Message |
|
Fadds wrote:
dandumitru wrote:
Eu cred ca a vrut sa spuna , mediu de filtrare cu suprafata mare de colonizare, si corect are temele facute si la acest capitol, da, la bazinele plantate este bine de evitat supra filtrarea, pentru ca nu se doreste a se ajunge la denitrificare prin filtrare excesiva, si chiar este indicat sa alegi si sa folosesti mediul de filtrare biologica care iti acopera necesitatile, adica exact cat trebuie la ce iti trebuie.
Cum explicam atunci atatea acvarii plantate suprafiltrate care arata impecabil?
Aceasta "denitrificare" este de fapt o fixare a azotului de catre bacteriile din filtru. Ma refer aici la cele heterotrofe, care consuma carbon din sursa organica (carbohidrati, ex celuloza) proveniti din descompunerea materiei vegetale moarte.
Incerc sa explic mai simplu:
Se descopun resturile din plante, carbonul organic rezultat reprezinta hrana pt bacteriile astea, dar ele au nevoie si de azot pt a se dezvolta. De unde iau azot? Din nitrati. Asa "au disparut" nitratii.
Aceste bacterii heterotrofe sunt cele care infunda filtrele, formand acea mazga maro (kkt, cum zic unii). Acolo s-a dus azotul nostru.
Preventia cea mai buna este o mai buna mentenanta: indepartarea resturilor vegetale in descompunere, aspirat si schimb de apa dupa fiecare intervnentie la substrat.
Deci nu reducem filtrarea, ci indepartam acele surse de carbon organic.
P.S. Denitrificarea adevarata se refera la ciclul complet in care azotul paraseste sistemul, eliberandu-se in atmosfera. Daca acest lucru este posibil sau nu in acvariile de apa dulce este o alta discutie.
Imi cer scuze am o tastatura proasta, nu stiu ce sa intamplat si sa postat aiurea !
Hai sa o luam punctual si explicit ca sa lamurim cateva aspectecte pe care nu le cunoastem cu toti, uni mai putin alti mai mult !
In legatura cu bazinele plantate cu super filtrare, nu trebuie sa explicam nimic, pentru ca nu este relevant, sa privesti o fotografie , sa vezi un filmulet de prezentare prin care defileaza toata tehnica posibila si imposibila a unui bazin plantat si apoi sa tragi concluzii, este un lucru gresit, pentru ca nu cunosti evolutia bazinului, si ce sa intamplat cu el in timp, cat timp a functionat si in ce conditii, care a fost interesul celui care a folosit suprafiltrarea, ce continea bazinul respectiv ca flora si fauna in acel moment si mai tarziu . Sunt numai supozitii si paralelisme care nu se adapteaza intodeauna.
Sa folosit termenul Heterotrofe
acum trebuie sa si definim termenul - heterotrofe -
Heterotrofia este un mod de viata
Si pentru ca stiu ca nu voi fi destul de explicit in cuvintele mele voi face trimitere la Wikipedia
Heterotrofia este un mod de via?? al unor organisme ce se hr?nesc numai cu substan?e organice, din care î?i produc carbon ?i azot sau energie chimic? din procese de reducere (redox). Heterotrofia este, ca mod de via??, în opozi?ie cu autotrofia unde energia necesar? vie?ii este luat? de la lumina solar? sau din surse anorganice. Organismele heterotrofe nu pot sintetiza singure substan?e organice din surse anorganice (substan?e minerale). Plecând de la tipul energiei utilizate pentru extragerea carbonului ?i azotului, se poate face urm?toarea clasificare:
Deci consuma substante organice din care isi produc carbon si azot care reprezinta energie pentru viata, nu consuma carbon si azotul, deci nu isi iau azotul din canistra noastra .
Aici inchid citatul si deschid altul
Denitrificarea
Denitrificarea este ultima faza, cand o parte din nitrati NO3 se pierde prin reducerea lor de catre microorganisme anaerobe la nitriti NO2, amoniac NH3 si chiar azot gazoz
Denitrificarea reprezint? reducerea nitra?ilor ?i nitri?ilor din sol, proces invers celui de nitrificare, ceea ce conduce la sc?derea fertilit??ii acestuia. Se produce datorit? activit??ii unor microorganisme anaerobe.[1]
Procesul este în general realizat de c?tre bacteriile heterotrofe (precum Paracoccus denitrificans ?i alte pseudomonade),[2] de?i au fost identificate ?i microorganisme autotrofe care pot interveni în denitrificare (precum Thiobacillus denitrificans)
Denitrificarea are loc doar în condi?ii speciale de mediu, atât în ecosistemele terestre, cât ?i în cele marine.[4] În general, se produce în zonele în care oxigenul, care este un acceptor de electron mult mai favorabil din punct de vedere energetic, lipse?te, astfel c? bacteriile „respir?” nitratul sub form? de acceptor de electron. Datorit? concentra?iei mari de oxigen din atmosfer?, denitrificarea se produce doar în mediile private de oxigen, unde consumul de oxigen dep??e?te cererea ?i cantit??ile de nitrat sunt suficiente.
Deci aceste bacterii heterotrofe nu infunda canistrele si nici mediile de filtrare biologica pentru ca ele nu exista in canistra ci se dezvolta in mediu anaerob adica in substrat, marea majoritate si doar cateva in mediu aerob. Cele care infunda bureti si perlonul, de obicei, si au un miros de balta sunt colonii de nitrobacterii, care pot fi folosite la ciclarea altor bazine crude.
Deci cind vorbim de canistre noi trebuie sa ne ferim cumva doar de aceste bacterii care se dezvolta in mediul aerob, evitand si formarea celor din mediul anaerob prin filtrarea substratului folosind filtre de fund, dar cu medii de filtrare biologica cu suprafata mica de colonizare
Preventia
Eu nu am vazut in bazinele plantate, ciclate,echilibrate , stabilizate, flora sau fauna in descompunere, daca exita inseamna ca ceva nu este in regula, accidental daca apar acestea se elimina instantaneu.
Aspirarea substratului
Daca ai un filtru de fund, ai un avantaj in plus nu vei da voie bacteriilor anaerobe sa se formeze in substrat.
Schimbul de apa in bazinele plantate se face doar atunci cand parametri apei impun acest lucru, deci nu este obligatoriu daca nivelul nitratilor nu depaseste o anumita valoare de interes .
NU reducem filtrarea
DE fapt la ce se refera acest termen, la volumul de apa trecut prin canistra cred ,in niciun caz la mediul de filtrare biologica, voi ce parere aveti.
Dar pe noi ne intereseaza si un mediu de filtrare biologica cu o suprafata de colonizare care sa optimizeze echilibrul si stabilitatea bazinului
Noi avem nevoie de un mediu de filtrare biologica car sa ne satisfaca cerintele pentru un bazin de 160 litri brut si aproximativ 110-130 litri net, cu o fauna de 20 bucati pestisori de talie medie , adica 3-5 cm.
In aceste conditii are sens sa folosim o canistra de 1500 l/h plina cu matrix , nu pentru ca dupa un timp , relativ scurt, acest mediu filtrant biologic se va axifia si va intra in proces de denitrificare
Sau putem folosi o canistra de 1000 l/h plina cu eheim substrat pro, nu pentru ca dupa un timp mai indelungat ca cel de sus si acest mediu filtrant biologic va intra in axifiere si automat in procesul de denitrificare
Sau putem folosi o canistra de 700 l/h plina cu siporax , si vom avea o filtrare biologica echilibrata pe timp indelungat , datorita vitezei mici de filtrare si a suprafetei reduse de coloniozare, care ne poate asigura un NO3 organic suficient pentru consumul plantelor PLUS aditia de sinteza NO3 pentru a avea siguranta ca plantele nu se topesc .
P.S. Denitrificarea adevarata
Da intradevar asa este, dar nu este cazul in ramura noastra , noi aici trebuie sa ne rezumam doar la ce ne interesaza si nu la ce se poate explica ca proces de chimie organica, daca un acvarist ar ajunge la aceasta faza este clar ca nu a fost interesat in nici un fel de fenomenul acvaristic
Mai adug aici inca o data ciclul azotului
http://imarius.3x.ro/articole/ciclul_azotului.php
si as spune ca este cel mai important pas care nu trebuie depasit si exploatat exagerat din dorinta de maretie
Faceti atat cat trebuie pentru ce trebuie, nu va hazardati in achizitii inutile lipsite desens care vor dauna mai tarziu, aceasta este concluzia mea si suport orice comentariu
|
 |
|
Fadds wrote:
dandumitru wrote:
Eu cred ca a vrut sa spuna , mediu de filtrare cu suprafata mare de colonizare, si corect are temele facute si la acest capitol, da, la bazinele plantate este bine de evitat supra filtrarea, pentru ca nu se doreste a se ajunge la denitrificare prin filtrare excesiva, si chiar este indicat sa alegi si sa folosesti mediul de filtrare biologica care iti acopera necesitatile, adica exact cat trebuie la ce iti trebuie.
Cum explicam atunci atatea acvarii plantate suprafiltrate care arata impecabil?
Aceasta "denitrificare" este de fapt o fixare a azotului de catre bacteriile din filtru. Ma refer aici la cele heterotrofe, care consuma carbon din sursa organica (carbohidrati, ex celuloza) proveniti din descompunerea materiei vegetale moarte.
Incerc sa explic mai simplu:
Se descopun resturile din plante, carbonul organic rezultat reprezinta hrana pt bacteriile astea, dar ele au nevoie si de azot pt a se dezvolta. De unde iau azot? Din nitrati. Asa "au disparut" nitratii.
Aceste bacterii heterotrofe sunt cele care infunda filtrele, formand acea mazga maro (kkt, cum zic unii). Acolo s-a dus azotul nostru.
Preventia cea mai buna este o mai buna mentenanta: indepartarea resturilor vegetale in descompunere, aspirat si schimb de apa dupa fiecare intervnentie la substrat.
Deci nu reducem filtrarea, ci indepartam acele surse de carbon organic.
P.S. Denitrificarea adevarata se refera la ciclul complet in care azotul paraseste sistemul, eliberandu-se in atmosfera. Daca acest lucru este posibil sau nu in acvariile de apa dulce este o alta discut
|
 |
|
Ariath wrote:Doua poze mai reusite

Respect !
Sa traiti Domnule Profesor , cu toata recunostinta !
|
 |
|
ocean wrote:Cum era vorba: "coafura rezista", dar nu mai e asa luxurianta-cabomba s-a topit dupa ce am oprit fertilizarea, si na l-am neglijat tare in ultimul timp, frunze nu am pe jos ca sunt sub zapada.. https://youtu.be/HRh_GO4BcJo
Arata superb !
Oricum exprima natural o realitate !
Cum si natura se exprima ciclic diferit !
PS
Aceasta postare este doar pentru cunoscatori care considera ca natura este cel mai important factor pe acest pamant, si nu o postare inutila !
|
 |
|
EverSad wrote:Aici, (uraste Romania) nu sunt sigur ca vreau sa raspund.
Recomandarile, sunt in regula ca si logica/perceptie.
Ce inseamna/presupune "cutia din spate" ? (nu este sump?)
Da exprimarea mea a fost cam dura ! Din dorinta mea de a exemplifica oful sau ca nu a fost inteles si acceptat aici . Intradevar nu uraste Romania ci oameni din Romania !
|
 |
|
EverSad wrote:Are filtru extern pentru siguranta. (la inceput)
Daca "treaba" merge bine, dispare filtrul extern.
Corect, poate mixa !
Nu stiu daca chiar la asta te-ai gandit !
Sau mai bine zis poate controla capacitatea de filtrare cu ajutorul filtrului de pe fund, care va recircula coloana de apa prin substrat .
|
 |
|
EverSad wrote:Asta cu lemnul carbonizat, chiar este interesant.
Firesc, va fi folosit ca mediu de filtrare/conversie.
Banuiesc ca: in bazin. (flow minim, pentru a avea efectul presupus)
Banuiesc iar: fara filtru extern....
Presupun: Carbunele si materialul poros, in bazin... (acoperit/mascat pentru cauze estetice)
Buna observatie !
Inclusiv PRESUPUN
Dar are si filtru extern !
|
 |
|
sefer jesirah wrote: Salut! Nu baga lemne si frunze de unde nimeresti! Daca sunt stropite, cu diverse chimicale, n-ai facut mare branza. Exista Cholla, lemn de cactus. Ce nu ti-a spus nimeni, crescatorii folosesc putin substrat sau deloc pe fundul acvariului, dar au in partea din spate, cutii de plastic cu filtru de substrat, pline de material filtrant si substrat. gasesti pe net. Substratul dedicat crevetilor, e practic un buffer, daca pui 2 firicele, cum crezi ca iti va pastra parametrii apei? Exclude plantele cu radacini. Nu vei avea unde sa le plantezi si iti consuma substratul, lucru care nu-l doresti. Moss de cate feluri vrei, Limnobium si 2-3 Bucephalandre prinse de bucati de roca vulcanica, sunt suficiente. Pentru perioada de inceput, -pana iti faci mana-, nu te arunca la creveti deosebiti (scumpi), sa nu regreti eventualele rateuri. Si tds, sa masori, cand remineralizezi apa de osmoza. Nu baga neocaridine diferite, hibridizeaza si vei ajunge in final la varianta wild, de un maro spalacit. Caridinele, sunt faine, desi hibridizeaza intre ele, pot aparea exemplare dragute si/sauinteresante. Sunt ceva mai greu de tinut, inmultit, crescut. Si nu au toate aceiasi parametrii. Incepe cu ceva mai usurel, vezi cum te prinde si... Bafta!
Cea mai buna recomandare de pana acum !
Pacat ca cel mai bun cunoscator al nostru, in domeniu a fost luat cu flit de romani, si acum este undeva prin lume cu cel mai tare cunoscator in domeniu. Din pacate uraste Romania !
|
 |
|
sefer jesirah wrote: Cum sa fie, complicat! De ce nu mergi pe varianta simpla si sigura, pompa de aer si bureti?
Scuze, nu asta am vrut !
|
 |
|
narcis wrote:Material de mare calitate care pe viitor iti va face probleme? Ce dreac, eu nu te inteleg. Stiu ca se foloseste in substrat, ca baza, diverse materiale, chiar si substrat pro,etc, pentru o colonizare cat mai buna, cu o pompa de apa la baza sau nu , etc. Dar suprafiltrarea, ma depaseste, crezi ca iti va scoate tot no3 din bazin sau care e faza?
Carbunele ala e interesant, ............
Vad ca foloseste si un filtru asezat pe fundul bazinului ......?
In principiu, putem experimenta tot ce credem ca ne foloseste, carbunele, ce face carbunele, carbunele activ, tourmaline de la ADA
https://www.nevertebrate.ro/aditiv-substrat-carbune-ada-tourmaline-bc-100g-18052
Poate fi ceva rau in al folosi ?
Hai sa vedem ce iese !
|
 |
|
Eu cred ca vei munci inutil !
Mai bine tai planta de la suprafata substratului plus primul nod , arunci tot ce este plin de alge si astepti sa dea lastari tineri .
Daca ai tulpini de plante cu una sau doua noduri de frunze fara urme de alge, le poti planta in substrat sau le lasi pur si simplu sa pluteasca deasupra apei pana cand incep sa dea lastari noi .
|
 |
|
Da este OK !
Intr-un final se vor lega toate, daca faci un test de NO 3 si iti apare ca exista in bazin ( chiar daca el nu are o valoare mica sau mare ) inseamna ca ciclul azotului sa incheiat si acel filtru a ajutat la intregul proces.
Fiecare ne descurcam cum putem si cu ce avem la dispozitie, cum am inteles , cum am invatat, cum ni s-a spus......deci .......
|
 |
|
Bazinul arata superb !
Iar Rotala HRa, este deosebita, am cunoscut-o acum trei ani, la un coleg vietnamez, pasionat de acvaristica, inca nu am avut ocazia sa lucrez cu ea.
Bravoo !
Succes !
Sa stii ca ai o idee buna cu un mic olandez, se merita incercat pentru ca bazinul este bine stabilizat va sustine orice specie de plante, cel putin eu asa il vad .
|
 |
|
Dragut !
Nu stai bine in piciare, pe teorie de acvaristica , dar pe scape ai potential.
Acum, ca sa mai reduci din viitoarele probleme ce pot aparea, trebuie sa maresti capacitatea de filtrare biologica, prin inlocuirea treptata a mediilor de filtrare pe care le ai acm in filtrul ala din capac cu altul mai performant, sera siporax, eheim sustrat pro, sachem matrix.
Bafta !
Esti pe drumul cel bun, si, esti modest,eu sunt sigur ca ai mult mai multe cunostinte decat spui, chiar daca esti incepator !
|
 |
|
luci1974 wrote:ciao,as dori pareri la un acvariu 25 litri cu filtru cascada extern,pot introduce 6 neoni,3 otocinclusi,1 sanitar si 8-10 creveti?
La varianta ta de setup, cu inlocuirea filtrului, cu ceva medii de filtrare biologica, iti poti alege fauna din categoria de talie mica , adica pana la 3cm pana la 30 buc.
https://www.aquariumcoop.com/blogs/aquarium/nano-fish
Iar la risc, doar cu o super filtrare, adica ar trebui sa ai macar o canistra externa de 1-2 litri plina cu medii de filtrare biologica , chiar cu matrix , poti merge pana la 15 buc
https://www.aquariumsource.com/nano-fish-for-small-tanks/
|
 |
|
Cautal pe Victor Z !
Este imposibil sa nu aiba cateva specii de Criptocorine, probabil si din cele mai rare .
|
 |
|
Nu au nici o problema cu replantarea , poti sa le muti cum vrei tu , este important sa tai radacinile la maxim 2 cm lungime, iar ceeea ce numesti tu stagnare este de fapt adaptare, inainte de a iesi din substrat planta trebuie sa se ancoreze si sa-si asigure supravietuirea speciei pe mai departe ( conform instinctului de conservare )ea isi va lungi radacinile pe care se vor forma muguri din care vor iesi alti lastari .
Ce este foarte important pentru criptocorine la replantare, este, sa aiba un substrat nutritiv sau imbogatit cu ceva stixuri sau bile fertilizante, se dezvolta foarte bine si in substraturi inerte, bine ciclate si ne-sifonate.
|
 |
|
Salut !
Dozajul se calculeaza la volumul brut al bazinului .
Tu te incadrezi la o lumina decenta si putin CO2
Ai putea merge cu 10 ml pentru 7 zile, 7ml pentru urmatoarele 7 zile si iar 7ml pentru inca 7 zile, apoi schimb de apa 30% din volum si fertilizare cu 10ml/wek, urmatoarea saptamana 7ml, aditia o poti face zilnic 1ml /zi sau la inceput de saptamana 7 ml/wek
Ai doua sertare, unul va fi cu mediide filtrare biologica, unul cu filtrare mecanica si biologica. In cel cu medii de filtrare biologica vei pune prima data mediile pe care le ai acum in filtrul cascada peste care vei pune sera siporax ( cred ca intra undeva la 2-3 litri ) tu nu ai nevoie de 3 litri, 2 litri sunt arhi suficienti , iar celalalt sertar il lasi cu buretele respectiv. Dupa 30- 40- de zile de la punerea in functiune a filtrului, timp in care nu mai umbli la canistra, va trebui sa scoti matrix-ul.
Am uitat sa raspund la o intrebare, poti face completari cu apa de cate ori este cazul, nu are nici o legatura cu schimbul.
|
 |
|
luci1974 wrote:Mul?umesc
Cu multa placere !
|
 |
|
luci1974 wrote:Pt c? am deja 7 zile ?i înc? e pu?in albicioasa apa
NU te ingrijora este un ciclu natural, sunt situatii in care se intampla ca apa sa devina ca laptele, fenomen care poate dura 24-36 h dupa care va deveni limpede cristal. La tine este varful primei faze a ciclari, sa format amoniu NH4 sau amoniacului NH3 , aici este in functie de valoarea PH-ului, apoi dupa 10-15 zile de acum in colo vor aparea nitriti NO2 ( bacteriile nitrosomonas) iar dupa inca 10-15 zile se vor dezvolta bacteriile nitrobacter care sunt raspunzatoare de formarea nitratilor NO3(azotul, care este si macro nutrient natural pentru plante ) si asa se incheie ciclul azotului.
In acest caz daca ai ceva fauna in bazin poti face un schimb de apa pana la 50 % din volumul bazinului.
Uite aici un material care te va ajuta si familiariza cu termeni
https://www.nevertebrate.ro/articles/ciclul-azotului-in-acvariu-56/
|
 |
|
|
|