Am adaugat cinci red spot cardinal fish. Unul s-a dus in jumatate de ora. Ceilalti par sa fie ok (cam slabanogi, sper sa se ingrase precum cei doi pe care ii aveam deja).
Exista unul ca cel descris de tine in Brazilia.
Ma fascineaza variatiile locale. Am vazut ca la ei e o moda sa faca acvariile in genul acesta.
Dupa cum in Ro fiecare foloseste Matrix, iar in UK Boyd's ChemiPure Elite este un must pentru acvariile marine nano.
Eu am incercat sa fac lantul trofic cat mai complex ca sa scap de hrana in excess. Bristle worms si bristle stars, anemone NPS, o mica armata de Nassarius, creveti, collumbelide si alti melci ierbivori, limpets, asterina, pana si aiptasia si-au gasit un loc la masa in acvariile mele. Am vreo doua aiptasia care imi supara zoanthusii, restul stau la interfata piatra-substrat si se hranesc cu ce e purtat pe nisip de curenti.
E facut cu piatra uscata, ma gandeam sa pun niste polipi de zoa si sa-I las sa se raspandeasca, apoi sa vand piatra si sa repet procesul.
Fara incalzitor e 26C constant, asa ca nu merge cold reef decat daca pun o unitate de racire. Anemonele mele stau pe loc, dar puii nu.
Acvariul asta s-a cam intamplat, nu am planuit nimic. E bun daca am nevoie sa izolez ceva.
Acest acvariu m-a facut sa indragesc doua lucruri: adancimea mica si aspectul deschis. Daca as avea loc si acceptul sotiei as pune un acvariu patrat in centrul camerei cu overflow in mijloc mascat de piatra si vizibil din patru parti, cu circulatia facuta cu bucle inchise ca sa nu se vada deloc echipamentul.
Ideea clasica de recif vizibil doar din fata ma incanta tot mai putin. Varianta in care am pierdut doar o latura mica e cea de compromis. Legat de adancimea mica, ma bate gandul sa incerc o padure de mangrove rosii. Mi-e frica doar de potentialul lor de crestere, mangrovele rosii putand atinge dimensiuni considerabile.
Update video (singura schimbare e ca am scapat de ventuza si am fixat gorgonianul de piatra):
In sfarsit a murit crabul ucigas, asa ca am pregatit acvariul pentru transformare la reef.
Am pus 30W TMC 1500 Ocean Blue (5 leduri albastre si 5 leduri albe CREE de 3W pe doua canale separate).
In februarie 2013 am avut oodinum in cub si am decis sa tratez clownii si sa tin acvariul fara pesti pentru sase saptamani. Acvariul de carantina a fost un acvariu de plastic de 12 litri pentru pesti de apa dulce temperata. Am adaugat un filtru intern si un incalzitor de 50W.
Dupa ce a trecut perioada de carantina/tratament, am pregatit acvariul cu schelet mort de coral pentru a fi acvariu de vacanta peste vara. Ciclarea am realizat-o cu Dr. Tim's Nitrifying Bacteria si skimat din skimmerul de la cub.
Primii pesti au fost puiet de calcan prins pe costa de sud a Angliei. Ulterior acvariul a fost populat cu blenny si goby si anemone din acea zona. Am avut si creveti de nisip si cleaneari. Dupa durtuna am gasit oua de sepie pe plaja si la doua saptamani am avut primele oua ecozate cu sepii de aprox. 1 cm.
Ne-am intors din vacanta cu toate anemonele si un crab (crabul a fost aditia fiicamii in absenta mea si el a cam mancat toti pestii si crevetii din acvariu).
Acum o saptamana a murit si crabul. A naparlit de doua ori in acvariu si s-a dublat in dimensiuni.
am doua acvarii in el. Vreau sa incep un pico reef, un Fluval Edge 23L.
Am deja o parte din pesti (gobi pigmei, vreau sa mai adaug niste Stenogobius cu snapper shrimps, o groaza de sexy shrimps si multe anemone care raman micute).
Ma gandesc si la un upgrade discret. Standul pentru acvariu e un raft de carti Expedit de la Ikea 79x79x39 cm. Acvariul este 60x30x30. As putea sa-l inlocuiesc cu unul 79x39x39 cm (cu sticla OptiWhite pe trei laturi) si as creste de la 50L la 113L fara sa se simta prea tare diferenta de marime in exterior, dar cu efecte dramatice in interior. Am un al patrulea strip de LED-uri de 12W si mi-ar mai trebui un controller electronic pentru lumina aditionala. MP10 wES ar trebui sa faca fata fara probleme la volumul mai mare de apa, avand in vedere ca acum sta pe la 40%. As mai adauga in spate niste rafturi de placi uscate de acropora ca sa cresc capacitatea biologica si as putea creste pe ele o gradina de mangrove rosii, cu o lampa LED patrata 20x20cm de 30W (cu lentile de focalizare la unghi de 30) de la TMC pe care o am deja (TMC AquaBeam 1000HD).
Un update la 44 de saptamani. Am adaugat un Royal Gramma basslet (Gramma loreto) de 1.5 cm si inca trei goby pigmei - Gold Neon Eviota Goby (Eviota pellucida) sub un cm. Au supravietuit cu totii si sunt in acvariu de o saptamana. Aceste aditii ridica numarul total de pesti la 5 pesti mari (pereche clowni, blenny, goby, royal gramma) si 7 pesti mici (pereche cardinali, cinci goby pigmei).
Foarte aglomerat si garantat reteta dezastrului pe termen lung. Deocamdata in afara de goby ceilalti pesti sunt exemplare juvenile si nu exista agresiune in acvariu. Toti pestii sunt ok pentru acvarii de minim 10 galoane, mai putin clownii si royal gramma (minim recomandat 30 de galoane).
Toti pestii mananca foarte bine si au abdomenele rotunde. Am descoperit ca am doua femele de sexy shrimp si ca atare nici o sansa la larve, asa ca am in plan sa adaug in mascul. Inca astept un nou lot de cardinali ca sa intregesc bancul de cardinali si sa am o sansa la larve.
Si poze:
Pentru rezolutie maxima, click pe poza.
Legat de modul original pentru fixat gorgonianul, este temporar. Inca incerc sa aflu care e pozitia ideala si modul optim de fixare pe piatra.
Pentru SPS cea mai prietenoasa modalitate de transport e sa-i infasori in hartie de ziar umeda, apoi intrun prosop si un heat pack. Nu cred ca merge si la LPS. Softies ar trebui sa fie ok in cantitati minime de apa, iar zoa se pot transporta la fel ca SPS, cu sau fara heat pack.
Cred ca la cala poti pune cate lichide vrei, dar mi se pare ca acolo e foarte frig. Si colegul nu cred ca pune bagaj la cala.
Aseara au luat boii curentul. De vreo doua ori, cate 5 minute.
E prima data in 5 ani, dar m-a facut sa ma gandesc cat de vulnerabile sunt acvariile mele. Cred ca o sa incerc sa gasesc o solutie sa-mi tin niste pompe in viata daca se mai intampla.
Cea mai buna formula e un generator pe benzina/motorina, dar probabil ca as putea scapa mai ieftin cu doua UPS-uri.