[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Tonisoru
Forum Index » Profile for Tonisoru » Messages posted by Tonisoru
Message
Welcome back!
zvarr wrote:Ma bucur sa vad ca s-a aclimatizat cu succes si il faci "vedeta" pe net

Multumesc. Da, s-a aclimatizat cu bine. E un pestisor sanatos si vioi, si alaturi de Guppy este o prezenta placuta in acvariul meu. A fost o idee excelenta sa-l adaug in acvariu.

zvarr wrote:Mult spor si ape limpezi iti doresc sa ai si in 2018!

Pai, din cate am citit despre el, apele limpezi sunt un 'must', deci...
Multumesc frumos, ape limpezi si un an nou bun tuturor!
O poza cu noul pestisor:

image

E foarte activ si deja a descoperit 'plantatia' de alge.
Silviu Man wrote:Si sa-ti traiasca noul "chirias"!

multumesc frumos, Silviu.
De ieri am un nou locatar in acvariu, un pui mititel de Sewellia lineolata. Avand in vedere faptul ca din alimentatia acestuia fac parte si algele, sper sa ma ajute sa tin sub control algele care apar pe Anubias si pe geamuri.
Sarbatori fericite tuturor!
Uite topicul unui coleg http://acvariu.ro/forum/posts/list/37851.page poate gasesti acolo informatii care iti pot fi de ajutor.
Felicitari pentru achizitia plantei! Din ce am retinut eu de la colegii cu experienta, trebuie sa incepi cu un program redus de iluminare, de aproximativ 4 ore/zi, si sa cresti treptat pana la 7-8 ore/zi. Anubias-ul este o planta rezistenta, nepretentioasa si cu crestere lenta. Tocmai de aceea este predispusa la aparitia GSP (green spot algae), care se dezvolta mult mai repede decat planta, si tind sa acapareze frunzele acesteia. Eu inca nu am reusit sa gasesc un echilibru intre modul de iluminare si fertilizare, de aceea Anubiasul din acvariul meu e cam plin de alge. In curand voi adauga un pestisor care sa ma ajute in privinta asta.
Despre pestii la care te gandesti, am rezerve ca faci alegerea potrivita. Pe langa faptul ca nu tii cont de regula pentru popularea cu pesti a unui acvariu, vrei sa pui si mai multe specii, si vivipari, care se inmultesc foarte repede. Eu cred ca vei suprapopula acvariul, iar asta nu-ti va aduce decat necazuri. De acord, pesti mai multi si diferit colorati pot crea o imagine frumoasa si plina de viata. Dar nu-ti doresti in primul rand niste pesti sanatosi si veseli? Pana la urma, nu ei sunt 'piesa de rezistenta' din acvariile noastre? Guppy se gasesc in diverse culori, si sunt frumosi foc. Parerea mea este sa optezi pentru 4 exemplare de Guppy, masculi, si atat. Fara alti vivipari. Iar in privinta sanitarilor, trebuie sa ai grija, unii dintre ei cresc mari si nu sunt potriviti pentru un nano acvariu. Intreaba aici, colegii, ce specie sa alegi, eu din pacate nu stiu nimic despre ei.
Multumesc pentru ca ne tii la curent cu ce se intampla, si sper sa vedem poze cu acvariul in curand.
adrian09 wrote:scuze #timisoru.. cred ca am scris in acelasi timp

Nu ai de ce sa-ti ceri scuze... Fiecare incercam sa ne spunem parerea si sa dam sfaturi cat mai bune, bazate pe experientele proprii.

Bogdan, eu zic ca daca tot esti in Bucuresti si ai acces la o gama larga de produse, sa incerci sa te incadrezi in recomandarile de mai sus ale colegilor, si sa cumperi produsele respective de unde costa mai putin.

Poti lua orice granule destinate pestilor cu gura mica. Din experienta pot spune ca prefera hrana bogata in proteine.
bogdan_49 wrote:Cred ca m-am hotarat sa cumpar planta Anubias.

Poti pune pe forum un anunt de cumparare Anubias Barteri Nana, si poate colegii din Bucuresti care au in acvariu aceasta planta, iti pot vinde una. Cu siguranta va fi in stare mai buna si mai ingrijita decat daca vei lua una din petshop.
Sau poti incerca la magazinul Coralis, din strada Brasov nr. 28, am vazut ca au plante si decoruri (lemne, pietre) la vanzare. Poti suna si intreba daca au Anubias Barteri Nana pe stoc, ca sa nu te duci degeaba, in caz ca nu au momentan.
Majoritatea, daca nu chiar toate lemnele pentru decorarea acvariilor pe care le gasesti pe piata, vor elimina tanini. Asta inseamna ca, in timp, apa din acvariu va capata o tenta galbuie/maronie (in functie de cantitatea de tanini eliminata de lemnul respectiv). Prin fierberea prealabila a lemnului (inainte sa-l pui in acvariu) si schimburi de apa frecvente poti estompa colorarea apei, insa ma tem ca intr-un acvariu mic nu poti inlatura total efectul asta. Daca crezi ca nu te deranjeaza colorarea apei, poti incerca sa pui un decor de lemn in acvariu.

Eu as cauta o piatra frumoasa si potrivita ca marime (poti gasi o astfel de piatra la magazinele de materiale de constructii din zona ta sau la un petshop) si as lua si o planta Anubias Bateri Nana (am vazut ca la Animax vand si plante).
Planta Anubias este foarte frumoasa si rezistenta, cu frunze de un verde inchis. Nu se planteaza in substrat, ci se ataseaza de decorurile din acvariu, in cazul tau, de piatra. Adica o legi efectiv cu o ata subtire de piatra, avand grija sa arate cat mai natural.

Daca iei o piatra de la un magazin de constructii trebuie sa faci testul cu otet, pentru a determina daca piatra este sau nu calcaroasa. Daca atunci cand torni otet pe piatra nu are loc nicio reactie, inseamna ca piatra nu e calcaroasa si este buna sa o pui in acvariu.

Nu trebuie sa te temi de adaugarea plantelor in acvariu. E adevarat ca uneori plantele iti pot da batai de cap mai mult decat pestii (iar eu am invatat asta 'the hard way' ) dar Anubias chiar e rezistenta si frumoasa. Iar pestii tai vor fi foarte fericiti.
bogdan_49 wrote:Am pornit acvariu la ciclare cu filtrul care vine acvariul dotat

Inseamna ca esti pe drumul cel bun

Daca doresti sa inlocuiesti totusi substratul albastru cu unul natural, acum este momentul s-o faci, dupa ce se cicleaza acvariul si pui pestii, va fi dificil.

Colegii cu experienta te pot indruma cum sa folosesti filter medium de la easylife, pentru ca eu nu stiu, nu am folosit la acvariul meu.

Daca poti asigura aceasta temperatura a apei din acvariu in mod constant, nu cred sa fie nevoie de incalzitor. Daca nu, mai bine pui unul si scapi de grija. Eu am tinut pesti in acvariu si cu incalzitor, si fara. Categoric starea generala a pestilor este mai buna de cand am adaugat incalzitorul, iar temperatura in acvariu este de 25 de grade constant.
Acvariul Laguna 30 led, daca acesta https://animax.ro/acvariu-wave-laguna-led-30.html este cel pe care-l ai tu, are incluse dotarile de baza. In acest caz, trebuie sa pornesti filtrul, sa-l lasi sa functioneze in permanenta, si sa adaugi la cateva zile putine granule de mancare de pesti in apa. Apoi, cand acvariul este ciclat (dupa aproximativ 4 saptamani), poti pune pestii.
Daca nu vei aglomera acvariul si vei face mentenanta periodica (curatare substrat si schimburi de apa), teoretic, lucrurile ar trebui sa mearga bine.
Ca sa nu aglomerezi acvariul, ar trebui sa tii cont de regula conform careia volumul de apa necesar pentru un peste (dimensiune adult < 5 cm) este de 1,5 litri / cm de lungime. Un Guppy adult are 4 - 5 cm. Deci, volumul de apa necesar pentru un Guppy este de 1,5 x 5 = 7,5 litri.
Iar adaugarea substratului precum si a decorurilor si plantelor naturale nu vor avea decat efecte benefice.
Succes!
Buna si bine ai venit pe forum!

Este foarte bine ca doresti sa incepi treptat, sa ciclezi acvariul si abia apoi sa pui pestii.

Sa stii ca, asa cum ti-a spus si colegul de mai sus, nu poti tine pestii in bune conditii daca nu vei avea un filtru care sa asigure filtrarea mecanica si biologica a apei din acvariu. Si, cel mai important, nu stiu daca se poate realiza ciclarea acvariului in absenta unui filtru, care sa functioneze non-stop atat pe perioada ciclarii, cat si dupa aceea, tot timpul cat vei avea acvariul.
Pentru acvariul tau, un filtru adecvat ar putea fi unul de aici:
http://www.petbazar.ro/Filtre-Hang-On-Acvaristica/p/86/

In ceea ce priveste pestii ai putea sa pui in acvariu Guppy, doar masculi. 3-4 exemplare. Sunt frumosi, activi si pasnici. Ca hrana pentru acestia, poti lua: http://www.petbazar.ro/Pentru-toate-speciile-Acvaristica/JBL-NovoGranoColor-Mini-Click-100-ml-43-g/o/2644/129/

Ar trebui sa te gandesti sa adaugi un substrat, poate fi nisip (granulatie 1-2 mm), pe care il poti gasi de cumparat la orice petshop. Ar fi de preferat sa alegi unul natur (necolorat - albastru, verde, etc... , in primul rand pentru ca vopseaua poate fi nociva pentru pesti, dar si pentru ca va arata artificial).
De asemenea, pana se termina ciclarea, mai ai timp sa te gandesti sa adaugi un decor (din elemente naturale - lemne, pietre) dar si una-doua plante. Colegii cu experienta iti pot spune daca este posibil sa tii vreo planta in acvariu, fara lumina dedicata, adica doar cu lumina din camera.
Poate parea complicat, dar e important sa ai decoruri si plante naturale in acvariu. Acestea sustin crearea unui mediu similar cu cel natural al pestilor, incurajeaza un comportament natural al acestora, contribuind la mentinerea unei stari de sanatate si generale bune a pestilor.

Intreaba colegii de aici daca ai neclaritati, dar si inainte de a face vreo achizitie.
payti wrote:Nisipul ala o fi el de calitate, dar daca nu e nutritiv nu imi trebuie. Vreau sa fac trecere de la pietris la ceva nutritiv.

Eu iti zisesem de substrat inert in ideea ca nu vei avea plante multe, si ai putea gasi unele care sa creasca si in acest tip de substrat (cu fertilizare in coloana de apa).
Sa ai grija cu substratul fertil; substantele nutritive cu care acesta este imbogatit au tendinta sa se imprastie in apa, daca substratul este deranjat, sau daca se creeaza curenti puternici de apa. Trebuie sa torni apa cu atentie atat la pornirea acvariului cat si la schimburile de apa, si sa manevrezi cu grija obiectele si plantele din acvariu.
Succes!
payti wrote:Pai Din cauza aia am cautat alt substrat, ca s anu iau asa mult. Pe langa astea, am gasit o radacina pe care sa o pun, este mare, la baza acvariului, cred ca imi ocupa cam jumatate din el O sa pierd mult volum de apa


Daca radacina va ocupa mare parte din suprafata, nu iti va mai ramane prea mult loc de plante, poate nici nu ai nevoie de substrat fertil. Daca vrei un substrat de calitate, inchis la culoare, poate acesta https://www.nevertebrate.ro/nisip-pentru-acvarii-nano-dennerle-sulawesi-black-2kg-192 va fi pe placul tau.

payti wrote:Am gasit ceva guppy mici, cica raman mai mici decat cei normali. Stiti cum se numesc, daca exista asa ceva?

Poate fi vorba despre Guppy Endler, colegii cu experienta iti pot spune cu siguranta daca despre ei este vorba.

payti wrote:din acea cauza ma mai gandesc daca o sa pun pesti, poate ramand doar la creveti.

Cred ca e o idee excelenta sa pui doar creveti. Acvariul va arata minunat cu substratul inchis la culoare, radacina si cateva plante nepretentioase si va pune in valoare foarte frumos crevetii.



payti wrote:Pentru un acvariu de 10 l, cu o radacina mare in el, oare este de ajuns un kg?

Regula pentru calculul necesarului de substrat este:
L x l x h (inaltime substrat) /1000, adica,
daca, spre exemplu, laturile acvariului tau sunt: L = l = 20 cm, iar inaltimea substratului va fi, in medie, de 5 cm, calculezi astfel: 20 x 20 x 5 / 1000 = 2 litri de substrat necesar.

Din pacate, nu vei gasi Dennerle Scaper's Soil la 2 litri, cel mai mic pachet de la ei are 4 litri.

O alta optiune in privinta pestilor pe care ii poti pune in acvariu ar fi Guppy.
2, maxim 3 exemplare (doar masculi) ar fi ok pentru acvariul tau. E adevarat ca sunt putin mai mari decat cei la care te gandesti tu, respectiv rasbora, dar sunt frumosi, nepretentiosi (adica, daca sunt indeplinite cerintele teoretice minime corespunzatoare, se pot adapta cu usor), au un temperament bun, sunt veseli si mancaciosi.

Succes!
Sunteti foarte draguti cu totii, dar nu merit atatea laude. De fapt, singurul lucru de felicitat este, poate, ca nu am renuntat.

Lavinia: Inca experimentez basic-ul acvaristicii. Iti multumesc frumos pentru apreciere, si ma bucur ca inca esti aici. Sper sa ne spui cate ceva si despre acvariul tau, in curand.

Adrian: Intr-adevar, inceputul a fost cam furtunos; daca tin bine minte, la fel a fost si la tine. Felicitari ca nu ai renuntat nici tu, ultimele poze postate indicau faptul ca ai facut un real progres.

Silviu: Plante cu flori, la mine in acvariu?! Doamne! Ar fi reusita suprema! Dar nu ma gandesc asa departe. Acum, important e ca plantele sa se adapteze cu bine la conditiile din acvariu, PH = 8,4, GH = 18-20, si sa reusesc sa tin in frau algele verzi.

Multumesc frumos inca o data, o zi buna!
Silviu, multumesc frumos pentru apreciere si pentru precizari. Imi plac mult melcii neritina zebra, dar poate voi lua in final si zebra si spiral horn. In privinta crevetilor, mai astept si mai studiez. Multumesc si pentru mentiunea despre Anubias si GSA, nu vreau sa nu existe fir de alge, doar sa nu se extinda foarte mult.
Aye aye, Sir, thank you, Sir!
 
Forum Index » Profile for Tonisoru » Messages posted by Tonisoru
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com