Sebastian Costin wrote:Va multumesc pentru urari. Eu chiar sunt bucuros pentru locul obtinut, chiar daca initial au afisat acvariul la pozitia 4.
"A real nice piece of art! Congratulation for this real nice layout..'' - Oliver Knott
''An excellent island composition. The textures work very well and the small pieces of wood add interest.'' -George Farmer
Cred ca aceste doua citate fac toti banii
Da, aceste citate fac toti banii...pentru ca, pe ala al celuia care te-a punctat al mai tare nu o sa aflam decat dupa un amanuntit curs in limba bulgara ce l-a impresionat la acvariul tau...
Toti avem mai mult sau mai putin o stofa de juriu in noi insa.
Uneori nu e musai ca a te chema Knot inseamna ca nu te lasi furat de o imagine care tie iti spune ceva iar altuia i se pare o chestie de prost gust
Firesc oamenii care fac parte dintr-un juriu au doza lor de subiectivism.
E si normal...nu suntem roboti nu gandim la fel, dar se tine cont in primul rand de o tendinta a momentului in acvaristica plantata.
Nu vreau sa zic acum ca acest "International Balkan Aquascaping Contest" are un
level de top, care l-ar impune ca
trend la plantare...dar are totusi in arbitraj oameni despre care am auzit...si care intr-o forma sau alta fac referire la ceea ce se cere la acest moment, fara ca neaparat aceasta cerinta sa fie pe gustul nostru.
Uite daca vrei sa fiu cinstit acvariul de pe locul 1, al turcului are o balta albastra care este de un kitch inexplicabil la acest nivel de clasare si care-mi sugereaza in cel mai bun caz interventia unui photoshop de proasta calitate...dar sunt convins ca totul era real, omu` asa l-a gandit cu "piscina" central-stanga

...si lor le-a placut.
Nu as merge pana intr-acolo cum au sugerat alti colegi incat sa zic ca ai fost dezavantajat de catre ei...am sa fiu cinstit in a comunica parerea mea, poate o sa par dur dar consider ca trebuie sa ne debarasam un pic de prejudecata cum ca "ne persecuta astia"...au vesnic ceva cu noi precum zic cometatorii tv despre arbitrajele internationale la fotbal, sa zicem...
O sa iti scriu cum ii scriam lui
Sorin(Intros) cu ani de zile in urma cand era la primul acvariu prezentat in concurs la ani de zile dupa o mega pauza in participari AGA. Ulterior clasarii sale pe o anume pozitie apreau comentariile celor care jurizasera.Se plangeau atunci cei care l-au notat ca are prea mare amestecatura de plante ei ne recomandand mai mult de 7-8 specii la dimensiunile acvariului sau Si atunci si acum erau lucruri pe care le acceptam dar si lucruri pe care nu le consideram importante. Eu raman cu impresia unui acvariu placut ochiului meu totusi jurizarea se face dupa anumite criterii...iar cand dai puncte judeci dupa asta.
Daca ar fi sa fiu critic si sa le tin isonul ante(vorbitorilor)/(scriitorilor) mei as zice ca Knott este entuziasmat de :
"sky background are amazing" al locului 1(care pare un background cu imprimeu chinezesc), fara sa sufle o vorba despre ce as zice eu legat de balta aia albastra

Pe de alta parte, sub tine, la pozitia 6 este un macedonean cu un acvariu extrem de muncit/ingrijit dar depunctat pentru un "background are(?!?) a little bit too hard"...care fie vorba intre noi o fi el hard, dar macar nu-mi aduce aminte de background-urile care se vand la metru si in care ai fotografii cu plante si pesti pentru acvariile de apa dulce sau cu corali si anemone sau nemo-fish pt apa sarata, precum este backgroundul turcului cu norisori
De ce ti-am scris toate astea???...ca sa intelegi totusi ca exista un trend(nu musai cel care ne place noua) , un subiectivism(nu musai interesat) si o imagine prezentata(pe care nu musai ti-o prezinti uneori cel mai avantajos). Mai presus de toate astea exista si experienta unei participari si care trebuie sa se lase cu niste invataturi legate de greseli pe care sa nu le mai repeti in viitor.
Pe langa comentariile pe care le-ai vazut de la ei iti spun parerea mea sincera: cel mai tare care a depunctat nu au fost ei, ci involuntar, TU.
Fara sa ti se para o aroganta ceea ce iti scriu acum, citeste si poate iti va folosi pe viitor.
Hai sa vedem impreuna ce ti-au scris oamenii astia si ce inteleg eu din ce ti-au scris ei.
Sincer sa fiu, impartasesc parerile lor, sunt pareri de bun simt.
In marea lor majoritate, hibele invocate de ei ma deranjau si pe mine.
Chiar ieri, faceam un exercitiu de jurziare in
blind cu
Porcu pe mai multe acvarii...in mod paradoxal constatam fara sa vedem cometariile juriului ca impartasim aceleasi nemultumiri...
Asadar:
Ai prezentat un acvariu foarte frumos, exact cum ti-a scris
Luis Navarro...dar intr-un moment prost. Prea crud. Eleocharis parvula nu acoperea intru-totul substratul, vad ca si
Knott iti zice asta si stim cu totii ca este o remarca reala. Probabil ca l-ai facut "din scurt" si depasai perioada de inscriere, daca mai asteptai cu el era altfel treaba...
Apoi, eu unul, ma raliez celor scrise de
Nikolay Kraltchev legat "classic center layout" nici mie nu-mi da "any impression of excitement" si nu o interpreta ca pe o rautate

Desi completeaza un "varf de deal" amplasat central...Blyxa auberti nu mi se pare cea mai inspirata alegere pentru atata spatiu...poate trebuia ras ceva din lateralele tufei si completat cu altceva, mai putin monoton iar ea lasata efectiv numa pentru bucata centrala aunui mic varf. Blyxa auberti cand este in cantitati mari da senzatia de planta de plastic integrata nenatural acolo.
De asemeni sunt de acord cu cele spuse de
George Farmer legat de textura si aranjamentul
of the small pieces of wood add interest. Si adaug ca daca aveai inca cateva brate care ieseau din aglomeratia de plante nu ma deranja catusi de putin
Apoi un lucru care ar trebui sa puncteze enorm si o face deobicei la concursuri cu adevarat de talie, nu este cazul aici...originalitatea ideii.
Cu tot respectul nu am vazut in acest concurs nici un acvariu care sa vina cu ceva nou, cam toate sunt vechi sau ca sa ne exprimam finut sunt
classic layout si nu...un aquascape care sa uimeasca asa cum au fost la vremea lor de pe acum clasicii copacei infrunziti pe care-i vad a n-a oara prezentati(vezi acvariul lu` nenea BAYRAM ce nume are si asta ...de aia ti-a luat la mustata locul 4

), sau chiar si genul acvariului tau

...reprezinta teme deja clasice ,reluate mai mult sau mai putin inspirat de catre diversi.
Asa ca, oameni buni, cam asta este adevarul, aia nu au fost fiare!
Parte din greseli ti le-ai asumat chiar tu...tine cont de ele si la anu` nu te demobiliza!
Ai reusit un acvariu frumos, daca l-ai facut pentru concurs mai aveai un pic de lucru, daca l-ai facut pentru tine sa te bucuri de el!
Oricum aceste incercari nu merita ratate prin neparticipare. Nu stii cum reusesti sa impresionezi cumva si sa punctezi chiar daca tie nu iti spune mare lucru acvariul ala.
Pe vremuri(am mai povestit asta) am fost la expozitia unui prieten de familie, pictor...la cateva zile, ne-am intalnit iar. Atunci el isi exprima nedumeririle legate propriile-i valente creative descoperite in mod laudativ de un anumit critic intr-o revista de specialitate, dupa ce-i analizase tablourile in expozitie. Citea si nu-i venea sa creada ce a vrut el sa ilustreze in acel tablou si cat de complex a fost el in gandirea conceptuala
Felicitari...asta este si KEEP WALKING!