waw, frumosi discusi si frumos acvariu don andrei ! Regele acvariului isi spune anca odata cuvantul ! Ciro, ai de ales intre ciclide si discusi destul de greu, amnadoua specii sunt superbe! Bafta!
nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
eh,macar ti-ai facut damblaua cu totate ca stiai la ce te astepti.carasii sunt niste pesti draguti,dar care necesita in primul rand timp...succes la urmatorul setup ;).
@popey....pai discusul e tot cichlid
This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2011 03:30:27
Andrei, ti-ar acvariul... glumind, normal. Frumos, colega, prea frumos... bravo. Da, ciclide, discusi, tot frumosi si in primul rand "nepretentiosi" in sensul de jeg. Stiu ca nu sunt pe departe greu de ingrijit, dar satisfactiile, ca si olandezu', sunt mai "curate". Vom vedea ce va mai fi, cand va fi si cum va fi.
"Hai, bre ciro, lasa vrajeala... ca ai acvariu naspa, ca porcii iti jegosesc apa, ca nu ai timp de ei, ca serviciu, ca familie, pune mana si curata la porcusori, fa totul frumos si pune-ne niste poze, ca o aburesti aiurea"... Cine gandeste sau spune asa, mare dreptate are! Nu neg si nu ma ascund dupa dejt. Gata, azi am pus mana pe el, am schimbat mai mult de jumate de apa, curatenie "la sange", plante scoase, curatate, aruncat tot ce nu mai facea fata, curatat geamuri racaind cu unghia , substrat aspirat "si mama lui". Si am facut si poze, dupa multa vreme in care am absentat la capitolul asta. Repet, nu e mare acvariu, nu arata senzational, dar la porcusori cam atat se poate, chiar daca stapanul pooooate fir-ar el sa fie mult mai mult. Gata, tac, enjoy "za" pozele, daca va place. Daca nu... ignore. O seara buna tuturor si o saptamana viitoare asemenea.
L.E. Am avut mare noroc ca si "porcii" si "godacii" au avut chef de sedinta foto si au sezut mumos sa le faca "tata lor" poze.
L.E. 2 Sa nu ma certe lumea ca nu e apa pana sus la linie si arata inestetic, dar ma feresc sa pun apa asa aproape de neoane, chiar daca am redus valurile, in sensul ca am indreptat jetul paralel aproape cu suprafata. Dar, cand vine cate un mastodont la suprafata sa ia masa, face niste stropi care fix pe cele doua neoane neizolate sa duc.
This message was edited 2 times. Last update was at 10/04/2011 22:09:06
I-mi vine in minte o poveste amuzanta cu Arghezi(cred),cand il "taresc"peste tot itr-o fabrica si vizitand tot,inginerul cel care il conduce,peste tot ii zice:acesta e un aparat nemtesc stie sa faca 100 de piese pe minut,acesta e alt aparat tot nemtesc,acesta face asamblari,1000 de buc/min alta masina etc,etc,la un moment dat intreba batranul Arghezia,dar unde-s nemtii? Asa vreau sa te intreb si eu:apa e lacrima,pestii sunt minunati sa vede ca ii dai de toate,dar unde sunt plantele?? A disparut 80%
This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2011 13:18:06
Pai tocmai asta e goldmane, de-aia le merge bine si e apa limpede. Ca au disparut plantele. Nu merge, din pacate, aduna mult jeg, le ocupa spatiu, se murdaresc, se innegresc... mai bine asa, mai aerisit. Osirisu tau crestea doar din mijloc direct in sus, frunza aparea sus, iesea jumate din apa, la baza nu cresteau frunze sau in parti. Na, fara fertilizanti si co2, doar cu lumina multa, un sa creasca saracu'...
Un ratan, a se citi porc, n-a mai scris de un car de ani (spre dorul unora sau satisfactia altora) . Deci, sa fac o concluzionare a celor 2-3 luni de "master of the carash". Ca lucruri bune, as spune ca imi sunt tare dragi cei patru, adicatelea monstrii si piticii (care nu mai sunt asa pitici). Sunt iubitori, mereu pusi pe joaca, mai ales perechea oranda&unul din negri, care sunt practic nedespartiti. Mananca oricat le dai, dar e bine sa nu le dai. Fac murdarie cat China, dar na... asa "e" ei. Acu o saptamana am curatat filtrul, in sensul ca am spalat si furtunurile (furtunele) cu un somoiog cu vata in varf, ca mi le maronisera de numa... Ce sa mai zic, ca sfat pentru cine vrea carasi, ganditi-va bine de 2,3,4 ori inainte. NU VA ARUNCATI la specimene mari, o sa va manance zilele (glumesc), incepeti cu ceva mic, maxim 2. Fac murdarie prea multa, geamurile trebuiesc curatate la maxim 3 zile, de la plante luati-va gandul. Speciile pe care le am eu nu au fost "atacate" nicidecum de monstri, ceea ce m-a mirat. Dar nici "tufe" explozive nu am si nici nu voi avea. Adica daca o frunza noua de crypto apare azi, mai mult ca sigur ca una "matura" maine se va maroni sau innegri si va fi "indepartata". Plantelor in mare parte le merge bine, chiar si fara substrat, doar cu o "bomba" si ceva Ferropol saptamanal si zilnic. Apropo de bomba, la mine cel putin nu "le place" carasilor Co2-ul, si nici nu pot sa zic ca ajuta extraordinar de mult la cresterea plantelor. Ele sunt pe planul doi sau trei, in compania porcilor. Cu temperatura, e ok ce e sub 24-25, ce e peste, in lipsa unui cooler profi sau a unor coolere de PC, devine nasol, adica apa miroase, trebuie schimbata mai des decat de obicei, monstrii incep sa cam stea pe la suprafata... Ceea ce ma apropie de concluzia mea finala: de la vara voi deveni fost-proprietar de carasi, din pacate sau din fericire. Ce va fi atunci... inapoi la "olandez" sau faza numarul trei, si anume ciclide, cum ziceam si acum o luna. In orice caz, cu toata iubirea mea pentru carasi, voi renunta. Nu vreau sa par las sau lenes, dar vreau din nou "ceva" mai mult, in sensul de curatenie + eventual plante.
Ma chinui sa recitesc toata poliloghia si sper sa fiu inteligibil in ce am scris si sa nu dau impresia de om care s-a saturat de acvarii sau de carasi, NICIDECUM. Mai scriu doar o fila din jurnalul meu, needitata, scrisa exact cum mi-au venit ideile in cap. Va las si o filmare, care din pacate nu reflecta suta la suta claritatea si frumusetea acvariului, din cauza calitatii filmarii si a aparatului in sine.
In speranta ca sunt intrucatva de ajutor cu sfaturi si pareri celor care vor vrea sa aiba, sau au, sau au avut carasi "monstri" in acvariu, va las in compania "specimenelor" mele dragi. O seara buna tuturor si inca o data scuze ca intru asa rar
This message was edited 1 time. Last update was at 09/05/2011 22:02:56
daca tu crezi ca ciclidele iti vor aduce mai multa liniste cred ca te inseli......ceea ce ai scris tu acum ca faci pentru carasi, faceam eu pentru ciclide...si am zis ca nu-mi mai trebuie cate zile oi avea....
Daca treci pe ciclide africane, nu o sa-ti para rau. Un bazin cu spatiu MARE, minim 400 de litri, filtrare seriosa si o sa ai parte de un spectacol care o sa-ti ramana in suflet. Daca nu asiguri spatiul si echipamentele, pregateste-te de un upgrade sau, Doamne fereste, de un fiasco.
Desigur, si plantele au partea lor extraordinara. Sa ajungi sa cresti niste tufe rare nu-i de colo.
Pana la urma va trebui sa te uiti in adancul tau si sa vezi, ce chemare simti: flora sau fauna.
Orice ai alege iti urez mult succes.
Multumesc de sfaturi si incurajari. DIn pacate, prietene bobesku, mai mare de 126 nu poate baiatu' 400 e mult mult mult prea mult pentru moment. Deci zici ca in 126 nu as putea sa incropesc un setup pentru cativa africani, cu filtrarea de la tetratecu' 1200 plus un intern? Daca nu se poate, "ata ete". Ma voi intoarce la prima mea realizare, olandezul. Sau pastrez porcii. Cine stie ce va fi, cand va fi, cum va fi... Am sa atasez si trei poze, chinuite dupa juma de ora de "pozare", ca la baieti se pare ca nu le place aparatul, sunt timizi.
Daca stie cineva, careva, sa imi spuna daca trebuie sa ma ingrijorez pentru micile pete albe de pe aripioarele carasilor negri (se vad in poza cu respectivul). Sper si cred ca nu e "fine root" sau cum ii zice. Sunt niste pete albe abia vizibile pe aripioare. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
cirotariu wrote:... ca sfat pentru cine vrea carasi, ganditi-va bine de 2,3,4 ori inainte. NU VA ARUNCATI la specimene mari, o sa va manance zilele ... Fac murdarie prea multa, geamurile trebuiesc curatate la maxim 3 zile, de la plante luati-va gandul. ...la vara voi deveni fost-proprietar de carasi, din pacate sau din fericire. ...
Eu ce sa zic ..., n-am probleme deloc cu carasii, n-am probleme cu plantele, nici cu apa, nici cu geamurile, bine inteles ca trebuie curatate din cand in cand, dar nici intr-un caz prea des, cam la 1-2 saptamani si nu peste tot.
Este adevarat ca am doar 2 si nu sunt prea mari (cam 3-4 luni) - eu as vrea mai multi dar nu-mi permite spatiul/buzunaru', poate cand s-o termina criza sa-ndraznesc sa ma gandesc la un alt bazin, mai la 3-400 litrii, ehee vise.
Daca chiar vrei sa renunti la ei, ma ofer sa-ti adopt unul din ei, ca pentru mai multi chiar nu am loc.
Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
Bogdane, cei "mici" au 3 luni, cei mari daca nu se vede din poze, sunt "cat palma". Daca vrei sa ramai la stadiul de curatat acvariul si geamurile "doar" la 1-2 saptamani, ramai cu cei mici ai tai. Dar te am in vedere daca ii voi da, mai e pana la vara...
Salve goldmane. Cam scumpa la vedere persoana mea, sunt un mic porc, cum ziceam mai devreme, ma aseman cu ce cresc in acvariu ) Pai plantat finut am avut, as reveni doar la el. Dar mai e pana la vara, ma mai gandesc si strofocesc...
Daca faci asta intri in gratiile Mele Divine . Nu te lasa aburit de manevratorii™ astia cu cichlidaele lor, vor sa te ispiteasca, sa te devieze de pe Calea cea Dreapta a Plantatelor, Tu trebe sa fii puternic .
Daca faci asta intri in gratiile Mele Divine . Nu te lasa aburit de manevratorii™ astia cu cichlidaele lor, vor sa te ispiteasca, sa te devieze de pe Calea cea Dreapta a Plantatelor, Tu trebe sa fii puternic .
Cred ca se lasa cu ban daca nu asculti
Adica o sa te "plateasca" doar doar iti refaci plantatul. Plata in natura: echipamente, substrat, plante si fertilizant, totul pe shustache, ca doar n-o sa recunoasca pe fata actul de coruptie
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
Sarumana faraoane, salutare dom alber si nu in ultimul rand, micule lup. Ma bucurez sa va citesc din nou, dupa oaresce absenta a persoanei mele. Pai nu ma aburea nimeni cu ciclidele, doar ca inca nu am avut ciclide . Dorul de plantat este in continuare adanc imPLANTAT in venele-mi, asa ca vom vedea.
P.S. Ce mi-ar mai placea sa ma mai plang ca nu-s ce planta rosie nu e rosie, ca nu-s ce tufa s-a "ars" desi i-am dat de toate, etc, etc...
P.P.S. Cat despre "plata pe sustache", io sunt mic, nu stiu nimic Dar nu m-as da inapoi de la astfel de gesturi total reprobabile, ilegale si imorale
This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2011 15:25:00