| Message |
|
|
|
Salut! Te rugam sa treci pe la sectiune "Despre Noi" sa facem cunostinta cum trebuie in primul rand, acesta este regulamentul.
Acum in legatura cu viitorul tau proiect: despre piranha nu pot sa-ti dau multe sfaturi, deoarece nu am avut, pot sa spun doar ca actualul tau acvariu este muuult prea mic ptr ei. Dimensiunile bazinului 120x50x60 din sticla de 0,8 mm !? probabil ai vrut sa zici 8, eu-ti recomand sticla de 10mm in intregime, daca vrei tu ptr linistea ta sa faci fundul de 12mm nu e nici o problema. Bazinul meu 150x60x70 e din sticla de 10 cu intaritoare transversale-longitudinale si se tine bine, il am de ~ 4 ani. Ideal ar fi sa-l faci cat mai mare, cu cat e mai mare cu atat e mai bine.
Ai spus ceva legat de "pompa de filtrare e9000" probabil te referai la filtrul extern (canistra) Jbl e900 (900L/h)? Sfatul meu: foloseste cel putin un JBl e1500 si pe langa el un filtru intern puternic, stiu ca piranha fac ceva mizerie. Important e sa te hotarasti la dimensiuni si apoi vorbim despre hardware. La partea cu plantele ... nu prea stiu ce sa zic ... am vazut cateva bazine cu piranha, aveau multe plante de suprafata, am inteles ca pestilor le place dar le creste si agresivitatea... iar ca plante de substrat mai nepretentioase ai putea folosi: valisneria, cryptocoryne, anubias, egeria.
|
 |
|
|
|
ori mergi pe varianta lui calin cu eheim ecco pro 130, ori JBL e700, stai linistit nu o sa bage in veci 700l/h cu medii filtrante (atat baga e900 al meu), chiar daca ti se pare prea puternic debitul, se poate regla, pe langa asta ti-ar prinde bine daca vrei sa-ti faci vreodata un acvariu mai mare. Eu detin doua e1500 si un e900, nu am avut niciodata probleme cu ele. Cel mai vechi un e1500 de 3 ani merge brici, nu a curs niciodata.
|
 |
|
|
treaba asta cu design-ul ... pana la urma asta era marele of. Fluval G6 are un aspect destul de misto ... probabil iti vei surprinde musafirii incercand sa indese un DVD in el si sa te felicite ce combina misto ti-ai luat,  cat despre Fluval FX5 si Eheim 2080, cred ca poti gasi sau bricota o carcasa ca a robotelului R2D2 din Star Wars cu care sa le imbraci ... (daca esti fan al genului)
Fx5-ul si 2080 sunt canistre mari, ca design eu as zice ca arata mai bine Eheim-ul, in plus mai are niste roti (ca robotelul R2D2) pe care il poti deplasa cu usurinta prin casa avand in vedere greutatea lui destul de mare e un lucru bun.
Fx5-ul are si el un avantaj care te-ar putea ajuta: are o conexiune, in partea inferioara a canistrei unde poti conecta un furtun care-ti permite sa scoti apa din filtru ptr. a fi mai usor de manipulat
|
 |
|
|
Felicitari ptr. acvariu in primul rand, arata foarte bine.
In legatura cu filtrarea, iti dau si eu un sfat, sper sa nu te superi. Am inteles ca nu doresti filtre Externe din mai multe motive, totusi ai putea sa faci un filtru in interiorul bazinului, pe o latura, din sticla de 5mm, unde ai putea sa pui o pompa si diverse materiale filtrante, atat biologice cat si mecanice (practic e o cutie de sticla compartimentata) sunt sigur ca ai vazut astfel de scheme pe forumuri, poate fi relativ usor mascat si ar fi destul de incapator ptr medii biologice.... darrr asta implica sa golesti acvariul  sa scoti pestii, sa lipesti cu silicon, sa astepti sa se usuce ... mai greu.
|
 |
|
|
reef ... crad ca costurile ptr aparate si intretinere ar fi astronomice... nu ca asa nu ar fi ... mie mai mult mi-ar place un mic colt de Malawi sau Tanganyika
|
 |
|
|
Salut Sorin. Pestii pe care ii doresti tu: acei si elongatusii, nu prea sunt de bazinul tau, nu ma intelege gresit acvariul nu are nimic, doar ca e mic ... incearca sa te orientezi pe specii mai mici si nu in ultimul rand, specii cu agresivitate mica.
In legatura cu nisipul, e o idee buna ca il scoti
|
 |
|
|
|
E atat de verdeee! hahaha parca a venit primavara! imi place ce vad, un setup reusit, pesti vioi si sanatosi.
Felicitari!
|
 |
|
|
|
da asta mi-a atras si mie atentia, acei sunt bine crescuti. Oricum acvariul e o bijuterie! bravo!
|
 |
|
|
|
stiu vecine cum e ... am patit-o si eu in vara de vreo 3-4 ori, deh turisti multi, reteau de pe vremea lu' nea Nicu, modernizata din parti ... la acvariul plantat nu am facut nimic, la acvariul cu ciclide, la ~2 ore bagam mana si agitam apa vreo 10 minute, desi pestii nu gafaiau pe la suprafata ... am vrut eu sa fiu sigur.
|
 |
|
|
|
La fel ca minnardy Eheim Powerline 2252 (chiar cumparat la indicatiile lui si pe aceasta cale tin inca odata sa-i multumesc), cel mai puternic intern pe care l-am avut ... si am avut destule, chiar scoate cei 1200L/h inscriptionati pe pompa, are 2 compartimente mari cu bureti cu sistem de inchidere a gratarelor ptr a preveni scurgerea dejectiilor in acvariu in momentul scoaterii ptr. curatare. Este mai scump decat concurenta, dar sunt foarte multumit, nu regret banii pe care i-am dat pe el, ba mai mult, acum strang bani ptr inca unu sa-l pun in celalat colt al acvariului. Il recomand celor cu acvarii suprapopulate si/sau cu pesti care fac multa mizerie.
|
 |
|
|
Domnule m-ai imbolnavit cu cataroaiele alea!!!  sunt perfecte ptr. acvariu biotop Malawi! (nu ti-au mai ramas in plus?  ). Arata foarte bine acvariul acum, dar peste 2-3 luni va arata bestial! Felicitari!
|
 |
|
|
Hop si eu ... Primul meu filtru extern a fost Tetratec Ex1200 instalat pe acvariul de 180, pe vremea aceea gazduia 5 carasi (3 adulti si 2 juniori) un sanitar clasic si o ventuza, dupa cum stiti carasii fac mizerie si umblam destul de des la canistra, dar nu am avut probleme sa curga, dupa aprox 1 an mi-am facut acvariul cu africani, la care am mutat acest filtru si am mai cumparat unul la fel ... si a inceput show-ul, mai intai a inceput sa picure cel vechi, dai desfa-l schimba-i garnituri, O-ring-uri, dai cu vaselina dai cu glicerina, repozitioneaza mediile filtrante, scurteaza furtunele la maxim, desfa "hose adaptor unit-ul" (dupa tutorialul lui Loofty) schimba si pe acolo garnituri, dai iar cu glicerina sau vaselina, reasambleaza, rezultatul = curgea doar vreo ora dupa curatare, eram foarte fericit ... pana cand a inceput si celalat. In acel moment mi-am luat un JBL e1500 si l-am pus in locul Ex-ului vechi ... nu puteam sa fac fata la 2 stropitori. Cu tetratecul nou am procedat la fel, dai desfa de 10 ori, cumpara alte garnituri etc. A fost o perioada nu a mai curs, apoi dupa 2-3 curatari, iar a inceput veselia, iar l-am desfacut ... auzisem de la alti razboinici detinatori de astfel de podoabe, ca teflonul ar fi solutia magica si inmuierea garniturilor in apa calda, dai dezasambleaza, fac baita calduta la garnituri, dau cu teflon, fac probe, pierd nopti aiurea pazind filtrul vesel bagat intr-o tavita si flancat de prosoape murate, palul din care e facut standul incepuse sa infloreasca si sa se umfle ... multi draci, iar apoi a crapat rotorul, la propriu a crapt, nu stiu din ce material mort e facut, dar s-a sfaramat, l-am inlocuit, l-am mai tinut vreo 2 saptamani cu apa jirloind prin tavite si prosoape si am cedat psihic, am dat comanda de inca un JBL e1500 si l-am inlocuit ... acum zace pe hol langa acvariu, iar cel pe cel vechi l-am dat unui amic, care mai avea un Ex1200 (binenteles si ala curgea) si el la randul lui isi face cascadoriile cu tavite, prosoape, le desface-reface... Nu recomand acest filtru nici celui mai rau dusman, nu stiu cum sunt restul: Ex 400, 600, 700 sau 2400, ca nu am avut, dar Ex 1200 este un jaf, facut de cintezoi cum stiu ei mai bine: repede si prost, traiasca RPC.
Hai sa dau si date tehnice (daca chiar este cineva interesat de asa ceva)
4 sertare cu medii de filtrare incluse: ceramica, bile, 2 sertare cu bureti si 2 saculteti cu carbon activ+ vata perlon
Debitul real este de 500 max 600 L/h
Volumul: 12L
Consum: 21W
|
 |
|
|
Filtru JBL e900 la fel ca lui bobesku  dar in alta ipostaza ... si anume: acvariu 180L net, plantat temeinic cu valisneria, cryptocoryne, rotala rotundifolia, anubias barteri var.nana si egeria densa. Fauna: 3 Sae, 7 razbora, 7 zebre, 5 corydoras panda, un fel de sanitar mai ciudat, spre rusinea mea inca nu am aflat ce este  + un pui de ciclida ... e o poveste mai lunga si vreo 20-30 creveti red cherry. Bun acum inapoi la filtru: este echipat cu mediile de filtrare cu care a venit din fabrica, este in functiune de ~ 1 an, il curat odata la 4 luni (de fiecare data gasesc 2-3 creveti in prefiltru pe care ii bag la loc in acvariu  ) Ptr un acvariu plantat ca al meu, debitul este suficient, iar apa este curata si fara miros neplacut.
Nu am nimic de reprosat, nu am avut nici o problema cu filtrul, deci sunt multumit
Filtru JBL e1500 Detin doua astfel de canistre la acvariul cu Ciclide de Malawi de 450L, unul are peste 1 an vechime, iar celalat 2 luni.
Date tehnice: Capacitatea pompei: 1500L/h (atentie aceasta masuratoare este realizata fara medii filtrante, fara furtune si alte accesorii), in realitate, cel putin mie imi scoate maxim 700L/h, respectiv 650L/h - testat amblele filtre cu medii filtrante + furtune. Acelasi lucru este valabil si la e900: debitul scade la jumatate (400-450L/h).
- Filtrul este destinat acvariilor intre 200 si 600 L
- Dimensiuni Lxlxh (mm*) 200x235x460
- Volumul filtrului: 12L
- Diametrul furtunelor: 16/22 mm
- 4 sertare, prevazute cu medii filtrante si anume: primul de jos - ceramica, al 2-lea - doi bureti porozitate medie, al 3-lea - doi bureti porozitate medie, al 4-lea - 2 bureti mici(prefiltru) porozitate medie, 1 burete normal porozitate medie + 1 burete pori fini
- Consum: 35W
Ce imi place: Filtrele sunt silentioase, se pot curata cu usurinta, volum mare, consum bunicel, ah si cel mai important: NU CURG! inainte sa am aceste 2 filtre am avut 2 tetratec ex1200 care m-au exasperat, o sa scriu si despre ele...
Ce nu prea imi place: dupa ~ 6 saptamani scade debitul la 30% si cam trebuie sa umblu la ele ... bine am si multi pesti ~ 60 maturi + juniori. Recent am achizitionat un filtru intern puternic (1200L/h), iar la sorburile canistrelor am instalat bureti pe care ii curat saptamanal, deocamdata (de 2 saptamani), nu prea vad sa le fi scazut debitul, iar apa este curata, la capitolul acesta o sa revin cu detalii in timp, un lucru este cert: internul le-a luat o piatra de pe umeri cum s-ar zice  el realizeaza acum in proportie de 70-80% filtrarea mecanica => canistrele efectueaza mult mai eficient filtrarea biologica, acest lucru l-am observat din a 3-a zi de la instalarea internului.
In mare sunt multumit de canistre, ofera un raport calitate-pret bun. Pentru cineva cu buget restrans care doreste un extern decent, le recomand.
PS. atat e900 cat si e1500 vine cu garantie de 4 ani, cel putin asa zice neamtu, la noi 2 ani.
|
 |
|
|
|
acum depinde si ce ti tu in acel acvariu, ce fel de pesti ai? si cati ai? este un acvariu cu multe plante?
O canistra calitate-pret buna este JBL e1500 este undeva la 600lei, vine cu medii de filtrare din fabrica si isi face treaba bine, iti spun asta deoarece detin doua jbl e1500 si un jbl e900 si nu am avut probleme. Nu iti recomand Tetratec-urile ex, am avut 2 ex1200, ambele au curs...
Daca ai bani si vrei cel mai bun -> Eheim, ptr. acvariul tau Eheim 2028 este pe undeva la 900-1000 lei
|
 |
|
|
Mi-a ajuns Eheim-ul 2252 (mai devreme decat ma asteptam), l-am instalat in graba la ora 17:40 nu am stat sa-i monitorizez activitatea, deoarece la 18 aveam un curs, m-am intors la 20:35, am ramas  ... uimit, 80% din rahatii dintre pietre si substrat au disparut (credeti-ma erau destui), ba mai mult a curatat si buretele care sta la sorbul JBL-ului langa care l-am asezat. Filtrul are debitul de 1200L/h, am fost cam sceptic la inceput, dar m-am convins, e un monstru!
Powerhead-ul este facut din materiale care inspira incredere, robust - greu si da senzatie de lucru bine facut (nu ca chinezariile din plastic pe care le-am avut  ) in continuarea pompei sunt 2 compartimente de filtrare cu bureti, sunt prevazute cu gratare in partea anterioara, care din cate am observat se pot inchide cand doresc sa scot filtrul ptr curatare ca sa nu se reverse in acvariu dejectiile (desteapta chestie).Pompa este destul de silentioasa, singurul dezavantaj pe care il vad (in cazul meu) este sistemul de prindere, nu este pe baza de ventuze, este un sistem de ancorare de marginea bazinului, este bine gandit, dar la mine este imposibil de folosit acest sistem deoarece am intaritoarele pe amblele laturi, iar pe spate am cataroaie de sus pana jos din stanga in dreapta, dar l-am priponit eu bine intr-un colt intre pietroaie, sper sa nu o ia la fuga prin acvariu  . Pot sa spun ca sunt foarte multumit! Isi merita banii.
|
 |
|
|
eu le dau la africani ocean nutrition, sunt ambalate, in forma de cubulete, nu stiu ce fel de hrana congelata le dai tu, de zici ca trebuie sa tai ... in fine, las cubuletele la dezghetat intr-o farfurioara pana ajung la temperatura camerei, apoi storc putin fiecare cubulet sa iasa zeama din el si le dau pestilor sa manace. Sa nu ma intelegi gresit, acea zeama rezultata in urma decongelarii si ce iese din cubulet dupa ce il storc o arunc! Iar pestii imi multumesc sarind din apa ca nebunii
|
 |
|
|
ooo bun asa, aveam si eu un intern chinezesc, dar a crapat, astept sa-mi vina un eheim 2252 la sfarsitul saptamanii, l-am luat la recomandarile lui minnardy  ii voi face un review
|
 |
|
|
|
zamfir esti norocos, ale mele dupa o luna jumate sunt lesinate ... bine am si multi pestani ~ 60
Multumesc ptr raspunsuri, o cumpar siporax si o sa fac mai multe incercari, cu prefiltrele - buretele fin etc sa vad cum merge mai bine.
|
 |
|
|
|
nici macar prefiltrele si filtrul fin (ultimul) sau pun direct un burete la sorb?
|
 |
|
|
|
Am 2 JBL cristalprofi e1500 pe bazinul cu ciclide, mediile filtrante sunt cele cu care au venit din fabrica si anume (de jos in sus): sertar cu inele ceramica, urmatoarele 2 sertare contin fiecare cate 2 bureti cu porozitate medie, iar sertarul de sus contine 2 bureti: unul cu porozitate medie + unul cu pori fini. Nu prea sunt multumit de ceramica, ma gandeam sa o inlocuiesc cu JBL MicroMec, a mai folosit cineva asa ceva? sau sa folosesc Sera Siporax? Nu prea stiu cum sa fac sa le "aranjez" sa scot cat mai mult din ele. Va astept cu pareri.
|
 |
|
|
|
|