| Message |
|
|
|
Oare cine i-o fi spus Ludwigia Repens Rubin?
|
 |
|
|
|
Au ajuns toate la Anamaria123.
Mai vorbim peste 1-2 luni.
@Anamaria - poate ne arati niste poze intr-un jurnal.
|
 |
|
|
|
Ce e in poza pleaca in 30 minute - m-a contactat pe mobil acum.
Daca te multumesti cu mai putin mai pot sa culeg cite ceva.
Sau mai astepti 2 luni si o sa revin cam cu aceeasi cantitate.
|
 |
|
|
Crescut fara CO2 si fara fertilizanti.
Contact pe PM sau 0774200950 - nu trimit in tara. O sa reziste cca. 3-4 zile dupa care va trebui sa il arunc.
Va costa un drum in Pantelimon si o moneda oarecare (din superstitie).
https://tropica.com/en/plants/plantdetails/Micranthemumumbrosum(048)/4475
Cantitatea se vede in poza - e o bila de vreo 20cm.
|
 |
|
|
|
O sa astepti sa raspunda cineva din Cluj. Vezi ca parca existau pe undeva una sau 2 adrese din Cluj.
Am fost acum la Buse Gaz. Dupa un telefon in urma cu cca. 2 saptamini ca incarca butelii de 10litri, au Co2, au program pina la 16, pot face revizii, ... Lucreaza doar cu firme in baza unui contract care specifica o anumita cantitate de Co2 pe an, livrarea se face dupa 2 zile. Adica nu mai pierdeti timp si bani ca sa ajungeti la ei (pt. mine sint mult mai aproape). Am incercat sa discut concret si sa ii fac sa imi incarce butelia fara succes. Nici macar nu au vrut sa arunce un ochi la ea. Punct.
|
 |
|
|
Gris = Ichthyophthirius multifiliis = ick
Cauta poze pe net daca seamana cu ce ai tu. Trebuia sa tii pestii noi in carantina, iar daca ai vazut ca au gris sa ii tratezi separat. Ai destule sanse ca cele 2 acvarii sa fie infestate.
https://www.nevertebrate.ro/jbl-punktol-plus-125-100-ml-3772
Nu am avut "oroarea" sa vad asa ceva la mine, dar din toate tratamentele recomandate, pare sa dea cel mai bun randament daca se respecta strict schema de tratare. Din cite am citit trebuie sa urmaresti pestii 3-4 saptamini dupa ce termini tratamentul ca sa fi sigur ca a disparut. La nevoie il repeti.
|
 |
|
|
|
Sincer sa fiu eu tin o pompa de aer doar fiindca alimenteaza un filtru intern cu 2 litri de Siporax. As renunta cu placere la ea daca as reusi sa inghesui aia 2 litri in filtru, dar e deja plin.
Toate furtunele si elementele de plastic prin care trece apa vor avea depuneri in locurile in care fluxul apei e marit sau micsorat - de cele mai multe ori in locuri mai greu de curatat sau vazut.
|
 |
|
|
|
Momentan nu am comentarii, dar vreau sa vad ce iese.
|
 |
|
|
|
Scobitoarea e prea mare.
Am facut la fel ca tine de vreo 3 ori - am curatat toate componentele cu perii si scobitori fara succes. Pina nu am bagat o sarma prin gaura aia nu a vrut sa o ia din loc.
La tine oricum nu are prea mare importanta daca il folosesti doar pt. aer. Daca filtrul face valuri la suprafata apei obtii o dizolvare mult mai buna a oxigenului in apa chiar si fata de o pompa de aer separata. La mine eram foarte interesat deoarece il folosesc pt. recircularea CO2 in reactor.
|
 |
|
|
|
Eu zic sa te mai uiti o data. Gaura respectiva are sub 2 mm diametru - chiar daca furtunu de aer are 4 mm pe interior.
|
 |
|
|
|
Curata gaura in care intra furtunul de aer cu o sirma.
|
 |
|
|
|
Cind presiunea creste furtunele se largesc putin. Daca nu sint strinse bine, pe circuit pot sa apara pierderi. Daca presiunea e mai mare pierderile sint mai mari. Drop checkerul reactioneaza in citeva ore.
|
 |
|
|
Salve, ai facut o multime de greseli.
Nu mai folosi diacritice - forumul nu le suporta.
Ai victime din cauza lipsei ciclarii - citeste asta de ce:
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
1. Coboara temperatura inapoi la 25-26 de grade Celsius (1grad pe ora - nu mai mult). Marirea temperaturii e folosita daca ai gris - petele albe par sa indice ca ai pestii afectati de o ciuperca ( care se raspindeste mai rapid la temperaturi mai mari). Uita-te la citeva poze cu gris (cauta Ichthyophthirius multifiliis pe google sa vezi cum arata). Daca esti sigur ca ai gris pastreaza temperatura. Nu mai pune sare daca nu ai gris.
2. In urmatoarea luna faci schimburi zilnice de apa - 5 litri pe zi cu o temperatura cit mai apropiata de cea care o ai in acvariu. Foloseste Filter Medium:
https://www.zooplus.com/shop/fish/pond/water_treatments/126503
sau macar alt conditioner pt. apa.
3. Inlocuieste buretii din filtru cu minisiporax ( ce filtru ai?). Buretii vechi ii lasi in acvariu pusi sub pompa de aer - ca sa circule apa prin ei.
4. Mai putina mincare - cit maninca toti pesti in 1-2 minute.
5. Pune mai multe plante usoare (easy) cu crestere rapida - plantele ajuta mult la ciclare.
|
 |
|
|
|
Prea simplista alimentarea. Adaoga sambata-duminica o felie de banana pt. 3-5 ore. Sau o bucatica mica de miez de piine - o lasi sa se scufunde. Si mai cauta si alta hrana pt. creveti - cred ca am deja vreo 6-7 tipuri diferite. Hrana pt. broaste testoase - iei un plic mic si vezi daca o maninca. Ia cite un plic/cutiuta de la diversi producatori - la ce ai tu acolo o cutiuta mica te tine 1-2 ani. Adica alterneaza-le cit mai mult hrana.
Pune o lumina f. puternica ( 5-6 leduri de 5mm alb rece) intr-un colt mic al acvariului - sa faca GDA pe o suprafata mica (eventual pe spatele acvariului). Chiar le place sa piguleasca GDA - si s-ar numi alimentatie naturala. Si nu e o gluma.
|
 |
|
|
|
Mie imi par cam putini la 35 litri. Cum ii hranesti?
|
 |
|
|
|
Si la "ochiometru" numarul lor scade, creste sau ramine constant?
La mine pe ansamblu ramine constant - cu aproximatie. Oricum nu am nici o sansa sa ii numar in 180 de litri brut. Ma mai uit o data la 1-2 saptamini cu atentie sa vad daca mai sint femele cu icre si cam atit. Din cca. 50 care ii vad in 5 minute 6-7 au icre. De circa 1 an situatia e cam aceeasi.
|
 |
|
|
|
Daca numarul crevetilor ramine relativ constant la 12 bucati - cu tot cu pui - ar trebui sa fie la cel putin 20-30 - ai o problema. In 35 de litri ar trebui sa ai 80-90 cu tot cu pui si poate 10-15 femele cu oua. Ai o problema. Sigur ai RCS si nu CRS?
|
 |
|
|
|
Pe linga Egeria si Valisneria e sensibila la apa oxigenata.
Apa oxigenata poate sa distruga cam toate tesuturile plantei. Deci totul depinde de cit de concentrata mai era apa oxigenata . Timpul cit le-ai tinut in apa a fost mult prea mare.
Pe viitor ia in considerare sa folosesti spirt medicinal in loc de apa oxigenata ca sa clatesti plantele cu alge. Recomandare facuta de Inaltimea Sa Porcu'.
Scoti plantele afectate si le clatesti cu spirt citeva secunde dupa care le clatesti cu foarte multa apa. Eu am incercat si cu spirt diluat 1:2 cu apa si efectul asupra algelor a fost mult mai slab. Prefer sa las sa curga spirt doar pe portiunile afectate de alge (daca se poate) fara sa le scufund in spirt. Operatiune urmata de o spalare intensa cu apa de la robinet 2-3 minute (le clatesc cu dusul). BBA-ul isi schimba culoarea in citeva ore si dispare dupa cam 1-2 zile, staghorn dispare si el cam dupa 2 zile. Ar fi de incercat si pe alte alge, dar neaparat in afara acvariului. Nu prea am idee ce s-ar intimpla daca bagi alcool in acvariu. Metoda incercata cu succes pe Ludwigia Repens si Alternanthera Rosaefolia.
|
 |
|
|
|
Arata bine, e adevarat - am gasit cred niste poze cu el. Bine ai revenit.
Poti sa pui niste RCS - cel mai bine e sa incepi cu vreo 10. O sa mai alerge Beta dupa pui si o sa ii prinda din cind in cind, dar se vor inmulti linistit. Dar ar fi bine sa o faci dupa ciclare. Si spre deosebire de vivipari numarul lor se autolimiteaza cumva. Cind se inmultesc prea mult fac mai putini pui. Desi citesc despre RCS de vreo 2 ani inca nu am auzit de un acvariu suprapopulat prin inmultirea crevetilor. Cel putin pina acum.
|
 |
|
|
Manuelita wrote:
Intrebari:
1. - am nevoie de filtru? Ar fi suficient si doar un powerhead care sa miste apa?
2. - imi trebuie substrat fertil sau e ok pietris + bilele JBL?
3. - ce plante mai pot tine in acest set-up? si care sa nu creasca f inalte sau sa poata fi tunse?
4. Am mai folosit acest acvariu (set "complet" din ala ptr incepatori) si se aduna f multa apa in capac, condens ca nu vad altfel ce, cum as putea face sa nu se mai intample asta sau ce am gresit de s-a intamplat?
1. Da. Orice acvariu care are si animale trebuie sa aibe filtru. La ce ai tu acolo :
https://www.hornbach.ro/shop/Filtru-exterior-acvariu-JBL-CristalProfi-e402-greenline/6387047/produs.html
De ce recomandarea asta? O sa vrei mai multi pesti (un beta se "pierde" foarte usor din vedere in 54 litri) . Daca esti sigura ca nu o sa iei mai multi un burete bolborositor este de ajuns pt. 1 beta.
2. Daca te vei axa pe plante usoare si fertilizezi nu ai nevoie de substrat fertil. In plus marea majoritate a substraturilor fertile se epuizeaza in 1-3 ani si trebuie inlocuite. Personal as alege altceva nu Profito.
3. Eleocharis are nevoie de multa lumina si tu nu ai asa ceva. Pune Micranthenum umbrossum. Uite o lista de plante usoare:
https://tropica.com/en/plants/search/?mode=search&sew=&dif=Easy&pgr=&ori=&use=
Anubias (inclusiv variantele nana si bonsai) nu se planteaza in substrat. Se leaga de pietre sau lemne. La Aegagrophila sa ai grija o data pe saptamina sa o rotesti in alta pozitie ca sa isi pastreze forma.
4. E normal sa apara condens in capac. Daca se scurge inapoi in acvariu nu e nici o problema. Dar daca ai neoane (sau leduri) izolate prost in capac ai o problema mare. Trebuie izolata instalatia electrica sau alt capac.
|
 |
|
|