Author |
Message |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 15:33:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
fishtecine
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c3395dd46c34fa7fd8d729d8cf88b7a8.jpg)
IP:
|
Am un acvariu de 240l (~200l net) cu substrat turba(de la Ytron) + nisip(~10cm grosime in total), lumina 76w Hagen SunGlo + AquaGlo, filtru AquaEL FAN3
La retea apa vine cu ~ kH 6, gh 11, ph 7.5. Este plantat des.
Dupa cam 1 luna de la setup si cam 2 sapt de neschimbat apa(am fost in concediu), frunzele de Hygrophila corymbosa si polisperma au inceput sa creasca deformate. Am masurat parametrii apei si ph-ul era 7.5-8, kh 8, gh 14. De atunci (1 luna)schimb zilnic (20-30l) din apa. Deci parametrii s-au apropiat f mult de cei de la retea.
In urma cu 2 sapt am inceput sa bag Co2, ph-ul a mai scazut(nu am ph-metru inca), in aprox o sapt aproape au disparut deformarile la frunzele noi. Am bagat sera florenette A, conuri cu argila. Tot atunci - acum 2 sapt - am reusit cred eu sa-mi deciclez acvariul uitand filtrul afara din apa cateva ore, intr-o galeata. Spun asta pentru ca am o pelicula unsuroasa la suprafata apei si aduce a sindromul acvariului nou. De aprox o saptamana, deci la 1 sapt de la deciclare au aparut din nou deformarile la frunzele noi, nu numai la hygrophila ci si la ludwigia si chiar la varfurile de lymnophilla care sunt la suprafata apei. Restul plantelor - echinodorus amazonicus, osiris, maior, marsilea, bacopa, micrantheum, rotala indica merg foarte bine desi la cele din urma distanta dintre noduri pare cam mare sugerand o nevoie mai mare de lumina.
Pana sa postez aici am citit ceva forumuri, simptomele aducand foarte tare cu o deficienta de calciu/bor. Avand in vedere duritatea apei nu cred sa fie vorba de calciu eu fiind tentat sa dau vina pe deciclare - deficienta de nitrati.
Si in fine intrebarea, pentru cei care au reusit sa citeasca pana aici, ati patit-o careva ca mine? - deformari ale frunzelor tinere? remedii?
|
Din trecut
|
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 16:45:18
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
fishtecine wrote:...deciclare - deficienta de nitrati.
Banuiesc ca ai vrut sa spui abundenta.
Eu suspectez ca de vina e variatia brusca de parametri inregistrata de apa cand ai inceput sa bagi CO2. Plantele mai sensibile au nevoie de timp sa se adapteze si, pentru ca ai un kH mare (ce te invidiez), nu cred ca va mai trece mult pana isi vor reveni.
Eu am patit odata ceva asemanator, dar din cauza ca nu puneam in apa nici un fel de fertilizanti.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 16:50:19
|
fishtecine
Member
IP:
|
Problema e ca deformatiile au inceput sa apara INAINTE de a baga CO2 iar dupa o saptamana de la aditia de CO2, au reaparut!
|
Din trecut
|
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 17:00:09
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
Hm, nu reiesea clar asta.
Atunci o fi din cauza ca, judecand dupa pH si GH, ai in acvariu o apa dura si alcalina. Plantelor respective nu le-a placut asta. Cand ai bagat CO2, dimpotriva, ai tras un pic pH-ul in jos si s-au mai inviorat. Apoi kH-ul si-a facut datoria de buffer si a readus pH-ul in domeniul bazic, afectand din nou plantele.
Acidifica apa cu niste extract de turba (gen ToruMin) si vezi daca se inregistreaza vreo schimbare.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 17:23:52
|
fishtecine
Member
IP:
|
Mai mult decat atat, plante din aceeasi mama, sadite in acelasi manunchi(deci acelasi sol, aceeasi lumina) se comporta diferit, in sensul ca unele prezinta simptomele altele nu. Poate au grade diferite de dezvoltare a radacinilor - dar infirma oarecum teoria ca ar fi doar de la apa dura.
La baza frunzele sunt usor ingalbenite, unele cad, doar cele noi sunt deformate.
|
Din trecut
|
|
 |
daba
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/11/2005 18:20:13
|
daba
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/701789522437efb2815ca1.jpg)
IP:
|
Dalles wrote:Acidifica apa cu niste extract de turba (gen ToruMin)
Din cate stiu eu (pe incercate) ToruMin-ul nu ajuta la scaderea pH/kH-ului apei [ca si anumite tipuri de turba de altfel].
Am folosit doar ceva mai mult decat in dozele recomandate (5ml/10l - recomandat, 10ml/15l - folosit) si nu am observat nici o modificare ale caracteristicilor apei [la mine a ramas ph=7, kH = 8]. Nu stiu cat ar trebui sa pui incat acidul humic continut sa aiba vreun efect asupra pH-ului.
Pentru scazut pH/kH poti folosi pH/kH minus tot de la Tetra, dar eu nu am obtinut decat o modificare temporara [depinde de caracteristicile initiale a apei, de decorul din acvariu...] si va necesita o monitorizare stransa a caracteristicilor apei (motiv: e "facut" cu acizi anorganici - clorhidric si sulfuric -> modificarea nu este stabila).
Eu folosesc pentru scazut ph/kH turba Fluval / naturala fiarta in filtru (schimb doza lunar) si CO2. E o solutie mai ieftina si mai stabila din punctul meu de vedere.
fishtecine wrote:
plante din aceeasi mama, sadite in acelasi manunchi(deci acelasi sol, aceeasi lumina) se comporta diferit, in sensul ca unele prezinta simptomele altele nu.
Legat de felul in care s-a modificat felul de crestere a plantelor: mi s-a intamplat si mie (echinodorus, rotala, alternathera, la restul nu am observat, iar hygrophila nu am pus decat dupa "stabilizare" asa ca nu pot sa-ti spun cum se comporta). La mine variatia a fost de la pH 7 la pH 6 (la fel ca si la tine, alti factori care ar putea duce la influentarea modului de crestere, tipul si intensitatea de lumina a ramas neschimbata, substartul "turbat" a avut in mare aceiasi componenta eventual cu ceva bacterii in plus si ceva minerale in minus cu trecerea timpului  ). Cat timp am facut "experimentele" cu ToruMin, pH/kH minus, samd ajunsesem sa am 3 tipuri de frunze la un moment dat la aceiasi planta: cele vechi deja crescute, cele crescute in timpul "de trecere" si frunzele noi date dupa ce "am stabilizat" situatia pH-ului. Primele frunze pierdute de planta au fost cele (sa zic asa) "inadaptate", cele care nu mai erau "in crestere". La fel se intampla si cu plantele noi cumparate care au fost crescute in alt mediu (apa cu alte calitati, emers, etc.) . Daca variatia nu este in afara limitelor lor suportabile o sa supravietuiasca. Se adapteaza si ele cum pot...
|
- daniel_balan -
acvarii
"I aim for the stars.....but sometimes I hit London" - Werner Von Braun |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2005 10:07:55
|
fishtecine
Member
IP:
|
Acum ma intriga cel mai tare cresterea la lymnophila a carei deformatie apare doar cind varful incepe sa iasa din apa. Lymnophila o am de la maussmann care sta in apropiere de mine - aceeasi apa, si banuiesc cam acelasi substrat.
Asa cum ziceam mai sus, o luna a crescut fara probleme, fara co2, desi la maussmann avea - deci la prima schimbare de conditii(ph de la 6.8 la 7.5) nu a reactionat. Acum ca am bagat co2, ph-ul e undeva putin sub 7, masurat ochiometric. Temperatura 27 grade.
Inclin si eu sa cred ca e vorba de variatia de ph - cea de zi-noapte, dar mai astept pareri, poate totusi s-a mai intamplat cuiva.
|
Din trecut
|
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2005 16:08:42
|
fishtecine
Member
IP:
|
Nu prea trece lumea pe aici...
Eu mai incerc totusi...
Reactorul M pe care il detin are si niste carbune activ la power-head. Ar putea fi el responsabil de fixarea unora dintre substantele necesare plantelor? Carbunele activ stiu ca se ocupa de metalele grele, dar am gasit undeva pe un forum canadian acreditata ideea ca ar absoarbe si nitratii.
Oare?
|
Din trecut
|
|
 |
razvan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2005 17:18:12
|
razvan
Membru banat
IP:
|
carbunele activ are prostul obicei ca absoarbe TOT din apa , fara discernamant, insa in momentul in care se "satureaza", ori nu mai face nimic, ceeace este relativ bine, ori incepe sa elibereze "chimicalele" pe care le-a "acumulat - procesat"
chiar ma mira situatia, avind in vedere ca le-ai dat la plante numai "icre negre si sampanie"
saaauuuuuu... daca acvariul ti-a fost "pus la punct" de catre ytron, poate ca ar trebui sa-i ceri si lui parerea, ca poate o sti el ceva, avind in vedere ca lucreaza dupa retete proprii.
|
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/11/2005 17:40:13
|
fishtecine
Member
IP:
|
Turba o am de la Ytron, doar atat. Acvariul e pus la punct de catre mine.
Oricum in decembrie am sa incep un mic experiment -avand in vedere ca am 2 acvarii aproape identice - 240l cu aceeasi iluminare si in care voi baga co2 din aceeasi butelie cu acelasi tip de reactor si evident aceeasi parametrii ai apei, in cel de-al doilea voi pune substrat Sera Floredepot + nisip.
Concluziile le vom trage impreuna. :foto:
Multumesc pentru raspunsuri
|
Din trecut
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 07:43:49
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
fishtecine wrote:nu numai la hygrophila ci si la ludwigia si chiar la varfurile de lymnophilla care sunt la suprafata apei. Restul plantelor - echinodorus amazonicus, osiris, maior, marsilea, bacopa, micrantheum, rotala indica merg foarte bine
Interesant e ca problemele apar la plantele care asimileaza foarte mult in timp scurt, cu viteza de crestere foarte mare.
Fierul e asimilabil de catre plante doar in apa cu pH<7. Pe masura ce creste pH, fieru' e din ce in ce mai putin asimilabil, la pH>7,5 spre 8 nu mai ramine aproape deloc. E posibil ca in lipsa fierului, plantele sa nu poata asimila alte chestii si sa prezinte simptomele lipsei acestora. Asta e probabil motivu' pentru care plantele care cresc repede au reactionat violent - si-au epuizat stocu' de provizii. Celelalte, probabil ca ar urma sa prezinte si ele semne daca situatia nu se imbunatateste.
Nu e de neglijat nici alelopatia ....... despre care nu stim mai nimic ....... am patit de mai multe ori ca plante fara pretentii sa moara in acvarii in care mergeau bine de tot plante incredibil de coolte™       .......
P.S. Se stie ca Ytron  are boala pppaaa carbunele activ in acvarii plantate    .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 11:36:36
|
fishtecine
Member
IP:
|
Stie cineva vreun chimist sau laborator din Bucuresti dispus sa imi faca o analiza a apei? - evident contra cost
Si-a mai pus cineva problema?
|
Din trecut
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 12:20:23
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
 Ma baieti, hai sa spun si eu ca "BASE": IN PRIMUL RAND faci niste greseli cam mari si vad ca nimeni nu ti-a atras atentia sau in mica masura:
1 --- Plantele au optimul lor de ph. dGh. si altele la tine ph 7,5 8 e cam mare , 90 % din plantele noastre din acvarii provin din ape cu ph 5.5 -6.5 si duritate maxim 3.-4 Gh ,dragilor pe orice site veti gasi parametrii optimi ai plantelor nu sunt date ca sa fie date, deci noi suntem mai smecheri si scimbam natura si informatia genetica a plantei.
2 --- Schimbul de apa de 20 30 % zilnic e cam mult bacteriile nu au timp sa se formeze si nici apa sa se cicleze nu uita ca sa se poata cicla un acvariu ii trebuie cam 1 luna.
3 --- Asocierea de plante care nu au aceiasi parametri ai apei se soldeaza cu esec pentru unele si succes pentru altele.
4 --- 76 de w la 240 litri de apa la ce plante ai tu este ca doua lumanari intr-o pestera eu am 240 litri si 240 wati deci vezi ca se aduna ,si totdeauna sa urmariti plantele le ve-ti cunoaste ca pestii si ve-ti vedea de ce duc lipsa apropo lipsa de fier se manifesta prin ingalbenirea frunzelor iar daca te plangi ca ai lipsa de nitriti sa vezi cand vei avea in exces.
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 12:55:58
|
fishtecine
Member
IP:
|
>lazarginel,
-ph 7.5-8 este la retea, dupa ce am bagat Co2 este putin sub 7 (dar incepe sa creasca incet noaptea cand opresc co2-ul)
-duritatea e cam mare, da, dar aceleasi plante mergeau super ok la mausmann fata de care stau aproape si cred ca avem apa din aceeasi sursa
-era vorba de 20-30l zilnic (10-15% -200l NET) si numai in perioada de ciclare; citat din ciclul azotului :"Bacteriile care realizează transformările din ciclul azotului se găsesc peste tot în mediul nostru (apă, aer...). Tot ce ne rămâne de făcut este să le creăm un mediu propice de dezvoltare. Ele se dezvoltă, în general, pe suprafaţa oricărui obiect dintr-un acvariu (geamuri, pietre, filtre, etc.) şi foarte puţin în apă"
-76w la 200l NET sunt 0.38w/l; mai mult decat atat in perioada de ciclare ar duce cred la invazie de alge
-cat despre fier ii dau dreptate lui MA si eu cred ca se asimileaza cu atat mai mult cu cat ph-ul e mai mic
In plus am mai citit ca un surplus al unui anumit element de ex magneziu face greoaie asimilarea de fier si de aici si dorinta mea de a avea o analiza completa a apei
Multumesc inca o data pentru raspunsuri si mai poftiti cu totii cu o parere
|
Din trecut
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 13:25:04
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Da cred ca la el ,maussman ,plantele mergeau bine si la tine nu si zici ca apa are cam aceleasi calitati
pai ce au plantele ceva cu tine de la tine nu vor sa creasca si la el da
e clar ca ceva la tine ori lipseste ori este in plus , iar fierul devine asimilabil de plante la un PH intre 5,8 si 6,5 magneziu se asimileaza la 6-- 6,5 ph
si cine inhiba asimilarea de fier nu este magneziul ci CALCIUL sau o cantitate execisiva de magneziu care nu cred ca este asa de mare la tine
daca vrei sa mai stii ceva fierul devine asimilabil la 120 -130 mv si magneziul de la 150- 180 mv in sol
totusi mare atentie ce apa puneti in acvariu
problema ta este complexa si asa cum spuneai si tu e bine sa faci niste analize care cred ca nu te vor lamuri 100%
E clar ca la tine ceva nu merge dar de la o asa distanta nu am cum sa te ajut
cand frunzele cresc deformate exista doua posibilitati : ori parametrii apei nu sunt prielnici plantei respective sau au loc transformari bruste de chimismul ape ., ori plantelor le lipsesc un element nutritional
sunt specii de plante care prefer sol bogat in calciu daca nu il au cresc cu probleme
cat despre invazia de alge citeste regulile de la dupla cele 10 reguli de aur cum li se mai spune si vezi ca acolo se spune ca sa plantam acvariul de la bun inceput bogat in plante , si alte sfaturi
poate le gasesti undeva aceste sfaturi si succes
|
|
 |
mausmann
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 16:57:51
|
mausmann
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/52d0b7c7424c69b14fb85.gif)
IP:
|
fishtecine wrote:ph 7.5-8 este la retea, dupa ce am bagat Co2 este putin sub 7 (dar incepe sa creasca incet noaptea cand opresc co2-ul)
Pot sa confirm ca intradevar apa de la retea are ph 8-8.2 cel putin asa vine la mine si KH 5-6(test sera). Parerea mea e ca problema provine chiar din variatia prea mare a ph-ului. In momentul introducerii co2 ph ajunge probabil undeva in zona 6-6.5 iar pe timpul noptii cand este oprit co2 creste pana la valoarea de referinta 8. Eu am obtinut o fluctuatie mult mai mica a ph-ului la alternanta zi-noapte sau mai bine spus lumina- intuneric lasand gazul sa mearga permanent.(variatia e 0.1-0.2)
Oricum eu nu nimeream in fiecare zi acelasi numar de bule si pierdeam mult timp cu reglajele.
Parerea mea e sa incerci sa lasi gazul tot timpul si sa-ti iei un test vizual de co2. O sa sti permanent daca nivelul co2 dizolvat e prea mare sau prea mic.
|
mobile in mobile |
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/11/2005 17:13:39
|
fishtecine
Member
IP:
|
Am un tester vizual de co2, doar ca nu prea aveam incredere in el. La inceput era verde apoi verde usor tulbure si putin spre galben. Cand am masurat ph-ul odata si am vazut ~6.5 am inteles ca ceea ce vedeam eu era galbenul de atentie al testerului si am lasat-o mai usor cu numarul de bule. Voi incerca si eu ca tine, poate in week-end, cand pot sa urmaresc variatiile pe tot parcursul zilei.
|
Din trecut
|
|
 |
fishtecine
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/11/2005 10:19:17
|
fishtecine
Member
IP:
|
Am pus si poze la plantele cu probleme. Par sa mearga spre bine acum
ca am scos carbunele activ
Limnophila cu probleme
Hygrophila cu probleme
|
Din trecut
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/11/2005 12:29:50
|
Lazar Ginel
Ogar batran
IP:
|
Pai la limnophila, si la higrophila sa stii ca le trebuie lumina ca sa creasca cum vezi prin carti si pe alte site-uri :o La cei 0.38 w este cam putin ,si ca sa stii nu numai tu si altii pasionati de plante ca tendinta actuala este de peste 1/ w pe litru datorita noilor plante crescute si incrucisate artificial care necesita intesitati luminoase crescute ca sa poata ajunge la coloritul si foliajul optim  Asa ca cine i-si inchipuie ca acvaristica este o pasiune ieftina se inseala ,este destul de scumpa si uneori exorbitant de scumpa depinde ce vrei ?
|
|
 |
mausmann
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/11/2005 19:32:24
|
mausmann
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/52d0b7c7424c69b14fb85.gif)
IP:
|
Nu consider limnophila o planta cu cerinte deosebite. La mine s-a dezvoltat f. bine si mi-a invadat acvariul la 0.2W/l. Cresterea deformata ar fi mai degraba cauzata de o carenta nutritionala sau variatie ph decat de lipsa luminii, fara doar si poate ca la lumina mai slaba distantele intre noduli sunt mai mari. Totusi este o planta care nu se adapteaza extrem de usor la schimbarea parametrilor apei.
|
mobile in mobile |
|
 |
|