[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Problema reactor co cu drojdie  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
aqva
Member
[Avatar]

IP:

Salutare, am urmat reteta cu gelatina gasita pe forum, un pic adaptata:
300g zahar
aprox 600 mililitri de apa
2 pachete mici de gelatina (doar cu 1 nu s-a inchegat)
1 pachet de drojdie praf

Problema e urmatoarea: nu face bule decat cand agit sticla... in rest reactia este foarte lenta... i-am dat drumul de aprox 8 ore. Am montat robinet, valva anti reflux iar furtunul cu gaz intra in pompa acolo unde intra furtunul pentru aer (pe care oricum nu il foloseam, se oxigeneaza prin "gogoasa" pe care o face jetul de apa la suprafata).

Ce pot sa fac?!

Dubito ergo cogito;cogito ergo sum.
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

REteta cred ca nu e cea corecta. Uite reteta lui Dalles:
Ingrediente pentru o sticla de 2L:
- 5,5 cani de apa;
- 1,5 cana cu zahar;
- 20g gelatina (ATENTIE: gelatina alimentara pentru aspicuri, nu jeleu!);
- 0,5 lingurita drojdie.

Preparare:
- in 0,5 cana cu apa rece se pune gelatina si se lasa la hidratat aprox. 5 minute (altfel face cocoloase);
- intr-o craticioara se pun 2,5 cani de apa calda, in care se dizolva zaharul;
- se adauga cana cu gelatina;
- se pune craticioara pe foc si se amesteca des;
- la primul clocot se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina);
- se lasa la racit pana se poate turna in sticla, apoi se pune sticla in frigider cateva ore;
- cand s-a inchegat gelatina se pune drojdia si 2,5 cani de apa calduta.

Bafta!

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
aqva
Member
[Avatar]

IP:

Deci gelatina mea are mai mult zahar, dar cred ca am gasit problema: eu am dizolvat drojdia in 100 de mililitri de apa calda, cred ca ar trebui sa pun apa. Ms! Sa vedem ce se intampla.

Dubito ergo cogito;cogito ergo sum.
ultkas
Member
[Avatar]

IP:

Retea cea mai buna folosita de mine.
In primul rand ai grija sa nu rasufle instalatia - dupa care incepem.
20 grame gelatina (eu folosesc Dr. Oetker, 2 plicuri de 10 grame), se tin 10 minute in jumatate de cana de apa rece pana intorci cana invers si gelatina nu curge.
Intre timp, intr-o oala amesteci 2 cani de apa calda cu 2 cani de zahar, pana se topeste zaharul.
Versi gelatina in oala cu apa si zahar si pui pe foc amestecand continuu sa se dizolve bine. Nu o lasi sa dea in clocot, o opresti cand apreciezi ca e aproape (70-80%) fiarta. (pui mana deasupra recipientului in care fierbi gelatina si cand te arde la mana o scoti).
O scoti afara sa se raceasca pana se poate turna in sticla.
Bagi sticla la frigider peste noapte, fara dop. Sa nu te zgarcesti cu timpul, s-o lasi o noapte.
Dimineata faci intr-o oala 2 cani apa calda cu o lingurita de drojdie uscata (din nou, Dr. Oetker) pe care o presari in apa si o lasi cam 10 minute pana se scufunda toata in apa (deci nu amesteci pana nu se scufunda toata drojdia singura).
Dupa ce se scufunda amesteci bine sa fie dizolvata complet drojdia, versi in sticla si gata. In cateva ore incepe.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2011 19:41:57

ultkas
Member
[Avatar]

IP:

aqva wrote:Deci gelatina mea are mai mult zahar, dar cred ca am gasit problema: eu am dizolvat drojdia in 100 de mililitri de apa calda, cred ca ar trebui sa pun apa. Ms! Sa vedem ce se intampla.

Nu are rost sa mai pui apa nu rezolvi nimic cu asta. Mai bine arunci apa cu drojdia la WC si ai grija sa nu deranjezi pe cat posibil gelatina. Bagi sticla doar cu gelatina pana maine dimineata la frigider si dupa aia faci ce ti-am zis eu. E doar parerea mea deci nu imi sariti la gat. Bafta.
baj
Member
[Avatar]

IP:

fiecare are reteta lui ,am incercat si eu cu 1.5 cana de zahar iar rezultatul a fost dezamagitor abia daca scoatea o bula la 10-20 de secunde ...
Eu folosesc urmatoarea reteta de 2 ani si tine ~ 3 saptamani ,are si presiune....
600 gr zahar dizolvat in 400 ml apa
1 plic gelatina Dr oetker dizolvata in 100 ml apa
1 plic drojdie Dr oetker (are 7 grame parca) dizolvata in 100 ml apa
sticla sta beton dar niciodata nu a "crapat" am incercat si cu 200 gr si cu 400 gr dar cele mai bune rezultate le-am avut cu 600 gr zahar,eu folosesc robinet la bomba ca sa reglez debitul de CO2,daca nu pui robinet vei avea prea mult CO2 eliberat dintr'o data,s-a mai discutat treaba cu bombele si retetele si robinetul meu ,dai un search si vei gasii mai multe discutii
...
Se prepara la fel cum au spus si colegii de mai sus ...cand incalzesti gelatina cu zaharul si apa o lasi ~ 4-5 min la foc minim ,asta ar insemna undeva la 50-60 de grade...
La tine e foarte probabil sa rasufle pe undeva instalatia...

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2011 20:31:15

image

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: