[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebare CO2 si sugesti pt plante sanatoase!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
arathemis
Member

IP:

Momentan am un acvariu (eu ii zic totusi acvariu chiar daca unii zic ca nu ii acvariu daca are sub 50 L) de 45L brut, 40 L net, un filtru cu pompa de aer si capac cu neon de 18 W SunGlo care arde 11-12 ore pe zi (are si suprafata reflectorizanta deasuprea neonului - deci cred ca are mai multi W reali, da nu-s sigur). Ca vietuitoare am un echinodorus (nu stiu exact de care - frunze late, verde deschis si cu puncte maron pe frunze), 12-15 Valisneria maricele (cu vreo 8-10 puieti de Valisneria), vreo 8 fire de Elodeea, si un palc de Higrophila Polisperma (Denumirile le-am luat de pe site-ul Tropica dupa cum mi-am dat eu seama din poze cam ce seamana cu ce am eu), 2 guppy, 4 xifo, 2 neoni, 2 molly, 2 gurami, si 2 sanitari (O adevarata ciorba).

Stiu ca-s cam multi pesti, dar deocamdata nu are nici unu mai mult de 4 cm, poate unul din sanitari sa aiba 5 cm si ma gandesc sa dau Gurami ca imi cam ciugulesc plantele (in special Elodeea si Higrophila).

As vrea sa fac o instalatie de CO2 dintr-o sticla de 2 L apa, drojdie si zahar. Iar ca numarator de bule m-am gandit sa folosesc un mecanism folosit in spitale pentru perfuzii (am o cunostinta care poate sa-mi faca rost).

Acum dupa descrierea sistemului si intrebarea: Merita sa ma complic cu CO2 la un acvariu asa mic? Eu cred ca as putea monitoriza foarte bine bulele de co2 cu chestia aia de perfuzii (avand in vedere ca stau 9 ore pe zi la servici) ca sa nu se intample ceva rau cu sistemul care cred eu ca momentan ii destul de stabil (apa limpede, nu miroase deloc, pesti voiosi - mai ales cand ma apropiu de acvariu se strang toti la geam - colonia de bacterii din burertele de la filtru e acolo, iar plantele dau muguri noi destul de des - mai ales valisneria si Elodeea).

Si Higrophila imi da mugurei destul de des numai ca nu supravietuiesc prea mult din cauza in special a Guramilor (cred eu, petru ca pe ei i-am vazut ciupind din ele).

Echinodorusul mi-a dat 3 frunzulite saptamana trecuta si cresc vazand cu ochii (de dimineata cand le las cu neonul aprins pana seara cand ajung acasa) deci is multumit si de el, relativ - pentru ca 2 frunze sau mai degraba petiolul la 2 frunze s-a facut maron si acum dau semne ca s-ar usca respectivele frunze. Frunzele de Echinodorus se pare ca sunt locul preferat de sanitari sa dormiteze in timpul zilei, pentru ca mereu stau pe ele si nu fac nimic acolo (nu am vazut nici urme de alge deci ma indoiesc ca de aia ar sta acolo). Se poate sa se uste petiolul din cauza ca dorm pesti pe frunzele alea?

In special ma intereseaza sa-mi dati sugestii la problema cu CO2 pentru ca as vrea sa se dezvolte plantele cat mai frumos, dar si alte sfaturi sunt binevenite.

Multumiri anticipate !

Plants should populate aquariums. Algae are not plants.
[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

IP:

trebuie sa intelegi fenomenul co2...
nu e de ajuns sa-l "bagi" in apa, trebuie sa-l si dizolvi, ceeace din ce ai descris tu pina acum, nu ai cum...
mai la obiect, "masa" de co2, trebuie "spalata" de un curent de apa, care se imbogateste cu bioxid. chestia era relativ usor de rezolvat, daca ai fi avut un aquael, cit de mic, la care se putea improviza( cu randament indoielnic, sau foarte bun, in functie de inspiratie) ceeace numim reactor. adica un "dispozitiv" de amestecat apa cu bioxidul.

in alta ordine de idei, la un volum destul de mic, e cam greu sa dozezi gazul, si daca ai observat, dozarea nu se face in functie de marimea bazinului, ci in functie de parametrii chimici ai apei.

daca vrei musai sa faci echinodorusul ala sa dea pe afara, ai putea sa mai bagi un neon, dar sa micsorezi timpul de iluminare (12 h/zi e cam mult) , sa-i dai niste florenette la radacina ( echinodorusul e mare amator de Fe) sa incerci o schimbare la picatura...

alegerea iti apartine

si sa sti ca si eu am "acvarii" de 45 l ;)
arathemis
Member

IP:

Eu ma gandeam sa eliberez CO2 in, burete, avand in vedere ca acolo e curentul de apa cel mai mare din acvariu. Si chiar daca nu se dizolva tot, sau 50%, chiar daca se dizolva 15-20 % tot e mai bine decat numai ce respira pestii si plantele (noaptea). Adica decat nimica, mai bine putintel. Orice numai sa ajute plantele. Nu ma gandeam neaparat la Echinodorus, mai degraba la Higrophila care nu razbeste de gura Guramilor :-) (ciudata asociere de cuvinte).

[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

IP:

cu co2-ul nu e de joaca..
daca nu bagi cit trebuie, degeaba bagi.
daca bagi prea mult( si nu are cine sa-l proceseze) mor pestii.
ceeace vrei tu sa faci, nu se incadreaza nici macar la capitolul cirpaceli ( si asta o spune.... eu, vezi rangul ;) )
plantele, daca vrei sa le ajuti, incearca mai intii cu lumina, apa proaspata (schimbare la picatura, face MINUNI) si fertilizanti. daca vezi ca procedura da rezultate poti sa te gindesti si la co2.
arathemis
Member

IP:

okay, mersi de sfaturi. O sa caut fertilizanti. Intrebare: Daca pun prea mult fertilizant risc sa imi apara alge?

[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

IP:

daca nu are cine sa-i consume.... da
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

arathemis wrote:Intrebare: Daca pun prea mult fertilizant risc sa imi apara alge?

Dar oare cit ai de gind sa bagi? Si mai ales ce fel de fertilizanti? Astia au si ei rostul lor si in cantitate prea mare, normal ca apar si algele.
cyborg
Member
[Avatar]

IP:

Razvan are dreptate. Si eu aveam acvariu sub 50l, dar plantele au crescut frumos fara CO2, cu lumina si ingrasamant. Eu am folosit tuburi AquaGlo (9h/zi, cu pauza la pranz ) si Sera Florena (confirm indicatiilor). Diferenta se vedea de pe o seara pe alta...ca doar atunci ajungeam acasa

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
arathemis
Member

IP:

Dar oare cit ai de gind sa bagi?

Pai am un fertilizant... scrie pe el ca-i pentru toate plantele de acvariu mi se pare cam ciudat ca toate plantele de acvariu sa aiba nevoie de acelasi lucru dar in sfarsit.... pe sticluta scrie sa bag o picatura la 5 litri de apa, nu se refera deloc la numaru de plante, sau tipuri de plante. Si mai scrie sa pun o data pe saptamana. De aia am intrebat daca conteaza cat le dau. Asa ca ma gandesc sa pun vreo 3-4 picaturi si sa astept o saptamana, daca vad ca e totul ok poate saptamana viitoare pun o picatura in plus.

M-as enerva la culme sa gasesc alge intr-o seara cand ajung acasa. smilie cu algele.

[Email] [Yahoo!]
arathemis
Member

IP:

@Cyborg: cati W aveai la acvariul tau? Ajunge cat am eu (18W cu suprafata reflectorizanta deasupra) pt 40 L apa?

[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Daca pe sticla scrie clar sa pui o picatura la 5l de apa, care e problema? Sau iti imaginai ca iti trebuie atitea tipuri de fertilizant cite soiuri de plante ai?
Nu ai spus insa si de la ce firma este fertilizantul...acest lucru e foarte important. Daca e no name, nu risca.
cyborg
Member
[Avatar]

IP:

Eu am avut 15W cu reflectorul lui (Juwel), deci pare ca stai si mai bine. La sectiunea Articole, pe site, gasesti un articol in care spune exact cati W/l trebuie sa ai. 0,5..0,6 W/l daca mi-aduc eu aminte bine...cu conditia sa n-ai inaltimea peste 50cm.

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
arathemis
Member

IP:

Nu stiu ce firma e fertilizantul (is la serviciu momentan). Eu ma refeream in postul meu ca mi se pare cam aiurea sa pui o picatura la 5 litri de apa indiferent daca ai 10 echinodorusi sau 1 echinodorus. Oricum o sa maresc numarul de picaturi treptat si in functie de cum se dezvolta plantele intr-o saptamana o sa hotarasc daca sa maresc sau sa reduc numarul de picaturi.

Cred ca asa e cel mai sigur. Oricum mersi de sfaturi. Raman dator (cu o planta sau ceva ca sfaturi nu stiu daca is in masura sa va inapoiez :-) , poate in alte domenii decat acvaristica).

[Email] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

arathemis wrote:...am un acvariu de... 40 L net... Ca vietuitoare am... 2 guppy, 4 xifo, 2 neoni, 2 molly, 2 gurami, si 2 sanitari...
...Merita sa ma complic cu CO2 la un acvariu asa mic?

Nu uita ca si pestisorii aia inghesuiti produc CO2. Nu la fel ca un generator adevarat, dar suficient ca sa ajute plantele. Asa ca, intr-un fel sau altul, in acvariul tau exista aport de CO2.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
arathemis
Member

IP:

okay... m-ti convins.... mi-am luat gandul de la CO2.

Cel putin pana imi fac upgrade la acvariu la care visez de ceva vreme, ceva cam la 250-300 L. Insa deocamdata nu am unde sa-l tin

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: