[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
caluti de mare - newbie  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
serghei
Junior member

IP:

Salutare
Tocmai mi-am comandat un acvariu de 200L si inasteptarea lui am inceput sa ma documentez. Am descoperit ca e destula bataie de cap. Ca temperatura optima variaza de la peste la peste... Ca unii se musca intre ei.. :-) sau ca le trebuie si loc (eu ma gandeam sa inghesui macar vreo 200 pesti in acvariu). Una peste alta... dupa multe dureri de cap mi-am dat seama ce vreau sa bag in acvariu. Doi caluti de mare. Exact in timp ce scriam mesajul asta am sunat omul care-mi face acvariul. Care insa m-a bagat in sperieti. Ca poate sa-mi faca rost... dar ca sunt cheltuieli uriase si mari batai de cap. Eu unul ma gandesc ca decat sa ma documentez pentru 10 specii de pesti si sa fac fiecaruia pe plac, mai bine ma documentez pentru una singura si ingrijesc una foarte frumoasa, care sa ma satisfaca.
Concluzionand, m-ar interesa foarte mult exact de ce as avea nevoie pentru a putea intretine calutii si cam cat costa o pereche.
Multumesc, serg
[WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

Eu am tinut caluti de mare. De mai multe feluri.

Foarte pe scurt, trebuie sa ai in vedere ca:

1. Trebuiesc hraniti des si cu mancare adecvata. Asta inseamna:
- mysis shrimps (duh, nu cred sa existe in ro)
- hrana VIE (sunt f greu de procurat cei care accepta hrana congelata)
- artemia nu este suficienta si poate folosita doar cu 'enhancements', macar de genul Fishtamin
- Artemia congelata (daca ar manca) nu este suficienta dpv nutritiv

2. Temperatura sa nu depaseasca 26 grade sau daca sunt de MN sa nu depaseasca 24...

3. Ai nevoie de un skimmer si o filtrare wet&dry
- Skimmerul nu trebuie sa returneze bule

De cele mai multe ori, calutii mor de ..foame.
Costurile nu sunt nicidecum enorme.

Un skimmer incepe de la 40 eur, unul bun este in jur de 150-170 eur
Wet&dry iti poti construi.

Mai recomand Caulerpa.

O alta problema majora este ca multe specii de caluti au intrat sub incidenta CITES,
adicatelea se obitin cu aviz special (chiar si cei de crescatorie).

2 caluti pot costa pana la 150 eur/ buc, incepand cu 35 eur/buc, functie de specie si origine.

Apoi unele specii sunt imposibil de adus, pentru ca ai fi singurul doritor si ai suporta singur transportul din Brazilia sau US sau Australia.

Frumosii astia de aici:
http://www.saseahorse.com/photos/large_abdominalis.jpg
au nevoide de 19-22 gr C, adika iti trebuie un chiller, obligatoriu.
[Email] [WWW]
serghei
Junior member

IP:

Multumesc pentru detalii. Pana la urma cred ca ma pot descurca sa-i ingrijesc. Nu am insa nevoie si de un aparat care sa mentina apa sarata ?
Am sa-l sun astazi pe omul care-mi face acvariul si am sa-i cer numarul amicului lui care are caluti. Sper sa-mi poata el recomanda un loc de unde sa cumpar toate instrumentele necesare.
Multumesc, serg
[WWW]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Din cate stiu eu , ca sa mentii apa sarata iti trbuie sare de mare , care se gaseste de cumparata si nu e foarte scumpa.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
mausmann
Member
[Avatar]

IP:

johnny6600 wrote:Din cate stiu eu , ca sa mentii apa sarata iti trbuie sare de mare , care se gaseste de cumparata si nu e foarte scumpa.

Parerea mea desi neavizata (ca n-am avut niciodata caluti de mare ) ar fi ca lucrurile nu se petrec chiar cum spui tu si pentru a mentine salinitatea ar trebui completata apa care prin evapoarare duce la cresterea ei. Normal ar fi sa se adauge apa prin RO si sa existe un densimetru cred. Las pe cei cu marine prin ograda sa elucideze pe deplin aceasta problema.
off-topic: Consider postul tau complet lipsit de informatie utila si parerea mea ar fi ca daca vrei sa faci un nr. impresionant de posturi (nu ca n-ai avea deja) sa postezi la Carciuma unde cu un simplu sau ai mai adaugat un post.No offence man!

mobile in mobile
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Nush ce aveti voi cu mine in ultima vreme , ba sare domnu Romi ca domne ce comparatie e aia intre un superb ancistrus si un discus cand eu nu spuneam decat o realitate,aceea ca un ancistrus e doar doi lei pe cand un discus pleaca de la 50 in sus iar el imi sare in cap ca fac declaratii deplasate , acum pe tine te deranjeaza nr meu de posturi.Mi-am exprimat si eu parerea la fel de neavizata ca si a ta.Acum ceva vreme ma interesau marinele si am mai intrebat si eu tot pe forumul asta si s-a scris ceva si despre sare marina.
Numarul meu de posturi nu e facut de dragul de a avea cat mai multe, am fost activ in general la Coltul Incepatorului si poate la DIY Hardware.Nu am incercat sa raspund la posturi care ma depaseau si am raspuns in general la intrebari banale, daca voua va este lene sa faceti chestia asta,ok , cineva oricum trebuie s-o faca.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

mausmann
Member
[Avatar]

IP:

total off-topic Ce as fi vrut eu sa intelegi din ce am scris mai sus era nu ca urmand tendinta generala ma iau de tine ci ca fiind un senior member in curand ultrahigh member ar trebui sa fi mai atent cand postezi. Cred ca un criteriu important folosit la selectarea sfaturilor bune si aplicarea acestora in acvariu il constituie desigur si rangul celui care posteaza. Asa ca mai bine daca ai chef de un post il pui la carciuma unde fiecare zice ce vrea decat sa postezi ceva lipsit de informatie sau mai grav cu recomandari ce pot duce la dezechilibre grave. Si inca o data no offence man! :alright:
P.S. Daca ne vedem la intalnire fac cinste cu o asta ca sa nu mai fi asa trist si suparat pe mine si pe romi

mobile in mobile
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

K ,am inteles.

serghei
Junior member

IP:

sarind peste cearta dintre voi... nu exista un aparat care sa calculeze concentratia salina ? sau care eventual sa dozeze automat sarea ? Imi e greu de crezut ca pot pur si simplu sa arunc dupa ochi cate o mana de sare...
Va multumesc, serg
[WWW]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Cel mai bine ar fi sa postezi la marine ,probabil ca ti-ar raspunde cei care se pricep.Situl are si magazin on-line unde gasesti un kit pentru acvarii marine.Problema este ca iti trbuie destui bani si nu sunt sigur daca esti dispus sa dai atat.Acvariile marine sunt mai greu de intretinut decat cele de apa dulce, trebuie asigurata o anumita salinitate , un anumit ph , si o temperatura scazuta parca pana in 26 de grade, ceea ce vara e imposibil fara chiller.Nu inteleg ce ti s-a pus tie pata pe calutii de mare cand exista atatia pesti minunati de apa dulce.Pentru un astfel de acvariu trebuie investitii serioase si experienta.Daca inca nu te-am descurajat iti sugerez sa postezi acolo , sa citesti ce s-a mai scris, iar daca nu ai rabdare sa primesti raspunsuri , google sigur iti va raspune la majoritatea.

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

serghei wrote:Imi e greu de crezut ca pot pur si simplu sa arunc dupa ochi cate o mana de sare...
Desi experienta mea e zero la acvarii marine, imi permit sa postez. In acvariu trebuie sa ai vreo 34 grame sare/litru. E usor de calculat cita sare se pune la un acvariu de x litri. Ce se evapora se completeaza cu apa dulce. Pe vremuri citeam articolele despre acvariile marine pentru animale din Marea Neagra si nu aveau aparate automate de masurat concentratia de sare. Doar un densimetru.
Mai multe pot spune cei ce au facut acvarii marine.

Cred ca ar fi bine sa mut topicu' asta la sectiunea Marine. Si sa sterg posturile si fragmentele de posturi off-topic.

Poze: smilie ... Poze cu plante
serghei
Junior member

IP:

Va multumesc pentru hint-uri si sfaturi. Google nu mi-a raspuns din pacate decat la putine intrebari privind calutii de mare. Articole in romana.. aproape zero. Totusi am gasit cateva siteuri straine dedicate calutilor de mare unde am gasit detaliat conditiile necesare fiecarei specie de caluti. Din pacate insa la multe intrebari tot nu am gasit raspuns. Intrebari cum ar fi pretul, de unde sa procur mancarea, cat costa aparatele si de unde ar fi cel mai avantajos sa le procur. De procurat... pana la urma se pot procura si din afara, ori de pe ebay. insa vroiam sa gasesc o solutie rapida si pe cat se poate mai ieftina. Maine insa ar trebui sa ma intalnesc cu un crescator de caluti de mare de aici, din Bucuresti. Sper ca el sa-mi poata raspunde la toate interbarile si sa gasesc tot ce-mi trebuie.
Multumesc, serg
[WWW]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

serghei wrote:Maine insa ar trebui sa ma intalnesc cu un crescator de caluti de mare de aici, din Bucuresti. Sper ca el sa-mi poata raspunde la toate interbarile si sa gasesc tot ce-mi trebuie.
Multumesc, serg

Intreb umil, cine creste caluti de mare in Bucuresti? :o
Sunt de Merea Neagra?

Calutii adevarati (Hippocampus erectus - Mustangs) incep de la 50 euro fara taxe si transport si pot ajunge lejer la 300 euro (Pintos).

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
furnici
Member
[Avatar]

IP:

zi de pe unde esti, serghei, ca poate te trimitem la un magazin de prin zona. oricum o isntalatie de apa sarata e destul de mult , cam la 1,000 Euro, dar daca ai bani se merita, insa nu pentru calutii aia de mare ci pt niste specii de Doamne-ajuta!
cauta si o sa renunti singur cand o sa vezi ce e de vanzare pt apa sarta

Visit furnicile!
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: