Author |
Message |
Horatius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2005 18:02:48
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Horatius
Junior member
IP:
|
Salut!
Mi-am luat si eu niste plante pentru noul acvariu (anubias, bacopa, hygrophila), si cum nu am instalatie de Co2 si momentan nu intentionez sa imi fac/cumpar una, m-am gandit sa le dau plantelor niste fertilizanti pentru a sustine/impulsiona cresterea lor. Doar ca nu prea stiu ce fertilizanti sa le dau. In acvariu am substrat de pietris de rau doar. Asa ca apelez la voi pentru un ajutor in acest domeniu.
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2005 18:39:16
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
In principiu plantele enumerate de tine merg si fara CO2. Pe piata gasesti cel mai adesea fertilizanti lichizi Tetra Flora Pride si Sera Florena. Personal nu am remarcat diferente notabile de eficacitate intre ele. Sper ca pietrisul tau de rau sa nu fie mai mare decat bobul de orez pentru ca va aduna detritusuri. Ar fi bine sa mai lasi putin plantele sa se acomodeze si sa dezvolte in 1-2 saptamani radacini care sa absoarba fertilizantul. Imparte prin dizolvare in apa, doza lunara de fertilizant in doze zilnice (zilnic putin si nu lunar mult). Excesul (desi in prospect zic ca nu) de fier din fertilizare masiva asociat cu exces de subst organice din substratul pietros grosier = alge filamentoase (hair algae  )
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
PLOAIE84
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2005 01:49:21
|
PLOAIE84
Junior member
IP:
|
Salut!ma bag si yo putin in seama  .tu recomanzi sa folosesc doze zilnice nu lunare cum scrie in prospect?(FloraPride folosesc)si care ar fi dozarea?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2005 11:51:01
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
PLOAIE84 wrote:....tu recomanzi sa folosesc doze zilnice nu lunare cum scrie in prospect?
Recomandarea era pentru simplu fapt ca acvariul este nou. Iar pentru un bazin nou, numai o doza in plus de fertilizant si te-ai umplut de fericire...
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2005 13:21:31
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
M-ai baietii voi va jucati cu focul ,principalul fertilizant pentru plante este CO2 ,chiar si la plantele care au o crestere mai lenta gen anubias ,metabolismul lor este mai incet deci implicit si cresterea dar si la anubii sunt diferite ritmuri de crestere , cat despre bacopa si higrophila acestea sunt mai gurmande atat la lumina cat si la nutrienti ,cel mai bine ia fertilizanti solizi bagai in substrat si asteapta sa vezi ,dat sa nu ai pietris mai mare de 3 mm si strat de 2-3 cm ca nu ai facut nimic .
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2005 14:39:26
|
Intros
Senior member
IP:
|
Ca sa fiu mai clar. La inceput intr-un acvariu cu plante putine si fara sistem radicular dezvoltat (abia plantate), rata de asimilare si volumul de fertilizant asimilat de acele plante este mica. Desi nu le vezi sporii algele sunt acolo, in acvariul tau, iar ele nu au nevoie de radacini ca sa o ia din loc in cazul unui exces de fertiliant, chiar daca aparent ai respectat dozajul din prospect. Cresterea intensitatii luminii, a dozei fertilizantului si CO2 (orice planta de acvariu merge mai bine cu CO2, iar unele obligatoriu cu CO2, dar imi mentin parerea ca sunt si unele care merg si fara el) trebuie sa fie progresiva cu dezvoltarea si cresterea numarului de plante. Din acest motiv, la inceput mai ales, e mai bine sa dai fertilizant putin si des si vezi evolutia. Concret, pentru Tetra Plantamin, decat 5ml/20 litri apa acvariu pe luna, presupunand teoretic ca ai un acvariu de 100litri, poti dizolva cei 25 ml Plantamin care ar trebui lunar, intr-o sticla PET de 500ml, cu apa, administrand un sfert din sticla saptamanal, sau daca te tine timpul si rabdarea, o doza zilnica de aprox 15-20ml (echivalent a 3-4 lingurite). Chestia asta am invatat-o si eu pe vechiul forum la rubrica alge. Banuiesti de ce...
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/10/2005 18:38:07
|
Intros
Senior member
IP:
|
Un link util pentru problema proportiei lumina / CO2 / fertilizanti gasesti aici: http://www.thekrib.com/Plants/balance-randall.html
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/10/2005 21:10:47
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
IP:
|
Aici se face referinta la o carte de capatai pentru cei pasionati de plante si care sunt constienti ca acvaristica nu se mai face ca pe vremea lui Badea (S)Cartzan  este vorba despre The Optimum Aquarium .
Cartea, pentru cei ce nu cunosc, a fost scrisa de doi angajati (din datele pe care le detin actualmente...fost angajati) ai firmei Dupla.
I believe that the biggest cause of frustration and failure with live plants comes from people not understanding that the balance of light and nutrients and CO2 must always be maintained. In the aquarium, CO2 is usually the limiting factor. If you increase either the amount of light, or the available nnutrients without also increasing the CO2, algae will get the upper hand
Imi place foarte mult ceea ce a scris Karen A. Randall in introducere dovedeste totusi un bun simt si respect pentru ceea ce inseamna calitate dar si o afirmatie profund reala vis-a-vis de faptul ca, cheia succesului in cresterea plantelor e data de relatia lumina, nutrienti, CO2 si cu respectul cuvenit eu as mai adauga in aceasta ecuatie si compozitia solului.
The book The Optimum Aquarium by Horst and Kipper covers thoroughly the high tech, high cost method of maintaining this balance in a planted tank. Follow their instructions to the letter, and I am sure you will be successful with your plants. Your wallet will also be much thinner.
Ca sa zic asa bunul simtz de aici razbate din momentul in care Randall nu se bate cu pumnu` in piept ca astia sunt neshte papagali (lucru frecvent intalnit pe forumul nostru), ba chiar garanteaza pentru conformitate spunand " folositile instructiunile si sunt sigur ca o sa aveti succes cu plantele voastre", pentru ca apoi sa va atraga atentia intr-un mod evident asupra faptului cu care m-am contrazis cu multi dintre voi... totusi daca vreti sa aveti rezultate o sa va subtiati portofelu`...na ca nu sunt singurul nebun care va spune ca acvaristica e un sport nu chiar ieftin :-) ...
De aici in colo insa consider ca ar putea fi facuta o recenzie la cele scrise de el. Din simtzul respectului eu nu mi-as permite sa compar cele scrise intr-o carte cu articolul lui Randal de pe un forum de discutii (din pacate mort...desi unul dintre cele mai bune care au existat)...
In schimb va pot garanta ca cele descrise de el legat de Lumina, CO2 si Fertilizanti ar putea face subiectul unui comentariu pe care probabil voi avea oportunitatea sa il fac chiar in acest week, la intalnirea de duminica cu INTROS si cu alti pasionati de plante, caci in fond asta-i menirea intalnirilor de duminica
Daca cumva insa va pica cartea originala in mana...imi fac datoria de onoare in a va avertiza ca totusi este o carte scrisa in perioada in care vorbim de doi angajati ai unei firme care involuntar sau nu au folosit exemple din lumea produselor si firmei pe care le cunosteau cel mai bine
Pe mine unu` nu m-a deranjat, teoretic nu ar trebuii nici pe voi de vreme ce vorbim indiscutabil de una dintre cele mai serioase firme care se ocupa de acest domeniu si de un nivel profi al abordari problemei.
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Sile
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/11/2005 09:40:22
|
Sile
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c16c35e43e5c9751a615f.jpg)
IP:
|
Imi permit sa fac doua observatii:
pentru ca apoi sa va atraga atentia intr-un mod evident asupra faptului cu care m-am contrazis cu multi dintre voi...totusi daca vreti sa aveti rezultate o sa va subtiati portofelu`...na ca nu sunt singurul nebun care va spune ca acvaristica e un sport nu chiar ieftin
Asta a fost un comentariu facut de Sandu la afirmatia lui Karen
"The book The Optimum Aquarium by Horst and Kipper covers thoroughly the high tech, high cost method of maintaining this balance in a planted tank. Follow their instructions to the letter, and I am sure you will be successful with your plants. Your wallet will also be much thinner"
Citatul din postul lui Karen a fost insa trunchiat. Spune imediat mai jos ca
"For those who find that this sort of system is out of reach, or just too technically oriented, there are other ways of maintaining beautiful, healthy aquarium plants. "
Si enumereaza mai jos metodele la care face referire.
A doua observatie e ca
Din simtzul respectului eu nu mi-as permite sa compar cele scrise intr-o carte cu articolul lui Randal de pe un forum de discutii (din pacate mort...desi unul dintre cele mai bune care au existat)...
In schimb va pot garanta ca cele descrise de el legat de Lumina, CO2 si Fertilizanti
Karen e fata.
|
♥Δ |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/11/2005 11:38:08
|
Alex
Administrator
IP:
|
Sile wrote:Imi permit sa fac doua observatii:.
Chiar simteam nevoia unor observatii pline de continut tehnic...imi aduci aminte de mentorul tau care intodeauna venea cu completari la fel de utile dddaaa genu`: la paragrafu x lipsea litera tz si din acest motiv se intelegea ceva porcos
E ca si cum acum m-as da mare fante al literelor si te-as atentiona superior pe umar atragandu-ti atentia ca in loc de a scrie
Sile wrote:... enumereaza mai jos metodele
corect era sa scri enumera fara sa ma leg de nimic din continutul acvaristic al textului(care in cazul tau nici nu exista)din cele scrise de tine.
Deci pe scurt si la obict ca nu am timp de caterinci cu tine mai ales ca ai antecedente de :ycard: ...daca vrei sa discutam pe continutul tehnic al celor scrise de Karen A. Randall e ok... daca nu, nu ma intereseaza, poti sa revii la dureroasa tacere care ti-a intrerupt de ceva vreme simtzul artistic al poezelelor despre plante moka
La punctul tau 1: Citatul din postul lui Karen NU a fost trunchiat caci daca citeai cu atentie ce am scris eu suna ca Imi place foarte mult ceea ce a scris Karen A. Randall in introducere ...deci eu vorbeam despre ce imi place nu despre ce nu imi place...mai la final rezervandu-mi dreptul de a discuta ce nu imi place cu eventualii doritori la proxima intalnire de duminica...la care poti sa participi si tu daca nu vrei sa te limitezi la eventualele tale inclinatii panfletare si crezi ca poti sa ne comunici si despre eventualele tale realizari in ale plantelor sau despre cum vezi tu relatia fertilizanti, CO2 si lumina- interpretare a la Sile.
La punctul 2 imi scrii Karen e fata...nu stiu fratele meu ca nu am controlat-o...tu de unde stii o cunosti personal?...chiar crezi ca daca e fata/baiat e important in context? Gandesti ca cerebelu` femeiesc sau barbatesc al autorului/autoarei influenteaza cumva perceptia mea asupra textului?...sau asa ca intre connaisseurs te-ai gandit sa ma atentionezi finutz ca i-am gresit sexu`???
In incheiere un sfat: decat sa iti irosesti talentul mai bine ne-ai explica cu ce ai ramas din The Optimum Aquarium ... daca ai citit cartea, daca ai inteles ceva din ea, daca nu esti de acord cu ceva scris de ei acolo.
Cine e Karen peste ani nu o sa conteze, o furnica ...una sau unu` care a cugetat ceva bine sau rau pe un forum de discutii fie el si american...cine sunt Horst and Kipper...pai iti spun eu doi uriasi (barbati ca vad ca te intereseaza in mod speciali sexul). Si stii de ce sunt barbati...pai pentru ca au avut C****LE :18: sa scria asa o carte
|
|
 |
Sile
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/11/2005 14:05:15
|
Sile
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c16c35e43e5c9751a615f.jpg)
IP:
|
Cine e Karen peste ani nu o sa conteze, o furnica ...una sau unu` care a cugetat ceva bine sau rau pe un forum de discutii fie el si american
Actualmente Karen face parte din "Board of directors" la Aquatic Gardeners Association. Are articole publicate in diverse reviste (ex. "Aquarium Fish Magazine").
Cat despre abilitatile mele "panfletare" sau faptul ca am atras atentia asupra faptului ca Randall Karen e o ea, ce sa-i faci, nu-mi limitez cunostintele la "uriasi" precum Horst & Kipper sau alti giganti din acvaristica. Am mai citit si Masters & Johnson de ex.
|
♥Δ |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/11/2005 14:38:40
|
Alex
Administrator
IP:
|
Sile wrote:Actualmente Karen...
Karen A. Randall... ar putea fi tot una cu Karen Randall de care spui tu...eu nu am certitudinea... desi am in casa in cazul asta articole in care pot proba ca sustine cu totul si cu totul altceva, ba chiar o recenzie a ultimei editii Tropica in care numa` despre metode de crescut plante ieftin si pe genunchi nu poate fii vorba. Sincer nu am banuit atat versatilitate la personaj daca este vorba despre ea...da in continuare nu am certitudine ca vorbim de una si aceiasi persoana...un A. in plus uneori conteaza...ca si o circumvolutiune in plus care ma face sa ma opresc dintr-o disputa fara continut legat de acvaristica.
In contextul enuntat de tine ulterior si ca sa iti arat si ce inseamna uneori potriveala de nume banuiesc ca atunci cand faci referinta la cartile citite te referi la acesti Masters & Johnson de ex. :18:
Imi aduc aminte ..cu ceva vreme in urma pe forumul vechi erai acuzat textual de nesimtzire in urma unui conflict legat de o tanara domnitza ce mai sufera si suspina probabil si azi prin alte parti...tot ce pot sa iti scriu de aici si te rog sa il privesti ca pe un ultim avertisment (indiferent de turnura pe care o va lua situatia) este sa te lasi de aprecieri/deprecieri la adresa diversilor membrii fie ei useri sau nu...caci pot sa iti garantez ca numai toleranta ne-a facut sa nu iti uram vant bun din pupa pana acu`
La viitoarea situatie similara in care ai atitudine de "pandac" iti promit eu ca o sa ne vizitezi in caltate de guest...si o sa comentezi in baraba-ti, situatie pe care daca te-a lasat memoria ai ratat-o la mustata cu ceva timp in urma vorbind despre acvariul amplasat intr-o anume locatie pe care o cunoastem bine...amandoi  .
Apropos ai mai vazut/fotografiat imagini recente de acolo
|
|
 |
|