Am citit reteta si am inteles treburile da nu era mentionata cata drojdie si cata gelatina se foloseste pentru sticla de 2 litri
si gelatina e de aia ce se foloseste si la prajituri ?
Ingrediente pentru o sticla de 2L:
- 4.5 cani de apa;
- 2 cani cu zahar;
- 20g gelatina (ATENTIE: gelatina alimentara pentru aspicuri, nu jeleu!);
- 1 lingurita drojdie.
Preparare:
- in 0,5 cana cu apa rece se pune gelatina si se lasa la hidratat aprox. 10 minute pana cand intorci cana si nu cade compozitia (altfel face cocoloase);
- intr-o craticioara se pun 2 cani de apa calda, in care se dizolva zaharul;
- se adauga cana cu gelatina;
- se pune craticioara pe foc si se amesteca des;
- nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina (cand amesteci acolo in craticioara pui si tu mana deasupra si cand simti ca te arde la mana o scoti de pe foc - in niciun caz sa dea in clocot ca se strica compozitia)
- se lasa la racit pana se poate turna in sticla, apoi se pune sticla in frigider cateva ore;
- cand s-a inchegat gelatina (cam 10-12 ore in frigider) se pune drojdia in 2 cani de apa calduta (Iei drojdie intr-o lingurita si o presari peste tot intr-un vas in care pui apa si nu amesteci deloc 5-6 minute. In timpul asta drojdia se scufunda in apa singura. Dupa ce trec cele 5-6 minute amesteci bine si torni cu palnia peste gelatina).
Si mai este o chestie foarte importanta. Instalatia sa nu rasufle...o verifici cu simt de raspundere.
Reteta este de aici dar modificata putin de mine. Pana sa fac modificarile astea nu puteam sa pornesc bomba. Deci nu aruncati cu pietre.
This message was edited 2 times. Last update was at 18/08/2011 18:33:27
inca o intrebare urgenta: furtunul din sticala cu amestec si fie deasupra niveul apei sau in apa? si la sticla aia de 0,5 in care vin cele doua furtunuri cum sa fie sub apa sau deasupra ?
La sticla mare nu trebuie sa fie in compozitie. Eu am facut gaura in dop si am pus un varf de pix in care intra furtunul (si ai grija sa nu scoti garnitura aia din dop ca o sa-ti rasufle pe la dop si nu stii de unde e). La sticla mica furtunul care vine de la sticla mare sa intre in apa iar celalalt nu. Bafta
- cand s-a inchegat gelatina (cam 10-12 ore in frigider) se pune drojdia in 2 cani de apa calduta (Iei drojdie intr-o lingurita si o presari peste tot intr-un vas in care pui apa si nu amesteci deloc 5-6 minute. In timpul asta drojdia se scufunda in apa singura. Dupa ce trec cele 5-6 minute amesteci bine si torni cu palnia peste gelatina).
This message was edited 1 time. Last update was at 18/08/2011 20:21:40
salutare ...as dori sa imi fac si eu o bomba de co2 ..dar nu prea stiu cum ..am tot vazut peste tot idei ...dar nicaeri un plan exact ...cu imagini daca se poate ..despre cum se poate confectiona ....
credeti ca ar face fatza la 360 l?
si cam cat ar tine o sticla de compozitie...?
daca poate cineva sa ma indrume ...
multumesc si toata stima
Joined: 12/08/2011 09:19:52
Messages: 44
Location: Satu Mare
IP:
Offline
Uite ai aici o schema de confectionare, cu mentiunea ca folosesti doar o singura sticla mare.
Cana folosita e o cana normala de ceai, de 250 ml, masurile se refera la lingurita de drojdie, dar eu am folosit si drojdie proaspata Dr.Oetker, un sfert din pachetul de 48g, dizolvata in cantitatea de apa calduta din reteta. A functionat fix 3 saptamani destul de constant cu 1 - 1,5 bule/sec.
O demonstratie live poate e mao concludenta:
This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2011 15:53:53