| Message |
|
|
|
Ricardo,
Eu as elimina complet radiatorul de aluminiu.
In schimb as face altceva.
Placa de titan este destul de mare si poti taia din ea fasii pe care apoi sa le sudezi perpendicular pe placa ce ramane si care sa
joace rolul aripioarelor radiatorului [evident asezate in forma propusa de Lucian - sicane].
Nu pierzi deloc suprafata deoarece ea se va regasi in suprafata placii [ce va ramane] + suprafata aripioarelor, elimini complicatii constructive [gen lipit aluminiu pe titan si izolare
pasta termica] si elimini si un stres cu toxicitatea [sau ne-toxicitate] aluminiului.
Sunt multi producatori de medii anti fosfati pe baza de aluminiu si cu totii spun ca acestea sunt sigure. Dar ma intreb de ce toate racitoarele pentru acvarii marine au serpentina din titan cand, conform trendului urmat de orice producator actual, ar putea sa o inlocuiasca cu o serpentina dintr-un material mult mai ieftin cum ar fi aluminiul?
|
 |
|
|
Un mic update [doar ca sa ii cobor topicul lui koala  ].
Am incercat sa folosesc peletele Tropic Marin si totul a fost un mare fiasco.
Sunt foarte mari si din cauza dimensiunilor generoase se blocheaza efectiv in reactorul meu.
Stiu ca TM recomanda un reactor anume [cum altfel  ] pentru peletele lor dar nu cred ca vreau sa-l cumpar.
Am facut o mare greseala. Peletele pe care le aveam in reactor le-am tinut pur si simplu pe o tava de plastic si
s-au uscat. Ar fi fost mai bine, ca o masura de precautie, sa le fi tinut intr-un recipient in sump. Ar fi ramas, probabil,
colonizate de bacterii [macar partial]. Rezultatul: nu pot folosi [inca] peletele Tropic Marin in set-up-ul actual iar in lipsa
unor pelete colonizate fosfatii mi s-au dus inspre Marte
Incepand de ieri am iar biopeletele vechi in reactor si adaug Seachem Flourish Nitrogen ca sa mentin fosfatii in limite
acceptabile pana bacteriile vor coloniza peletele [dinou].
|
 |
|
|
Costi,
Imi pare rau sa aud de raceala, stiu cum e, toate fetele mele sunt cu fix aceeasi raceala. Urata, urata rau.
Eu ma dau in chiloti dimineata prin Mamaia la 2-3grade si cred [sau sper  ] ca shoriciu s-a ingrosat destul sa nu ma ia.
In schimb ma bucur de ceea ce vad. Credeti-ma in realitate arata mult mai bine. Si pe masura ce va trece timpul va arata SI MAI bine.
Da' un video si neshte poze meseriashe á la Manutze de Aur l-ar pune si mai mult in valoare  .
|
 |
|
|
Lucian wrote:Eu gandeam ca radiatorul este o piesa pusa de placa si nu ocupa toata latimea cutiei. Acum ca ati pus asa problema putem sa gandim un labirint care sa forteze apa sa parcurga tot radiatorul. In acest caz radiatorul trebuie un pic "arangat" astfel incat sa se formeze labirintul. Acum trebuie luat in calcul pierderea de presiune si respectiv de debit. Din acesta cauza se poate face un by-pas cum ai facut la celalalt bazin astfel incat prin racitor sa treaca un debit mai mic.
Hai ca incepe sa-mi placa si sa ma convinga proiectul... 
Exceptional.  Un design perfect.
Vin acum cu o intrebare.
Ca sa existe un schimb termic bun intre placa de titan si radiator va trebui sa folosesti pasta termica [n-as folosi altceva]. Poate prins cu suruburi/nituri direct de placa de titan dar
cine-ti garanteaza etanseitatea? Este pasta termica inerta din punct de vedere chimic?? Este facuta sa stea in apa [sarata] un timp indelungat?
|
 |
|
|
|
S-ar putea sa fie bine cum ai gandit Ricardo.
Apa alege intotdeauna sa curga pe unde intampina cea mai mica rezistenta.
Intrand pe la capetele radiatorului s-ar putea sa curga printr-unul sau doua din canalele dintre doua aripioare [in functie de dimensiunea/sectiunea acestora] iar in rest sa fie stagnanta sau sa se miste foarte putin [chiar daca cutia este plina, fara pic de aer]. In felul asta radiatorul este instalat degeaba.
E trial and error. Mi-e teama ca, daca nu se gaseste un alt tip de radiator sau o minte luminata care sa spuna "uite - sigur asa trebuie sa faci" [si de ce - evident], va trebui sa incerci ambele design-uri.
|
 |
|
|
|
Daca folosesti un radiator cu aripioare va trebui sa il pozitionezi [fata de directia de curgere a apei] astfel incat apa sa ia contact cu toate aripioarele si pe [aproape] intreaga suprafata a acestora.
|
 |
|
|
|
Ricardo,
Eu sunt de parere ca designul cu cutia de plexi este cel mai ok.
Daca faci cutia astfel incat contactul apei cu placa de titan sa fie pe maximum posibil din suprafata acesteia ar trebui sa functioneze.
Bineinteles facand si sectiunea mare astfel ca viteza de curgere sa se micsoreze si timpul de contact sa se mareasca, asa cum a zis Lucian.
Mai ai un alt avantaj [decisiv as spune eu]. In cazul in care solutia cu chiller-ul peltier se dovedeste nefiabila, costisitoare in timp etc nu te alegi cu un
bazin in care sa ai un decupaj [fie el si in spate, intr-o zona putin vizibila] si pe care nu-l poti modifica [n-o poti astupa] usor.
|
 |
|
|
Auzi la el. Fara antiphos si cu PO4 0.024  Pffffffff.
Noi suntem deschisi la minte si nu cerem dovada da-n alta parte s-ar putea ca cineva sa apese pe butonul x  daca scrii astfel de povesti . Ai da peste cap ani intregi de acvaristica marina si obiceiuri aduse la rang de lege.
NO3-ul ala cred ca s-a dus in jos dupa ce ai facut curatenie in refugiu.
Tot o sa se mai duca. Nu-l lasa sa se faca zero. Eu tocmai am patit-o  Iar
|
 |
|
|
Marti wrote:PS: Daca o sa ai filtrarea ineficienta cu canistra, gaurile alea nu le poti folosi si pentru un eventual sump?
N-o spune dar stiu sigur ca deja a gandit-o  L-ai nimerit oricum
|
 |
|
|
Se pare ca ii place o dieta mai "echilibrata"  Nu-i priesc aiptasiile in fiecare zi la mic dejun, pranz si la cina
|
 |
|
|
|
Dragos,
Tocmai. Ai cumva idee ce mananca in schimb?
Am inteles ca poate ciupi polipii coralilor daca nu-i plac aiptasiile.
|
 |
|
|
|
Ricardo,
A adus George de curand A. tomentosus sau il avea pe stoc?? Mai are?
Un coleg [de aici de pe forum] si-a cumparat unul [de la George] saptamana trecuta si intelesesem de la el [coleg] ca ar fi fost ultimul.
Te intreb pentru ca am mai avea un coleg din Ovidiu [ce nu scrie la noi pe forum] care ar fi interesat sa-si cumpere un astfel de peste - tot pentru numeroasele aiptasii din bazin -
si vrem sa-l ajutam.
Sunt curios daca este chiar atat de eficient impotriva aiptasiilor.
Altfel un peste foarte frumos tocmai datorita aspectului intrigant.
|
 |
|
|
|
Wow.
O modificare radicala a design-ului. Am vazut slim overflow box-ul asta in link-ul pe care l-ai pus cu forumul sud african.
As avea cateva intrebari.
Cum vei conecta canistra la cele doua compartimente de jos? Banuiesc ca vei folosi presetupe gen AquaMedic sau din PVC-U. Posibil sa trebuiasca sa faci acele compartimente
un pic mai mari pentru ca, in functie de gaura, iti trebuie un minim dimensional intre gaura si marginea bucatii de sticla altfel poate crapa usor.
Crezi ca gasesti cine sa taie bucatele atat de mici de sticla? De exemplu shtraiful din overflow - chiar nu stiu daca-l pot taia la 1cm - poate doar din mai multe incercari pentru ca e greu de rupt din bucata mare dupa zgarierea cu capul diamantat. Au masini care executa operatiunea asta dar nu stiu daca la 1cm cu lungimea de 40-45cm or sa reuseasca.
In rest wow again. Astept sa vad si cum integrezi bazinul in mobilier ca sa fie o imagine completa.
|
 |
|
|
koala wrote:PS: La o bucata de titan de 20x20 e pacat sa nu o folosesc integral... asa ca o sa ma orientez la un Peltier mai puternic (poate 70W) si o sa regandesc cumva solutia constructiva a bazinului.
Ai putea sa cresti usor dimensiunile bazinului ca sa ti se incadreze placa intr-unul din compartimentele din spate si sa nu fii nevoit sa le faci inegale [desi doua compartimente de latimi diferite nu cred ca ar fi vreun inconvenient in vreun fel]
|
 |
|
|
|
Vandut. Multumesc de gazduire.
|
 |
|
|
viulian wrote:anon 100mm Macro cu camera Canon 7D
Despre apa, multumesc pentru HI70436  (de unde le stii ???? eu habar n-aveam!) dar ma gandeam pana acuma sa folosesc apa distilata (am apa distilata de la farmacie deci sper sa fie cat mai curata cu putinta).
Habar n-aveam ca-mi omoara melcii .... asta e nashpa  acuma va trebui sa-i adun  cat timp tratez, sper sa-i pot adauga inapoi dupa un schimb de apa - nici n-am citit instructiunile :
Iulian,
Am vazut ce poate face obiectivul 100mm ca-l are si pc.ciprian  . E mult mai sharp decat echivalentul Nikkor (105mm). Dar "tras din mana" wooow.
Despre apa deionizata mi-au spus cei de la Hanna si eu o folosesc atat pentru test cat si pentru clatirea cuvetei dupa test. Cred ca poti folosi fara probleme apa purificata de la farmacie. Ar trebui sa fie acelasi lucru si parca am citit pe reefcentral ca baietii de acolo asta folosesc.
Nu sunt sigur ca Aiptasia X iti omoara melcii. Poate a fost doar o intamplare nefericita la mine. Nu o lua ca fapt. Am impresia ca Joe's Juice e solutie de/cu soda caustica. Cauta un pic pe net despre el.
Te rog nu te supara ca am lasat din mesajul tau doar punctele la care ti-am raspuns.
O zi buna
Gabriel
LE - scuze voia sa zic Joe's Juice.
|
 |
|
|
|
Ricardo,
Fa te rog pieptanul cu dintii de 4 sau 5 cm inaltime.
Nu are cu ce sa strice functionalitatea dar ai o mare rezerva.
|
 |
|
|
Iulian,
Nu stiu cu ce aparat si lentila faci pozele dar sunt foarte sharp si imi plac tare mult.
Pentru aptasii eu am folosit Joe's Juice care a fost eficienta dar mi-a omorat melcii de substrat [nu cred sa fi fost o coincidenta]
si Aptasia x [sper sa nu-i gresesc numele] de la Red Sea. Si solutia de la Red Sea este buna dar aiptasiile reapar. Mai am inca
doua aiptasii si, la sfatul unui prieten, am sa incerc metoda cu apa clocotita.
Pentru checkerul Hanna ti-as sugera sa iti comanzi si un bidon de apa deionizata de 3.8litri tot de ei [HI70436]. Se pare ca
rezultatele eronate apar si de la folosirea apei osmozate [chiar trecuta prin rasina si cu TDS zero] sau cel putin asa spun ei  .
Nu vreau sa te descurajez dar procesul de masurare cu acest checker este foarte laborios si dureaza destul de mult plus ca
trebuie un ochi bun pentru a nu gresi cu acei 0.1ml [de care ai mentionat] si fara de care rezultatele nu sunt consistente.
O zi buna
Gabriel
|
 |
|
|
|
Ricardo,
Am studiat un pic designul lui Yasha [nano-ul facut de AquaMedic].
Vad ca fantele din partea dreapta nu sunt nici multe si nici foarte late in schimb sunt facute pe o inaltime mare.
Apa din display urca pana la aproximativ 2cm fata de partea de sus a fantelor [probabil atunci cand pompa de valuri functioneaza la debit maxim].
Designul asta ii permite sa foloseasca acea pompa de valuri [AM NanoProp] fara probleme.
In acelasi timp intareste cele scrise de Iulian intr-un post mai sus pe aceasta pagina despre situatia in care apa in display ar scadea sub pieptane necesitand o solutie de backup [acel orificiu mentionat de Iulian sau solutia AM - facand fantele acelea foarte inalte].
M-am mai uitat si la compartimentul din spate. Niciunul din peretii despartitori nu atinge fundul iar nivelul din cele doua compartimente din spate este acelasi.
Peretii astia despartitori, la acvariile ce folosesc un skimmer, joaca rolul de bubble trap si ajuta la mentinerea unui anumit nivel intr-o anumita camera.
Tu nu ai un skimmer iar nivelul va fi mentinut constant de sistemul de autocompletare dar stiu/banuiesc ca te intereseaza ca apa sa aiba un anumit circuit
[ex: de sus in jos in prima camera]. Ai putea folosi doar un singur perete despartitor care sa nu atinga fundul si astfel ai in prima camera un circuit de sus
in jos si invers [de jos in sus] in cea de-a doua camera.
Elimini un perete si castigi spatiu in cele doua compartimente.
Probabil [dar netestat] ai putea face peretele despartitor cu doar 1cm deasupra nivelului la care va sta apa si, in cazul in care primul compartiment se colmateaza
complet apa se ridica peste acest perete si trece in ce-a de-a doua camera. Posibil autocompletarea va adauga ceva apa ca sa se intample asta dar cat inseamna
10x10x1cm [sa zicem cam atat ar adauga ca si volum].
Acum sa nu intelegi ca iti sugerez sa copiezi ceea ce a facut AM dar am senzatia ca ei au testat diferite design-uri si situatii neprevazute.
|
 |
|
|
|
Domnilor [Dragos si Iulian] ma plec in fata dumneavoastra.
Nu am cautat nicicum sa am fix 1cm deasupra muchiei. Orice intre 0.5 si 2cm era in limitele acceptate. Pur si simplu atat se ridica fara ca eu sa-mi fi dorit sau sa fi calculat cumva asta.
|
 |
|
|