Author |
Message |
Arsenia23
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2011 18:50:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Arsenia23
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d9d3837ee7981e8c064774da6cdd98bf.jpg)
IP:
|
Maab wrote:Buna,
Chiar ca e o mare varza in ceea ce ai facut si nu multi cred ca "se pot mandri" cu asta  .
Poate ca ar trebui sa se faca un topic cu numele "ce sa nu faci niciodata!" si sa adaugati post urile mele  ), da, e trist si relativ costisitor dar vorbele alea graba strica treaba si prostia si domnia se platesc si au spus cuvantul in cazul meu. eu sper sa isi revina cu toate ca sunt constienta ca au sanse foarte mici, iar dc nu o voi lua de la 0, cu tot tacamul.  numai ca ciclarea (la cate am citit pana acuma) mi se pare  si foarte dificila, am primit un post mai sus cu exemplul altcuiva, care chiar ca se ocupa de el si de abea de abea a inceput sa si dea drumul
|
"Prostia si domnia se platesc" |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2011 19:06:26
|
cirotariu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fb642b781020b2aaeb1a7cee29acc915.jpg)
IP:
|
Ioana, nu e deloc grea ciclarea, mai degraba cere rabdare. Ca fiecare vrea pac-pac vprba lui Jiji sa aiba plante beton si pesti jucausi, ca in clipurile de pe youtube. E, nu e chiar asa. Nu tuturor ne ies din prima si toti gresim, mai ales la inceput. Deci nicidecum nu te descuraja, si eu am trecut prin nervii  de inceput, prietenii stie  si multi altii ca mine. Pasiunea, daca e pasiune, nu moare chit ca iti mor tie 100 de pesti si 1000 de plante.
Referitor la momentul actual, raman la parerea mea cruda: uita episodul si treci mai departe, daca pestii dau semne clare de boala sau soc sau ce-or avea. Si cum ziceau colegii mai sus, scoate-i intr-un bol sau ceva mai mare cu apa declorinata in care bagi solutiile mai-sus amintite si musai o piatra de aer (vibratorul clasic si bolborositor). Iar acvariul goleste-l frumusel la zero, spala-l bine de tot cu apa sa il faci curat ca lacrima, apoi baga in el substrat, pietris, da drumul la neoane si la filtru, eventual incalzitor daca scade sub 23-24 (daca nu, nu e nevoie) si baga in el substante de ciclare. Oricum va trebui la noul setup, dupa ce citesti si te documentezi, sa golesti tot ca sa bagi substrat si pietris. Asa ca de ce sa nu le faci de acum? ca mai castigi timp. Asta in ideea de a nu mai face schimburi de apa zilnice, apa la declorinat, consumat substante pe care le bagi in el acum etc... Parerea mea si numai a mea. Bafta.
L.E. Nu ai gasit totusi un prieten/coleg/amic acvarist care sa ti-i poata gazdui macar 4-5 zile pana "te pui pe picioare"? Asta, repet, in cazul in care ce mai ai acasa sunt cat de cat sanatosi. Ca daca stau si plutesc cu burtile pe sus, adio si un praz verde. Zici ca i-a mancat pisica sau ca s-au teleportat si uiti urgent de ei si o iei frumusel de la capat.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2011 19:09:06
|
Citius, altius, fortius... acvarius |
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2011 19:07:34
|
vereb
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/92dfa194391a59dc65b88b704599dbd6.jpg)
IP:
|
Salut
Bine ai venit.
Nu are sens sa ma repet cu........deja colegi mei sus au facut, cel mai important acuma sa ciclezi acvariul, sol fertil,deasupra pietris, pune nite plante easy ca ajuta si la cilclare etc.
monteaza lumina (aici grija, pina se face ciclarea bine nu lasa in primele 3 sapt mai mult de 6 ore sa functioneze)., 1W\L
daca te apuci azi de ciclare undeva joi poti introduce cel ptin 2 melci-pomacea ca sa ajute la ciclare,
citeste cu rabdare si atentie......vei obtine rezultate la care nu te vei astepta
|
fostul user ozy |
|
 |
Arsenia23
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2011 14:56:22
|
Arsenia23
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d9d3837ee7981e8c064774da6cdd98bf.jpg)
IP:
|
Asa deci, m-am mai informat, am mai citit, am mai intrebat de m-am zapacit. Am luat o decizie totusi si am si actionat. Aseara am pus pesti ramasi (4 zebre - la inceput am zis neoni dar se pare ca gresisem specia; si un neon) in apa de fantana care a stat 12 ore si a fost incalzita l;a 25 de grade si sunt ok. Acvariul l am golit, spalat tot cu apa doar, am pus substrat pietris, si 2 plante, pompa cu filtru si incalzitorul si i am dat aseara drumul la ciclare. O sa fac si poze azi sa postez. Am decis ca pestii sunt chinnuiti iar daca rezista foarte bine voi fi mai mult decat incantata daca nu, nu are rost sa fac eforturi suplimentare in momentul acesta, am zis k dau drumul la ciclare si apoi vedem de acolo. Azi mai am de cumparat un neon, nu cred ca ii destula lumina acolo unde ii, oricum arata muuuuult mai bine acum acvariul. Seara dupa ce l am umplut de apa era foarte tulbure probabil de la nisip, dar dimineata era lacrima, numa ca mi or aparut niste pete pe sticla si e plin de bule de aer, ma gandesc un lucru bun. Am sa ridic temperatura in acvariu la 29 de grade, si bag cate putina mancare in fiecare zi. Iar pestisorii care stau pe langa nu au incalzitor dar temperatura e de 23 (e cald in casa) dar nu au pompa de aer ma gandesc ca aia va fi o problema numai nu stiu ink solutia ca nu as mai cumpara una.
Va tin la curent si revin cu poze, (inainte mi-era mai mare rusinea sa postez macelul )
|
"Prostia si domnia se platesc" |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2011 15:08:57
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
hai, tizo, ca esti pe drumul cel bun.  Bravo, asa te vreau! Vezi ca neonilor le place muuuult sa traiasca in card de minim 6. Daca ai destul de cald, nu e nevoie de incalzitor. 29 de grade e prea mult, seteaza-l la 25 sau daca ai 24-25 nu ii mai da drumul deloc. Bulele de aer sunt normale dupa ce il umpli, da tu cu mana pe geam si indeparteaza-le, la fel si eventualele pete de care ziceai. Pestii care sunt deoaprte zici ca nu au bolborositor deloc? Eu zic sa cumperi un vibrator de ala chinezesc, e vreo 20-30 de ron si iti va fi de folos si pe viitor. Il tii acolo in dulapior, ca nu strica sa il ai ca rezerva de aer in caz de mutari, permutari, probleme doamne-fere pe la filtre. Baga plante usor de intretinut cat de multe, chiar daca faci jungla in acvariu, ajuta mult la ciclare. Egeria, cabomba, cryptocorine, elodeea, valisnerii etc... orice creste mult si repede. Ulterior scoti din ele si arunci/donezi ce nu iti place. Stai cu ochii pe sectiunea "vanzari" si "donatii" sau vezi ce gasesti prin petshop. Bafta cu "noul inceput", asteptam poze si noi relatari "de bine". Toate bune.
|
|
 |
eugen.popp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2011 16:09:56
|
eugen.popp
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/146997515494cf9ab6ab3b.jpg)
IP:
|
Asa mai vii de acasa. E o diferenta mare intre postarile tale de ieri si de azi. Nu stiu daca o simti si tu, dar este
Esti pe drumul cel bun. E normal sa se comporte acvariul tau asa la ciclare. La mine prin a 3-a zi nu se vedea mai nimic in el, pe urma s-a limpezit. E de preferat sa ai o piatra de aer unde sunt pestii. Mare grija la apa de fantana, e posibil sa fie foarte buna, dar la fel de posibil sa fie groaznica pentru pesti. Nu ai de unde sa stii asta fara teste amanuntie, de asta noi folosim apa de la chiuveta lasata la declorinat.
Mult succes!
|
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. |
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/12/2011 02:11:42
|
Adrian Ionut
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee744d340bb2058074c1.jpg)
IP:
|
Sunt oarecum surprins sa vad ca si dupa atatia ani de acvaristica inca se mai crede ca daca apa de la robinet e lasata in galeata peste noapte clorul si/sau cloramina se evapora si gata. Problema este ca daca afirmatia de mai intainte este adevarata in ceea ce priveste clorul, cu cloramina (substanta care in multe parti din lume a inlocuit clorul) lucrurile stau diferit. Cloramina este mult mai stabila, si mult mai putin volatila decat clorul; in consecinta 24 de ore nu sunt nici pe departe suficiente pentru eliminarea ei. Pe toate situri-le occidentale se vorbeste despre importanta folosirii unui declorinator, care nu numai ca elimina clorul si/sau cloramina dar in aceeasi masura neutralizeaza alte elemente chimice care se mai pot gasi in apa.
Am constatat vara asta cand am fost in RO ca nimeni nu mai bea apa de la robinet (ca nu e buna), ci ca toata lumea bea apa plata (moft sau realitate, nu stiu - si m-am plimbat prin 3/2 din RO) dar vad ca bietii pesti sunt privati de o apa de calitate !!! Nu stiu cat costa un declorinator in RO, (aici e 6-7 dolari, sau chiar mai putin) insa tin minte ca cu sticla de 750ml pe care am luat-o ultima data, se pot trata aprox. 3,800 litri de apa.
Un alt aspect demn de luat in considerare este acela al ciclarii cu si fara pesti. Prima dintre ele este cea mai simpla si cea mai recomadata, si care evita multe din catastrofele si suferintele (lor si ale pestilor mai ales) cu care se confrunta cei care practica ciclarea cu pesti.
Sigur, toti am trecut pe aici, dar cred ca ar trebui accentuat din ce in ce mai mult ca ciclarea, desi posibila, ar trebui facuta fara pesti, mai ales - paradox - in cazul incepatorilor care de cele mai multe ori nu au cunostintele necesare si experienta sa faca o ciclare cu pesti...
Imi permit sa adaug un link care mie mi-a usurat foarte mult munca in trecut: http://www.fishkeeping.co.uk/articles_51/fishless-cycling-article.htm
Sper ca nu am fost prea de tot off-topic. Daca da, scuze.
|
Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie) |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/12/2011 11:01:21
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Au contraire, nu ai fost deloc off-topic si e foarte interesanta chestia cu declorinatorul. Poate dai un link cu produsul vandut la voi sa il luam si noi online, daca acolo e asa ieftin. Habar n-am sincer daca la noi se gaseste si cat costa.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/12/2011 11:55:56
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Tetra AquaSafe, JBL Biotpol Plus cu toate variantele ne/concentrat cu tot felul de extracte, Sera Aquatan, etc. Daca radsfoiai forumul si sus sub sigla la Link-uri Utile gaseai informatii cu duiumul.
Spor.
+1 Adriane. Nu-ti mai cere scuze ca nu ai calomniat si nici calcat pe adidasi. Care are cap intelege, care se bosumfla poate sa-si stranga jucarelele si sa se duca in casa la mamica. Nu?
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/12/2011 16:39:27
|
Adrian Ionut
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee744d340bb2058074c1.jpg)
IP:
|
Cum zicea si "oponentul"  meu mai sus este vorba de Tetra AquaSafe. Nu i-am dat numele, deoarece eram convins ca se stie de el (doar l-am folosit si eu in RO) si n-am vrut sa reinventez roata.
In alta ordine de idei, nu merita sa-l luati de aici deoarece cu shipping si restul va iesi destul de scump, da il puteti gasi in orice petshop decent, si indiferent de pret face sa-ti tratezi apa in care iti vor avea salas pestii !
|
Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie) |
|
 |
|