Author |
Message |
georeo_vl
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 00:38:48
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
georeo_vl
Junior member
IP:
|
Ceva experiente pe aici cu acest tip de alga?
|
nihil sine deo |
|
 |
TAVI13
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 00:49:50
|
TAVI13
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8c53d30ad023ce50140181f713059ddf.jpg)
IP:
|
schimburi de apa, co2 si easy carbo
|
|
 |
georeo_vl
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 00:53:46
|
georeo_vl
Junior member
IP:
|
Am vreo 200 de rc ... imi pare rau de ei sa-i bag la formol  .
|
nihil sine deo |
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 01:05:05
|
pc.ciprian
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4cf33e18ede11b79827bc78b7f2075ae.jpg)
IP:
|
geo care din ele. sunt cateva tipuri foarte asemanatoare si lumea le incurca. Arunca un ochi aici Identific-o si vezi care e. Daca e Spirogyra sau Thread redu lumina fie ca intensitate si/sau ca timp de iluminare + scos mecanic de pe plante cu o periuta de dinti , sau mai merge cu un bat de lemn pt frigarui, (eu cu asa ceva am mai scos)Nici un mancator de alge nu s-a dat la ea. Ce-i drept nu am incercat cu moly . Hair si Staghorn sunt halite de sae 100%, dar sa fie pui(sae nu algele:-d). Ceea ce ti-am spus e din experiente proprii, nu mai stiu exact daca pe blogu resp e exact asa
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
georeo_vl
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 09:04:39
|
georeo_vl
Junior member
IP:
|
Thread este intr-adevar, bun site-ul multam, traiam cu impresia ca e hair ... prea mult fier cica asa ca am o problema cum scot fierul din ferropol  ? cat despre domnii sae cat de mici sunt ei nu au gustat din meniul thread, am incercat si cu molly, aceeasi treaba iar cu periuta de dinti deja are locul ei pe marginea acvariului. Ramane lumina: am 3x865 1x830 t5 10 ore pe zi 9am - 12 pauza 15 - 22pm cum ma sfatuiesti?
|
nihil sine deo |
|
 |
riht3r
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 09:28:15
|
riht3r
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ec27c2cff04bc5fd2586ca36c62044e.jpg)
IP:
|
alga fir-de-par am avut si eu, in 5 zile am scapat de ea, am oprit biobox-ul, am crescut oxigenarea in acvariu si am folosit Algol de la JBL de 2x cu schimb de apa la 3 zile.
Succes.
edit: daca esti hotarat sa il folosesti te sfatuiesc sa cureti obiectele de decor de alge apoi sa il administrezi
This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2010 09:30:09
|
Caut cuvinte ce nu poa' sa exprime ce inevitabil se intampla maine ... |
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 09:43:15
|
pc.ciprian
Moderator
IP:
|
riht3r wrote:alga fir-de-par am avut si eu, in 5 zile am scapat de ea, am oprit biobox-ul, am crescut oxigenarea in acvariu si am folosit Algol de la JBL de 2x cu schimb de apa la 3 zile.
Succes.
edit: daca esti hotarat sa il folosesti te sfatuiesc sa cureti obiectele de decor de alge apoi sa il administrezi
riht3r tu in bazinul tau ai plante de plastic, am rugamintea sa nu mai recomanzi algicizi daca nu stii cum se comporta intr-un bazin plantat. Sfat si pt tine si pt oricine citeste acest topic si nu are experienta. De alge NU se scapa cu ALGICIZI. E testata pe propria piele, e scris in o gramada de posturi pe forum , incercata de mai marii colegi. De alge scapi cu aducerea bazinului la un echilibru si cu plante sanatoase / crestere rapida
georeo_vl wrote: Ramane lumina: am 3x865 1x830 t5 10 ore pe zi 9am - 12 pauza 15 - 22pm cum ma sfatuiesti?
Eu de ceva timp am renuntat la pauza de la pranz, si am iluminare cam asa:
2x39w 12:00 - 23:00
2x30w 15:00 - 22:30
2x39w 18:00 - 22:00
Cam asta e programu. Da rezultate destul de bine in cresterea plantelor, iar de thread inca mai apare pe ici pe colo, dar o strang la schimburile de apa. Nu e ceva sa ma deranjeze extrem de tare cum e cladophora si BBA-ul  . Ai grija daca micosrezi fieru sa nu il micsorezi de tot ca s-ar putea unele plante sa aiba de suferit.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2010 09:47:17
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
riht3r
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 09:59:01
|
riht3r
Junior member
IP:
|
usor..calm..initial am avut plante naturale din care mi-a ramas doar anubias fiind mai rezistenta, restu le-au putrezit radacinile din cauza unui substrat de argila, am uitat qm draq se numeste..era mai galbui si a trebuit sa scot tot si sa o iau de la capat, cu ce plante am ramas le-am replantat in pietris si atunci a inceput povestea cu alga hair iar mai sus am spus cum am scapat de ea de atunci nu am mai folosit solutia si inca mai am plante naturale in acvariu, ca sa ti se umple acvariu de alge nu tre sa ai 3 kg de boschetzi in el, si la 1-2 plante se pot dezvolta fara pb, atunci dc mi s-a dezvoltat si mie alga asta?!
" De alge scapi cu aducerea bazinului la un echilibru" exact asta scrie si pe recipient -> este foarte eficient pentru prevenirea cresterii algelor in acvariile cu apa dulce / algele moarte se vor desprinde si vor trebui indepartate. Asadar previne dezvoltarea algelor dupa o prealabila curatare a obiectelor de decor..exact ce spuneam mai sus, tu ce intelegi prin aducerea bazinului la un echilibru? Torni 1 picatura de TNT faci explozie iti aduni pestii si gata ai scapat?
Era un sfat, eu cel putin asa am scapat de ea si a stat pe capul meu vro 2 sapt pana sa dau o fuga la petshop sa intreb ce solutii exista.
PS: nu mai bine vorbiti voi pe mess..astia expertii.. si ne puneti si noua niste printscreen-uri aici sa vedem cum se face?  k din ce spui tu nu ar mai fi nevoie de post-urile noastre
This message was edited 2 times. Last update was at 16/07/2010 10:03:47
|
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 10:29:48
|
pc.ciprian
Moderator
IP:
|
riht3r wrote:usor..calm..initial am avut plante naturale din care mi-a ramas doar anubias fiind mai rezistenta, restu le-au putrezit radacinile din cauza unui substrat de argila, am uitat qm draq se numeste..era mai galbui si a trebuit sa scot tot si sa o iau de la capat, cu ce plante am ramas le-am replantat in pietris si atunci a inceput povestea cu alga hair iar mai sus am spus cum am scapat de ea de atunci nu am mai folosit solutia si inca mai am plante naturale in acvariu,
chiar sunt calm, dar nu vreau ca cineva cine citeste postul asta sa mearga la magazin , da banii pe algicid toarna in bazin si se mira de ce si-a distrus bazinu. Treaba cu putrezitu se poate datoria mai multor factori, nu numai de la pietrisul de argila, sunt plante care cresc si in sticla pisata (a se citi cu S nu cu SH  - asta ca tot am vazut ca folosesti limbaj de IRC )
riht3r wrote:ca sa ti se umple acvariu de alge nu tre sa ai 3 kg de boschetzi in el, si la 1-2 plante se pot dezvolta fara pb, atunci dc mi s-a dezvoltat si mie alga asta?!
Pai sunt "n" factori care iti pot duce la aparitia algelor intr-un bazin semi-plantat. Lumina prea multa/prea puternica, valori NO3 mari, lipsa aditiei de co2 / suprapopulare/ hranire excesiva, schimburi de apa prea mici si prea rare . Este de ajuns sa aduci o planta care are foarte poutine alge pe ea, si daca au conditii acestea se vor inmulti excesiv.
Sunt si eu trecut prin asta. Nu iti vorbesc aiurea ca asa mi-a venit mie
So. Arunca un ochi pe postul asta Este experienta colegului Val exact cu Algolul prezentat de tine.
riht3r wrote:" De alge scapi cu aducerea bazinului la un echilibru" exact asta scrie si pe recipient -> este foarte eficient pentru prevenirea cresterii algelor in acvariile cu apa dulce / algele moarte se vor desprinde si vor trebui indepartate. Asadar previne dezvoltarea algelor dupa o prealabila curatare a obiectelor de decor..exact ce spuneam mai sus, tu ce intelegi prin aducerea bazinului la un echilibru? Torni 1 picatura de TNT faci explozie iti aduni pestii si gata ai scapat?
Era un sfat, eu cel putin asa am scapat de ea si a stat pe capul meu vro 2 sapt pana sa dau o fuga la petshop sa intreb ce solutii exista.
Adusul bazinului intr-o stare de echilibru e unpic mai dificila decat suna. Un bazin echilibrat, are atata lumina cat e nevoie pt masa/volumul de plante din bazin. Are hrana cat pestii sa fie satui si sa nu ramana exces de hrana. Are schimburi de apa prin care se aspira temeinic substratul, are o schema de fertilizare(Daca este cazul) necesara fix pt numarul/cantitatea de plante din bazin. Toate nebuniile astea se fac prin monitorizare atenta a bazinului si teste, aproape zilnic.
Din ce spui tu acolo, dai de inteles cititorilor fara experienta ca algicidul , fie cel in cauza fie un altul trebuie folosit zilnic/saptamanal pentru a previne dezvoltarea algelor, adica dozat ca un fertilizant ...zilnic. Lucru ce e TOTAL GRESIT. Ma repet, algicidele NU SUNT O SOLUTIE nici de prevenire a algelor, nici de combatere a algelor!
riht3r wrote:PS: nu mai bine vorbiti voi pe mess..astia expertii.. si ne puneti si noua niste printscreen-uri aici sa vedem cum se face?  k din ce spui tu nu ar mai fi nevoie de post-urile noastre
Este deja al 2-lea misto care il faci, lucru care nu mi se pare ok, iti zic frumos , ai grija. Nu m-am bagat in seama aiurea, iar noi "astia expertii" daca am vorbi pe mess sau oriunde in alta parte, si v-am lasa pe voi in pace, ar fi un dezastru total si nimeni nu ar mai invata nimic. (personal nu ma consider "Expert" , inca mai am o gramada de invatat si sunt constient de asta;)). Si eu am plecat de la 0 neavand experienta deloc in aria plantatelor. Stiam doar ca vreau acvariu cu multe plante, multe specii nestiind absolut nimic despre fertilizare lumina co2 si alte nebunii. Daca ai rabdare arunca un ochi peste bazinele mele, in special pe primul post, cel cu jurnal de bord. Si ai sa vezi acolo ca si eu am trecut prin lupta cu algele si chiar cu algolul, in fine....cu timpul am invatat, indrumat de "expertii astia" care stau si explica fiecaruia pe indelete de ce e bine si de ce nu e bine sa foloseasca anumite metode. Este normal sa raspund si sa reactionez in momentul in care cineva recomanda unui acvarist algicide pt acvariu plantat sa scape de alge. Nu stiu daca ai vazut Bazinul lui Geo. Cum poti sa ii recomanzi omului asta algicid?
|
|
 |
riht3r
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 11:06:53
|
riht3r
Junior member
IP:
|
nu fac misto, misto-ul e cu totul altceva, daca ziceam k esti cat boc, cu lentile si cu gura mare da, era un misto, daca ai fi destept in cap ai putea face diferenta, iti place sa stai la panda in plante si cum postez ceva sa sari sa-mi iei gatu? i-am dat o sugestie, fie buna fie rea, repet..la mine a mers, nimeni nu e obligat sa faca intocmai ce spui tu sau ce spun eu, ori altfel vi tu de la cta ii pui perchezitie pe casa si ii iei acvariul pt ca e un necunoscator?!
cipi a zis sa ne imbracam la costum, sa va radeti barba si sa scoateti emoticoane pt ca aici e un forum de seriosi
deci inca o data..daca ma exprim plastic si nu jignesc pe nimeni ci doar incerc sa ajut sau cer ajutor asta nu inseamna ca am venit aici din lipsa de ocupatie si neavand de cine sa fac misto!
"Este deja al 2-lea misto care il faci, lucru care nu mi se pare ok, iti zic frumos , ai grija"
la fel de frumos sa o iau ca pe o amenintare? atata timp cat nu am facut nimic iesit din comun si inafara regulilor voastre? cu ip routabil as putea sa te pun la munca ca moderator.., oi fi tu meserias in pus termomentru in gura la pestisori dar io sunt pe alt job si tin sa iti reamintesc ca nu folosesc limbaj de mIRC (gluma de constanta), sunt destul de familiarizat cu .net si tot ce tine de PC.
Nu stiu ce tot aveti cu mine de cand i-am atras atentia "sefului vostru" intr-un post anterior acum vro 2-3 zile asupra unui fapt ontopic, sensibililor!
Scuze de ce am zis mai sus dar nu sunt obisnuit ca unu oarecare ce sufera de sindromul Base sa aiba dreptate intotdeauna si ultimul cuvant
(vezi postul anterior in care un "coleg" de al tau a spus k daca mai zic ceva dupa el imi sterge postul  iar eu conformandu-ma  )
Iti urez o zi buna si mult soare la Constanta, se pare ca e zi de plaja
This message was edited 3 times. Last update was at 16/07/2010 11:09:15
|
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 11:32:39
|
pc.ciprian
Moderator
IP:
|
riht3r wrote:nu fac misto, misto-ul e cu totul altceva, daca ziceam k esti cat boc, cu lentile si cu gura mare da, era un misto, daca ai fi destept in cap ai putea face diferenta, iti place sa stai la panda in plante si cum postez ceva sa sari sa-mi iei gatu? i-am dat o sugestie, fie buna fie rea, repet..la mine a mers, nimeni nu e obligat sa faca intocmai ce spui tu sau ce spun eu, ori altfel vi tu de la cta ii pui perchezitie pe casa si ii iei acvariul pt ca e un necunoscator?!
Nop chiar am lucruri mai bune de facut decat sa stau sa pandesc ce postezi tu, vorbim strict de topicul cu alge. Trebuie sa intelegi ca tot forumul asta e citit si de alti oameni, poate cu mult mai putina experienta decat tine , si vor lua de buna treaba cu algicidu. In alta ordine de idei nu cred ca geo e cel necunoscator
riht3r wrote:cipi a zis sa ne imbracam la costum, sa va radeti barba si sa scoateti emoticoane pt ca aici e un forum de seriosi
deci inca o data..daca ma exprim plastic si nu jignesc pe nimeni ci doar incerc sa ajut sau cer ajutor asta nu inseamna ca am venit aici din lipsa de ocupatie si neavand de cine sa fac misto!
ai uitat sa mentionezi spalati si pieptanati....Este un forum in care pastram o limita de decenta, cand este cazu glumim, cand este cazul tratam problemele cu seriozitate.
[
riht3r wrote:
"Este deja al 2-lea misto care il faci, lucru care nu mi se pare ok, iti zic frumos , ai grija"
la fel de frumos sa o iau ca pe o amenintare? atata timp cat nu am facut nimic iesit din comun si inafara regulilor voastre? cu ip routabil as putea sa te pun la munca ca moderator.., oi fi tu meserias in pus termomentru in gura la pestisori dar io sunt pe alt job si tin sa iti reamintesc ca nu folosesc limbaj de mIRC (gluma de constanta), sunt destul de familiarizat cu .net si tot ce tine de PC.
Nu ca pe o amenintare, sa o ca pe un avertisment. Faptul ca sustii o idee gresita, nu incalca regulamentul forumului, dar trebuie ca cititorii sa inteleaga ce e bine si ce e nu
M-ai cam speriat cu ip-ul tau routabil ....seriously. Inteleg ca "am uitat qm draq se numeste.." nu iti apartine , la asta ma refeream
[
riht3r wrote:Nu stiu ce tot aveti cu mine de cand i-am atras atentia "sefului vostru" intr-un post anterior acum vro 2-3 zile asupra unui fapt ontopic, sensibililor!
Scuze de ce am zis mai sus dar nu sunt obisnuit ca unu oarecare ce sufera de sindromul Base sa aiba dreptate intotdeauna si ultimul cuvant
(vezi postul anterior in care un "coleg" de al tau a spus k daca mai zic ceva dupa el imi sterge postul  iar eu conformandu-ma  )
Cred ca ai inteles unpic gresit, nu are nimeni nimic personal cu tine, daca sufeream de sindromul base, pana acum nu mai aveai posibilitatea de a posta, iar posturile tale erau sterse. Aici dezbatem anumite teme, dar cand se sare calu, si nu se intelege ce e bine si ce e nu, cum ai vrea sa reactionam?
[
riht3r wrote:Iti urez o zi buna si mult soare la Constanta, se pare ca e zi de plaja
Sa fie, voi face o baie si pt tine
deja s-a ajuns la f mult offtopic, eu zic sa ne oprim aici
This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2010 11:33:07
|
|
 |
riht3r
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 11:37:12
|
riht3r
Junior member
IP:
|
dap, mergi si fa o baie dar cand mai ai ceva personal cu mine incearca sa nu iti speli si rufele public, puteai sa imi dai un PM si ma certai acolo.
Poti sa stergi posturile astea, pe unii chiar nu ii intereseaza conversatia noastra.
Have Fun!
|
|
 |
georeo_vl
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 20:01:27
|
georeo_vl
Junior member
IP:
|
Alga mi-a aparut cand am facut prostia sa aspir substratul cu aspiratorul de la eheim, in felul asta am introdus in acvariu suplimentele de fier din sol(avand aquabasis)... cred ca acelasi lucru l-ai patit si tu riht3r cu scosul si replantatul plantelor...am sa incerc sa maresc perioada de pauza de la pranz si va anunt ce se intampla si nu va mai certati ca si asa suntem putini acvaristi si e pacat...
|
nihil sine deo |
|
 |
TAVI13
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/07/2010 23:27:16
|
TAVI13
Junior member
IP:
|
Nu rezolvi nimic daca maresti perioada de pauza. Personal am incercat ambele metode cu si fara pauza. Am constatat ca varianat cu lumina continua fara pauza da rezultate mai bune, fara a depasii 10 max 11 ore pe zi. Pauza este ilogica. In mediul natural nu se intampla asta. Sigur unii vor spune ca mai sunt si nori si zile ploioase. Da nori inseamna una si intuneric total alta. In timp ce soarele este acoperit de nori radiatia solara ajunge la plante (cca 8000 de k), asa ca a face bezna totala pt cateva ore nu se justifica, dar fiecare hotaraste ce si cum face. Eu am renuntat la pauza. Ideal este sa simulezi radiatia solara pt cele 3 perioade ale zilei.
|
|
 |
bobiciupe
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/07/2010 00:01:15
|
bobiciupe
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/79c662560b0a5f1ae00b623ad8c775e3.jpg)
IP:
|
daca faci acea pauza pe timpul zilei, in acvariu nu se intimpla acea bezna totala de care vorbeai. am 2 prieteni care fac 2 pauze de iluminat pe zi, nu doar una.
|
Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/07/2010 01:44:20
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
georeo_vl wrote:Alga mi-a aparut cand am facut prostia sa aspir substratul cu aspiratorul de la eheim, in felul asta am introdus in acvariu suplimentele de fier din sol(avand aquabasis)
Ai stratul de pietris prea subtire altfel de ce ai baga cu aspiratorul asa de aproape de fertilizant si dupa ce faci curatenia nu faci si un schimb de apa? Ca sa nu mai ai probleme cu excesul de nutrienti din apa.
Off topic, asa TAVI13, zi in gura mare ca nu e normal cu pauza la iluminat, am avut la semnatura un citat dupa niste culti legat de treaba asta si am fost corectat imediat.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/07/2010 09:12:31
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
scificuss wrote:
Off topic, asa TAVI13, zi in gura mare ca nu e normal cu pauza la iluminat, am avut la semnatura un citat dupa niste culti legat de treaba asta si am fost corectat imediat.
Cred ca faci o confuzie intre forumuri. Ia arata-mi unde s-a intamplat asta? Mai zic si eu: pauza de iluminare la pranz e ca medicul de famimlie: nu face nici bine, nici rau. Ba chiar s-ar putea sa deranjeze plantele faptul ca le tai craca in toiul fotosintezei. La acvaristii cu experienta in cresterea plantelor, pauza de iluminare la pranz are, cel mult rolul de a prelungi spre seara perioada de iluminare totala, pentru a prinde si ei cand vin de la munca acvariul aprins si a se mai delecta cateva ore cu pasiunea lor
Un boost de iluminare la pranz, insa, adica mai multa lumina (si nu mai putina) vreme de cateva ore la pranz, va aduce un plus de sanatate plantelor.
Era, intr-adevar, o intreaga dezbatere pe tema asta pe aici pe undeva. (Poll-ul s-a bulit, nu stiu de ce. Nu era ala, evident) Dar de semnatura ta nu stiu nimic.
Toate cele bune.
This message was edited 2 times. Last update was at 17/07/2010 09:19:45
|
|
 |
georeo_vl
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/07/2010 11:54:18
|
georeo_vl
Junior member
IP:
|
stratul nu este subtire si destul de consistent - am volcanit, problema este la aquabasis care are tendinta si fara sa fie aspirat sa-si faca loc spre coloana de apa nu sunt singurul care a patit-o, ideea este simpla la plantat nu prea este indicat sa aspiri(testat pe propria piele)... schimb de apa fac de 2 ori pe saptamana cate 50 l, acvariul fiind de 200 litri net. Legat de pauza stiu ca algele sunt afectate mai mult decat ar fi plantele cele din urma fiind organisme mai evoluate, plus ca vreau sa ma bucur de acvariu ajungand tarziu acasa.
|
nihil sine deo |
|
 |
TAVI13
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/07/2010 15:18:05
|
TAVI13
Junior member
IP:
|
Pt [b]bobiciupe
Nu contest si te cred. Poate ca sunt multi cei care fac pauza de iluminat. Ti-am spus doar ca nu este natural, si am incercat ambele variante. Pe cea cu 2 pauze recunosc ca nu am utilizat-o si nu cred ca o voi incerca vreodata.
Hai sa-ti dau un argument. Degeaba faci pauza de 2-3 ore la pranz pt a prelungi iluminarea seara ( sa zicem 22 30 in loc de 20 30) pt ca oricum majoritatea plantelor daca ai obsevat isi strang frunzele ( se inchid)in jurul orei 20 . La mine cel putin asa se intampla. NU vad de ce as mai tine lumina aprinsa. M a rog, acum discutam si noi, ti-am spus parerea mea, atata tot. Fiecare cu reteta lui, cu acvariul lui. La mine acvariul este pe un hol unde nu exista susrsa de lumina naturala. Chiar si vara cand e soare afara pe acel hol aproape intuneric. Intelegi de ce este intuneric acum si nu merge pauza. A daca era intr-o incapere foarte luminoasa atunci hai ca mai merge, cu toate ca nu sunt sigur. Un lucru este cert. Nu este natural sa stingi lumina, asa cum nu este natural sa o tii 14 ore aprinsa. Raman la parerea ca o iluminare care sa simuleze ziua in cle 3 faze ale ei, cu 3-4000k in primele ore cu 8-90000 la pranz si apoi din spre 3000 sera este cel mai bine. In fapt daca ai sa te uiti pe siteul celor de Giessman ( nu stiu dac am scris bine) ai sa vezi ca au o lampa bengoasa controlata de un mic calc care simuleaza lumina solara inclusiv perioade cu nori si furtuni, dar lumina stinsa total 2-3 ore n-ai sa vezi.
|
|
 |
georeo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/07/2010 19:14:40
|
georeo
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/690d83983a63aa1818423fd6edd3bfdb.jpg)
IP:
|
Am incercat cu pauza mai mare la pranz si fara rezultata alga a persistat ... si am recurs la o solutie ceva mai extrema pe care sincer nu o recomand decat daca ai ceva experienta, am introdus 10 ml de clor in zonele cele mai afectate inaintea unui schimb de apa cu filtrul oprit, ulterior am facut schimbul de apa(mai ales din zona cu clor) si am oxigenat intens acvariul. Am avut o singura victima .. un neon care oricum era pocnit de boala mai demult si nu a rezistat. Acvariul era sa-l deciclez dar e totul ok si am reusit sa scap atat de thread cat si de green spot. Chiar daca rezultatul a fost cel scontat nu as mai repeta asa ceva; mai importante sunt vietuitoarele din acvariu decat capriciile noastre legate de alge.
|
nihil sine Deo! |
|
 |
|