[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Scalar  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Isi poate da seama cineva din pozele acestea daca este mascul sau femela? Am citit ca ar trebui sa astept pana la prima depunere , dar din pacate nu am dect unul singur, asa ca as vrea sa aflu ce este sa ii pot lua o pereche. Multumesc

http://img198.imageshack.us/f/dsc06988k.jpg/

http://img153.imageshack.us/f/dsc06994h.jpg/

This message was edited 4 times. Last update was at 04/04/2011 16:06:52

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Din pacate, scalarii sunt greu de "deosebit" dpdv sexual...

- la depunere, papilele genitale iti dau o idee extrem de clara asupra sexului pestilor (la mascul = con mic si ascutit, la femela = tub gros)

Asa cum arata pestele acela, tinand cont de "atitudinea" dorsalei si analei + fruntea oarecum "profilata", eu as zice ca e un mascul. Insa, nu ai nici o certitudine pana cand nu depun!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Exact la asta ma refeream, eram sigur ca sunt experti pe aici, oameni care au mai crescut scalari .De citit citisem tot aici pe forum despre deosebirea M/F vizibila doar la depunere, dar din pacate fiind unul singur nu am cum sa imi dau seama altfel.
Ce sa zic acum, saru`mana si sper sa ii gasesc pereche

This message was edited 1 time. Last update was at 04/04/2011 21:20:37

tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Din cate stiu, la scalari recunoasterea sexelor se poate face abea cand ajung la varsta de cel putin 2 luni.
Am si eu scalari de 3 luni jumate si intradevar pot sa-i deosebesc.
Citez dintr-o carte de acvaristica:
- la masculii mai varstnici, capul are o curbura mai pronuntata, in timp ce la femela linia capului este dreapta.

Daca te uiti atent la capul pestelui dinspre gura spre innotatoarea dorsala, ar trebuii sa observi, la mascul ca din dreptul ochiului, incepe o curbura mai mare decat la femela.
Da pe goagal la imagini "mascul scalar" si vor aparea poze cu perechi si acolo vei vedea diferenta aceasta de curbura. Poate asa vei reushi sa-l identifici pe al tau. Trebuie sa-l privesti perfect din lateral ca sa vezi proeminenta curburi. Din pozele tale nu pot sa-mi dau seama exact ce e, din prima poza as zice ca e femela.
E foarte frumos, sa ai noroc la el
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

La scalarul meu se vede o curbura si tind sa cred ca este mascul Din pacate aparatul foto nu are o calitate prea buna a pozelor si nu se pot observa detaliile.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2011 11:18:42

tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, nu erai online cand ti-am raspuns, vroiam sa fac remarca intre cele 2 poze, intradevar in cea dea doua poza se vede mai clar curbura deci posibilitatea de a fi mascul e mai mare. Dar asta numai tu poti decide 100% urmarindui atent trasaturile de care spuneam. Eu din poze nu poti sa-ti spun 100% ce este. Tu il vezi LIVE !!! si iti dai seama mai usor, ideea e ca acum stii cum sa-i deosebesti
Sper ca ti-am fost de ajutor. Bafta si ai grija de el, e foarte frumos
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Zilele trecute am fost la cineva in vizita si am vazut cum arata si alti scalari maturi iar dupa trasaturi parea sa aiba doua femele . Dupa ce am vazut scalarii respectivi mi-am dat seama ca al meu trebuie sa fie mascul, cel putin dupa cum isi tine aripile mereu infoiate, intise la maxim si forma fruntii. Acum ramane sa ii gasesc o femela
Multumesc frumos pt ajutor
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am cumparat 4 pui de scalar, la inceput cateva ore totul a fost ok, i-am bagat seara pt a avea timp sa se acomodeze in noua casa, dar a 2a zi cand i-am hranit scalarul cel mare a devenit tare violent i-a caftit pe toti 4 si nu i-a lasat sa se ridice la suprafata pt a manca. Am dat cei 4 pui pt ca nu ii mai lasa in pace deloc ii caftea non stop ii alerga prin acvariu.
Am adus 2 femele mari, una cat el si alta mai mica putin. Se invarteau asa unu pe langa altul cand de-odata scalarul meu a inebunit parca si a inceput sa loveasca cu toata puterea in cele 2 femele de scalar astfel ca cele doua erau jos in colturile acvariului. Am fost nevoit sa le scot pt a nu le omora...
Chiar nu stiu ce sa ma fac cu el..nu cred ca voi putea sa ii mai gasesc pereche, cred ca il voi lasa singur..
Poate scalarul meu este femela..vad ca are burta cam lata desi nu a mancat nimic, nici nu mai stiu ce sa cred

This message was edited 1 time. Last update was at 17/04/2011 10:33:39

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Tine cont ca masculul tau este "acasa", ca e bazinul "lui" si ca este pe teritoriul "lui"... uite ce trebuie sa faci:

- desparte acvariul in doua zone, cu ajutorul unui geam transparent.
- pui cele 2 femele intr-o jumatate a bazinului astfel despartit, iar masculul lasa-l in cealalta parte.
- ii lasi asa cateva zile... in acest timp, femelele se acomodeaza cu noile conditii (apa, lumina, spatiu disponibil, etc.) iar masculul se obisnuieste cu prezenta lor.
- peste o saptamana, ridici geamul despartitor si ii lasi pe toti trei impreuna... ii urmaresti cateva zile.
- daca se cupleaza o pereche (cei doi pesti "alesi" stau impreuna si o alearga pe "cealalta"), atunci pui geamul la loc si separi femela ramasa "singura".
- mai astepti o saptamana, sa vezi cum se comporta noua pereche.
- daca totul e ok, abia atunci te poti gandi sa dai inapoi femela ramasa in plus.

*Trucul cu geamul despartitor se utilizeaza deasemenea si in cazul perechilor "certarete"... are mai mult succes decat separarea pestilor in bazine diferite, deoarece pestii sunt in "permanent contact vizual".

Bafta!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Se pare ca cei doi scalari despre care am crezut ca sunt femele erau defapt o pereche si au depus in acvariu la cel de la care ii luasem .
Mai atasez o poza la rezolutie mai buna cu scalarul meu :

http://postimage.org/image/1mve4n9c4/full/
http://postimage.org/image/1mw7wbi84/full/
http://postimage.org/image/2n3it7stg/full/
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am luat inca un scalar si l-am pus separat. Am reusit sa fac rost de un geam despartior. Atasez si o poza
http://postimage.org/image/2rapjgdlw/full/
O sa ii las asa o saptamana si vedem dupa ce se intampla
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am scos acum 2 zile geamul dintre ei si vad ca se inteleg bine, scalarul cel mare nu il ataca pe cel nou, mananca impreuna fara sa se bata , ba chiar vad stau destul de mult timp impreuna.
Multumesc pe aceasta cale lui Koala care m-a ajutat cu aceasta idee
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Pana la urma scalarul si-a gasit perechea si am si vazut in timpul depunerii ca este mascul.
Cred ca se poate inchide aici topicul , multumesc inca o data pt suport
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu avem de ce sa inchidem topicul, sper sa mai scrii aici inca mult timp! ...

alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Atunci asa o sa fac . Azi parintii si-au mutat puisorii pt a 3a oara. De pe magnetul de geam unde au depus i-au mutat pe cateva frunze de anubias nana iar astazi i-am vazut mutati pe incalzitor . Numarul lor pare destul de mic, probabil au mai inghitit din pui din prea multa grija pt ei . Vad ca in continuu ii prind in gura si ii da afara incercand sa ii tina cat mai la gramada.
Stiti cumva cam in cate zile puisorii incep sa inoate singuri?Trebuie sa ma pregatesc sa pun la eclozat ouale de artemie si de asta intreb
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

O saptamana!

Atata trece de cand parintii depun icrele si pana cand puii pot fi hraniti... vezi, artemia sa fie proaspat eclozata!!!... nauplii "batrani", de 2-3 zile, cresc relativ repede si nu mai pot fi inghititi cu usurinta de catre pui.

alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Icrele au fost depuse vineri, daca pun azi sau mai bine maine,artemie la eclozat, cam in 24 sau 48 de ore o sa am artemie proaspata. Pe cutia de JBL artemio pur scrie ca ies in 24 de ore, pe net am gasit ca ies in aproximativ 40 ore...
La cum arata puii cred ca joi vor incepe sa inoate (sacul vitelin s-a micsorat considerabil si parca se vad si ochisorii) .

This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2011 12:33:20

alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Puisorii au inceput sa sara din cand in cand asa ca parintii stau in permanenta dupa ei .
Am oprit doua minute pompa de aer si se pare ca artemia de la Jbl chiar eclozeaza dupa 24 de ore. Pe internet am gasit numai informatii ca ar fi gata dupa 40 - 48 de ore, probabil aveau alt tip de artemie.
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Puii inoata alaturi de parinti, abia astept sa ii hranesc sa vedem . Din pacate dimineata erau vreo 2 pui in partea cealalta a acvariului, se pare ca geamul pus la mijloc nu etanseaza chiar bine .
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

alexdell wrote:se pare ca artemia de la Jbl chiar eclozeaza dupa 24 de ore. Pe internet am gasit numai informatii ca ar fi gata dupa 40 - 48 de ore

Depinde mult si de temperatura.
Nu eclozeaza toata deodata, din momentu' in care incepe sa eclozeze mai dureaza citeva ore pina eclozeaza tot ce are de eclozat.

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Cichlidae
Go to: