva multe probleme, oamenii tind sa mearga totusi old school ca sa nu riste, mai ales la cati bani se dau, asa ca nu ma grabesc.

@Dragos:

M-a costat 81 Euros sonda si 249 Euro mv Computer-ul. Sonda este una nano - ca sa incapa la filetul de la reactor (exista si dimensiuni mai mari pentru reactoare mai mari), modelul este Aqua Medic mV electrode, cod 220.19. Controllerul e varianta ieftina a lor, Aquamedic mV Monitor and Controller 200.05. Varianta mai scumpa este mV Computer care masoara intre -2000 si +2000 si poate ajusta orice intre -1000 si 1000, fata de cel luat de mine care masoara intre -1000 si 1000 si controleaza intre -500 si 500 (totul mV). Computerul pare ca vine si cu controale mai specializate pentru directii ascendente, descendente, control mai bun al ozonului ? Oricum, e un deal breaker pentru mie pentru ca include si o sonda mai mare decat cea de care am eu nevoie, deci as arunca banii.

O sa fac o poza cand le am instalate.

PS: Pentru pH - nu am controller, am din acela portabil electronic - dar pH-ul e ultima mea grija.
Ultima oara am masurat acum vreo 2 luni, era pe la 8, dupa ce acum vreo 6 luni era pe la 7.6. Deci trend ascendent

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am gasit timp sa instalez.
Cea mai mare frica era ca reactorul functioneaza deja in parametri optimi si ca am dat banii degeaba pe sonda si controller. Dar nu a fost asa.

Povestea:
a) sonda, chiar daca mica, nu avea loc in reactor deoarece in interiorul lui stau niste bile. A trebuit sa desfac capacul sa le aranjez un pic, si asta a insemnat sa inhalez o doza ametitoare de H2S (hidrogen sulfurat). Gaz toxic, apa din reactor putea rau de tot. M-a luat durerea de cap de la el, nici iesitul pe balcon nu-mi scotea mirosul din nas.
b) am reusit instalez totul, si surpriza, indica un potential de -344 mV. Pana de dimineata, potentialul se stabilizase pe la -360 mV. In concordanta cu mirosul.

Manualul spune ca o zona buna este intre -200 si -50, si ca deja sub -300 se produce hidrogen sulfurat toxic, si in plus e letal pentru orice organism acvatic; manualul mai zice ca daca ajunge in doze mici in apa totusi e imediat oxigenat si nu se intampla nimic.
Am cautat apoi pe net de am turbat sa gasesc recomandari, dar am gasit putine - in special legate de soluri si nu de acvarii. Pentru soluri, idealul era intre -100 si 100, dar mai bun intre -100 si 0.
Am hotarat sa aduc concentratia in reactor la nivelul de -150mV si recomandarea era sa maresc debitul prin reactor. Ceea ce de dimineata am si facut. Am marit debitul usor, nicio schimbare; l-am dat la maxim si abia abia am reusit sa-l aduc pe la -330. Am zis ca-l las asa peste zi si mi-am aprins o tigara ...

Spre final (deci nici 5 minute) imi arunc ochii la acvariu. Drama. Un nemo era purtat de curentul de apa la suprafata, era lovit de toate cele si nu se putea apara; celalalt era nevazut, statea intr-un colt intre niste pietre si respira rau. Toti melcii se catarau la suprafata inclusiv cel care sta pitit sub nisip care iese doar la mancare. Red fire facea nefacutul. Statea la vedere. Nu mi-am dat seama (caci H2S nu-l simti daca se ridica treptat concentratia) dar de fapt, apa aceea din reactor a ajuns in acvariu si in cateva minute totul era dat peste cap.

Cel mai mare noroc a fost ca aveam apa pregatita ... de cateva zile voiam sa fac curat, dar am asteptat sa instalez aparaturile ca sa vad cum stau lucrurile, asa ca nu facusem schimbul insa.

50% din apa (maxim 10 minute mi-a luat, am avut o eficienta de robot) si ca printr-o minune, aproape imediat totul a inceput sa intre in normal. Pestii si-au revenit si s-au dus la locul lor, melcutii coborau, coralii se desfaceau iar. Ca si la mine cand iesam pe balcon ca sa mai iau o gura de aer proaspat si mi se parea bestial aerul acela rece si netoxic. Intre timp am redus si debitul la reactor la ceva foarte mic caci trebuia sa plec. Am evitat un dezastru.

Acum seara controllerul indica -166mV; singura schimbare a fost de apa in display, caci debitul a ramas mic iar de hranit reactorul nu am facut-o. E clar ca apa proaspata a dus si la cresterea potentialului in reactor. Urmeaza sa fac legatura intre schimburi de apa, hranitul cu prafuri, acumularea de nitrati in acvariu si sa incerc sa mentin totul pe la -150, -200mV.

Lectia de baza este ... daca folositi reactor de nitrati, nu cumva sa dati drumul la apa direct in apa de acvariu mai ales daca pute. M-am pacalit cu instructiunile ca o cantitate mica este inofensiva, cred ca ei se refera la o cantitate infima, o picatura doua ?
A, si o alta lectie, nici o schimbare in acvariu daca nu ai pregatita apa de schimb.

Acum seara totul e normal, nimic nu mai miroase, pestii vioi, o sa-i hranesc.

Cateva poze mai jos:

a) Sonda fixata in stanga fata:
image

b) Vedere de aproape a sondei:
image

c) Reactorul are deja bacteriile dezvoltate - se vad ca o mazga asa:
image

d) Instalatia deocamdata "pe pamant" pana gasesc timp sa agat controller-ul pe suport:
image

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mda, se pare ca nu e asa eficient reactorul pe de carbon - e complet instabil. Daca vrei un debit mai mare - potentialul redox creste vazand cu ochii. Asa ca am adaugat mult praf (probabil ceva carbon) si scade. Insa, potentialul pare a fi direct proportional cu concentratia de nitrati - adica cu cat ai mai mult cu atat trebuie sa adaugi mai mult praf (nu e ceva constant) si am ajuns sa adaug zilnic. Am trecut iar printr-un episod in care pestii erau lesinati si fire shrimp-ul la vedere, iar un schimb de 50% si si-au revenit.

Asa ca am studiat urmatoarele - cred ca ar trebui sa fac un topic, exista 2 feluri de reactoare de denitrificare, in principiu sunt au acelasi rezultat (scaderea nitratilor) dar principiile de functionare sunt diferite:
a) cele bazate pe carbon si care folosesc "heterotrophic bacteria" pe post de bacterii care papa nitratii intr-un mediu cu concentratie redusa de oxigen.
b) cele bazate pe sulf si care se bazeaza pe altfel de bacterii numite Thiobacillus denitrificans si Thiomicrospira denitrificans.

Avantajul la cel de sulf este ca nu trebuie hranit zilnic ceea ce am ajuns sa fac si de 3 ori pe zi (ca sa tin potentialul redox in limite) si nici nu trebuie sa cumpar parfuri / bile samd. Mi se pare foarte important sa poti sa pleci intr-o mica vacanta si sa stii ca acvariul nu o ia razna.
Dezavantajele celor pe baza de carbon este ca trebuie hranite des, ca hrana trebuie sa fie proportionala cu cantitatea de nitrati. Adica niciodata nu stii cat sa pui exact. E foarte usor sa-l duci la -300mV si sa amortesti toti pestii si sa produca H2S. Si cu cat cresc debitul prin el, cu atat trebuie sa hranesti mai des, am ajuns cum ziceam sa dau dimineata si seara sursa de carbon. Ceea ce mi se pare enervant.

Initial, am crezut ca doar cele pe baza de sulf produc H2S dar nu e asa. Cele cu sulf nu trebuie hranite zilnic si nici umblate la ele poate un an de zile. Sunt mult mai stabile cand vine vorba de debit (cresti debitul sau nitratii, si se ajusteaza singur, nu trebuie sa hranesti suplimentar).
Dezavantajele celor bazate pe sulf este ca umbla la pH, alcalinitate, dar reactoarele vin acum deja nu doar cu patul de sulf, ci si cu alte substante in drumul apei care refac concentratiile pierdute.

Singura mea dilema acum este daca reactorul de la aquamedic (bazat pe sulf) suporta un debit mai mare decat pic pic pic-ul alui meu care mai trebuie hranit si zilnic. E clar ca e o diferenta, dupa aproape o saptamana de hranit cuburi (dau 2 cuburi de mancare inghetata (artemia) la fiecare 2 zile, si in zilele intermediare dau fulgi) am ajuns sa am nitrati la 10 (in conditiile in care de vreo 3 saptamani n-am mai curatat nici filtrul extern). Deci de redus reduce daca e tinut in parametri, si fara o sonda de potential redox nu se poate.

O sa mai studiez de dezavantajele celor bazate pe sulf si cred ca fac schimbarea, doar ca sa nu mai bibilesc asa mult la filtre, zilnic sa mai fac cate ceva. O sa studiez daca sunt nevoit sa cumpar si alt plastic, sau pot schimb doar mediile dintr-al meu cu cele bazate pe sulf (prodcatorul are 2 reactoare aparent identice, mediile sunt clar diferite).

[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Bah, ce-ti mai place si tie complicatia! ... tu te pregatesti (in secret) de vreun bazin mare si nu stim noi, asta e sigur ... ca altfel, toate experimentele alea imi par bani aruncati pe geam.

Suna-l pe mosu, ca sa-ti explice manevra cu reactorul de sulf... el a folosit asa ceva si a fost multumit.

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cred ca ceea ce incerci tu sa faci este destul de complicat datorita marimii acvariului. Un nano de 30 de litri
cred ca este destul de greu de stabilizat din punct de vedere nitrati. Dintre toate metodele de reducere a
nitratilor existente si folosite azi, cred ca varianta zeolitilor dupa metoda Korallenzucht ar trebui sa fie cea
mai simpla si mai eficienta. Pe de alta parte eu as incerca sa pun in reactorul ala pe care il ai tu acum
Matrix si sa merg cu el la picatura. Iar ca si sursa de carbon as merge pe o aditie zilnica de vodca sau otet,
cu o pompa peristaltica.

O zi buna,
Dragos

P.S. Ar fi util un topic unde sa descriem toate metodele de reducere a nitratilor pe care le-am folosit fiecare dintre noi.

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

@Koala, doar ce i-am scris lui mosu. Mi-a zis aici in topic, mai la inceput, ca a avut cu sulf si a fost multumit insa a renuntat ca era prea mica concentratia. Nu ma intereseaza deocamdata cat de mica o sa fie concentratia, atata timp cat nu trebuie sa umblu zilnic e ok (un "todo" in minus, yey).
O sa schimb 50% saptamanal - oricum o fac - ca sa reduc eventualele acumulari de sulf din display si sa refac concentratiile de calciu; ce ma intereseaza sa stiu este daca pot inlocui doar bilele din al meu NR400 cu media de sulf si ce mai e din reactorul SN400 (am vazut ca are la vanzare pe reef, si poate stie pe de rost). Ambele arata la fel la exterior si capac, dar poate ies mai ieftin doar sa comand mediile din cel de sulf si sa-l convertesc pe al meu.

@Dragos, da, as posta in topic, dar abia diseara am timp sa-l deschid eu, daca vrei/ai timp, fa-l tu.
Despre picatura si matrix: bacteriile astea din reactor au nevoie de bilele respective ca sa-si ia o parte din hrana, si mai compensezi si tu cu sursa de carbon zilnic.
In reactorul cu sulf, celelalte bacteri de acolo (alt tip) au nevoie de sulful respectiv pe care il si mananca de fapt (o idee noua intalnita ar fi ca sub DSB - daca incepi un acvariu nou - sa pui si un strat subtire de sulf).
De asemenea, la debit mic (picatura) merge si al meu - apa la iesire are No3 nedetectabil (cu 2 teste, Redsea / Sera) deci el face treaba la debit mic. Dar vreau debit mai mare, un firicel de apa care curge si nu picatura cu picatura de exemplu ... dar atunci trebuie hranit foarte des, altfel potentialul redox se apropie de 0mV foarte repede.
Acum, cu controller-ul am sesizat o imbunatatire, caci stiu ce sa fac macar. Apa din acvariu tot are No3 pe la 10 (e drept ca de vreo saptamana n-a mai trecut de 10, de obicei se ducea la 25), dar am si schimbat de 2 ori 50% in ultima saptamana, caci am reusit sa duc reactorul sub -300mV si mi-am amortit toti pestii.
Cat timp caut mediile cu sulf o sa mai monitorizez.

O sa curat si filtrul extern, dar nu am avut timp / chef de el in weekendurile astea. Vreau ceva care sa tina No3 foarte mic si sa ma lase sa hranesc cum am eu chef (am corali carora le place apa murdara dar sa nu fiu nevoit sa schimb apa la 3 zile sau sa bibilesc de 3 ori pe zi la reactorul de nitrati). Dupa aceea o sa ma apuc sa curat piatra mare (cea mai aproape de lumina) de algele rosii care au napadit-o iar. Sa vad cum o sa scot chilli coralul din gaurelele ei ca l-am indesat un pic intr-o parte si acum are moate si pe partea celalalta a pietrei.

Acvariu mai mare nu-mi pot lua caci n-am loc ... ar trebui sa renunt la 2-3 din astea mici ... (ceea ce n-ar fi rau, sunt plictisit si de a tunde totul la 2 saptamani). Vedem!

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2012 09:41:54

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Ce sare folosesti acum Iulian?

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am ramas la Dennerle Reef Salt.

[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

A propos de sare, am vazut la cineva cum se dizolva sarea Grotech. Am ramas uimit de cat de repede s-a limpezit apa si de cat de rapid s-a dizolvat sarea aia in apa. Nu stiu ce calitati are, eu am inca sare Seachem acasa.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Au mai venit intre timp un blue tuxedo urchin si 2-3 melcuti de substrat.

A mai venit si o problema, robientul cu care ajutam debitul la reactor s-a stricat. Nu stiu de ce nu tin, parca toti robinetii sunt facuti pentru aer si atat, nu rexista garniturile la apa. O sa trec pe un robinet profi pentru instalatiile de irigat. In disperare de cauza, am lipit cu superglue robinetul la setarea pe care o voiam - asa ca am nimerit un debit mai mare decat as fi vrut. Iar trebuie sa hranesc des

2 poze cu animalutul care sper sa ma mai ajute cu algele verzi.

image image

A facut un drum pe piatra (de 2 zile) si s-a intors la locul unde l-am pus - exact peste un smoc mare de alge. Nu mai pleaca de acolo
A, si ce e amuzant, sus acolo in punctul central, unde se impreuneaza lateralele, acolo ii e fundul de fapt. Ce ciudata e natura asta.

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Urchin-ul face treaba excelenta contra algelor:

O poza cu acvariul meu acum o luna, doua (a se observa piatra de sus care e plina de alge, ma straduiam sa reduc No3 dar nu prea mergea), si apoi o poza facuta acum cu ce a ramas dupa ce a petrecut vreo 2 zile in zona:

image image

Pacat ca e atat de incet dar mai bine unul. Am auzit ca papa si coralina, dar nu e o problema - avem coralina pe toate echipamentele si pe colturile rotujite ale acvariului, dar mai putin pe pietre unde s-ar vedea cu adevarat bine. Grrrrr.

[WWW]

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: