Author |
Message |
coxanelu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:16:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
coxanelu
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c64a9829fa4638ff5de86330dd227e35.jpg)
IP:
|
hello...mi-am luat duminica un acvariu "ready to race" din hornbach
60 litri, neon, filtru, incalzitor si niste tratamente de apa + ceva mancare
am instalat toata treaba, pus doua straturi de sol ( unul subtire dedesubt si inca unul ceva mai gros peste el care au aprox 4 cm ), pus apa plata ( 4 bidoane la 10l...aprox 12 ron deci nicio mare investitie ), pus plantele ( am vreo 8 "bucati" insa nu ma intrebari exact de care caci inca nu le cunosc numele)...lasat cateva ore la aerisit + incalzit la 24 grade ...apoi adaugat pestii ( 4 sanitari si 4 gupy / 1 mascul + 3 femele ) cum am citit pe aici....10 min in punga, dupa aia adaugat usor apa din acvariu si intr-un final elberati in el
totul ok...ei mananca, nu vad sa o fi luat-o vreunu razna pana acum...totul e cat cred eu ca se poate de normal insa am o problema cu apa ;
este neclara si nu da semne sa se clarifice  ....am adaugat tetra easy balance si tetra aqua safe asa cum scria la pliant  Acestea sa fie cauzele cumva?!
tin sa precizez ca totul a fost cumparat la sfatul celui de la magazin ( care nu cred ca avea vreun comision la vanzare  ) inclusiv apa plata despre care mi-a fost spus ca "merge domne"
This message was edited 1 time. Last update was at 12/07/2010 20:17:38
|
Munceste, consuma si supune-te sistemului, pentru ca nu exista alternativa la lumea minunata pe care am faurit-o pentru tine |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:27:30
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
Apa plata nu merge. Din muuuulte motive, dar o sa le afli nitel mai tarziu.
Nu merg nici pestii pe care i-ai luat. De ce? Citeste Ciclul Azotului. Iti mai recomand si Ghidul Incepatorului. Astea asa, pentru inceput.
Tot pentru inceput, iti recomand schimburi zilnice de apa de cca 15-20%. Te asteptam sa ne spui cu trebuie sa fie apa, dupa ce citesti articolele recomandate.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
coxanelu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:31:45
|
coxanelu
Junior member
IP:
|
well, acum ma bag la lectorat...spune-mi doar te rog....sa ma apuc de acum sa schimb 15-20 % din apa aia plata cu lamaie ...cu...apa de la robinet pur si simpla...? imi cer scuze dar nu am citit regiunea articole (inca)...am intrat direct pe forum
This message was edited 1 time. Last update was at 12/07/2010 20:34:05
|
Munceste, consuma si supune-te sistemului, pentru ca nu exista alternativa la lumea minunata pe care am faurit-o pentru tine |
|
 |
Beni
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:36:33
|
Beni
Junior member
IP:
|
Iti dai seama dupa 5 min de citit  (apa trebuie sa stea intrun recipient neacoperit minim 24h pentru ca clorul sa se evapore din ea...dar vezi tu ca scrie tot pt. un start)
Bafta si bun venit printre noi
|
|
 |
coxanelu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:45:54
|
coxanelu
Junior member
IP:
|
ok, sper sa-i trec sanatosi pe micuti de inceputul asta semi-dezastruos care mi se arata
sanitarii (mici, "clasici" )....trebuie sa primeasca o hrana speciala acum la inceput? solul e inca foarte curat si jos nu le prea ajunge nimic.
|
|
 |
Beni
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 20:58:37
|
Beni
Junior member
IP:
|
De exemplu eu am un fel de hrana (goldy color hrana sub forma de granule) din care iau o cantitate cat pentru 2 pesti (deocamdata atitia am // acvariu inca la ciclat) si le pun intrun capac cu apa luata din acvariu...cand mancarea se satura cu apa devine mai grea si il torn in acvariu si asta coboara pe substrat, iar coryurile cum tot cauta prin nisip, le gasesc si manca.
Nu pun mancarea direct in acvariu ca in procedura de saturare cu apa si coborare lenta spre substrat deseori ajung in grilajul filtrului.
|
|
 |
pandacul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 22:17:34
|
pandacul
Junior member
IP:
|
bine ai venit printre noi.Inceputul este...dezastros,nu semi!dar nu conteaza,multi am inceput asa!Sper sa-ti traiasca ceva pesti,dar sincer am indoieli.Fruntea sus si...citeste articolele recomandate.
Bafta si "ape limpezi"!Sa vezi cand apar algele....distractie.Un pic de apa tulbure,e frectie!
|
pindacul |
|
 |
HoploX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 22:56:44
|
HoploX
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50a074e6a8da4662ae0a29edde722179.png)
IP:
|
clar nu ai ciclat acvariul ....asta este o greseala fatala de incepator
|
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/07/2010 23:05:38
|
ciprian01
Membru de baza
IP:
|
shimba 10-15 % din apa in fiecare zi cu apa de la retea! nu te mai chinui sa o lasi la declorinat pt ca nu are sens! este suficient de mica acea cantitate incat sa fie vreo problema cu clorul.
Ciclarea se va realiza de la sine, fara nicio problema! Grija ta este ca pt o perioada sa schimbi zilnic din apa!
Bafta!
P.S.
Nu iti facesingur viata grea! Unele lucruri siunt mai simple decat par. Cand ai timp, mai citeste pe forum!
|
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 01:18:34
|
donpisote
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a714ec6796f638ba4d5792f78dccd134.jpg)
IP:
|
SI EU AM ACEIASI PROBLEMA CU APA LA O SAPTAMANA DE CAND AM PUS FILTER START. SIGUR POT SCHIMBA ZILNIC 10 LA SUTA DIN APA ? APA FIIND DECLORINATA CU BIOTOPOL SI LASATA SI O ZI IN ASTEPTARE. DACA DA CAT TIMP SA FAC SCHIMBARILE ZILNICE?
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 01:21:13
|
ACVARIUL MEU scape by @fanta |
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 01:32:18
|
ciprian01
Membru de baza
IP:
|
Pana ce NO2 se mentine constant cu valori foarte apropiate de 0.
Obiectivul tau este sa ai acest NO2 si compusii azotului in general cu valori cat mai mici. Pana ce filtrul ,,invata,, sa faca treaba asta, il suplinesti tu.
Poate dura o luna si ceva si cu siguranta mai mult de 2 saptamani!
P.S.
Daca se fac aceste schimburi zilnice de apa, chiar daca este un acvariu neciclat, nu exista nicun pericol pentru pesti!
Este foarte important ca un acvariu sa fie ciclat! Dar am ajuns sa facem un adevarat mit din aceasta ciclare.
In piata la obor cand stau cate 50 de pesti in 5 L de apa cicleaza pe sub masa?! Eventual schimba acasa apa!
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 01:33:40
|
|
 |
coxanelu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 08:59:06
|
coxanelu
Junior member
IP:
|
pfiii...tre' sa-i cer sfatul gagica-mii in legatura cu chestiunea asta
multumesc, am lasat de ieri seara 10 kile de apa la declorat...cum ajung acasa o sa incep sa schimb din alea usor-usor...
in obor cred ca rata de mortalitate este infernal de mare....la fel cum e cu masinile din vitan.....din 1000 de pesti pe care aia ii cumpara pe nimic sigur vand 100 din care traiesc ( ei, vanzatorii  )
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 09:00:28
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 14:34:17
|
alber
Moderator
IP:
|
ciprian01 wrote:nu te mai chinui sa o lasi la declorinat pt ca nu are sens! este suficient de mica acea cantitate incat sa fie vreo problema cu clorul.
Eu nu m-as baza pe asta. Ce faci daca scapa baietii mai mult clor in apa? Ai?
Si inca ceva. Apa de schimb trebuie sa aibe o temperatura aproximativ egala cu cea din acvariu. Altfel risti un soc termic si te alegi cu macar un gris, daca nu mai rau.
ciprian01 wrote:In piata la obor cand stau cate 50 de pesti in 5 L de apa cicleaza pe sub masa?! Eventual schimba acasa apa!
Fac pariu ca acasa oamenii au acvarii "ciclate". Si acolo isi tin pestii. Daca ii tii cateva ore bune intr-un acvariu fara filtru, nu va fi nici o problema. Amoniacul apare, dar mai spre sfarsitul zilei.
Problemele cu pestii din Obor sunt altele, nu lipsa unui acvariu "ciclat'
|
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 15:07:43
|
ciprian01
Membru de baza
IP:
|
Schimband o cantitate de apa de pana la 25 % cu apa de la retea nu se intampla absolut nimic! vezi cat este dilutia clorului in aceasta situatie! E f mare. Cu lopata daca pune cineva cloramina si tot nu ajunge sa faca vreun rau! Cunosti vreun caz in care s-a intamplat asta si au murit pestii din cauza clorului...?!
Legat de temperatura! Pestii suporta fara probleme o variatie de 1-2 grade. Mai mult nu este la volumul de apa schimbat!
Eu scot apa la discusi vrecvent, pana la 40-50% si inlocuiesc cu apa de retea fara sa o incalzesc! Temp scade cu 3-4 grade, dar nu se intampla nimic! De multi ani!
,,Grisul,, nu apare de la soc termic ci se datoreaza parazitului care eventual se gaseste in apa! Ca se dezvolta exponential la tem scazute este altceva! Dar la fel de exponential moare la temp ridicate!
In obor schimba apa cu apa din bidon adusa de acasa! Ia baga 3 scalari, 5 gurami, ceva corydoras, vreo 4 paradis intr-o sticla de 2-3 litri de apa si apoi vezi cat supravietuiesc fara schimb de apa!
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 15:11:07
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 15:19:15
|
alber
Moderator
IP:
|
Nu te baza pe faptul ca nu au fost cazuri de intoxicare cu clor la pesti, ca au fost. Chiar pe forum. Asa ca....
In privinta temperaturii, da, Un grad nu va afecta. Asta in cazul unei ape gata omogenizate. Dar daca in lipsa unor curenti eficienti in acvariu creezi zone cu apa mai rece? Si nu doar cu un grad, ci mai mult, ce faci?
Grisul oricum este prezent in acvariu, orice i-am face. Ca nu se lipeste de un peste sanatos, e una, dar va avea cu siguranta lipici la un peste stresat, cu sistemul imunitar slabit.
Acuma, de Obor ce sa zic? Io nu i-am vazut facand schimb de apa, ci doar completand nivelul care scade in urma vanzarii. Da, poate fi numit un schimb de apa, dar nu este.
Ideea a ceea ce spun eu este alta. Incercam aici sa dam niste sfaturi si sa promovam niste metode functionale, care sa reduca cat mai mult riscurile unor posibile probleme. Atata vreme cat omul face lucrurile ca la carte, va avea sanse mult mai mici sa o dea in bara. Mai ales ca este vorba de incepatori, de persoane fara experienta, care se pot chiar panica in cazul aparitiei unor probleme.
|
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 15:30:11
|
ciprian01
Membru de baza
IP:
|
Eu credeam ca ideea este cei care doresc sa se apuce de acvaristica sa nu intampine dificultati majore in ceea ce priveste mentinerea conditiilor necesare. Ma gandeam ca este mai ok sa ii ajutam sa inteleaga ca acvaristica nu este asa de grea precum pare si ca unele lucruri sunt mai simple in realitate!
Ca este o adevarata invazie informationala in domeniu este un lucru real! Dar mai mult de 50% din materiale si carti sunt aberante!
De aceea cred ca este greu cuiva care se afla la inceput de drum sa faca o selectie, iar informatiile pe care le primeste pe un forum, bazate pe experienta userului care le scrie, sunt mai mult decat benefice!
Pot sa accept si este real socul termic, dar la o dierenta mare de temp si de multe ori in cazul speciilor sensibile! Socul termic clasic se produce cand mut pestele dintr-o apa f calda intr-una f rece sau invers. Mai putin cand pun apa peste el! Chiar cateva minute fiindu-i suficiente sa se adapteze!
Daca cineva vrea, pot face un filmulet cu felul in care schimb apa la pui.
Ai vazut vreodata o crescatorie? Crezi ca cineva sta acolo si depoziteaza apa ca sa o aduca la temp acvariilor? Ce faci cand ai mai multe specii de pesti care au nevoie de temp diferite? Faci la fiecare cate un bazin...?!
Grisul NU este oricum prezent in apa! Daca se face un tratament termic corect, pe o perioada ok, cu schimb de apa si far a mai introduce ,,noutati,, in acvariu, grisul nu ma este.
Vorbesti de intoxicare cu clor la un schimb de apa de la retea! De unde stii ca este vorba de clor? Ai idee cat trebuie sa fie concentratia clorului incat la un schimb partial de apa sa omoare pestii? Daca ai pune-o in cana te-ar ustura ochii! Este vorba de clor sau de alti compusi introdusi in apa din diverse motive, compusi care nu se evapora oricum nici dupa 24 de zile?!
Si DA, in Obor inlocuirea apei cu apa proaspata in cazul pestilor vanduti chiar schimb de apa este!
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 15:34:05
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 16:24:50
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Eu nu prea inteleg de ce insistam pe discutia asta.
De ce nu e bine sa punem apa direct de la robinet: clorul respectiv poate nu va afecta pestii, dar sigur va intarzia ciclarea. Pestii poate sunt mai rezistenti, nu sunt afectati de o concentratie foarte mica de clor. Dar de bacteriile in formare ce zici? Daca nici cu asta nu esti de-acord...
In plus, atata timp cat vorbim de un acvariu de 60 de litri si de un schimb de apa de 15 - 20% (adica undeva pe la 10 litri), de ce sa risti? Ai dat exemplu crescatoria - exemplu nepotrivit in cazul de fata. Acolo vorbim de volume mult mai mari, de abordari total diferite, de cu totul alte obiective. Eu, la o crescatorie, as pune un filtru de-ala mare (folosit uneori pe conductele din apartamente) pe furtunul cu care as baga apa de la robinet direct in acvariu. Filtrul ala mare reprezinta o caseta de carbune activ si o caseta de filtru de impuritati. Asta macar mi-ar reduce foarte mult concentratia de clor. Dar inca o data, foarte nepotrivita comparatia. Nici exemplul cu pestii din obor nu e potrivit. Motivele...
Eu schimb apa la discusi cu apa direct de la robinet? DA! Dar o sa fie singura data cand o sa ma auzi ca spun asta. Nu o sa recomand niciodata niciunui incepator treaba asta. Eu stiu ce riscuri sunt si mi le asum. Dar, inca o data, cand e vorba de maxim 10 litri de apa... de ce sa risc? In afara de asta, nu stiu daca ati observat, cateodata clorul din apa poate fi mirosit! Atat de mare e concentratia. Eu apa din aia nu pun in acvariu.
Concluziile ar fi dupa cum urmeaza:
- teoria spune ca este foarte indicat ca apa sa fie lasata la declorinat macar 24 de ore inainte sa fie pusa in acvariu
- eu cred ca in cazul unui acvariu in perioada de ciclare, lucrul acesta este cu atat mai important
- se poate si altfel? probabil, dar merita riscul?
- da, sunt riscuri, se pot intampla tot felul de nebunii
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
ciprian01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 16:40:01
|
ciprian01
Membru de baza
IP:
|
Concluziile ar fi dupa cum urmeaza:
- teoria spune ca este foarte indicat ca apa sa fie lasata la declorinat macar 24 de ore inainte sa fie pusa in acvariu
Dar practica ce spune?!
- eu cred ca in cazul unui acvariu in perioada de ciclare, lucrul acesta este cu atat mai important
Clorul din apa de retea distruge bacteriile?
- se poate si altfel? probabil, dar merita riscul?
Cat timp nu este abuz sau exagerare riscurile nu cresc!
- da, sunt riscuri, se pot intampla tot felul de nebunii
Corect!
Nu ne referim a 10 L ap ci la 1/3 din apa in general! Si cred ca discuti are rostul de a lamuri niste mituri! Si de face diferenta intre o apa nociva datorita unei mici cantitati de clor si o apa nociva plina cu alte substante.
DA, un filtru este f util! Dar pica varianta carbunelui activ, valabila doar in situatia in care apa curge f incet!
Crescatoria nu este un exemplu nepotrivit! Din contra, acolo pierderile sunt mult mai mari in cazul unei erori!
Perfect adevarat ca apa trebuie lasata 12-24 ore la declorinat in cazul in care umplu un acvariu!
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 17:01:45
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Dar practica ce spune?!
Practica spune dupa experienta fiecaruia.
Clorul din apa de retea distruge bacteriile?
Da!
Cat timp nu este abuz sau exagerare riscurile nu cresc!
Inca o data, abuzul sau exagerarea ajungi sa le cunosti odata cu experienta.
Nu ne referim a 10 L ap ci la 1/3 din apa in general!
Nu ne referim la 1/3 din apa, ci la 15 - 20% si nu in general, ci in cazul de fata. Daca vrei sa discutam la modul general, deschidem alt topic. Deja sutem mult pe langa de ceva vreme. Daca ar fi sa ne referim la ceva mai general, eu as vrea sa stiu ce faci in cazul schimburilor de 50%.
Iar cand am spus 10l de apa ma refeream la faptul ca e o cantitate mica, usor de rezolvat cu o singura galeata de exemplu. Nu vorbim de acvariu de 500 de litri, la care sa tii un volum considerabil mai mare de apa.
Crescatoria este un exemplu nepotrivit pentru ca, inca o data, in cazul de fata este vorba de un acvariu de 60l, nu de mii de litri de apa intr-o crescatorie, unde nu ai cum sa tii apa la declorinat. In cazul de fata, e foarte simplu si usor sa se faca treaba fara riscuri aiurea.
Fii atent: cu alte cuvinte, tu vii si spui ca toata treaba cu schimburile de apa cu apa lasata la declorinat e o prostie, nu? Si ca toata lumea ar trebui sa puna apa direct de la robinet? Si ca toti care spun asta spun asa, din inertie?
Era o intrebare retorica.
Eu am spus ce am avut de spus, ma opresc.
Numai bine.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
coxanelu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/07/2010 17:09:38
|
coxanelu
Junior member
IP:
|
brusli il bate pe vandam...?! chuck norris sigur ii bate pe amandoi impreuna
intr-o ora sint acasa, schimb 8 litri de apa cu alta lasata de aproape 24h la uscat  sper sa-mi mai limpezeasca viziunea
plantele la ce adancime ar trebui inradacinate? am un sol de aprox 4 cm....si inca o chestiune...nu prea mi-a placut ideea de a cumpara pesti scumpi la inceput ( si la hornbach in afara de sanitari erau exagerati toti dp meu dv ) ...de unde pot lua pesti la preturi "normale" ? nu fac foamea dar nici nu vreau sa dau milioane pe ceva ce as putea ( din cauza nestiintei) omori aiurea
adica...ori ceva magazine mai ieftine sau vanzatori pe aici care nu se bucura la o teapa data vreunui "castravete" ca mine?!
astept oferte pe PM...momentan vreau doar o chestie easy care sa ma bucure cand vin de la munca si de care sa am grija in limita timpului liber
mentionez ca locuiesc in bucuresti, sector 3
le : dupa numai 2 zile de citit pe aici imi vine ( si chiar o fac  ) sa rad de mine cu ce prostii am putut sa fac duminica  ))
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2010 17:12:10
|
|
 |
|