Message |
|
EverSad wrote:
Bazinul cu Carasi/Juwel 240. (inceput. cam' in aceeasi perioada cu al dvs. Am ancistrusi in bazin  )
Arata foarte bine. Ce sare in ochi ca diferit fata de la mine este filtrarea, ai 2 filtre externe si 2 interne ? Sau alea interne sunt prefiltre pentru cele externe ?
Eu am doar acel Oase care e misto dar nu e renumit pentru debit. Cu filtrul scot si apa cand o schimb, are real cam 400 litri/ora.
alinutz80 wrote:Lumina de 11 ore e cam multa pe zi
Acvariul este un EHEIM, lampa led e de 17W ?i asigura undeva sub 1700 lm. Tubul este un T5 865 de 54W Osram, are undeva la peste 4000 lm.
Nu am 11 ore de lumina. Cum am zis mai sus, lampa led sta aprinsa 6 ore (8-14) timp in care tubul merge doar 5 ore (9-14). Deci lumin? timp de 6 ore din care doar 5 ore cu lumin? ful. Separat de aceste 6 ore mai am intradevar un 2 ore seara dar doar lampa led, fara tubul T5. Deci in total sunt 6+2=8 ore de lumina din care 5 ore lumin? 70W si 3 ore 17W.
Ma intreb daca or fi suficiente 5 ore de lumina ful, as vrea sa asigur un minim necesar ca si asa problema e de alge, dar daca tot vreau sa miste ceva si plantele alea, sa le dau ceva si lor.
|
 |
|
Fac asa treaba buna ancistrusii ? Am avut 2 dar i-am donat ca nu stiu cat de compatibili sunt cu carasii.
Ieri am luat 3 poturi de valisneria gigantea de la hornbach, 1 de v.spiralis si un echinodorus sa vad daca e halit sau nu. Am pus program luminii de 6 ore (8-14) pentru lampa led si 5h (9-14) tubu de 54W. O fi suficient? Lampa led mai merge 17-19 sa vad si eu pestii un pic. Sa maresc timpul tubului?
Dimineata am pus 7ml Masterline Gold, cred ca are micro si macro.
Mai e un aspect, am in acvariu 21 grade. Dauneaza plantelor oare? Inca nu am inceput sa fac focu la centrala si e posibil sa ajung si la 20 de grade, dar nu mai jos.
Nu stiu daca e cazul de filtru uv, nu am apa verde, in schimb sunt alge pe diverse suprafete. Sunt curios daca vor merge plantele actuale.
Daca crezi ca ar face treaba buna ancistrusii, nu zic nu.
|
 |
|
Acvariul este ciclat. No2 sigur e 0, am testat recent. Nh4 nu am avut de ce testa, posed testul, voi testa mâine.
|
 |
|
Cryptocoryna aia cu frunze lungi si undulate e pe lista mea, nu stiu daca o halesc carasii, oi vedea.
Substrat fertil nu exista dar nici nu as pune, nu trag sperante de acvariu luxuriant, dar acolo, cat de cat. Buretii negri sunt in prefiltrul filtrului Oase Biomaster, poate nu sti cum arata, acolo sunt doar bureti si e marele avantaj al acelui filtru, deaia il si cumparam.
|
 |
|
In filtru am 2 sertare de matrix si 3 sertare de piatra ponce. Buretii din prefiltru sunt aia negrii cei mai fini.
Am avut scalari cu neoni, dar na, boala grea si carasii astia  . Momentan carasi. Nici eu nu-mi explic ce au valisneriile, probabil sunt afectate ”psihologic”, cred ca oricata lumina as pune alea nu-si mai revin.
|
 |
|
Acvariu 200 net (Eheim Vivaline 240), filtru Oase Biomaster 600.
De pe la mijlocul lui iunie am un setup format din 3 carasi, substrat Dennerle Crystal Quartz negru, cateva lemne mici cu anubias si ceva valisnerii ramase de la fostul setup. Nu folosesc aerare. Mai am un skimmer eheim care merge cate 20 de minute dimineata si seara.
Lumina doar lampa originala led a acvariului care e foarte anemica, asigura un 8 lumeni/litru cu program de 5+5 ore pauza 3 ore intre reprize.
Am considerat eu ca pentru anubias e suficient iar alte plante nu ma intereseaza, constient fiind ca valisneriile se vor degrada, le-am lasat ca sa le urmaresc de curiozitate si daca le vor manca pestii.
In vreo 2-3 luni valinseria nu s-a inaltat deloc, dar a dat multi pui ce nu au mai mult de 2-3cm. Anubias s-a acoperit treptat de alge, in prima faza pete maronii apoi...ce se vede in poze. Valisneria nu a fost mancata de carasi, microsorium pteropus care auzisem ca ar rezista a fost insa pe placul pestilor.
Pe 20.09 am suprapus un tub T5 de 28W-865 doar pe prima repriza de 5 ore, avand astfel 5 ore pe zi de 20 lumeni/litru, vrand astfel sa dau sanse de crestere valisneriei, daca tot nu era mancata, gandindu-ma ca daca va creste va mai taia avantul algelor de pe anubias. Anubias nici nu are de unde beneficia de ceva umbra. Dar fara rezultat. Apoi am inlocuit pe 28.09 tubul de 28 cu unul de 54W tot 865, avand astfel 5 ore 30lm/l iar celelalte 5 ore din zi tot cu 8lm/l. Dar tot degeaba. Sunt convins ca 30 lumeni ar fi deajuns pentru valisneria dar cumva plantele au intrat pe un drum fara intoarcere, nu am alta explicatie.
Apelez la cei cu experienta pentru un sfat. Sa arunc toate plantele nu ar fi o mare pierdere, desi imi pare rau de anubias recunosc. Am nevoie de plante cu crestere rapida, iar cu carasii nu se poate tine orice, dar valisneria e o varianta buna, as lua si gigantea ca sa fiu sigur.
Ce ar mai fi de zis e ca in toata aceasta perioada schimbam apa de 2 ori pe saptamana cate 50%, nu ma intrebati de ce, sa fie bine sa nu fie rau. Acum am renuntat la obicei, revin la o data pe saptamana 30%. Am observat ca dupa 7 zile fara schimb de apa, NO3 (picaturi JBL) are aceeasi valoare ca apa de la retea deci schimbam cam degeaba asa multa apa, nu aveam acumulare de nitrati.
https://postimg.cc/gallery/ZpzkHPY
|
 |
|
Sigur, cu placere, doar ca sunt acasa dupa 17, merg la serviciu la Mangalia.
|
 |
|
multumesc de informatii. Eu stau in Pecineaga. La robinet masor NO3 intre 20-30. Interesant e ca buletinul de analiza al Raja pe internet pentru Mangalia II (unde intra loc. 23 August de unde banuiesc ca se alimenteaza si Pecineaga) arata NO3=45, limita fiind de 50. In Mangalia in oras mentionand 40. Mie testul cu picaturi JBL nu-mi arata chiar asa mult. Tot interesant e ca de la un schimb de apa la altul, cand faceam schimb de 50% o data pe saptamana, cresterea de NO3 nu era semnificativa. Eu am 3 carasi fantail, sa zic medii, nu sunt mari. Faceam in ultimul timp schimb de 50% de 2 ori pe saptamana, iar de cateva zile experimentez un schimb la picatura cam 22% zilnic, folosind o diuza de 2,1 litri/h cu filtru in-line de sedimente si unul cu carbune activ.
Am intensificat schimburile pentru ca am observat ca devin de multe ori letargici, stau efectiv pe substrat, fara alte simptome gen probleme de inot sau semne pe corp, inveselindu-se imediat ce ma vad. Nu stiu cat de mult ii streseaza NO3 permanent peste 20. Nu ma vad chinuindu-ma cu osmoza.
|
 |
|
foarte nasol, m-ai pus pe gânduri. Plec si eu prin septembrie 5 zile si voi apela la cineva.
Din pacate nu prea am reusit sa vad caraseii. Datorita ”evenimentului” ne-ai aratat mai mult dezastrul produs.
Da parca am vazut vreo 3 maricei plus cel maroniu ?i altii mai mici. Cum stai cu nitratii ? Ce nitrati are apa de retea la voi la...Cernavoda parca nu ? Si ce crestere de nitrati ai de la un schimb de apa la altul, adica aportul propriu-zis al pestilor.
|
 |
|
eu înca astept pozele/video cu carasii
Acvariul meu este similar cu al tau, e un Eheim 240. Dar am net în el 200 litri de apa.
|
 |
|
Acu e clar multumesc. Astept cu interes rezultatele reactorului. Eu am 3 carasi in 200 litri si mi-e frica sa mai iau unu  )
|
 |
|
Poti explica te rog, asa mai pentru bizoni, cum functioneaza ?
Inteleg ca e un fel de filtru cu mediu biologic gen matrix/ponce, cu un debit al pompei mic, sub 200-300 l/h. Pe out ai facut o bucla ca sa vezi daca se aduna punga de gaz si ai intepat furtunul si conectat un furtun de aer ca sa poti elibera gazul !?
|
 |
|
asa da, eu umplu acvariul cu furtunul direct de la robinet, am de bagat 70-100 litri. Il dizolv intr-un pahar cu apa din acvariu inainte sa-l pun, mi-e teama ca vin pestii sa-l manance daca l-as pune direct in acvariu.
|
 |
|
pui Safe direct in acvariu sau dizolvi in ceva inainte ?
|
 |
|
Utila initiativa, astept cu interes rezultatul, nu am cichlide dar am carasi iar apa de robinet are nitrati în jur de 20-30 aici în apropiere de Mangalia.
|
 |
|
aici in jud. CT apa e dura, nu stiu unde stai, dar aici intradevar nu merg bine toate plantele, mie cabomba nu mi-a mers bine niciodata, dar ca plante u?or de crescut merg bine Valisneria, elodeea, higrophyla corymbosa (zis nucus), hydrocotyle leucocephala ?i echinodorus bleheri. Anubias nana/petit merg bine de asemenea.
Eu cu nucus si valisneria nu am dat niciodata gres, adica cresc repede, pun acvariu pe picoare absorbind nutrientii algelor.
Si pe mine ma tenteaza osmoza, dar asta presupune sa imi complic schimburile saptamanale de apa iar eu sunt un lenes, ma mai gandesc  ) Dar ma tenteaza totodata pentru consum ca sa scap de carat bacsuri de apa, în care intra din ce in ce mai multi bani ca s-a scumpit ca toate cele, deci e o varianta.
|
 |
|
Postez finalul povestii ca sa fie topicul intreg, poate vor mai avea si altii astfel de dileme.
Am luat JBL inline 12/16 si era foarte ok, ”ceata” de bule fine nu era de speriat, arata chiar ok impreuna cu perlarea plantelor. Varianta inline imi place ca nu am batai de cap cu pungi de gaz/aer acumulat in reactor ce trebuie scoasa sau cu reducerea debitului filtrului.
Acum recent mi-am luat alt filtru care are furtun 16/22 si am luat tot un reactor inline dar co2art. Am luat co2art pentru ca doar acest model il avea magazinul de unde am luat filtrul si ma avantaja sa fie in aceeasi plata. Acest co2art scoate bule mai fine decat jbl si pare mai calitativ la materiale, piulitele de la furtune sunt metalice iar diferenta de pret e de 25 de lei.
|
 |
|
Nu am juwel dar din cate vad acea intaritura e corp comun cu cadrul capacului. Daca e asa e cam imposibil de scos cu totu afara ca sa cureti bine si sa lipiesti la loc.
Cam cati mm se departeaza de geam ? Ma gandesc ca ai putea sa-l umpli si sa introduci cu o seringa ceva silicon, dupa care sa golesti cel putin jumate cat sa se preseze iar, cureti excesul de silicon si il lasi vreo 24 de ore minim asa umplut partial.
Dar ideal ar fi de dat jos, curatat cu caterul siliconul si lipit din nou. Daca producatorul a prevazut intaritura probabil e nevoie de ea, din cate stiu juwel nu pune nici sticla foarte groasa, poate o fi mai dura poate nu.
|
 |
|
va multumesc, e buna varianta
Chiar analizam azi posibilitatea construirii unui prefiltru într-un astfel de recipient, cel de 10”.
Pentru reactor cred ca cel de 7” ar fi numai bun pentru mine.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:....Am avut si eu unul de la jbl, dizolva bine...
E adevarat ca umple masa apei de bule fine ce afecteaza claritatea ? Sau nu e asa de grav ?
Ar fi o varianta fara batai de cap acest difuzor inline iar conectica furtunelor pare de încredere.
Înca nu reusesc sa merg pe o directie clara, adica ce reactor sa folosesc. Momentan am un reactor care teoretic e extern dar eu l-am pus în acvariu, fara capacul de jos, cu powerhed de 280L/h. L-am pus intern ca nu am încredere în el ca nu ma inund. Observ ca si la 2 bule/sec tot se acumuleaza gaz în el peste 1/3 din tub de pare elicea aia pe uscat, am mai redus debitul co2. Dupa cum vedeti nu e problema de bani  o sa cumpar vreo 5 reactoare pâna o sa fiu multumit. Un reactor similar cu acesta, extern, pe acelasi principiu, e cel de la Sera care e vreo 200 de lei, dar as merge pe difuzorul inline dacs e ok. Sa fie ceva gaz rezidual în butelia CO2 de se acumuleaza în reactor sau nu reuseste reactoru sa dizolve suficient de rapid fiind slaba pompa..habar nu am.

|
 |
|