Salutare tuturor si scuze c-am trecut asa tarziu pe la aceasta rubrica!
Sunt nou in acvaristica (de cca 3 luni) si bine-nteles ca am facut toate greselile incepatorului ce se puteau face (doar dupa popularea acvariului - in aceeasi zi cu cumpararea lui - am inceput si eu sa ma documentez - din pacate!).
"Scuza" (spun "scuza" deoarece si eu imi doream inca de mic asa ceva - am avut pentru o foarte mica perioada de timp cat am fost elev la gimnaziu) pentru achizitionarea acvariului si a pestilor a fost fetita mea de 8 ani care, la bunici fiind, in aceasta vara, un baietel din vecini a inebunit-o cu pestisori de acvariu. Ca s-o conving sa nu-i ia si sa nu-si bata joc de ei (neasigurandu-le conditii) i-am promis ca o sa-i cumparam acvariu. Asa ca, acum vre-o doua saptamani, in timp ce ea era la o colega de-a ei, m-am dus si am achizitionat totul deodata, pentru a-i face o surpriza cand se va intoarce acasa. Norocul meu a fost ca cel de la care am luat pestii s-a prins ca sunt "varza" in domeniu si m-a ajutat cu f. multe sfaturi si substante necesare setarii acvariului - cred ca daca nu era dansul acum mi-ar fi fost morti cel putin jumatate din pesti, daca nu chiar toti.
Am inceput cu un acvariu Aquael de 30l, populat cu 4 neoni, 2 tetrazone, 2 sanitari si 2 platty.
Am mai avut deasemenea si doi guppy care mi-au murit in primele 3-4 zile de la amenajarea acvariului si doi scalari pe care, dupa ce am citit alte posturi ale incepatorilor cu acvarii mici unde li se recomanda sa "scape" de ei, i-am donat uni prieten care are doar scalari si sanitari.
Dupa cca 45 de zile, mi-am luat inima-n dinti si am facut o schimbare completa la nano-ul meu de 30l.
Au disparut toate ornamentele care nu-si aveau locul intr-un acvariu de apa dulce: scoicile, nisipul colorat, chiar si vasul de lut. Au fost inlocuite cu un substrat fertilizant, deasupra unul de nisip alb-gri fin si peste, pietricele albe, ornamente ramanand doar doua pietricele de rau: una pe post de ancora pentru osul de sepie (am si 4 melci asasini) si una pe post de ancora pt cateva fire de Riccia. (Nimic nu este calcaros, fiind testat cu detartrant inaintea introducerii lor in acvariu).
Background-ul colorat a fost inlocuit cu unul 3D negru. Plantarea este la nivel mediu, dar astept sa mai creasca si sa se inmulteasca - folosesc "each day" Easy Carbo si Easy Profito si am si priza programabila: 4,5 ore dimineata, 5 ore pauza, dupa care alte 4,5 ore lumina.
Ca tacamul sa fie complet, va mai spun si ca nu m-am multumit doar cu acest nano si, dupa doar vre-o luna de la achizitionarea acestuia, mi-am mai luat si unul de 60l!
"Tratamentul" este asemanator cu cel mentionat mai sus, doar ca regimul de lumina este 5-4-5.
Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Stima.
Mihai