Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
N-am mai facut un schimb de apa de mai bine de-o luna si din pacate nitratii iarasi au crescut, azi fiind aproape 50ppm.
Ma bate gandul tot mai mult sa iau Biopellets. Mosu, ale tale au data de expirare?
Am facut o poza si un nou video de update pentru martie:
Ptuuu ca frumos mai e hammerul ala vedeal-as la mine in acvariu .
Acvariul arata bine, nu da semne ca s`ar plange de NO3. Daca tot e vremea marturisirilor, nici eu nu am mai facut schimb de apa de o luna, insa am NO3-10, cu toate ca am o dihanie de veliferum care cand trage cate o balega se tulbura acvariul. Aditii bacteriene faci ? Eu dozez saptamanal Nite-Out II si SpecialBlend de la Microbe Lift si n-am treaba. Momentan doar silicatii ma calca pe nervi, dar le vin de hac saptamana viitoare cand imi va veni absorbantul si cartusul NPS pt osmozor. Totul cu un topping de schimb de apa de vreo 30% .
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Mersi fain. Daca vii in vizita, iti dau o ramura din hammer, ca oricum se umfla cat un porc si trebuie pus pe regim. Tu ai NO3 redus pentru ca e acvariu mare cu incarcatura biologica mai redusa comparativ cu al meu (plus ca ai sump cu DSB, refugiu, etc). Personl nu am incredere in solutiile cu bacterii, mai ales dupa ce am citit cateva articole care spuneau ca aceste substante au fost inventate acu peste 50 de ani pentru piscicultura comerciala si de atunci nu s-au mai obosit sa le modifice. Iar studii recente au descoperit ca bacteriile din aceste solutii nu sunt aceleasi bacterii gasite in acvarii. Deci parerea mea e ca sunt bani aruncati aiurea.
Eu am avut acvarii cu apa dulce aproape 15 ani, marin de 2 ani, si niciodata n-am folosit aditii bacteriene.
PS: Purigen nu este asa de efectiv in reducerea nitratiilor cum pretind cei de la Seachem. Ii va reduce de la valori mici (10-20ppm), dar daca aveti probleme mai serioase atunci Purigen nu va ajuta prea mult. De exemplu al meu este intr-un filtru AC50 de aproape 2 luni, inca nu s-a decolorat, si nici nu prea a redus nitratii...decat la inceput, partial.
This message was edited 3 times. Last update was at 30/03/2011 19:05:13
Cineva destul de cunoscut (poate chiar cel mai...) in breasla acvaristicii marine de pe un alt forum a notat diferente considerabile intre CU si FARA aditii bacretiene. S-a referit strict la cele de la Microbe Lift. Diferentele notate au fost doar vizuale, caci chimic si biologic acvariul era beton oricum. Spunea ceva de geamuri care nu mai trebuiesc curatate...si substrat care nu mai trebuie aspirat . Chiar si eu am observat diferente la acumularile de detritus din sump. De cand bag special blend si nite-out II detritusul din sump aproape dispare, iar cel care ramane devine foarte fin.
P.S. Daca aveam bani sa "dau o fuga" pana in Canada, cred ca imi permiteam sa cumpar si un hammer de pe aici .
Foarte frumos ce vad aici! Bravo voua cei cu saramuri prin case Ca e cu bacterii sau fara, vad ca acvariile voastre sunt cool. Foarte tare!
PS Daca as face un drum pe la Canada, nu as pleca fara cateva broaste, vreo 10 serpi si alte alea de la Ozi. PS2 Cred ca intr-o zi, o sa imi fac si eu o saramura mica... Inca nu am prins tupeu suficient, pana atunci imi clatesc ochii la ale voastre
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Ne dai si noua linku, djphazer? nu cred ca se supara nimeni, ba chiar din potriva!!
Eu inca sunt cam scheptic in privinta acestor zemuri cu bacterii. Oricum in bazinul meu abia apare un mic film de alge pe geamul din fata si il curat cu magnetu o data pe saptamana, de geamurile laterale nu ma ating, iar in spate am fundal de polistiren. Nisipul nu pare murdar niciodata...decat daca bag "aspiratoru" in el, si iasa un mal foarte fin (ma gandesc ca poate sunt bacterii ).
Bobesku, nu stiu cum te-ai intoarce pe avion cu atatea dihanii Eu am un prieten, care si-a adus un sarpe veninos din California (nu mai tin minte ce specie), dar faza dura e ca l-a adus ilegal pe avion ascunzandu-l in 2 perechi de boxeri cusute impreuna....purtate de el pe avion Oricum, acvariile marine nu sunt chiar atat de greu de intretinut cum le fac unii sa para...atata timp cat esti confortabil cu cele de apa dulce.
Singura problema ar fi:
PS: amicul meu, cat si sarpele, au scapat cu bine si traiesc fericiti pe meleagurile canadiene
@ozi Nu gasesc link-ul exact, dar oricum apartine unui alt forum de pe la noi, exclusiv marin dar chiar si asa nu ar fi frumos sa-i fac reclama pe aici. Cred ca deja te-ai prins despre ce forum e vorba, ca doar esti baiat mare .
P.S. Rola aia cu bancnote de 1$ nu prezinta foarte bine problema. Macar de 10$ daca ar fi fost, s-ar fi apropiat de adevar....
This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2011 20:45:30
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Imi pare rau dar se pare ca nu sunt baiat atat de mare incat sa cunosc despre ce vorbesti...imi dai pe pm macar numele forumului?
Lasa-mi tu rolu aia cu bancnote de $1 in pace si nu speria lumea...cand se termina, pui altu nou in schimb!!! pai ce, nu asa faci si tu acasa?
This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2011 21:37:21
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Am facut o mica modificare la lumina mini-refugiumului (9 LEDuri amarate care doar imi tineau cheato in viata, nu prea crestea). Am luat o ieftinatura de lampa normala cu clema de prindere, un bec economic de 2700K pentru ca doar asta am gasit (cele de 6700K in petshop erau pe la 20 dolarei) si asa arata:
Din punctu meu de vedere locatia e perfecta. Deja aveam o boxa cu picior acolo, ca suport pentru lampa, iar sistemul de iluminare al acvariului are un ventilator in partea stanga care sufla direct peste bec:
Desi becul nu este in spectrul recomandat, am observat o crestere aproape exploziva in ghemul de cheato. Dupa cateva ore apar si bule de oxigen pe firele algei. Dupa 2 saptamani a trebuit sa recoltez vreo 3/4 din alga deoarece ocupa tot spatiul, si am inteles ca este ideal ca ghemul sa se poate rostogolii in curentii de apa:
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Ma bate gandul de a trece la un acvariu cu o idee mai mare, pentru a oferii coralilor mai mult loc de crestere (in special hammer-ul si finger leather-ul incep sa aibe dimensiuni considerabile). Deci as dori sa mut intreg continutul acvariului actual intr-unul de dimensiuni un pic mai mari.
Problema este ca lampa mea are 60 cm lungime, deci lungimea este o constrangere.
Inca nu am cautat prea mult, dar am 2 optiuni:
1) Fluval 26G Bowfront M-ar costa aprox $150, are in jur de 90L, dar este nou si include un filtru hang-on, incalzitor, o lumina oarecare (de care nu am neaparat nevoie...le-as putea vinde apoi)
2)Solana 34 G Cube Este folosit aprox 1 an de un amic. Nu mai are compartimentul de filtrare din spate si sta fara apa de 1 an. Este oare vreo problema in legatura cu siliconul??? Are aprox 125L si il pot cumpara pentru $200: vine cu acvariu, stand si posibil o lumina MH, dar nu stiu daca este functionala. Iar becul clar e batran si obosit. Apoi caldura degajata de MH nu prea ma incanta.
Ambele acvarii au 50cm inaltime, pe cand actualul meu acvariu are numai 40cm. Credeti ca ce-i 10cm vor face o diferenta majora in privinta lumini care ajunge la corali? Mai ales ca nu intentionez sa mai cumpar piatra vie, dar eventual as putea incerca sa le pozitionez/lipesc mai pe verticala.
Care varianta credeti voi ca ar fi mai buna si de ce ?
PS: exista si varianta 3) Acvariul ramane la fel, dar fac fraguri din corali si ii vand. Astfel incat creez spatiu si leustean.
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Deocamdata nu am facut nici o schimbare, lipsa de timp, bani,etc.
Iar cum becul are cam peste 8 luni, coralii par a fi stagnat in crestere, ceea ce e de dorit pentru moment in a nu se impunge unii pe altii.
Azi am observat niste bule cu gaz de la cativa mm pana la 1cm diametru in nisip la geamul lateral in partea stanga (sub mini-refugium si becul economic). Nisipul nu pare deloc murdar, sau decolorat si am nenumarati viermisori bristle, melci si alte "gaze" care misuna prin nisip. In celelalte laturi nu am observat aceste bule, ceea ce ma face sa cred ca au aparut datorita becului economic deasupra "refugiumului".
Are cineva idee oare ce sunt si daca e motiv de ingrijorare?
Banuiam ca ar fi gaz de nitrogen de la ultima transformare a ciclului azotului...dar atunci care e explicatia faptului ca au aparut numai in partea stanga (la lumina) ? Parca bacteriilor anaerobe le prieste intunericul. De ce nu apar la geamul frontal sau in partea dreapta?
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Acest topic se poate inchide, deoarece acvariul a fost mutat intr-un cub Solana de 125L si i-am deschis alt topic aici: UNDER DA SEA - Solana Cube 125L
This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2011 01:29:09
ozi wrote:N-am mai facut un schimb de apa de mai bine de-o luna si din pacate nitratii iarasi au crescut, azi fiind aproape 50ppm.
Ma bate gandul tot mai mult sa iau Biopellets. Mosu, ale tale au data de expirare?
Acum am vazut intrebarea:
Habar nu am! Dar poate ca odata deschisa si folosita nu expira (doar sunt in folosinta). nici nu ma gandisem la asta..
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Intre timp mi-am luat bio-pellets de la Vertex si vad ca nu au nici o data de expirare pe pachet.
Ma interesa aspectul asta, deorece la sistemul meu nu am nevoie de cantitati mari si nu vream sa expire nefolosite.