[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Putin ajutor substrat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Buna ziua,

sunt la inceput cu acvaristica si tot citesc de cateva zile pe forum si tot felul de documente. Sunt asa de multe informatii si e asa de complex ca nu stiu de unde sa ma apuc.

OK , mi-a facut cineva un acvariu ( foto ) de 98 Litri .

image

Acum urmatorul pas este sa-mi cumpar substrat si nisip si pentru ca este unul din cele mai importante din acvariu, nu prea stiu ce cantitati sa iau.

Vreau sa pun si mai multe plante ( usor de intratinut ) si nu vreau sa am probleme din cauza ca nu am pus cantitatile corecte.

Acum intrebarile sunt :

1 - Ce tip de substrat sa iau si ce cantitate ?
2 - Ce tip de nisip sa iau si ce cantitate si granulatie ?
3 - Cam la ce perioada se schimba substratul ?
4 - Este vreo modalitate speciala de a pune substratul in acvariu , sau se face ceva inainte ?

PS - Daca mai aveti cateva sfaturi , trick-uri nu ezitati sa le impartasiti .

Va multumesc.

Andrei A.

=====================================================================================================
"Cand iti aduci aminte de Dumnezeu, inmulteste rugaciunea, ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aminteasca de tine." Sfantul Marcu Ascetul
=====================================================================================================
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

PsY2005 wrote:1 - Ce tip de substrat sa iau si ce cantitate ?
2 - Ce tip de nisip sa iau si ce cantitate si granulatie ?
3 - Cam la ce perioada se schimba substratul ?
4 - Este vreo modalitate speciala de a pune substratul in acvariu , sau se face ceva inainte ?

E bine sa alegi unul din multitudinea de producatori ....... si sa respecti recomandarile . Poti incerca Florapol sau Aquabasis, sint destul de ieftine. Se acopera cu nisip cu granulatia de 1-3 mm. Se schimba cind se epuizeaza, asta depinde de cum il plantezi.
Se pune solu' fertil, se acopera cu nisipu', apoi se umple acvariu cu apa.

Nu ne-ai spus ce lumina ai la acvariu, nici daca vei folosi CO2.

Poze: smilie ... Poze cu plante
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Ca lumina m-am gandit sa pun 2 neoane de 20W - unul alb si unul albastru .

Cat despre CO2 inca nu m-am familiarizat , nu stiu sub ce forma vine si cat de costisitor este , sincer nu am un buget foarte mare si vreau sa ma limitez cat pot.

Deocamdata nu am decat acvariul si incerc sa le iau pe rand.

( Imi cumpar aparatura fac lumina si iau acest substrat )

Inca o intrebare : In cat timp se epuizeaza substratul ?

Edit:

Aceasta unealta imi spune sa pun lumina de 100W ... nu este cam mult ? Nu este suficient cum vreau eu sa pun 2 x 20W ?

image

This message was edited 1 time. Last update was at 30/06/2011 10:03:15

"Cand iti aduci aminte de Dumnezeu, inmulteste rugaciunea, ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aminteasca de tine." Sfantul Marcu Ascetul
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Legat de lumina, nu e mult. Se recomanda 1w/litru, dar daca ai zis ca nu vrei plante pretentioase, merge si 0.5w/litru.

Un sistem CO2 complet costa destul de mult, dar poti apela la o varianta mai traditionala, care este mult mai ieftina.
In topicul asta poti afla cum anume sa iti confectionezi una: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/12601.page
Legat de substrat, depinde in primul rand ce o sa folosesti, sunt care rezista si 3 ani. In al doilea rand depinde de cat de bine ai tu grija de acvariu si aici ma refer la curatenie, sifonare si in general respectarea regulilor de baza, sa nu suprapopulezi acvariul sa nu hranesti pestii excesiv etc.

PS: treceti locatia la profil si fati o prezentare la sectiunea "despre noi" sa ne cunoastem mai bine.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/06/2011 11:15:58

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Am cautat sa vad cam ce modele si cam ce preturi sunt la neoane si mi-a atras atentia neoanele de la Hagen care sant la jumatate de pret. (http://shop.magicaquarium.ro/categories.php?category=%253E-ACVARISTICA%2FNeoane-T8%2FHagen&sort=priceasc)

Sunt bune ? A folosit cineva ?

Ma gandeam sa iau aceste 2 modele :

1 - http://shop.magicaquarium.ro/products.php?product=LAMPA-AQUA-GLO-20W-{47}-59-cm

2 - http://shop.magicaquarium.ro/products.php?product=LAMPA-SUN-GLO-20W-{47}-59-cm

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai de la osram , 865, de 18w la 8 lei bucata.

Opinia mea, din ce scrii tu pe aici, ca nu intleg graba unora. eu zic sa mai citesti si sa recitesti ce ai citit pana mai prinzi unele lucruri. Sigur din graba o sa dai rateuri, si o sa fie, crede-ma.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Daca s-ar gasi "Acvaristica for dummis" ar fi calumea

Tot citesc dar una e sa-ti explice cineva din exoperiena si una e sa cauti nestiind foarte bine daca e bine ce ai gasit , am observat ca multi se contrazic unii pe altii si atunci e greu

ps - nu am inteles despre neoane .... sunt neoane normale sau speciale de acvariu ?

Eu mi-am construit bazinul cu suport de sticla pt neoane :

image

This message was edited 1 time. Last update was at 30/06/2011 11:52:25

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

PsY2005 wrote:Am cautat sa vad cam ce modele si cam ce preturi sunt la neoane si mi-a atras atentia neoanele de la Hagen

Pentru plante iti sugerez niste tuburi cu lumina roz (sint special facute sa emite un spectru pe gustu' plantelor): Osram Fluora, Sylvania Grolux sau SeraPlant Color. Poti incerca un tub roz si-un Phillips Aquarelle.

PsY2005 wrote:am observat ca multi se contrazic unii pe altii si atunci e greu

Intr-adevar, multi se contrazic si e greu pentru un incepator sa ia o decizie. Multi prefera pentru cresterea plantelor tuburile 865, mie nu-mi plac, prefer sa le aleg pe cele concepute special pentru plante. Nu spun ca nu-s bune, am vazut plante crescute frumos la lumina lor ....... altii acuza tuburile Philips Aquarele ca favorizeaza algele, eu le folosesc cu succes ....... exista multe cai spre un acvariu sanatos . Imi plac mult si tuburile cu lumina calda (830 si 827), altii le urasc .......
Ai de unde alege .

PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Ma bucur ca pot gasi ajutor aici si sunt persoane comptente.
E greu in ziua de azi sa gasesti pe cineva care sa te ajute fara costuri suplimentare .

Multumesc pt ajutor si revin cand ma "poticnesc" din nou.

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

PsY2005 wrote:E greu in ziua de azi sa gasesti pe cineva care sa te ajute fara costuri suplimentare .

Lasa ca dupa ce reusesti sa ai un acvariu cum iti doresti ....... iti trimitem nota de plata .

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Mie imi place combinatia intre 865 si 830. Nu scoate in evidenta culoarea unor plante dar ca aspect vizual pentru mine e ok si am plante sanatoase. Ca mai sunt cateodata printre ele si alge sanatoase asta nu denota decat un acvariu functional. Nu poti sta 24/24 cu testele pe acvariu ca sa nu faci pic de alga decat daca esti maniac cu acte.

PS. O fi ele controverse, dar cu cat citesti mai mult si mai, cum sa zic, selectiv, folosesti un pic si de logica sigur vei reusi, plus ceva ajutor de alti colegi. Dar daca astepti numai ca sa-ti dea cineva raspunsuri la intrebari vor aparea si aici sfaturi controversate. Intrebarea fiind, in acest caz, cum vei reusi sa-ti dai seama ce ar fi corect?

De exemplu, eu, nu stiu cate topicuri am deschis sau am postat intrebari legat de acvaristica pe acest forum sau altele, dar iti spun ca sunt foarte putine, extrem de putine si asta la inceputuri, respectiv peste 2 ani in urma, cand restul mai batrani stiti cum se manca acvaristica si la ce nivel. Ce am avut nevoie am gasit cautand si analizand putin informatiile. Atat.

[Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

DA si treci si pe la rubrica" Despre noi"ca sa ne cunoastem
Si sa fim conform regulamentului
Si dupa aia mai vedem

Ogar batrin dar.... cu miros fin
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

lazarginel wrote:DA si treci si pe la rubrica" Despre noi"ca sa ne cunoastem
Si sa fim conform regulamentului
Si dupa aia mai vedem

OK .. incantat de cunostinta ;)

Acum inca o intrebare :

Este vreo problema daca neoanele sunt puse in acel suport de sticla si pumia trece prin ele ?

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai sticla mai actioneaza si ca filtru , anumite lungimi de unda fiind oprite sau reduse in functie de anumiti indici ai sticlei, pozitie, unghiuri de refractie si reflectie. Ar mai fi a doua problema, condensul care s-ar strange in acel spatiu si probabil daca mai ajunge si apa din acvariu acolo cand se usuca lasa urme de calcar care vor reduce si mai mult din luminozitate.

Acel acvariu este construit de tine?

[Yahoo!]
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Este home made , ca cel din pozele de mai sus , am zic ca e mai economic sa-l fac asa si nu m-am gandit la consecinte.

Acum deja e facut acvariul si nu cred ca mai pot modifica ceva.

PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Am fost sa ma uit ieri la filtre si mi-a racomandat baiatul de acolo sa-mi iau un filtru ( care si oxigeneaza ) mai mare .
Eu ma uitasem la unu de de 100L-150L putere de filtrare el mi-a recomandat unu mai mare de la 250L la 400L pe motiv ca are un burete mai mare si ca curata mai bine acvariul.

Intrebare : Este bine sa pun un filtru mai mare ?
Ajuta la curatarea acvariului fara sa dauneze plantelor sau pestilor ?

brawn
Membru de baza

IP:

Cu cat e mai mare volumul filtrant al filtrului, cu atat mai bine. Debitul pe ora se recomanda a fi de 3, 4 ori volumul acvariului. Daca ai destui bani, ia-ti un filtru extern. Intr-un acvariu bine plantat si populat corect nu e nevoie de oxigenare suplimentara.
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Nu am mai mult de 1 mil pt filtru cu popa de aer incorporata deci cu siguranta nu gasesc filtru extern la banii astia .

scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu o sa gasesti filtru cu pompa de aer incorporata. Absolut niciodata. E doar un tubulet montat pe evacuarea filtrului iar absorbia aerului in curentul de apa este data de efectul venturi. Cu cat debitul este mai mare cu atat va trage mult mai mult aer.

Cauta ca filtrul sa aiba suficient spatiu pentru mediile filtrante, chiar iti recomand sa folosesti si altceva inafara de burete. Arunca un ochi dupa Aquael Turbo 650, parca asa ii zice. La ce ai tu acolo si la cate stii momentan ala e filtru facut special pentru tine. Crede-ma. Eventula pentru o treaba facuta cu cap si pe o perioada mai mare cumpara si o cutie de 250 ml de Eehim Substrat Pro si o torni in carcasa filtrului, dupa ce scoti celelalte medii. lasi sa functioneze filtrul non stop si cureti doar buretele ala de jos gri, cand vezi ca s-a redus debitul, atat, la bilele de la eheim nu umbli la ele decat la an, sau mai rar.

[Yahoo!]
PsY2005
Junior member
[Avatar]
IP:

Si daca iau acest filtru imi mai trebuie si pompa de aer ca sa oxigeneze apa sau e suficient asta ?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: