[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2 Aquatic Nature + butelie reincarcabila  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut
Ma gindesc sa imbunatatesc sistemul meu de CO2 de tip Professional Kit de la Aquatic Nature cu o butelie de 2-3-4L de la Stingo pt ca acea microbutelie de 85g nu ma tine mai mult de o luna si are si un pret piperat.
Am vazut ca se poate achizitiona un adaptor pt butelii externe insa am urmatoarea problema, reductorul de presiune nu indica decit presiunea de lucru. Prin urmare nu o sa stiu ce presiune e in butelie.
Imi puteti spune ce probleme pot fi aici ? Pt mine e important sa stiu cit gaz mai e in butelie sau eventual cind sa fug daca e pe cale sa explodeze , presiunea de lucru nu stiu la ce ma poate ajuta.
Am citit ca acvaristii experimentati renunta intre timp la manometrele reductorului de presiune al buteliei si as vrea sa stiu cam care ar fi ghidul de folosire al unei butelii fara indicator de presiune din butelie.

Ca a 2-a varianta, ma gindeam ca ar fi o solutie acceptabila sa folosesc o butelie de 500g de la JBL tot de unica folosinta. M-ar tine cam 5 luni si pretul e cam acelasi. Intrebarea e daca se poate folosi, sint standard buteliile astea de unica folosinta ori ba?

Multumesc
Dan
geo13
Member

IP:

Eu am luat un reductor cu un singur manometru pentru ca celalalt cu doua manometre era prea mare si nu imi incapea in dulap. Folosesc o butelie de stingator de incendiu de aprox 10 luni , un G3 si am grija sa nu il incarc mai mult de 2.5kg. Daca ai sa mai citesti pe aici ai sa vezi ca trebuie sa iti faci griji numai daca supraincarci butelia sau o expui la temp. mari ( o lasi la soare). Mie nu mi-a crescut niciodata mai mult de 60 atm. presiunea gazului. Butelia are supapa de siguranta, in caz extrem. Buteliile de stingator cu bioxid de carbon sunt foarte safe daca respecti aceste masuri. Mai am o butelie de vanzare, vezi anuntul meu.
Acum, nu stiu cum te tine butelia de 500g, 5 luni. Poate ai un acvariu foarte mic.
[Email] [Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

geo13 wrote:Eu am luat un reductor cu un singur manometru pentru ca celalalt cu doua manometre era prea mare si nu imi incapea in dulap. Folosesc o butelie de stingator de incendiu de aprox 10 luni , un G3 si am grija sa nu il incarc mai mult de 2.5kg. Daca ai sa mai citesti pe aici ai sa vezi ca trebuie sa iti faci griji numai daca supraincarci butelia sau o expui la temp. mari ( o lasi la soare).

Grija mea este legata de cei care imi vor incarca butelia pt ca practic ma las pe mana lor. Chiar daca eu le spun sa o incarce la jumatate din capacitate de ex. eu nu am cum sa verific asta pt ca nu se afiseaza presiunea din butelie. Din experienta, cum sint oamenii de la centrele de incarcare, stiu ce fac ?

geo13 wrote:Mai am o butelie de vanzare, vezi anuntul meu.

Inca nu m-am hotarit ce sa iau si nici cu banii nu stau stralucit. Pentru moment incerc sa aflu care e treaba cu buteliile astea. Cred ca luna viitoare o sa fac miscarea, mai vedem atunci daca anuntul tau e inca valabil. Mersi oricum.

geo13 wrote:Acum, nu stiu cum te tine butelia de 500g, 5 luni. Poate ai un acvariu foarte mic.

Acvariu e de 125L, dozez in functie de indicatorul vizual, cam 1-2 bule pe secunda timp de 10 ore pe zi cu priza programabila. E drept ca abia dupa citeva ore trece de la insuficient la normal si apoi suficient dar cred ca e normal asta. Cum am calculat, cu regula de 3 simpla. Daca 85g ma tin aproape 1 luna atunci sa zicem ca estimez la 100g/luna. Deci 500g ar trebui sa tina 5 luni. Am omis ceva ?
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Daca butelia este incarcata corect la greutatea poansonata pe corpul buteliei nu este nici o problema de siguranta,numai ca nu o sa stii cand se termina.
[Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

mihai_ghe wrote:Daca butelia este incarcata corect la greutatea poansonata pe corpul buteliei nu este nici o problema de siguranta,numai ca nu o sa stii cand se termina.

De acord. Dar am citit pe forum ca cineva s-a dus cu butelia la un centru si cei de acolo i-au incarcat-o mai mult decit trebuie. Si a venit cu ea acasa si a facut buff...Acum eu nu stiu cum verifica cei de la centru care este presiunea interna a buteliei fara acel manometru, au ei aparatura care le precizeaza asta?
geo13
Member

IP:

Nu se incarca dupa presiune ci dupa greutate. Este simplu. Daca nu ai incredere in cei de la centrul de incarcare o cantaresti personal. Daca este incarcata prea mult mai eliberezi ceva CO2.
[Email] [Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

dan_i wrote:
mihai_ghe wrote:Daca butelia este incarcata corect la greutatea poansonata pe corpul buteliei nu este nici o problema de siguranta,numai ca nu o sa stii cand se termina.

De acord. Dar am citit pe forum ca cineva s-a dus cu butelia la un centru si cei de acolo i-au incarcat-o mai mult decit trebuie. Si a venit cu ea acasa si a facut buff...Acum eu nu stiu cum verifica cei de la centru care este presiunea interna a buteliei fara acel manometru, au ei aparatura care le precizeaza asta?

Pe butelie sant stantate o serie de informatii dintre care unele sant esentiale pentru tine:
data de fabricatie
greutatea neta
greutatea co2 ce poate fi introdus in butelie
La centru de incarcare se cantareste butelia si dupa aia se incarca cu nr de kg de co2 care este inscris pe butelie.Incarcarea se face cu butelia asezata pe cantar.
De examplu la butelia mea de 2 kg de co2 scrie tara=4,67kg si 2kg co2,cand am dus-o la incarcat am verificat si eu greutatea ei goala si avea intradevar 4,62kg(asa indica cantarul meu de acasa),dupa ce am incarcat-o am cantarit acasa butelia si avea fix 6,6 kg, am montat reductorul am citit pe manometrul de la intrare 60 bari ,dupa o zi de functionare s-a stabilizat la 55 bari si a ramas asa.Concluzia este ca daca ai un cantar poti sa verifici si tu butelia ca sa fi sigur si atunci poti dormi linistit.
[Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Din cate stiu eu, atunci cand gazu e oprit din reductor, acul indica presiunea din butelie. Citeste instructiunile mai bine, si ai sa vezi. Poate gresesc eu

fost cesrobis
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Alex.B wrote:Din cate stiu eu, atunci cand gazu e oprit din reductor, acul indica presiunea din butelie. Citeste instructiunile mai bine, si ai sa vezi. Poate gresesc eu

Nu esta asa un singur manometru nu poate indica corect presiunea din butelie si cea de la esire.Manometrul de pe intrarea in reductor la ferplast are cap de scala la160 bari si diviziunile de citire din 5 in 5 bari.Manomertul de la esire are 4 bari la cap de scara si diviziunile de citire de 0,2 bari.Probabil ca si la alte reductoare este la fel ,deci nu se poate citi presiunea de intrare si esire cu acelasi manometru.
[Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

geo13 wrote:Nu se incarca dupa presiune ci dupa greutate. Este simplu. Daca nu ai incredere in cei de la centrul de incarcare o cantaresti personal. Daca este incarcata prea mult mai eliberezi ceva CO2.

Cool, n-am stiut.
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

mihai_ghe wrote:Pe butelie sant stantate o serie de informatii dintre care unele sant esentiale pentru tine:
data de fabricatie
greutatea neta
greutatea co2 ce poate fi introdus in butelie
La centru de incarcare se cantareste butelia si dupa aia se incarca cu nr de kg de co2 care este inscris pe butelie.Incarcarea se face cu butelia asezata pe cantar.
De examplu la butelia mea de 2 kg de co2 scrie tara=4,67kg si 2kg co2,cand am dus-o la incarcat am verificat si eu greutatea ei goala si avea intradevar 4,62kg(asa indica cantarul meu de acasa),dupa ce am incarcat-o am cantarit acasa butelia si avea fix 6,6 kg, am montat reductorul am citit pe manometrul de la intrare 60 bari ,dupa o zi de functionare s-a stabilizat la 55 bari si a ramas asa.Concluzia este ca daca ai un cantar poti sa verifici si tu butelia ca sa fi sigur si atunci poti dormi linistit.

Aha, am inteles, o sa-mi iau un cantar bun atunci
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Manometrele de la Aquatic Nature nu indica presiunea de lucru (adica presiunea la iesirea din reductor) ci presiunea din butelie. De ce zici ca e invers? Cat iti arata manometrul? (Poate l-au schimbat... dar nu vad de ce)
Ar fi cam absurd, nu prea ai nevoie de aia pentru ca debitul il reglezi dupa numaratorul de bule. Din punctul asta de vedere, nu prea te intereseaza deloc de presiunea de lucru care, in cazul acestui reductor, e fixa (ca de altfel la majoritatea reductoarelor noi, indiferent daca au unul sau doua manometre).

Eu am avut un model mai vechi de la Dennerle care avea si un soi de needle valve prin care puteai mari sau micsora presiunea de lucru. Poate or mai fi si altele de genul asta, dar eu nu am mai vazut.

In alta ordine de idei, acel reductor de la Aquatic Nature, asa mic cum este el, este foarte ok si foarte precis! Parerea mea.

De butelie, daca e incarcata corect, nu ai de ce sa iti faci griji. Daca nu e incarcata corect... iarasi nu ai de ce sa-ti faci griji. Una e sa spui ca face bum si alta e sa spui ca cedeaza supapa de siguranta. Daca dupa incarcare presiunea e inre 60 si 70 (hai 75 ca e cald...) de bari atunci e perfect.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/06/2010 22:45:17

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

mihai_ghe wrote:
Alex.B wrote:Din cate stiu eu, atunci cand gazu e oprit din reductor, acul indica presiunea din butelie. Citeste instructiunile mai bine, si ai sa vezi. Poate gresesc eu

Nu esta asa un singur manometru nu poate indica corect presiunea din butelie si cea de la esire.Manometrul de pe intrarea in reductor la ferplast are cap de scala la160 bari si diviziunile de citire din 5 in 5 bari.Manomertul de la esire are 4 bari la cap de scara si diviziunile de citire de 0,2 bari.Probabil ca si la alte reductoare este la fel ,deci nu se poate citi presiunea de intrare si esire cu acelasi manometru.

Am citit in intructiuni dar nu scrie. Nu zic nici da nici nu dar, la prima butelie, cind am montat-o cu robinetu inchis a aratat 4 adica presiunea din butelie. Dupa ce i-am dat drumu a scazut imediat la 1.5. Chestia e ca daca acum inchid robinetu nu urca la 4. Oricum ar fi, indicatorul e de la 1-10 iar din ce ziceti voi buteliile reincarcabile au 60 bari deci ...nici sa vrea si nu poate. Prin urmare voi lucra ca expertii, folosind al 6-lea simt care trebuie sa-mi apara peste noapte
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

M-ai facut foarte curios, poti te rog sa pui o poza cu manometrul sa vad si eu?

[WWW] [Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Manometrele de la Aquatic Nature nu indica presiunea de lucru (adica presiunea la iesirea din reductor) ci presiunea din butelie. De ce zici ca e invers? Cat iti arata manometrul? (Poate l-au schimbat... dar nu vad de ce)
Ar fi cam absurd, nu prea ai nevoie de aia pentru ca debitul il reglezi dupa numaratorul de bule. Din punctul asta de vedere, nu prea te intereseaza deloc de presiunea de lucru care, in cazul acestui reductor, e fixa (ca de altfel la majoritatea reductoarelor noi, indiferent daca au unul sau doua manometre).

Ma bucur ca ai intrebat Am verificat si e absurd intr-adevar. Kitul Junior indica presiunea din butelie, kitul Profesional indica doar presiunea de lucru care nu iti foloseste la nimic

gengiskhan wrote:In alta ordine de idei, acel reductor de la Aquatic Nature, asa mic cum este el, este foarte ok si foarte precis! Parerea mea.

L-am vazut la lucru chiar la Reef in magazin si nu ma indoiesc ca e ok. Problema mea e cu acel manometru care la professional indica tocmai ce nu te intereseaza smilie

gengiskhan wrote:De butelie, daca e incarcata corect, nu ai de ce sa iti faci griji. Daca nu e incarcata corect... iarasi nu ai de ce sa-ti faci griji. Una e sa spui ca face bum si alta e sa spui ca cedeaza supapa de siguranta. Daca dupa incarcare presiunea e inre 60 si 70 (hai 75 ca e cald...) de bari atunci e perfect.

M-am lamurit si aici. Incidentul de care pomeneam cred ca se intimplase pentru ca butelia era cam improvizata
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Ok... nu stiam ca la Professional e asa.
Despre cat de bun e: intr-adevar, pacat ca-ti indica presiunea de lucru. Dar pe de alta parte, eu ma refeream la cat de precis il poti regla ca si debit. Din punctul asta de vedere mi s-a parut un reductor bun (cel putin cel din kit-ul Junior).

[WWW] [Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:
Dar pe de alta parte, eu ma refeream la cat de precis il poti regla ca si debit. Din punctul asta de vedere mi s-a parut un reductor bun (cel putin cel din kit-ul Junior).

Asta nu am verificat si nici nu-mi dau seama, sint la primul C02 din cariera. Sper ca si asta "professional" e la fel de bun.
Ce iarasi nu stiu e ce scala are junioru, la cit de mic e parca ma indoiesc ca e de la 1-100. SI atunci nici ala nu e chiar ok (pentru incepatori ma refer )
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu mai tin minte sa-ti spun exact, dar parca avea pana pe la 90 - 100. Oricum, nu ai de ce sa iti trebuiasca atat de mult, mai mult de 70 - 75 nu prea are voie sa fie.

[WWW] [Yahoo!]
dan_i
Junior member
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Nu mai tin minte sa-ti spun exact, dar parca avea pana pe la 90 - 100. Oricum, nu ai de ce sa iti trebuiasca atat de mult, mai mult de 70 - 75 nu prea are voie sa fie.

Daca junioru e mai bun decit profesionistu atunci eu nu mai inteleg lumea asta
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

Hai sa spun detailat cum a fost la mine.Am cumparat un regulator de la ferplast care este un regulator fix reglat la 2 bari din fabrica care nu avea montat nici un manometru(gaurile de racord erau obturate cu niste suruburi) si cu o butelie de unica folosire,dar butelia se consuma cam repede.Atunci am achizitionat o butelie de 2kg co2 si un adaptor de conectare la butelie.A functionat corect pana s-a descarcat,atunci cand am dus-o la incarcat si m-a documentat cum e cu greutatea de co2 ce se introduce in butele si din curoizitate am cumparat si montat si setul de 2 manometre la intrare si esire.Acum am regulatorul complect si la intrare am cam 55-60 bari(ceea ce este corect ) si 2 bari la esire.Sa spun drept manometrele nu ma ajuta decat informativ,mai mult ala de la intrare ca sa stiu cand trebuie sa incarc butelia.Atasez si un set de poze pentru clarificare.Dupa mine nu vad utilitate decat la manometru de la intrare ,la esire si asa presiunea este constanta si nu este necasara indicarea ei(2 bari in cazul meu).O zi buna.
[Thumb - 0180000309.jpg]

[Thumb - 0180000314.jpg]

[Thumb - 0180000310.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2010 11:55:28

[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: