[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Faze ciclare  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vladmg
Junior member

Joined: 27/04/2010 10:38:25
Messages: 16
IP:
Offline

Am inceput acvariul acum 12 zile (60 litri brut, pietris de granit 2-3 mm, filtru intern Hailea RP400 dat la maxim, 2 becuri de 23W total, incalzitor setat la 26 de grade, 1 vallisneria, 4 corydoras paleatus pusi din ziua 2). Am adaugat foarte putina mancare din 2 in 2 zile si am facut schimburi de 15% din apa cu apa de la robinet tratata cu Aquasafe. Nu stiu valoarea amoniacului pentru ca nu am test pentru el, dar stiu ca valoarea nitritilor a fost 0, iar nitratii au avut valoarea 10 pe tot parcursul ciclarii. Este normal sa nu creasca valoarea nitritilor pana acum?

A aparut si o alga maro care s-a depus pe sticla, pietris, filtru, incalzitor, frunzele de vallisneria (acvariul nu sta in soare). Am curatat sticla si celelalte obiecte din acvariu. Mai trebuie sa mai fac ceva?
HumanFace
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/03/2010 21:15:04
Messages: 961
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Nu prea stiu ce sa faci cu alga maro, insa trebuia sa mai astepti pana sa pui corydarasii.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu stiu valoarea amoniacului pentru ca nu am test pentru el

Tocmai amoniacul e important de testat in timpul ciclarii. Amoniacul si NO2 (deci nu NO3).

La ciclare, pasii sunt cam asa:
1. NH4, NO2 sunt 0 ==> start ciclare
2. NH4 creste
3. NO2 creste
4. NH4 scade + NO2 scade
5. NO2 scade + NO3 creste

Acelasi lucru il poti vedea si in poza asta:
image

Cu alte cuvinte: dupa 12 zile nu s-a terminat ciclarea, mai ai de asteptat. Aici ai un articol despre ciclul azotului in care se explica toata treaba cu ciclarea nitriti, nitrati si amoniu / amoniac.

In egatura cu algele alea... sunt normale. Sunt de fapt niste diatomee care vor disparea singure, nu ai de ce sa-ti faci griji. Sunt normale (nu si obigatorii) in orice acvariu proaspat. Vor trece in timp.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
vladmg
Junior member

Joined: 27/04/2010 10:38:25
Messages: 16
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns.
Vazusem graficul acela si nu stiam de ce dupa 2 saptamani, nitritii erau tot 0, iar nitratii erau 10 din prima zi si s-au mentinut la 10 chiar si cu schimburi zilnice de 10% din apa. Intre timp am citit un articol despre ciclarea cu pesti ( http://www.aquaticcommunity.com/aquariumforum/showthread.php?t=36492 ) in care scrie ca ciclarea cu pesti dureaza 3 luni (pentru ca daca ai cicla fara pesti ai putea adauga amoniac mai mult, mentinandu-i valoarea la 5).
Pentru a grabi ciclarea, am ridicat temperatura la 28 si am plantat mai bine acvariul.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In primul rand, iti dau primele cateva cuvinte din articolul de care spui:
"Cycling with fish is very hard on them due to the toxins"

Acu' despre restul:
Vazusem graficul acela si nu stiam de ce dupa 2 saptamani, nitritii erau tot 0

Daca ar fi sa te uiti atent la grafic si sa-l iei ca atare, ai fi gasit raspunsul singur. Pe acest grafic, NO2-ul e reprezentat de curba portocalie care incepe sa creasca undeva spre ziua 10. Daca mergem mai departe si luam ca punct de referinta aceasta reprezentare, vedem ca NO2 sare de 10ppm dupa ziua 15. Tu totusi spui ca iti arata 0 testul de NO2. Ce teste folosesti?
in care scrie ca ciclarea cu pesti dureaza 3 luni

Tinand cont de citatul de mai sus luat fix din articolul respectiv, nici nu ar trebui sa punem problema ciclarii unui acvariu populat.
pentru ca daca ai cicla fara pesti ai putea adauga amoniac mai mult, mentinandu-i valoarea la 5

Nu e adevarat. Amoniacul nu reprezinta decat prima parte a ciclarii. Observi ca dupa aproximativ 2 saptamani nici nu mai ai amoniac acolo. Pentru grabirea ciclarii se adauga bacterii, nu amoniac, si acestea se pot adauga cu sau fara pesti in acvariu. Perioada de ciclare creste in cazul in care ai acvariul populat de la inceput pentru ca esti nevoit sa faci schimburi de apa dese si mari, in felul asta, limitand incarcarea cu substante toxice pentur pesti si intarziind putin formarea de bacterii.
Pentru a grabi ciclarea, am ridicat temperatura la 28

Pai la saracii pesti nu te gandesti? Acvariu neciclat ==> concentratii mari de toxine, acum le-ai mai ridicat si temperatura... Treaba asta puteai sa o faci in cazul in care nu aveai inca pesti in acvariu.

In alta ordine de idei, ia-o incet cu ciclarea, nu e nicio graba. Tot ce trebuie sa faci e sa schimbi apa regulat. Eu as spune cam de doua ori pe saptamana, daca poti 50% (sau macar un 30 - 40%). Testeaza apa regulat, vezi cum stai. Ai grija la testele de apa, nu toate sunt exacte. Te poti interesa si de niste bacterii pentru start la un magazin de acvaristica. Citesti prospectul, vezi daca poti sa le adaugi in acvariu cu pesti (majoritatea sunt ok).

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2010 11:39:18


I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Pentru ca, printre altele predau biologie, si ma fascineaza ciclul N, dar mai ales, incompleta lui intelegere, o sa comentez putin, in spirit amical cateva fraze de aici, fara a vrea sa supar pe cineva.
Asta e fraza:
Pentru grabirea ciclarii se adauga bacterii, nu amoniac, si acestea se pot adauga cu sau fara pesti in acvariu. Perioada de ciclare creste in cazul in care ai acvariul populat de la inceput pentru ca esti nevoit sa faci schimburi de apa dese si mari, in felul asta, limitand incarcarea cu substante toxice pentur pesti si intarziind putin formarea de bacterii.
....scuze gengiskhan ca m-am legat tocmai de fraza ta, dar era in ultimul post ce mi-a sarit in ochi
Si pentru a-mi intregi comentariul, voi atasa si o imagine preluata de pe net, ce-i drept, dar care arata foarte clar de unde vine amoniacul si sub ce forma, intr-un bazin...pentru ca amoniacul rezultat de hrana intodusa in bazin pentru ciclare e infim.

Dupa cum se poate observa, azotul eliminat de pesti e sub doua forme: dizovat sau particulat. Cel care intra in ciclul carbonului continuand, prin procese de oxidare sa se tranforma in nitriti si apoi nitrati, este preponderent azotul dizolvat, cel sub forma de particule sedimentand la fundul apei. Ori, azotul dizolvat aoare in bazine prin exretia branhiala si urinara, mai putin prin fecale sau din hrana neconsumata.
Concluzia e clara: nu se poate face o ciclare corespunzatoare a unui acvariu, fara pesti. Iar coridorasii sunt dintre cei mai buni si rezistenti.
Intrebarile mele, vizavi de fraza respectiva sunt:
Adaugi bacterii...ce vor "consuma / tranforma" astea daca nu ai amoniac in bazin??? Ca amoniacul rezultat din resturile de mancare e sub forma particulata si ajunge la fundul bazinului.
De ce creste perioada de ciclare? Eu zic ca scade, daca ai pesti in acvariu, dar schimburile de apa vor fi mici si dese. Cu cat dai mai multa "papica" bacteriilor, cu atat se vor dezvolta mai bine, vor creste coloniile mai intens si vor fi mai flamande! Doar bacteriilor le sunt necesare 24 de ore pentru n multiplicari...nu asteptam sa creasca bebe, ci sa se inmulteasca bacterii.
Participarea la acea conferinta SERA de anul trecut a fost benefica pentru mine, contribuind la intelegerea mai exacta a ciclului N. Am mai spus-o si-o mai repet...ei sustin ca nu se poate face ciclare fara pesti, Chiar indica introducerea a unui peste de 4 cm la fiecare 12 litri apa capacitate bazin inca din a doua zi dupa setarea bazinului. Dupa alte 2 saptamani se pot introduce alti pesti, dupa un altgoritm ce tine cont de capacitatea bazinului, dimensiunea pestilor, faza ciclarii.

Schema:
[Thumb - ciclul_n.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 12/05/2010 14:26:58


http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

scuze gengiskhan ca m-am legat tocmai de fraza ta, dar era in ultimul post ce mi-a sarit in ochi

Absolut nicio problema!
Mie imi era clar de unde provine azotul in acvariu. Nu in detaliu atat de mare, dar stiam ca azotul provine din excrementele pestilor.
Acuma, eu personal am niste retineri pentru ciclarea acvariului cu pesti. Dar ... ok, poate e numai problema mea.

Ca sa incerc sa o scald, o sa precizez si de unde mi se trage "frica" asta - anume de la substratul ADA. Ala elimina el singur o cantitate destul de mare de amoniu in apa. De-aici, am generalizat.

In concluzie: my bad!

PS: Totusi, un peste de 4cm la fiecare 12 litri de apa nu e cam mult?

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
vladmg
Junior member

Joined: 27/04/2010 10:38:25
Messages: 16
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsuri.
Kit-ul de test pe care l-am folosit este Sera Quicktest 5 in 1. Imi voi lua si un kit pentru testarea amoniacului in curand.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com