[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Calibrare sonda PH  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
victor z
Member

IP:

Salut,as dori sa ma luminati si pe mine intr-o privinta si anume referitor la calibrarea sondelor PH: care este sau mai exact care sunt valorile minima si maxima a solutiilor de calibrat pt. ca am vazut ca o data se calibreaza sonda cu o sol.minima de 4,5 de exemplu iar maxima de 7,8, iar alta data se calibreaza cu val.min.si max. cuprinse intre 6 si ceva si 8 si ceva,deci intrebarea mea ar fi -Nu exista un STAS pt.aceste calibrari,nu ar fi mai usor ca respectivele calibrari sa se faca folosind sol fixe dpdv al valorilor ? Va multumesc anticipat,si astept mai multe sugestii legate de aceasta tema.
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Fiecare sonda de Ph (la producator ma refer) are specificate solutiile in care se calibreaza. Daca scrie ca trebuie calibrata in 4 si in 6,8 iar tu o calibrezi in 4 si 7, posibil sa dea erori. Asa ca cel mai bine, ne spui ce sonda de Ph ai, apoi vedem in ce solutii trebuie calibrata.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
victor z
Member

IP:

Sonda esteJBL,am cumparat-o de la o cunostiinta acum aprox. o luna mi-a adus-o acasa si a calibrat-o cu sol.cal.4 si sol.cal. 7.Ieri cand am ajuns acasa si am verif. niv.ph arata 4,56 deja mergea lumina de 2 ore deci incepuse fotosinteza deci in mod normal nu avea cum sa fie real ph.Astazi a venit cineva la mine cu solutiile lui de calibrare de 6,86 si 8,56 parca a curatat sonda cu alta sol.a calibrat-o am pus-o inapoi pe pozitie (scufundata in apa mai putin ultimul cm de sus) dar tot nu a ajuns la cat setasem valoarea pe PH-controller respectiv 6,6.S-a oprit undeva pe la 7,25. daca sonda nu comanda electrovalvei sa opreasca pt ca are val.mare pe ea automat co2 iese incontinuu pe difuzor.Deja la ora cand scriu acestea ,am oprit din reglaj co2 pt. ca s-ar pute a sa scada drastic niv,in bazin si sa nu ma trezesc dimineata sa vad pestii tepeni.
[Yahoo!]
goldman
Member
[Avatar]

IP:

Insfirsit ceva la ce ma pot baga!te ajut sigur,maine

bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page
ezatemi
Member

IP:

Solutiile buffer pentru calibrare sunt standard 4, 7, 9, 10. Aceste valori variaza insa in functie de puritatea lotului din care au facut parte in timpul procesului de productie.
Fiecare producator noteaza pe flacon sau plic valorile reale ale solutiilor, inclusiv variatiile acestora in functie de temperatura.
Relativ la calibrare, aceasta se efectueaza in doua puncte, in functie de sonda si controlerul utilizat (pentru apa dulce sau marina).
In cazul controlerelor utilizate la acvariile de apa dulce, solutiile standard pentru calibrarea aparatului in functie de sonda aferenta sunt pH 4 si 7. In practica intalnim deseori solutii de genul 4,01 respectiv 6,87. Utilizarea acestora din urma influenteaza prea putin precizia calibrarii aparatului. Este vorba de o deviatie de maxim 0,01.
Relativ la chestiunea de fata, un controler dedicat acvariilor de apa dulce, care are clar specificate cele doua puncte de calibrare (4 si 7) NU se calibreaza cu solutii buffer 7 si 9.
Daca sonda e deja veche...alta noua trebuie sa ii ia locul.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/03/2011 01:28:59

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

victor z wrote: Salut,as dori sa ma luminati si pe mine intr-o privinta si anume referitor la calibrarea sondelor pH

Se calibreaza pH-metrul sau pH-controllerul, nu sonda. Mai exact: sonda conectata la aparatul tau (pH-metru sau pH-controller) se introduce in solutiile cu pH cunoscut si trebuie sa arate corect.
De exemplu, controlleru' meu JBL se calibreaza astfel: se introduce sonda in solutia cu pH=7 si se asteapta citeva minute. Apoi se introduce in solutia cu pH=4 si se mai asteapta citeva min. Se poate calibra doar cu solutii cu pH de 7 si 4.
Mai am un pH-metru simplu care se calibreaza cu surubelnita: se introduce sonda in solutia cu pH cunoscut si se invirte de surub pina indica valoarea corecta. In acest caz se pot folosi si solutii de calibrare cu alt pH decit 4 sau 7, important e ca pH-ul sa fie cunoscut. Exista si pH-controllere care se calibreaza cu surubelnita.

Daca ai solutiile de calibrare verifica pH-controllerul: baga sonda in solutii si vezi daca arata corect.

Poze: smilie ... Poze cu plante
goldman
Member
[Avatar]

IP:

ce sa mai zic ?!au raspuns deja profesorii ,dar inca ceva,nu prea ma inteles nimic,de ne detalii(controller,bazin..),ai scris ca s-a oprit la 725,daca reactoru baga gaz,n-are cum sa se stabilizeze la o cifra,nivelu' urca,cobora,nu sta la fix,cand dai un target,si atunci doar JURUL valorii va sta ,nu fix la valoarea aceea.un lucru marunt:incerca sa fie in jur de 25grade in camera cand fac calibrarea.Langa sonda ai bagat cumva si sonda de termeratura?sonda daca e veche tre' tinuta 1 zi in sol de revigorare+poti s-o stergi cu o hartie umeda foarte moale.

victor z
Member

IP:

Multumesc pt.lamuriri,cred ca trebuie sa schimb sonda,azi iar s-a blocat,target-ul fiind de 6,6,si sta de dimineata pana acum la 7,21.
[Yahoo!]
goldman
Member
[Avatar]

IP:

daca e veche, arunc-o!

bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

ce inseamna veche? de cit timp ai sonda?

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
victor z
Member

IP:

S-a rezolvat,persoana care mi-a dat sonda a venit si mi-a inlocuit-o cu alta (no name) care vad ca functioneaza corect dupa ce am calibrat-o
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: