Hybrid wrote:Am vazut niste tuburi negre din ceva ceramica mata azi in Hornbach, daca te coafeaza.
Mi-am luat un bolovan de lava, si mi-am luat si o galapagos care o sa vina de la nevertebrate odata cu CO2, o sa vad ce rahat/bici iese, ca e al naibii de mic spatiul in 25x25
M-am uitat si la asta. Ma enerveaza maxim ca in Bucuresti in afara de Animax si Hornbach nu stiu alte locuri unde sa ma pot uita, sa-mi aleg etc.
Apropo mai stiti locuri prin Bucuresti unde pot vedea in persoana hardscape?
Eu am spart o roca Galapgos mica cu ciocanul si am ramas cu o bucata asa cum am vrut.
Poti cumpara daca nu esti convins ca scoti dintr-una singura ce vrei 2 bucati.
Eu am vrut ceva in genul rocii din clipul de mai jos (ca proportie), sa am si o structura in cub.
Acum caut tuburi naturale (lemn) ptr creveti. As vrea sa am si asa ceva.
Hybrid wrote:Nu am sa bag iar dragon stone, m-am saturat de ea data trecuta; o sa bag o lava cinstita si gata; macar nu scurge constant smacaz din ea
@narcis multumesc pentru sfaturi; eu oscilez spre co2 pentru celelalte plante, voiam kedagang pentru ca-mi place foarte mult cum arata, urma sa acopere un pietroi central si mare, practic cel mai mare, si mai voiam pe 2 mici sa pun un anubias pangolino din asta si unul si mai sus cu unul din asta.
Fiind foarte mici ultimele doua ma gandesc ca n-ar fi fost probleme iar aia mica si alba o puneam undeva mai aproape de lumina.
Daca traiesc si se acomodeaza bine, daca nu, macar am incercat, a fost un experiment.
Acum ca-mi zici ca ala e foarte mare... nasol; dar macar creste greu nu? Pot sa-l tin sub control la dimensiuni via tuns, ma gandesc, nu?
Hybrid wrote:Ce sa vad? Am si eu cateva pregatite :-)
Am bagat matrix in rezerva interna si siporax in extensie, nu-mi bat capul cu perlon.
Cat despre manado dark, zero probleme de plutire; l-am spalat in cateva ape cat sa fie apa clara, aruncat in acvariu, zero pluteala; am bagat si vreo 2 cm de jbl volcano, facut sandwich intre 2 straturi de manado; vedem ce rahat iese; ori ramane rahat, ori se face bici.
Azi am dat drumul la ciclat substratul; m-am mai dat un pic pe youtube si vad ca s-ar chema dark start metoda (desi prima oara am vazut la Samy acu vreun an); ne auzim in 3-4 sapt, v-am pupat
EDIT: Ah, acu m-am prins ca ti-ai luat si tu, distractie placuta, sa faci un topic
Hybrid wrote:Deci, mi-a venit matrix-ul si siporax mini.
Slava domnului ca am luat si siporax, matrix-ul e urias, si eu care credeam ca e mai mix decat siporax, gizas.
In caz ca mai citeste cineva matrix (am bucati de 2-3 cm) > siporax mini; la propriu, ca dimensiune.
Era mai bine cum iti ziceam ptr ca mare filtrare tot nu faci. Iti curata apa perlonul si daca il schimbi la o luna arunci mai multa mizerie decat reusesc sa descompuna bacteriile. In extensie mai tineai niste bacterii.
Hybrid wrote:Ca tot avem in romana expresia f#tui lampa ma-sii, aparent lampa Chihiros C251 (1100 lumeni) care vine cu acvariul de 20 de litri nu are dimmer; desi peste tot pe net scrie ca-i cu dimmer, de fapt e un kkt optional, fmm de chinezi.
Pentru program pot am prize programabile sa-mi pun si-n cap, dar ma gandesc ca-i poate prea multa lumina, cel putin la inceput?
Pareri? E imperios necesar sa-i cumpar si dimmer-ul oare?
PS: Am si varianta de a returna acvariul (a fost pachet Dennerle acvariu + lampa + filtru), sa-mi iau varianta simpla, fara lampa, si sa-mi iau eu separat altceva, nu ma doare mana.
De Eco Complete stiam ca poate fi folosit singur pentru ca are ceva minerale.
De Manado stiam ca se foloseste cu substrat fertil. Mie mi se pare util in acvarii cu epifite pentru ca acumuleaza si elibereaza apoi nutrienti (un fel de buffer).
Sau poti folosi deponit mix black/pro + shrimp gravel de la Dennerle. Sunt bune si rezista mai multi ani decat solul. Plante easy, fara CO2, fara lumina puternica. Low tech.
Ca sa intelegi, dupa niste luni de utilizare stratul inferior de sol devine noroi. Asta e motivul ptr care se foloseste lava rock la baza solului.
Cu cat granulatia e mai mare cu atat mai greu e sa fixezi plantele. De asta zic ca un sol cu granulatie mica e bun.
Nu am incercat ADA Amazonia. Mi se pare potrivit ptr un acvariu high tech. Sa umplu casa de furtune, cabluri, aparatura ptr un acvariu mic cu cativa pesti, e cam mult.
Hybrid wrote:Ai zis tasat si am uitat cuvantul Dennerle; Scapers e la fel ca ShrimpKing presupun?
Lampa are dimmer inclus din cate imi aduc aminte.
Pana la urma parca vad ca fac cum zicea Samy, cu 2cm de jur imprejur ceva aquasoil decent (perimetrul), apoi umplut mijlocul cu lava 3-4 cm apoi inca 1-2cm de aquasoil...
Sau parca vad ca iau pana la urma manado
Din cate stiu e materialul folosit e acelasi. Doar imbogatite cu alte substante.
Te inteleg, si eu as folosi tot Dennerle (+fertilizare lichida Dennerle) dar cred ca cea mai buna varianta e Tropica Powder. Nici eu nu sunt 100% hotarat dar tind sa cred ca varianta cea mai buna e asta.
Unii recomanda un strat de lava rock jos, urmat de un strat de sol cu granulatie normala si deasupra powder. Dar mi se pare prea mult. Sol si atat +/- imbogatire cu fertilizanti depot de la Tropica (granule) si pulbere bacterii de la Dennerle (la plic).
Hybrid wrote:Pai cubul vine cu chihiros c251, daca am calculat bine asta vine cam 60 de lumeni/litru ceea ce teoretic e foarte ok, daca am calculat bine, cu cele 1000 de calculatoare online
Daca e cineva binevoitor sa ma verifice, dimensiunile sunt 25x25x30 iar lumina scoate 1100 lumeni.
Adauga in cos si un dimmer. E puternica lampa. Ma astept sa nu urci peste 500 lumeni.
Referitor la sol, Tropica Powder 3l mi se pare cel mai potrivit. Face treaba Shrimp King, dar se cam taseaza.
Eu am ambele modele. Cel intern mi se pare bun pentru filtrul XL.
Iti recomand sa plantezi mult si sa ciclezi acvariul inainte sa adaugi pesti. Sa ai cel mult 1 roca mica cu moss pe ea (ocupa spatiu). Dutch style practic.
Foloseste extensia externa cu materialul de la Dennerle.
Daca nu-ti reuseste, peste cateva luni poti apela la o varianta de filtru extern.
Ia o coala A4 si cu rigla desenezi pe 25x25 patrate si dreptunghiuri in care repartizezi plante.