[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ferropol de la JBL + teste apa  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

intrebare :
din dorinta de a incepe fertilizarea, am cautat in urma sfaturilor lui nenea porc, sa iau ferropol si ferropol 24, tinand cont ca am substrat jbl. bun. iata-ma in Hornbach cu desaga in spinare, si cer ce ma doare . surpriza! nu are decat ferropol, 24 nu are . am luat doar ferropol. si abia acum ajung la intrebare : pot face fertilizarea doar cu ferropol, fara 24? ( probabil ca da, dar ce efecte are, sau daca are vreun efect ) Si cand voi gasi si 24, are vreo importanta cand il administrez ? sper ca am fost explicit .

nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

salutare, eu am mers pe linia jbl si am mers mers si cu ferropol24 si fara, tot la fel ca tine pentru ca nu am gasit. Ideea e ca producatorul recomanda ca doza de ferropol sa fie saptamanala, eu am impartit`o in doze zilnice, si poate de asta nu am vazut diferenta intre a folosi ferropol24 si nu.
Ca sa iti raspund exact la intrebare, da poti incepe doar cu ferropol, recomand doza saptamanala in doze zilnice, si cand iei ferropol 24 preferabil e dimineata cu o ora 2 inainte sa se aprinda lumina.
Co2 ai? pentru ca daca bagi fertilizant si nu ai conditii o poti da in alte nebunii

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

in momentul de fata ma chinui cu un co2 energy clasicc de la ferplast, un fel de bomba mai mica,are cam 70 ml sticla, peste care, tinand cont ca e racoare in camera, aprox. 21-23 gr. C, am bagat si bomba home-made, ajungand astfel la o bula pe sec., cand s-o incalzi, raman doar cu bomba mare, ca asta scoate mai mult. dar sper ca pana s-o incalzi sa imi iau o butelie , deja fac sapaturi dupa bani

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Multe guri spun ca Ferropol 24 ar fi un fel de...n-ar mai fi. Folosesc aceste produse, ca si Ciprian. Ferropolu il pun zilnic (10 ml/100l), dar am ajustat doza dupa nevoile acvariului meu. Astea (nevoile) o sa le vezi singur, in timp.
Ferropol 24 citisem ca trebuie adaugat la 1-2 ore dupa aprinderea luminilor si nu inainte. Nu stiu sa-ti explic de ce, oricum, ceva legat de elementele care il compun si de chimismul lor. Cica daca nu il pui atunci cand plantele sunt dispuse sa il consume, se va pierde in apa si nu va mai avea efect.
Oricum, eu toti fertilizantii in pun in acvariu cu 1,5 ore inainte de aprinderea luminilor

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Iata niste teste de apa dupa o "portie "de ferropol si una de ph minus de la jbl : NO3-50, NO2-0, GH-7, KH-6, PH 7,6. Inainte aveam ph-ul 8 si gh >14. Ce inseamna valorile astea ? e de bine sau de rau?

[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

legat de ferropol nu poti sa o vezi decat daca faci teste de FE.
La no3 nu am stiut niciodata care e valoarea optima.
No2 fiind 0 inseamna ca acvariul e ciclat.
Gh e duritatea totala a apei, care acum e la o valoare acceptabila in bazinul tau , pentru plante, pentru ciclide de exemplu trebuie mai mare
Kh-ul este duritatea carbonica, iar in acvariile plantate este bine sa fie cat mai mica,
Ph-ul din punctu meu de vedere e unpic cam mare, adica nu prea da randament co2`ul bagat de tine.
Dupa ce ai scris tu acolo banuiesc ca testele le-ai facut cu unu din produsele de la tetra sau alta firma, teste de genul 5in1, acelea care sunt pe o hartiuta. Iti confirm din proprie experienta ca nu sunt bune si indica eronat.
daca am gresit ceva va rog sa corectati promit ca ma supar

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2010 01:13:03

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
danc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

NO3 - 50 ? Cam mult, dar cum zice ciprian, daca ai facut testele cu hartiutele alea mai mult ca sigur sa-ti dea niste valori foarte diferite(chiar eronate) fata de testele de la jbl.

La NO3 valoarea optima cred ca depinde de cate plante ai in acvariu, oricum un indice bun este undeva intre 10 si 20 ppm (conform ratiei Redfield), desi multe acvarii prezentate pe la concursuri am vazut ca mentin nitratii la 1-2ppm la fel ca fosfatii.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2010 01:50:56

[Email] [WWW]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ehhh da testul este facut intradevar cu "hartiute" dar este de la jbl, easy test 5 in 1. Recomandati-mi voi alt set de test mai fiabil dar care sa nu sara calu la bani .
Iar in legatura cu co2-ul , am bagat bombita doar de 24 ore. O sa mai incerc maine , dupa 48 de ore alt test, acum trebuie sa le termin pe astea care le am .

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2010 12:12:10

[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

In general trusele de teste te cam sar de bani , sunt peste 150ron, acelea cu lichid. Dar iti poti lua pe rand testele de care ai tu nevoie, luna asta un test, luna viitoare alt test si tot asa.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

bah, m-ati bagata in ceata.... inainte sau dupa ce se aprinde lumina se administreaza ferropolul 24. Iar ferropolul simplu tot asa, , are o anumita conditie de lumina pentru administrare ? Sa nu ma credeti tampit, dar nu inteleg mai nimic din ce scrie pe eticheta aia in romaneste de pe sticla si de-aia va stresez.

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Deci bah smilie, ideea este urmatoarea.
Stai cu ochii pe acvariu si vezi cum evolueaza. In functie de asta, stabilesti cand si ce fertilizant sa pui.
Doza data de producator este de regula mai mica decat necesitatile unui acvariu. De ce? Deoarece nu toti baga plante din greu in acvariu, lucru care duce invariabil la cresterea nutrientilor din apa si la aparitia algelor. Asa ca incepi cu doza recomandata si daca plantele cer, maresti.
Apoi cu lumina bah smilie
alber wrote:Ferropol 24 citisem ca trebuie adaugat la 1-2 ore dupa aprinderea luminilor si nu inainte. Nu stiu sa-ti explic de ce, oricum, ceva legat de elementele care il compun si de chimismul lor. Cica daca nu il pui atunci cand plantele sunt dispuse sa il consume, se va pierde in apa si nu va mai avea efect.
Oricum, eu toti fertilizantii in pun in acvariu cu 1,5 ore inainte de aprinderea luminilor

Ai citit ce am scris aici? Cu atentie?
Da, l-am contrazis pe Ciprian si am spus ca trebuie adaugat dupa aprinderea luminilor, dar eu il pun inainte. De ce? Nu din cine stie ce motiv argumentat stiintific, ci pentru ca la ora la care luminile au deja o ora doua de functionare io sunt la munca si scriu pe forum.
Daca faci ca mine, s-ar putea sa te umpli de alge si sa dai acvariul peste cap. Si o sa spui ca eu sunt de vina. Daca vei face ca Ciprian, la fel, este posibil s-o dai in bara, atunci el va fi de vina.
In concluzie, incearca sa respecti ce zice producatorul, pe prospectul in engleza sau care-o fi, numa ala in romana nu. Apoi, daca nu poti, din varii motive, incearca sa adaptezi, inventezi, sa cauti metoda care se potriveste acvariului tau. Care este un organism viu, total diferit de oricare alt acvariu de aici sau de aiurea din alta parte.
Cred ca de data asta am fost destul de clar... smiliebah

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io pun picaturile Dupla Plant 24 la vreo 4-5 ore, cred, dupa ce se aprinde lumina ca atunci ajung acasa.

alber wrote:la ora la care luminile au deja o ora doua de functionare io sunt la munca si scriu pe forum.

Si tu, bah ?

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Faraonu wrote:Io pun picaturile Dupla Plant 24 la vreo 4-5 ore, cred, dupa ce se aprinde lumina ca atunci ajung acasa.

Iata inca o persoana care confirma ca de multe ori fertilizarea sa face cand ai timp, sau chef. sau cand ti se pare ca-i ok.
Faraonu wrote:Si tu, bah ?

Si io, mestere , si io

[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

ete ca eo e mai al dracu ca voi si pun cu 2 ore inainte sa se aprinda lumina ....ca atunci ma trezesc, iar lumina se aprinde pe la 12 deci in functie de cand ma trezesc. Bineinteles daca stau noaptea tarziu si ma trezesc la 1-2-3 atunci pun, deci e discutabila treaba

[Email] [WWW] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ca intotdeauna mister alber iti da una in cap , dar te ajuta, mersi sefu!!!!!

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Sa stii ca toata lumea ajuta. Chiar daca nu direct, ci prin participarea la o discutie. Din discutii se invata si se afla cate ceva.
In privinta datului in cap, stai linistit. Nu cred ca ai simtit ceva. Dar fii si tu putin mai grijuliu in exprimare. Cand ne-om vedea la stadion, poate ne-om lua si cu bah

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

popey wrote:ca intotdeauna mister alber iti da una in cap

Lasa ca ti-ai cam cerut-o cu "bah"-ul ala .

Poze: smilie ... Poze cu plante
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

stiu, a fost o scapare, acum un an cand m-am inscris pe forum am mai patit o rusine de asata, mai scapa omul pe aratura, ce vrei. scuze.

[Email] [Yahoo!]
geo13
Member

IP:

Am inceput si eu sa pun ferropol 24 (intradevar pe instructiuni scrie ca se adauga atunci cand este lumina aprinsa) de ieri in doza dubla, adica 2 picaturi la 50 litrii de apa. folosesc ferropolul obisnuit si PPS-Pro (dublat). Am vazut ca Alber foloseste 10 ml. zilnic de ferropol pe cand in instructiuni scrie ceva de 10 mil la 40 litrii la schimbul de apa. Acvariul meu are 160 l si intradevar vad ca nu face fata fertilizarea obisnuita, deoarece la rotala rotundifolia frunzele au inceput sa se cam topeasca, sa devina straverzii. PO4 este 0,5 , NO3 cam 20, KH este 10 iar PH-ul 6,65, bineinteles cu CO2. Problema mea este BBA si stagnarea cresterii plantelor. Pentru BBA am incercat injectii cu apa oxigenata, locale, cam 30 ml (asta este a doua zi de teste) si am marit CO2-ul pana la ph-ul de mai sus. Nu pot scade mai mult ph-ul pentru ca incep crevetii sa sara din acvariu.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

geo13 wrote:Am vazut ca Alber foloseste 10 ml. zilnic de ferropol pe cand in instructiuni scrie ceva de 10 mil la 40 litrii la schimbul de apa

Uite de ce fac asa:
alber wrote:Doza data de producator este de regula mai mica decat necesitatile unui acvariu. De ce? Deoarece nu toti baga plante din greu in acvariu, lucru care duce invariabil la cresterea nutrientilor din apa si la aparitia algelor. Asa ca incepi cu doza recomandata si daca plantele cer, maresti.

Si as adauga ca sunt bune si niste teste. Asta pentru a nu pune prea mult fertilizant si a face risipa. Cu 10 ml mi-am dat seama ca exageram, fierul fiind la valori mari in acvariu. Asa ca am redus, astfel incat sa fie toata lumea multumita. Adica plantele si cu mine

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: