[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Message
Parca as avea o strangere de inima sa-mi cumpar aceleasi prize. Caderile alea de curent se datoreaza unor contacte proaste la panoul meu din casa, pe care vreau sa-l schimb (trebuie sa vbesc cu Electrica etc, si mi-a fost lene).
SI tind sa cred ca aceste caderi de la panoul meu nu ridica tensiunea (sa poate ca da?).
Insa, nici o alta scula din casa nu mi s-a stricat pana acum, si de aici am tras concluzia ca poate sunt proaste programabilele astea.
Poate imi sugerati si alte marci pe care le-ati folosit cu success. Multzam
adrian t wrote:prima varianta : chinezul. La bugetul de 40-50 ron poti lua si o tailandeza

M-am gandit si la un bugetar roman, sa stii.

Deja am incercat reseturi peste reseturi. Este clar ca nu functioneaza. Astept niste variante de la voi, niste programabile care v- au tinut mai mult de cateva luni.
Ajutor!!! Mi-au crapat ambele prize programabile. Luate din Hornbach, una digitala si alta mecanica - ambele marca Strohm. smilie Au costat 39 si respectiv 11 RON, de banii astia angajam un chinez sa faca switch

Cum au crapat? Am avut o cadere de curent ieri seara si ulterior mi-am dat seama ca mi-a crapat cea mecanica - nu era problem - ca o foloseam la ledurile de noapte.
In seara asta insa am avut o noua cadere de curent si mi s-a defectat si aia digitala. Hai ca aia mecanica am vazut ca nu mai vrea sa se invarta motorasul dar trece curentul prin ea.
La asta digitala nu mai trece deloc curentul prin ea, in schimb ii merg afisajul si programarile.

Ce prize programabile digitale imi recomandati. Buget 40-50 RON per bucata. Care sa nu-mi crape cu-una-cu-doua Mama lor....
Ciclarea continua - NO2 ~ 1, NO3 = 25-35, NH4 = 0.1 Merge treaba. Schimburi mici zilnice de apa si pestii o duc bine. Nici o victima!
Au trecut 2 sapt de cand am pus plantele initiale, si am mai luat 2: Rotala rotundifolia si Hygrophila polysperma.

Iata cateva poze - de noapte - cu Moonlightul DIY facut din 1 metru tub decorativ albastru infipt direct la o priza programabila.
Din pacate nu am un aparat DSLR ca sa obtin cine-stie-ce performante, mai ales la luminozitatea asta, dar ca sa va faceti o idee.

snakefishmike wrote:Folosesc strict apa de retea made by Apanova .Singura aditie in apa lor este cea de sare . Aaaa! Mint . Si extractul din frunze de katapa .

Salutare, 'vecine' Ai putea elabora putin pe tema extractului asta? Am cautat pe net si nu am gasit nimic relevant. Am si eu un betan si vreau ce-i mai bun pt el. Multzam
Vezi ca nu e musai ca incalzitorul ala sa tina la temperatura pe care o setezi tu. De exemplu sunt unele gandite sa poti sa le recalibrezi...
M-ar mira sa incalzeasca asa rau doar neoanele.
Eu zic sa scazi cu un grad pe incalzitor si vezi peste o ora ce si cum. Apoi mai scazi un grad peste alte 2 ore si ajungi incet si treptat la temperatura pe care o vrei (si care e buna si pestilor - vezi ce temp le trebuie).

Iarasi am citit ca nu e bine sa faci treceri mai mari de 2-3 grade in aceeasi zi, poate dauna pestilor.
Da arata perfect la tine. Este f natural. La mine este un pic mai puternica (poate si din cauza ca nu am plante asa multe) si lumina bate spre alb-albastrui. Oricum mai este loc de tweaks, ce-mi convine mie este ca nu am acumulatori si transformator in plus pe circuit. O sa iau inca o priza programabila ca sa fac switch automat seara inainte sa se inchida neonul cu 2-3 minute pornesc ledurile si apoi le mai tin inca 2 ore dupa ce s-a stins neonul.

Testele de dimineata: NH4 = 0.1, NO2 = 1.7, PH = 7.4. Este timpul sa fac o schimbare de apa. Pestii nu dau semne de stres, dar nu risc.
Multzam pentru sfaturi si date tehnice, o sa ma uit maine exact sa vad ce lungime si componente am.

Intrebare: este mai bine sa ai doua tuburi decat unul echivalent ca putere? La mine nu ar mai fi loc de inca un tub, poate doar cum am vazut intr-un DIY cu al doilea tub prins de primul.

Intre timp acvariul meu, sau mai exact capacul lui a primit cadou un Moonlight. Eu dau stingerea la 'copii' la ora 10 si intrucat ma culc la 12 ma gandeam ca o lumina de intensitate mica pentru inca 1-2 ore nu strica.
In cele din urma le sting lumina ca sa doarma si ei omeneste sau pesteste

Este un Moonlight DIY ca si concept doar ca nu am facut nimic special decat sa stiu ce vreau si sa-mi cumpar. Costul sub 10 RON. Efectul, superb. Din ce este facut: tub de exterior decorativ (din acelea care se pun de craciun) de culoare albastra luat la metru in care se introduce conectorul si se baga direct la priza. Deci fara transformatoare si alte complicatii. Albastrul este unul pal spre alb, se apropie mult de lumina lunii. O sa pun niste poze mai acatarii zilele urmatoare, pt ca nu am cititor de carduri acum si cu mobilul ies jalnice.
Pai si nu as putea schimba doar neonul cu unul sa zicem de 38W? Oare suporta electrica din capac un astfel de neon?
Momentan si-a dat drumul. I-am curatat rotorul cu apa din acvariu. Buretele doar clatit fin sa iau frunze si resturile vizibile.

Intrebare legata de lumina: am neonul care vine la kit cu acvariul. Pe el scrie asa: NARVA LT 15W/865 Cool Daylight. Deci am cam 0.3-0.4 Wat/litru.
Este ceva de capul acestui neon?

Atasez mai jos o poza cu ce am acum si cu precizarea ca mai vreau ceva plante dese pitice cu frunzulite mici care sa creeze ca o zona de campie pe prima jumatate din acvariu si eventual o planta rosiatica in spate undeva.
Am pus substrat JBL si am pregatit fertilizant Ferropol si Ferropol24.
Sa-mi fac un upgrade la neon cu unul cu mai multi wati? Daca imi fac upgrade sa bag si CO2?
Ideea este ca as fi curios daca pot sa "scap" de CO2 si sa rama la o dozare mai mica a fertilizantului cu lumina existenta sau doar un upgrade la neon.



Am luat Denitrol. Schimbul de apa l-am facut, am adaugat o doza normala de startare plus una direct in filtru. Toate bune, pestii nu dau semne vizibile de stres, NO2 = 0.8, NH4 = 0.1, PH 7.4, NO3 nimic notabil.

Acum am dat peste o problema. De cand am umblat la filtru mi s-a oprit de 2 ori. Parca se blocheaza. Fiind in prima luna de ciclare nu am clatit buretele deloc. Am filtrul cu care a venit acvariul un Eheim intern.

Credeti ca ar trebui totusi sa ii clatesc buretele in apa acvariului sau e posibl sa se fi ancrasat ceva la rotor?
Aha. Ok, pai ma gandeam sa ajut natura, nu s-o inhib. Adica, o aditie bacteriana va ajuta cursul natural, pe cand acea rasina o sa-mi filteze acele substante, deci ciclarea se va produce si mai greu.
Gandesc corect?

PS Sunt pe cale sa dau o fuga sa iau acel Denitrol intrucat urmeaza un schimb de apa
Pai eu ma gandeam sa folosesc Denitrol ca sa fac o aditie de bacterii denitrificatoare. Acel Clearmec vad ca este un mediu filtrant.
Unde sa-l bag si pe ala ca am un acvariu mic cu filtru intern - un singur compartiment un singur burete.

Schimburi de apa fac zilnic intre 10-15%. Dar nitriti imi cresc iar si ajung la valoarea de 1 - 1.25.

Poti sa detaliezi un pic de ce n-as folosi Denitrol?
Multumesc de sfaturi. Faptul ca mai marii acestui hobby imi scriu inseamna mult pt mine

Haideti sa va spun pe scurt cam cum am ajuns in situatia asta: lipsa de practica. Este vorba aia cum ca daca nu te frigi pe pielea ta nu inveti. Citesc de mai mult de un an acest forum si cunosc teoria binisor.
Dar practica ma omoara M-am lasat induiosat de consoarta si uite asa peste noapte am ajuns sa fac cel mai greu mod de startare al unui acvariu: cu pesti.


Multumesc inca odata pt sfatul cu aditia de sare. Nu mai bag, mai ales ca e concentratie prea minuscula ca sa insemne ceva pt pesti, dar posibil sa inhibe bacteriile.
Pana acum am facut aditie de JBL FilterStart si daca stau sa ma uit pe graficul amoniacului tind sa cred ca am scurtat o idee faza asta.
Am masurat dimineata valorile: NH4 = 0.1, NO2 = 1.25. Da, stiu, sunt perfect constient ca acvariul nu s-a ciclat, sunt cu ochii pe el ca pe butelie.

Acum fiind in plina faza de nitriti cred ca ar fi bine sa merg pe aceeasi linie JBL si sa utilizez JBL Denitrol. Ceva experienta cu asta ati avut?

Multumesc inca odata pt sfaturile date
mihai_ghe wrote:
Ce inseamna acuratete?,ce inseamna precizie?.
Vezi ca este universal recunoscut ca testel "n in 1"nu sant de precizie indiferent de firma.
Pentru a te convinge incearca sa masori NO2 cu JBL 5in 1 si cu test consacrat JBL de NO2.

Pai asta incercam sa spun, ca au acuratete doar ca ochiul uman poate juca feste si de aceea mi-am cumparat JBL NO2 test consacrat la picatura.
Am facut test cu 5 in 1 de la JBL si arata ca am nitriti intre 0.5 si 2. Am facut cu testul la picatura si surpriza aveam exact 1.75. Sunt extrem de meticulos si am facut testele de cate doua ori consecutiv primele dati doar ca sa ma asigur ca totul e ok. Acum folosesc acele 5in1 doar ca sa estimez ph si kh.

alber wrote:
Sfaturi legate de toxixitate? Ciclul azotului l-ai citit? Io cred ca nu, ca altfel stiai ca in aceasta perioada vei avea amoniac in acvariu de sa dai si la altii. La o saptamana de la startare, cam asa se intampla

Ca sa-ti raspund, in acelasi ton: Nu am citit ciclul azotului, mi-am cumparat la misto testele de NH4, am dedus la misto NH3 si ulterior tot la misto mi-am cumpart teste de NO2. Pura intamplare dom`le.
Tu ai citit cu atentie ce am scris mai sus? Sau ai citit selectiv si ai decis sa dai un post doar de dragul de a-l da? Incerci sa-ti demonstrezi superioritatea, cumva?

Dupa cum spuneam amoniacul a scazut binisor si incepe sa tinda spre zero, in seara asta am masurat aprox 0.1. Cu nitritii am probleme si cu greu ii tin in jurul valorii de 1ppm.

Imi pare rau daca nu am fost explicit. Ceream niste sfaturi, pareri legate de parametrii aia la care tin acum apa - cat de daunatori pot fi?
Si daca adaosul de sare 1g / 1L v-a mai scos si pe voi din situatii de genul asta?
Iarasi intrebam: Ar trebui sa nu opresc filtrul deloc si sa-l scufund mai mult in apa cand fac schimbul? Gandindu-ma ca poate incetinesc bacteriile cu pauzele alea.


Astept niste sfaturi prietenesti. Faptul ca nu le primesc este absolut ok, sunt gratis si fiecare face ce vrea cu timpul sau liber, dar rogu-va, raspundeti la subiect sau deloc.
Superioritatea asta ne omoara, pe noi romanii.
Iarasi, daca primesc un sfat, nu inseamna ca o sa-l si urmez. Pana nu ma conving din mai multe surse de obicei nu fac nici o miscare riscanta.


Ma lupt cu toxicitatea de cateva zile. Amoniacul sta pe la 0.15 - 0.2, nitritii oscileaza intre 0.8 - 1.5. Am avut un spike si de 3.5 la care am efectuat de urgenta un schimb de apa urmat la 2 ore de un alt schimb mai mic.
Pentru a tonifia si creste rezistenta pestisorilor la intoxicatia cu nitriti (brown-blood) am introdus sare neiodata (grunjoasa) in concentratie de 1g / 1L.

Toate bune momentan, fac schimburi de apa cand am cresteri mai mari (sau odata pe zi aprox 10-15%) si teste de 2 ori pe zi.
Am ramas placut surprins de faptul ca testele JBL 5in1 au o acuratete buna, singurul inconvenient fiind faptul ca nu ai precizie. Pentru NH4 si NO2 am cumparat JBL la picatura.
Valori apa: pH 7.4, KH 8, NH4 0.2, NO2 1.25, NO3 25, GH - nu sunt sigur pare a fi 10. Din pacate am observat ca nitratii vin direct de la robinet cu valoarea asta. Deci sunt in plin stadiu al nitritilor.

CO2 nu am bagat. Probabil peste 1 luna ma hotarasc si daca vreau m multe plante imi fac o bomba. Astept o stabilizare a sistemului, ca sa nu variez pH-ul si sa stric multipicarea bacteriilor.

Am citit ca nu e bine sa opresti filtrul. Eu l-am pozitionat destul de aproape de suprafata apei ca sa asigur o oxigenare cat mai mare pt pesti. Insa cand schimb 20-25% din apa, nivelul scade cu 1-2 cm sub filtru si atunci il opresc pt 3-4 minute ca sa nu traga aer (el ramane muiat in apa).

Ar trebui sa nu opresc filtrul deloc si sa-l scufund mai mult in apa cand fac schimbul?

Ceva sfaturi legate de toxicitate si apa?







Imi pare rau daca am dat impresia, dar nu sunt calau, doamne fereste. Nici nu astept sa vad pestisorii ca se chinuie.

Am schimbat deja apa si parca sunt mai vioi... Sau o fi placebo.

Din cate am citit prin mai multe studii online se pare ca este o variatie de la specie la specie legata de toxiciatate si rezistenta la NH3.
Oricum la ce nivel aveam eu, era putin toxic pt specii mult mai sensibile. Deci e ok, nu i-am chinuit. Sper.

Amoniacul a crescut la 1.3. Precizez ca prin "amoniac" ma refeream la cel total masurabil NH4/NH3. Am dedus toxicitatea in functie de ph 7.4 si temp 25C la aprox 0.018.
Stau cu ochii ca pe butelie pe pesti si in acelasi timp fac teste dimineata si seara. Intr-adevar testele la picatura sunt mult mai ok decat cele la stripuri.

Poate cei mai experimentati imi pot raspunde. Dimineata aveam NH4 aprox 0.8 in seara asta am masurat 1.3.

Cam pana la cat creste de obicei amoniacul in ciclare?
Si credeti ca ar trebui sa schimb apa in seara asta din nou?
Am observat ca am un ph de 7.4 si ma gandeam ca ar fi dragutz sa-l mai scad, si in acelasi timp au aparut usor timide si niste alge. Problema este ca sunt inca la inceput in faza ciclarii, si cu pesti.

Ce efecte bune/rele ar avea introducerea de CO2 in timpul ciclarii unui acvariu?
M-am mai linistit cu synodontis-ul. Se pare ca a devenit o idee mai sociabil. Ba chiar l-am vazut cum rontaie niste resturi pe radacina plantata.

Am cumparat teste la picatura pt amoniac : Am masurat aprox 0.8 ppm. Inca nu este toxic nu? Monitorizez atent si cand ajunge la 1.5 schimb apa.

Aveti idee daca poate sari brusc valoarea de amoniac, sa zicem in cateva ore? Sau peste noapte?
 
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com