[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv

Uite aici o parere de la cineva mult mai experimentat cu crevetii:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/240/26524.page#p387288

Vezi postul #242 - si cred ca eu o sa recitesc tot topicul. Sint o multime de informatii pe acolo.

atache2000 wrote:Se pare ca ai mei creveti au Vorticella ,daca stiti un tratament si cauzele as fi foarte recunoscator

Se pare ca sarea marina da rezultate.

https://www.google.ro/search?q=Vorticella+and+shrimp&oq=vortice&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j69i60l3.5273j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://skfaquatics.com/forum/topic/5052-shrimp-diseases-and-diagnosis/

E o situatie ciudata la amindoi. Toata lumea zice ca CRS se cresc la fel de usor ca RCS.
Fara chiller sau aer conditionat folosesc tot ventilatoare la greu. Ledurile sint scoase deasupra capacului (cam 70-80% din curentul de la leduri se transforma tot in caldura - mai putin decit la neoane). 4 fan-uri de 12-14 cm diametru valuresc vara apa (pierd cam 5 litri de apa pe zi in perioadele calduroase). Temperatura se mentine cam la 27-29 de grade Celsius cind am in casa 30-33 de grade. Din cite am citit la 31 -33 de grade Celsius RCS nu mai rezista decit citeva ore (sper sa nu am ocazia sa vad asa ceva).

Uite aici un proiect care a avut succes - scrie ca a avut CRS nu RCS:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40037.page

Desi au ajuns la 31-32 de grade, variatii mari de temperatura crevetii si Microrasbora s-au inmultit.

Si cu temperatura minima e o chestie ciudata. E data pe la 20-21 de grade, la 18 grade nu se mai inmultesc, la 16 grade incep sa moara. Dar am citit de mai multe cazuri cind au fost transportati la 14 grade fara pierderi.

Asa a nu am reusit sa ajung la nici o concluzie. Variatiile de temperatura in zonele in care cresc natural (Taiwan si Hong Kong) sint de la 13 la 31 de grade Celsius si cum nu au disparut din zonele respective presupun ca le suporta. Daca neocaridina provine de fapt din Japonia atunci variatiile de temperatura ar putea fi si mai mari. Adica tot la nici o concluzie nu am ajuns. Si informatiile despre habitatul lor natural sint cam contradictorii - ca traiesc in izvoare limpezi si repezi sau ca sint din balti si lacuri cu vegetatie in descompunere.

Ce pot sa spun despre RCS e ca la mine au apa nu foarte curata (are suspensii destule de la ancistrusi - parametrii apei sint mai sus), cu circulatia apei destul de zdravana - cca. 1500 litri/ora (valoarea asta e la ochiometru cu filtru extern cu 4 litri de Siporax + pompa de valuri). Se inmultesc fara probleme, am dat vreo 200 din ei (cite 25-35 bucati de fiecare data) fara sa observ ca le scade sau creste numarul. NH3=0, NO2=0, NO3 variaza de la 5 la 30 - il mentin deliberat mai mare pt. plante. Resturile de frunze/ plante le mai adun la schimburile de apa altfel ramin in bazin. Creveti morti am vazut de 2-3 ori (dupa intreruperi lungi de tensiune), am permanent pui de toate marimile.

Dupa cum vezi nu prea am nici un parametru corect la apa (doar NH3 si NO2 sint la 0) dar traiesc bine mersi. Cind o sa am timp o sa bag si 10-20 de Sakura Red ca sa obtin o dezvoltare incrucisata. Singurul lucru care l-am facut (inclusiv la altii) a fost aclimatizarea indelungata - 2-3 ore la picatura.

Uite si un post despre cresterea CRS:

https://www.ukaps.org/forum/threads/a-guide-to-crystal-red-shrimp.19724/page-3
Nu gresesti.

Uite o lista cu parametrii apei:

https://www.discobee.com/blogs/news/17030569-dwarf-shrimp-water-parameters

Neocaridina vrea ceva mai multe saruri in apa.

Totusi la atache2000 se mai intimpla ceva. Cum are paramerii cam prea mici pt. RCS cred ca ar trebui sa ii mareasca.

La mine stau in pH=7, gH=9, kH=6, TDS=150-300 la 24 de grade Celsius plus CO2 - mult peste parametrii recomandati, practic in apa de la robinet - si se inmultesc fara probleme. Cred ca am citeva sute. Totusi eu i-am luat de la cineva din Bucuresti si erau deja obisnuiti cu aproximativ aceeasi parametri. Am si eu alta problema care nu i-am dat de cap (ca tot nevertebrate sint) la mine nu traiesc melcii - nici comunitari (Physa sau Planorbis), nici Pomacea. Fara sa am nici o idee de ce. Fac pui , se inmultesc 6-8 luni, dupa care mor in masa in interval de 2-3 luni.
Le ai toate cam mici. Uita-te cum poti mari GH pe la 6-7.
La KH 1 poti sa ai variatii mari de pH - depinde si cu ce le-ai masurat.

Pui apa de osmoza de ai valori din astea? Vad ca nu (din buletinele de analiza - cam asa e apa la voi).

Vezi pe unde gasesti niste spartura de calcar sau marmura ca sa maresti duritatea apei. Crevetilor nu le place apa moale - au nevoie de saruri ca sa isi formeze "cochilia" cind isi schimba "pielea". Cred ca poti sa adogi si sare Epsom ca sa maresti Kh.

Poate inaltimea sa Faraonul o sa poate sa-ti dea sfaturi mult mai bune.
pH, GH, KH?

Pune-le o bucatica de banana coapta - RCSii mei le adora.
Le mai plac pastilele pt. pleco (JBL sau Sera) si mincarea pt. creveti de la Tetra (aia la plicuri).
Cum sint cam in aceeasi situatie cu CO2 intereseaza-te inainte de a cumpara daca cei din Preciziei (e la capatul liniei de metrou linga Coca Cola) sau cei de la Buse gaz (e pe linia lui 246) incarca butelii de 500grame). Daca nu incarca - iei degeaba butelie de 500 grame.

Si vezi ca exista o discutie despre daca se vor mai incarca sau nu (in viitor) buteliile de CO2 de aluminiu - cica vor fi interzise in UE. Nu s-a confirmat sau infirmat zvonul - e un zvon.

Am Elodea - cu fertilizare (Masterline), Co2 (dintr-o bomba cu drojdie) si lumina cam 33 lumeni/litru si e invaziva - arunc din ea cam jumatate de galeata la fiecare 2 luni. Invazia s-a oprit de cind nu mai introduc CO2 si masterline. Dar si celelalte plante cresc mult mai incet si prezinta carente multiple.
N-am eu timp, dar borcanelu' merge mai departe.
Le dau tot 4-5 tipuri de mincare de la Sera si JBL, plus castraveti, dovlecei si banane (ancistrusii nu pun botul la banane, doar RCSii se aduna ghem la ele).
Schimburi de apa la 2-4 saptamini - cind am timp.
Schema de fertilizare a zburat in bucati.
Puii de Anubias cresc. Micranthenum s-a inmultit ca la balamuc. Ludwigia creste si fara fertilizanti (mai incet).

Iar am pui de Ancistrus - am vazut 4-5 la schimbul de apa.
In filtre n-am umblat de vreo 2 luni, par ca s-au stabilizat fara sa le mai curat.
Oricum si eu daca vad NiMH, NiCd sau LiIon pun exact acelasi tip de acumulator. Capacitatea poate sa fie mai mare (e mai mare timpul de incarcare si descarcare), dar sint diferente la curentii si tensiunile de incarcare care sper ca le-a calculat chinezu' corect.
scorpionul wrote:
Liv wrote:Trebuie doar ca tensiunea de lucru (1,2 sau 2,4 sau 3,6 V sa fie aceeasi - pt. acumulatori NiCd). Doar sa nu pui NiMH sau mai rau Li-Ion - au alte valori la tensiunile de incarcare.

astia din prize sunt NiMh, nu sunt NiCd(m-am uitat chiar acum in una din ele)

Nu-i obligatoriu.
@calin_gherman
Depinde cit de bine le tine chinezu' ala mic care da la pedale prin interior. Tot teoretic dupa 4-5 ani se fac praf acumulatorii. Daca te-au tinut mai mult esti un caz fericit.

In locul tau asa cauta foaia cu instructiunile de utilizare la modelul respectiv. Dupa 10-15 ani dispare firma care le-a facut si sansele s-o gasesti scad enorm.
Mai degraba cred ca o sa plece prin Europa.
Trebuie doar ca tensiunea de lucru (1,2 sau 2,4 sau 3,6 V sa fie aceeasi - pt. acumulatori NiCd). Ca sint de 40 mAh sau 320 mAh nu are prea mare importanta - se incarca mai lent si atit. Poti sa pui si de dimensiunile AAA sau AA cu fire in exteriorul carcasei daca chiar nu gasesti. Doar sa nu pui NiMH sau mai rau Li-Ion - au alte valori la tensiunile de incarcare. Preferabil e sa gasesti cu pini de lipire - lipitul firelor pe ei le scurteaza mult viata. Sau iei 2 de 1,2 V si ii pui in serie pt. 2,4V.

Teoretic ar trebui sa tina la 200-300 de cicluri incarcare descarcare, dar am aruncat unii acumulatori si dupa 5-6 cicluri.
De la discutia aia de pe FB am pus intrebarea.
Depinde de cit au fost tinute pe raft si de calitatea acumulatorului (care la pretul asta de 25-35 lei nu poate sa fie decit slab). Daca schimbind acumulatorul o mai folosesti 3-4 ani merita - presupunind ca stii sau are cine sa il schimbe. Am un acumulator NiCd de acum 20 de ani care inca functioneaza bine, dar am aruncat citiva acumulatori vechi de 3-4 ani care nu au mai mult de 20-30 de incarcari.
La mine a inceput sa cada cam des tensiunea si ma enerveaza sa reglez la 2-3 saptamini prizele mecanice, desi am si UPS. O sa iau 3-4 electronice - vad ca singura problema majora care o au sint acumulatorii - care se inlocuiesc destul de usor.
Daca inteleg eu bine ar trebui sa caut o butelie de otel de 3-5 kg - ma gindeam la una de 2-3kg de aluminiu. Costa mai mult benzina/motorina/taxi decit umplutul buteliei si n-as avea o problema sa-i las 20-30lei mai ales daca vine in afara programului.

Mersi de info.
Mersi - pe asta il ratasem. Cum nu am nici o experienta in programare o sa ramin momentan la arduino.
Cu becurile chinezesti cu led am luat eu plasa. Cad in proportie de 30-50% dupa 5000-7000 de ore de functionare (am deja vreo 10 defecte de la diferiti producatori). La 10-20lei cit costa un bec de 15-18W parca merita. Daca vrei ceva pe termen lung - eu o sa caut benzi cu led rigide. Am avut deja unele probleme cu benzile flexibile.

Despre dimare si programarea unui Arduino cu 6 canale PWM e doar sub forma unui proiect de viitor - daca o sa am timp.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: