[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna la toata lumea. As dorii sa mai adaug putina lumina la acvariul meu de 100x30x45, in prezent am doua neoane de 18w, intrebarea mea este daca sa mai pun un neon de 18w sau sa pun doua de 30w? Mentionez ca din latimea de 28cm al acvariului cam 9cm imi ocupa background-ul.
[Email] [Yahoo!]
Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

Sa inteleg ca latimea acvariului in care pestii pot inota este de 19 cm? Iti recomand sa scoti backgroundul ala si sa pui ceva folie pe exterior (asta daca ai si alti pesti mai maricei decat neonii).
Legat de iluminat se merge pe varianta 1 W/Litru dar asta depinde si de plantele care vrei sa le cresti.
Da mai multe detalii despre pestii si plantele care le ai sau urmeaza sa le ai in acvariu.

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Asa este pestii inoata prin fata backgroundului nu chiar in 19cm caci in unele zone este aproape la zero sculptat si nu as vrea sa il scot afara. In schimb as vrea mai multa lumina pe fundul acvariului caci am observat ca la unele frunze ale echinodorisurilor apar mici gaurele si ma gidesc ca acvariul fiind inalt, nu ajunge destula lumina la ele
Asta e acvariul :
[Thumb - Imagine0569.jpg]

[Email] [Yahoo!]
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Pai zi ceva mai Virj, sau ai mutit cand ai vazut poza ?
[Email] [Yahoo!]
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

probabil ca doua de 30 ar fi mai ok decit 3 de 18 mai ales ca au 90 cm.lungime.probleme cu plantele tot o sa mai ai pt ca
din cite imi dau eu seama nu ai un substrat fertil si nici co2.ar putea iesi un acvariu f. frumos pt ca imi dau seama ca tu chiar asta iti
doresti.

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

merg si 3 neoane dar sa nu depasesti wattii
altceva:
ce e chestia aia maro pe creanga?
ai alge, de aici alta concluzie/intrebare
cate ore pe zi tii lumina aprinsa?

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Da sant alge care cresc numai pe radacina aia, le mai dau jos cateodata dar de obicei imi mananca pestii din ele , mai ales molly isi vara tot corpul in el cand o ia la ciugulit. Lumina o tin aprinsa cam 10-11 ore pe zi.
[Email] [Yahoo!]
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

ar trebui sa mai scazi macar cu 1 ora iluminatul in acvariu
la acvariul tau ai nevoie de 8-9w/litru

tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Cum adica "la acvariul tau ai nevoie de 8-9w/litru" ?
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

petrutz2003 wrote:ar trebui sa mai scazi macar cu 1 ora iluminatul in acvariu

De ce ar trebui sa mai scada perioada de iluminare? Daca ti se pare mult, explica si de ce.
In alta ordine de idei. 8-9 W/l? Mie mi se pare cam putin. Ar fi mai bine 10-12. Probabil ai vrut sa spui 0,8-0,9 W/l. Dar in ce baza faci recomandarea asta? Ai identificat platele din acvariu pentru a le stabili necesitatile de lumina? Dar cu lumenii cum ramane. Si inca ceva. ai idee ce inseamna 1 W/l la un bazin lipsit de fertilizare si CO2? Nu cred.
@tarmitaman, la plantele pe care le ai tu acolo, fara CO2 si fertilizare, nu m-as risca sa adaug mai mult de un tub de 18 W. Nu ne-ai spus ce tuburi ai acum in capac. Personal ti-as recomda niste 830-uri. Sunt prietenoase cu plantele si nici lumina pe care o dau nu este urata.
In privinta plantelor, gaurile pe care le observi in frunze, ar putea sa apara si din cauza luminii precare, dar si din lipsa fertilizarii.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Iti merci Alber de raspuns, esti primul care imi dai un raspuns concret la intrebare. Tuburile initial au fost 2 philips 830 ,dar nu mi-a placut, era prea galben si am schimbat unul cu un philips Snow White-Extrem Cool Daylight.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Proasta alegere. Ai pus la acvariu neoane de bucatarie.
Baga indarat 830-urile si vezi daca pui mana pe vreun Fluora. Lumina va fi un pic rozalie, dar plantele vor jubila

[Email] [Yahoo!]
tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Ok, maine ma apuc sa modific capacul si am sa mai bag inca un Philips 830 18w pana o sa imi iau ceva anume.

This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2011 23:02:14

[Email] [Yahoo!]
suru2005
Member
[Avatar]

IP:

Scuze de offtopic dar o mai mare problema din punctul meu de vedere ar fi lipsa pad-ului de sub acvariu.
Eu am patit-o intr-un weekend, cand am plecat din localitate. La intoarcere surpriza am gasit locatarii morti pe fundul acvariului si filtru mergea in gol.
Am lipit fundul si dupa aceea am pus polistiren de 2 cm sub el ca sa nu mai risc.

Ape limpezi si numai bine.
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Pe creanga din acvariu, foarte frumoasa, ti as recomanda sa pui niste moss.
Ar arata foarte bine!

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
baj
Member
[Avatar]

IP:

Teoretic pt capacitatea acvariului ai prea putini w/lm pe litru dar avand in vedere ca ai putine plante ele fiind si nepretentioase eu zic ca e oarecum acceptabil...nu ne-ai zis daca fertilizezi ?! macar cu ceva micro si ai putea sa pui in functiune o bomba CO2 are costuri minime de ~ 6 lei/luna ...
Am folosit philips 830 o scurta perioada de timp si am fost "dezamagit" de randamentul lor ...sfatul meu e sa treci pe Osram 865 sau 965 si plantele vor radia de fericire ...
Uite aici carcateristicile generale si spectrul luminii ...iti garantez eu ca e mult peste Philips 830 !
http://www.nevertebrate.ro/product_info.php?products_id=437
La cele de 30 w ai Lungimea de 895 mm (se incadreaza mai bine pt acvariul tau) 2 tuburi ar fi suficiente .
La cele de 18 w ai Lungimea de 59o mm (vei avea un deficit de lumina la capetele acvariului,poti sa le asezi sacadat dar nu au acelesi efect...)
Acele gaurele sunt sunt din cauza carentelor (lipsa fertilizarii de microelemente)

This message was edited 1 time. Last update was at 01/09/2011 11:21:58

image
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
petrutz2003 wrote:ar trebui sa mai scazi macar cu 1 ora iluminatul in acvariu

De ce ar trebui sa mai scada perioada de iluminare? Daca ti se pare mult, explica si de ce.
In alta ordine de idei. 8-9 W/l? Mie mi se pare cam putin. Ar fi mai bine 10-12. Probabil ai vrut sa spui 0,8-0,9 W/l. Dar in ce baza faci recomandarea asta? Ai identificat platele din acvariu pentru a le stabili necesitatile de lumina? Dar cu lumenii cum ramane. Si inca ceva. ai idee ce inseamna 1 W/l la un bazin lipsit de fertilizare si CO2? Nu cred.
@tarmitaman, la plantele pe care le ai tu acolo, fara CO2 si fertilizare, nu m-as risca sa adaug mai mult de un tub de 18 W. Nu ne-ai spus ce tuburi ai acum in capac. Personal ti-as recomda niste 830-uri. Sunt prietenoase cu plantele si nici lumina pe care o dau nu este urata.
In privinta plantelor, gaurile pe care le observi in frunze, ar putea sa apara si din cauza luminii precare, dar si din lipsa fertilizarii.

http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
scuze 0,86 w/l iesea dintr-un calcul rapid

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

petrutz2003 wrote:http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Tot nu mi-ai explicat. Doar pentru ca asa zice calculatorul aluia? Nu zic ca nu este bun, dar ia incearca sa inversezi putin cotele. Sa pui inaltimea de 100. Ai sa constati cu surprindere ca tot Watt-ajul ala ti-l da. De ce? Simplu. Pentru ca nu gandeste. Asa este el setat sa lucreze. Ia pune-l sa calculeze cata putere ai nevoie pentru un cub cu latura de 100 de cm. Iar vei fi surprins.
So, revenind un pic in topic. Lumina trebuie aleasa cu creierasul personal, in functie de ceea ce vrem sa facem in acvariul ala. Daca vrem plante sau nu, daca da, de care, specia pestilor si cate si mai cate. Nu poti sa spui cuiva ca ii trebuie "tzashpe" Watti pe litru, doar pentru ca asa iese din pix. Sunt pe forum si nu numai, acvarii minunate care d'abea daca au 0,5-0,6 W/litru. Asa ca...

[Email] [Yahoo!]
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
petrutz2003 wrote:http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Tot nu mi-ai explicat. Doar pentru ca asa zice calculatorul aluia? Nu zic ca nu este bun, dar ia incearca sa inversezi putin cotele. Sa pui inaltimea de 100. Ai sa constati cu surprindere ca tot Watt-ajul ala ti-l da. De ce? Simplu. Pentru ca nu gandeste. Asa este el setat sa lucreze. Ia pune-l sa calculeze cata putere ai nevoie pentru un cub cu latura de 100 de cm. Iar vei fi surprins.
So, revenind un pic in topic. Lumina trebuie aleasa cu creierasul personal, in functie de ceea ce vrem sa facem in acvariul ala. Daca vrem plante sau nu, daca da, de care, specia pestilor si cate si mai cate. Nu poti sa spui cuiva ca ii trebuie "tzashpe" Watti pe litru, doar pentru ca asa iese din pix. Sunt pe forum si nu numai, acvarii minunate care d'abea daca au 0,5-0,6 W/litru. Asa ca...

Nu te aprinde ....
Calculatoru ala, da este foarte bun, bineinteles ca daca inversez cotele si pun inaltimea de 20 tot watt ul ala il da. De ce ? Simplu. Pentru ca nu gandeste, corect. Nu cred ca ai nostri colegi de pe forum sunt cu un iq asa de mic incat sa nu deduca faptul ca inaltimea acvariului schimba putin problema. Daca crezi ca 0,86w/l este eronat, nu am nimic impotriva. Totusi raspunsul meu a fost un raspus scurt si la obiect, la nivelul intrebarii, care dupa cum poti vedea este succinta, detaliile despre acvariu sunt minime.
Apreciam daca sareai in capul celui care a formulat intrebarea nu a celui care a raspuns la ea... si noi stim de ce.
Revenind la topic, Asculta-l pe Alber, are experienta si stie ce vorbeste omul
Cu scuzele de rigoare, dar nu m-am putut stapani

tarnitaman
Junior member
[Avatar]

IP:

Merci de sfaturi. Am modificat ieri instalatia, am mai pus un neon de 18w, (din pacate la noi nu am gasit nici macar 830 dapoi Fluora) am gasit la un electroshop un Warm White, ca si culoare e acelasi cu 830. Deocamdata ramane asa pina ajung la Targu Mures si iau ceva anume pentru plante. Ca si wati aveam mai mult cu 2 de 30, dar pe fundul acvariului ramanea aceeasi intensitate ca si inainte. Inca odata multumesc pentru sfaturi.
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: