| Message |
|
|
|
E un filtru cat se poate de simplu.
Avantaje:
- datorita simplitatii are sanse aproape nule sa se strice;
- formeaza repede o colonie de bacterii care fac parte din filtrul biologic;
- buretele expus iti permite sa observi cand s-a incarcat cu impuritati.
Dezavantaje:
- coloana de bule murdareste capacul;
- coloana de bule face zgomot;
- motorul pompei de aer face zgomot;
- buretele expus lasa murdaria inapoi in apa cand vrei sa-l cureti.
Eu ti-as recomanda un powerhead potrivit capacitatii acvariului tau.
|
 |
|
|
johnny6600 wrote:...daca as astepta 3 saptamani sa ciclez un acvariu cred ca as inebuni.Mie mi s-a parut ca o saptamana ajunge...
Asa e, 3 saptamani e o groaza de timp. Merge si dupa o saptamana.
De fapt... ce rost are sa stai si o saptamana? O zi e de ajuns. Umpli acvariul cu apa si gata! Bagi pestii.
Sau... si mai bine: de ce sa te mai complici cu apa? Pui pestii direct in acvariu. Ca tot aia e. 
|
 |
|
|
ibis wrote:... cind vor veni beta, vor minca si ei de pe fund?
Sigur ca da.
|
 |
|
|
|
Nu te lasa pacalit. Un peste e oricand gata sa mai infulece cate ceva. Daca ar fi sa le dai mancare dupa cat de mult se gudura ei la geam, ar trebui sa-i faci cat balenele si or sa-ti moara in jumatate de an.
Da-le de mancare la fel ca inainte. Xipho poate sa ciuguleasca de pe fund la fel de bine ca de la suprafata. Hraniti zilnic, chiar cu portii foarte mici, in nici un caz nu vor muri de foame.
|
 |
|
|
|
E vorba de Melanoides tuberculata, un melc deja comun in acvariile de la noi din tara.
Afaneaza substratul. Nu afecteaza radacinile plantelor.
Da, ai facut o investitie buna.
|
 |
|
|
ibis wrote:...plante care se gasesc usor la pet shop si nu sint nici foarte scumpe...
Vallisneria, Cryptocoryne, Ceratopteris, Hygrophila.
|
 |
|
|
manyaku wrote:...verzi inca nu am gasit....dar cum vad ..scap de cele 7 zebre rebele de acolo si le inlocuiesc cu ssumatrani verzi...
Taman ce am vazut ieri sumatrani verzi, la un pietar din Obor. Ii dadea cu 20 de mii (sau cu 35?). Cand i-am vazut, mi-am adus aminte ca cineva de pe forum spunea ca vrea sumi verzi si mi-am notat in minte sa trimit o semnalare.
|
 |
|
|
|
Raspunsul e simplu: ZERO.
Sarea foloseste anumitor pesti, intr-adevar, dar in nici un caz celor pe care i-ai enumerat. In plus, distruge plantele si omoara melcii.
Nu pune nici un gram de sare in acvariu!
|
 |
|
|
|
Ai un dezechilibru chimic in acvariu. Banuiesc cantitate mare de nitriti. Masoara repede pH-ul si kH-ul si spune ce valori ai gasit. In mod normal, plantele ar fi trebuit sa scoata bule de oxigen in prezenta CO2-ului din abundenta.
De asemenea, trebuie sa stii ca CO2-ul are efect asupra unei plante numai daca aceasta beneficiaza si de celelalte doua elemente esentiale pentru dezvoltarea ei: lumina si fertilizant.
|
 |
|
|
giostana wrote:...sper sa vad indeaproape o astfel de chestie ca sa o pricep mai bine...
Cauta pe Google "canister filter". Eventual foloseste si butonul Images.
Eu folosesc un Fluval 304, care este de departe cel mai bun filtru pe care l-am avut in ultimii 10 ani.
AICI poti citi un review despre acest tip de filtru.
De asemenea, in pozele de mai jos poti sa vezi cum arata la exterior si la interior.

|
 |
|
|
furnici wrote:da. am vazut ca ca v-ati cam vorbit in sfaturile voastre...
Doar suntem pe un forum, nu-i asa?
furnici wrote:...am renuntat, trecand la unulolandez, da' asa, olandez de-a binelea!
Citeste articolele urmatoare despre principiile pe care se alcatuieste un olandez: Acvariul plantat – acvariul olandez si
Dutch Aquascaping Principles.
furnici wrote:...ps de ce cu Cichlasoma severum nu se poate avea un acvariu k lumea?...
Pai... cauza principala ar fi ca un severum creste pana la 20 de centimetri si are nevoie de un acvariu mare pentru inot, cu minim 80 de litri de apa pentru un exemplar. Apoi, un severum este un peste robust, care nu se incurca sa ocoleasca o planta care-i sta in cale in timp ce inoata. Fara sa fie un peste distructiv, severum-ul iti poate da peste cap un setup olandez.
Personal, daca as avea acvariul amenajat ca in exemplele date de tine, mi-ar fi prea mila de munca mea ca sa bag acolo chiar si un singur severum.
|
 |
|
|
giostana wrote:...am, observat doar ca are ceva la ochi,parca ar fi rimelat...
He-he, haioasa descriere, dar un pic inexacta. De la sotioara mea stiu ca rimelul se foloseste la gene, ceea ce banuiesc ca nu e cazul la pestele tau (doar daca ai vreun exemplar de exceptie  ). Daca te referi la pleoape, acolo se da cu creionul dermatograf. :p
Daca ochiul e exoftalmic, atunci pestisorul tau are hidropizie. Ceea ce e de rau. 
|
 |
|
|
wolfy wrote:si pestii si-au construit garaj? 
Te rog sa fii serios. Cum garaj!?
Au incercat sa faca un doc micut, pentru un submarin, dar nu le-a reusit pentru ca n-am vrut sa le pun si ciment. :-P
miky wrote:poti incerca sa suplimentezi si nr de pesti pentru a avea mai mult CO2 in apa si sa fie si niste black molly ( mai mananca din alge)
Sfatul tau imi aminteste de bancul ala cu evreul care s-a dus la rabin sa se planga ce insuportabil e sa stea cu familia intr-o casa mica, si rabinul l-a sfatuit sa bage si capra in casa. 
|
 |
|
|
@liviujosceanu: ai citit articolul lui Sandu? Despre instalatia de CO2
Gasesti totul acolo, inclusiv la final un tabel cu concentratiile de CO2 in functie de pH si kH.
|
 |
|
|
liviujosceanu wrote:...gata facui cum scrie acolo...
De curiozitate te intreb: ce metoda ai ales? Cea simpla sau cea cu gelatina?
|
 |
|
|
Dark4ce wrote:...sau intr-un acvariu de 300l nu merge decat o pereche de scalari daca vreau sa supravietuiasca vreun puishor...?
Eu zic ca ar merge chiar doua perechi, daca vrei si puisori. Cu conditia ca teritoriile lor sa fie delimitate in mijlocul acvariului de un mopani urias, plin de Jawa moss si de anubiasi, care sa permita cat mai putin perechilor sa se vada una pe cealalta.
|
 |
|
|
wolfy wrote:e simplu, cu conditia sa ai nisipul potrivit...
Intr-adevar, iti trebuie arta ca sa il gasesti si ai de umblat tara in lung si-n lat.
Eu insa... nu m-am complicat cu aceasta arta. Am luat doua pungi cu nisip de la un vecin care isi facuse garaj in spatele blocului, la 30 de metri de scara mea. Mult mai tarziu am realizat ce greseala am facut: in loc sa cern nisip pentru acvarii, am cernut nisip pentru garaje. 
|
 |
|
|
wolfy wrote:...apropo de nisip: de unde faceti rost de tipul "bob de orez"?
Eu mi l-am cernut singur, intr-o dupa-amiaza de vara. Am folosit doua site: una mai grosiera, care retinea pietricelele mai mari (pe care le-am aruncat), si una fina, care retinea numai bobul-de-orez si lasa sa treaca nisipul. Simplu ca buna ziua. 
|
 |
|
|
furnici wrote:...sunt japonezi, cum ar putea sa faca ei ceva altfel?
Te inseli. Asiaticii au cam aceleasi preferinte de aquascaping ca europenii, iar japonezii nu fac deloc exceptie.
Site-ul acela e patronat de maestrul Amano, care are stilul lui aparte.
Mai precis, Takashi Amano se bazeaza pe principiile Zen ale esteticii (a nu se confunda cu principiile Feng-Shui).
furnici wrote:...deci, ce sfaturi mai primesc pentru un astfel de acvariu?
Arunca o privire pe regulile de aici: Zen Principles of Aesthetics.
Dupa ce le citesti, o sa-ti dai seama pe ce reguli simple se bazeaza un astfel de acvariu. Desi e atat de complicat sa-l faci!
|
 |
|
|
|
Nu uita si de perioada de dupa eclozare, cand puii vor iesi "la zbor". Oricat de bine vor fi paziti de parinti, ceilalti locatari vor pandi cel mai mic prilej ca sa se repeada ca fulgerul din ascunzatori si sa mai infulece cate un alevin din card.
Practic, daca vrei sa ai parte de pui intr-un acvariu mai mic de 500 de litri, nu trebuie sa mai fie si alti pesti de apa medie impreuna cu perechea depunatoare de scalari.
|
 |
|
|