[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: jd_enea
Forum Index » Profile for jd_enea » Messages posted by jd_enea
Message
Exact schema asta o aveam in cap Koala cu powerhead-ul Juwel. Cu prefiltrul vad ce iese, ar imbunatati semnificativ filtrarea mecanica inainte de canistra. Ar fi mai simplu sa il spal odata cu schimbul de apa decat sa umblu la canistra pentru a spala prefiltrul acesteia. Lungeste durata pana cand canistra incepe sa se colmateze...
Teoretic, nu prea ar trebui sa mai scobesc nimic. In background baietii de la Aquadekor mi-au lasat o decupatura de 10x10 centimetri pentru sorb care este pe toata inaltimea acvariului, in colt. Incape fara probleme incalzitorul pe langa sorb. Am mai luat ieri un prefiltru eheim care are 18 cm inaltime/8 cm diametru, pentru a suplimenta filtrarea mecanica. Daca mai scobesc polistirenul putin, le pot insta pe amandoua fara probleme. Imi faceam probleme cu incalzitorul pus foarte aproape de IN-ul canistrei, probabil va incalzi apa ce intra in filtru foarte tare iar in cazul in care canistra este pentru vre-un motiv anume oprita, apa nu prea va mai circula in zona aceea. In acest caz doar apa din decupatura va avea temperatura dorita dar nu prea va comunica cu restul acvariului. Am o alta idee cu un powerhead aditional in partea de sus dar sa vedem cum merge aplicata (nu mi-ar mai trebui nici pompa de valuri) , si asa mi-a ramas powerhead-ul original de la acvariu care sta de pomana.

Cu stima,

Dan
lukitza wrote:Daca ai luat filtru extern nu inseamna ca nu poti pune si intern.
Ala extern il poti umple doar cu material bio si cel intern il folosesti exclusiv pentru filtrare mecanica.
Vezi daca in buletin e data si duritatea dar nu cred sa fie diferita fata de Cluj, unde e 2.
Poti face aditii cu bicarbonat de sodiu pt KH si PH si sare amara (Epsom) pentru GH.
La schimbul saptamanal dozezi in functie de apa schimbata.


Incerc sa tin un setup cat mai clean, background, nisip si baboi, din aceasta cauza nu voi monta nici un filtru intern. Sorbul filtrului extern are un locas special in background, apa intrand prin niste fante intre "roci", nu este nimic vizibil. Imi pare rau ca o sa fie incalzitorul la vedere, pe el nu l-am luat in calcul cand am dat comanda de background. O sa iau numai o pompa mica de valuri sa impinga usor mizeria spre coltul unde se afla sorbul filtrului si atat.
O sa fac si aditii cu substante daca este cazul, intai sa il vad eu lansat la apa, ciclat si parametri testelor. Deabia pe urma urmeaza pestii, etc...

Cu stima,

Dan
Am verificat buletinele de analiza de la compania de apa si pH-ul este 7.33 la 20 de grade la noi in oras, deci ar trebui sa fie OK.

Cu stima,

Dan
lukitza wrote:Daca faci schimb la picatura si pui 2 filtre interne capabile nu mai ai nevoie de nici o aspirare.
Eu nu aspir veci si nu am niciodata mizerie pe nisip. E drept ca saptamanal curat filtrele interne.
Deci ai rezolvat problema cu completarea cu apa rece. Adica nu o mai faci.
Legat de aditii pentru duritate si PH, le faci degeaba. Schimbul la picatura iti va aduce apa incet incet la parametrii de pe retea.
Doar daca faci aditii zilnic in concordanta cu apa pe care o schimbi zilnic, ceea ce zic eu ca e complicat.
De cand am schimb la picatura eu am renuntat la aditii.


Filtrul extern este deja cumparat, deci filtrele interne ies din schema. Cu schimbul la picatura nu cochetez deocamdata deoarece nu stiu din ce tip de sticla este acvariul Juwel si nu am chef de surprize. Peferitor la pH, sa vad ce pH are apa dupa stabilizarea bazinului, posibil sa nu fie nevoie de aditivi, poate se obisnuiesc baboii cu pH-ul existent si nu este nevoie sa intervin. Nu sunt fan aditivi, numai fluctuatii de pH nu aveam deoarece am uitat intr-o zi sa pun portia de aditivi.

Dan
dan.pavelescu wrote:Nu ma intelege gresit, ma refeream la filtrarea apei care vine pe teava sistemului "la picatura". Filtrarea bazinului era asigurata de 2x Eheim 2078


Am inteles perfect, era vorba de filtrarea apei care vine de la retea. Ma refeream ca efectele apei de retea slab filtrate sunt devastatoare si rapide asupra pestilor in cazul prezentei unor substante nocive in apa fata de sa zicem niste efecte mai putin vizibile intr-un plantat.

koala wrote:Nu stiu cum o fi la voi, ma refer la regimul de temperatura... da' la noi (ma refer la bucuresteni), vara, si apa rece e calda.
- daca vrei sa fii jmeker, poti sa mesteresti bateria de filtrare in asa fel incat sa o poti cupla la teava de la chiuveta/la dus... ca sa incropesti apa rece + calda.


La Turda apa de la retea este destul de rece chiar si in perioada caniculara. M-am gandit si la varianta cu apa calda, am posibilitatea sa trag si o teava de apa calda in zona dar am renuntat la idee deoarece sunt nesigure efectele componentelor metalice ale centralei pe gaz de apartament asupra calitatii apei.

L.E.
Filtrul ve fi expediat azi de catre WTS.
Am mai comandat si un prefiltru Eheim 4004320.
Au fost montate si usile. Consoarta refuza sa imi trimita alta fotografie din alt unghi, asa ca am facut un compromis, ma multumesc cu ce am primit

Dan
dan.pavelescu wrote:Exact cum aveam io la plantat. Si o filtram minimal, prin 2 filtre casnice, unul cu ceva gen bumbac si unul cu carbune activ.
E misto, in primul rand ai un schimb constant de apa, mic dar constant, iar vara scapi de problema apei evaporate si iti mai scade si temperatura din bazin.


La mine cred ca o sa am probleme cu temperatura apei deoarece aerul conditionat este in apropierea acvariului si sta pe 22 de grade pe automat toata vara, imi este teama ca o sa functioneze incalzitorul si vara ca sa tin acvariul la un 26-27 de grade. La plantat filtrarea apei nu cred ca este chiar cruciala comparativ cu un acvariu populat cu pesti. Cred ca cerintele de filtrare sunt mai mici.

Dan
koala wrote:Nene, treaba simpla e cea mai buna!

- o baterie de filtrare, bine gandita, te scoate din cacat... n-ai nevoie de bazine de decantare si alte avioane, ca nu faci crescatorie acolo.
- pentru schimb la picatura, ai nevoie doar de o gaura in acvariu... undeva in partea de sus, la 5 cm sub nivelul apei... pui un cot, cu gura-n sus, pe interior = ala e nivelul apei.
- alimentarea la picatura o faci pe sus, n-ai nevoie sa gauresti bazinul... cata apa vine = atata apa pleaca pe cotul ala.


-Perfect de acord cu partea cu filtrul bine gandit care te scoate din rahat.
-Trebuie sa tin cont si ca poate sotia va ramane "in charge" daca eu sunt cumva plecat si vreau sa tin chestiile simple, gen, aspiri substratul si rahateii si apa se duce direct la canalizare. Dupa aceea, se da drumul la robinetul de pe instalatie si se inchide cand apa ajunge la nivelul X. Fara furtune intinse prin casa si alte chestii (electrovalve si alte chestii le aveam eu in cap pentru o automatizare completa).
-Oricum, schimbul la picatura este cel mai simplu de realizat si nu contine elemente care te pot lasa cu ochii in soare in caz de ceva, exceptand cazul unei pene de curent prelungite, mai ales pe timp de iarna, de asta am inca dubii daca sa implementez acest sistem sau nu.

Cu stima,

Dan
Salut si multumesc tuturor pentru sfaturi

Scuze daca nuvela urmatoare este greu de citit.

-Am zis ca daca exista posibilitatea spatiului si financiara, doar pentru a-mi potoli piticul de pe creier si pentru a dormi linistit noaptea merita sa iau un filtru bun ca cel postat mai sus. Instalatia de apa si scurgere in apartament am facut-o eu personal si mi-am lasat deja un robinet de apa rece si o teava de scurgere in masca din baie pentru eventualitatea in care montez un acvariu in zona respectiva. Urmeaza sa perforez un perete de beton si voi avea o teava direct in mobilierul acvariului.
-Stau la bloc si am mai trecut prin faza cu bidoane de apa lasate la decantat pentru o saptamana si nu a fost prea placut. Decantarea intr-un acvariu mai mic a picat deoarece cel pe care il am acum de rezerva are doar 80 de litri. O submersibila de la Jebao, ca cea mentionata in primul post (si pe care trebuie sa o cumpar si nu este chiar ieftina) nu ar putea sa traga toata apa din acvariu deoarece apa in care este scufundata este folosita si la racire. Singura optiune ar fi sa mai fac un sarcofag de aproximativ 140 de litri, deci investitie suplimentara.
-In varianta folosirii acvariului existent de 80 de litri, la un schimb de apa de 50% este problema, ca sa nu mai zic un schimb de apa complet. Financiar si tehnic este mai simpla solutia cu un filtru bun direct la reteaua de apa.
-Uitandu-ma la ce a patit Koala in trecut, si nu cred ca este singurul, Doamne fereste, am ajuns la concluzia ca paza buna trece primejdia rea, nu am de unde sa stiu ce substante folosesc cei de la Compania de Apa Aries din Turda. Problema este ca apa este preluata direct din raul Aries, cunoscut pentru apa nu chiar OK. Un alt motiv pentru filtrare cat mai buna este prezenta unei bombe chimice cu ciclohexan, mercur si alte chestii nasty de pe platforma unui fost combinat chimic din localitatea mea, chestii care sunt raportate ca ajunse in panza freatica si mai departe in raul Aries. Din cauza acestor chestii nasty din sol, nu am de unde sa stiu ce baga cei de la regia de apa pentru a contracara toate aceste substante.
-Voi folosi si saruri pentru ajustarea pH-ului si alti conditionneri pentru apa in momentul lansarii la apa, care va avea loc in Septembrie, nu cu sticla de sampanie sparta ca nu are rost .
-Filtrul va fi folositor si pe viitor daca ma hotarasc sa implementez un sistem de schimb de apa la picatura (electrovalve, controller-e, microcontacte de nivel, etc, am background de electronist in spate)
-Conform http://caaries.ro/buletin-de-informare-cu-privire-la-calitatea-apei-turda-7/, pH-ul este OK, se poate ridica putin dar nu este chiar un must deocamdata.

Cu stima,

Dan
koala wrote:Scoate ultrafiltrarea aia, ca nu cred ca-ti treba.

In cazul acesta, pot sa il instalez pe acesta:
http://wts-online.ro/filtre-apa-instalatii/sistem-trio-filtru-apa-de-baut/sistem-filtrare-apa-trio-sedimentecarbon-matrikx-usa-ceramic
Are oricum acelasi debit...

Dan
Multumesc pentru efort Koala, stiam agregatul tau ;). Deci, modificam a 'nspea mia oara proiectul. Ramane filtrul din link-ul din postul meu anterior si acvariul de 80 va ateriza prin alta camera, de rezerva (ma omoara nevasta ).
Filtrul are filtrare de 5 microni, carbune activ, tot 5 microni, Sterasyl si un cartus de ultrafiltrare de 0.02 microni. Singurul lucru care ma ingrijoreaza ar fi debitul de 3-4 litri pe minut dar nu cred sa fie mare problema, asteptam, luam o bere si o tigara si asteptam sa se umple bazinul la saptamanale...

Dan
Salutare.
Am nevoie de un sfat. Mai sus ziceam ca o sa bag acvariul de 80 de litri ca buffer de apa. asta presupune si o pompa Jebao DC 3000 cu care sa urc apa in acvariul mare cand fac schimbul de apa.
Daca fac filtrare cu de exemplu http://wts-online.ro/filtre-apa-instalatii/ultrafiltrare-uz-casnic/filtru-apa-trio-cu-ultrafiltrare-0-02-microni, pot sa sar bufferul de apa si sa fac umplerea acvariului mare direct de la retea? Efectiv nu am spatiu pentru acvariul mic + filtru de apa in acel compartiment. M-am gandit la aceasta varianta deoarece pompa Jebao nu va trage evectiv toata apa din acvariul mic, din 80 de litri o sa pot folosi circa 50 doar iar in cazul unui schimb mai mare de apa am pus-o, tot de la retea trebuie sa bag apa. In cazul in care merge sa folosesc apa de la retea cu filtrul am mai scapat de un point of failure, pompa Jebao.
Deocamdata sunt la capitolul detalii tehnice, vedem cu pestanii mai incolo ce si cum.

Multumesc
koala wrote:La bateria aia de filtrare ar fi bine sa montezi si un cartus de Sterasyl... asta filtreaza sulfatul de aluminiu (care e foarte toxic).
Completeaza-ti orasul de resedinta, ca sa ne fie usor cu recomandarile... My Profile - Location

Orasul de resedinta completat. Filtrul cu Sterasyl pot sa il pun chiar la acvariu, pentru uz exclusiv, deoarece nu vreau sa imi afecteze debitul la bateria de la bucatarie. Multam pentru sugestie, am notat pe lista to do.

Cu stima,

Dan
Multumesc pentru reply Koala. Mie imi era ca nisipul pe care l-am ales eu sa nu fie prea fin pentru scormonitori. Este listat cu granulatie 0.1-0.6 mm.
In privinta filtrarii, am uitat sa mentionez ca mi-am montat pe bateria de la bucatarie de unde o sa alimentez acvariile cu apa un filtru Aquator Maxi Duplex cu fltrare mecanica si carbon, ca sa stau eu linistit )
In privinta pestilor, borley si caeruleus sint principalii actori, restul ma mai documentez. In principiu vreau pestani colorati, pasnici si nepretentiosi. Daca avem pe cineva din Cluj poate prind si o sursa pentru pesti, contracost bineinteles, cei de la Pet Shop au un termen de livrare cam mare.

Cu stima,

Dan
Va salut dragi forumisti.
Ma numesc Dan si sint din localitatea Turda. Pana acum ceva ani am avut un setup cu un acvariu Rio Juwel de 80 de litri in care am tinut neoni, mulinezi, gurami si ceva sanitari. Deoarece mi-am gasit de lucru afara din tara, am stopat acvariul respectiv deoarece era foarte greu pentru sotia mea sa faca mentenanta acvariului pe timpul celor 2 luni cat eu nu eram acasa din turele mele 2 luni servici, 1 luna concediu. Dupa 8 ani de meleaguri straine am decis ca revin in tara la sfarsitul lunii August. Sotia si-a dat acordul anul trecut ca pot sa imi vad linistit de hobby atunci cand voi reveni in tara so...long story short...din decembrie am inceput sa imi achizitionez cele necesare.
Deoarece stam la bloc, spatiul mi-a permis achizitionarea unu Rio Juwel 300 iar rasfoind forumul asta in ultimii 4 ani am hotarat si ce pesti vor innota fericiti in noul acvariu, ciclide africane. Proiectul incepe sa capete contur. Pana acum am achizitionat urmatoarele:
- Acvariu Rio Juwel 300 (am scos filtrul intern)
- Filtru extern Eheim professionel 4+ 600 (poate putin overkill)
- Sterilizator UV Eheim reeflexUV 500, pe care vreau sa il introduc pe returul canistrei, pentru a fi folosit cu usurinta la nevoie, cu toate ca va reduce la jumate debitul canistrei, sau cu pompa separata, depinde cum se comporta tot ansamblul in momentul cand voi starta acvariul.
- Mobilierul este facut la comanda
- Background facuti de baietii de la Aquadekor Iugoslavia

Mobilierul nu este inca terminat, urmeaza sa imi ajunga si usile zilele astea. Planul mobilierului este urmatorul.
-In partea stanga urmeaza sa plasez vechiul Juwel de 80 de litri. Va fi tinut ca steril, incalzit, cu un filtru intern micut si ca bazin de rezerva in caz de ceva. Schimbul saptamanal in bazinul mare il voi face aspirand substratul scotand aproximativ 80 de litri de apa. Completarea o voi face cu ajutorul unei pompe pe care urmeaza sa o achizitionez, o pompa de recirculare - Jebao DC3000 din bazinul de 80 de litri, unde apa va avea circa o saptamana vechime.
- In partea dreapta voi monta canistra si sterilizatorul.

In principiu, in Septembrie ajung in tara, o sa umplu acvariul, dupa ce ma hotarasc ce nisip o sa pun si o sa trec la ciclarea lui. Sper ca intr-o luna, adica sfarsitul lunii Septembrie sa fie gata pentru a primi noii locatari. Referitor la nisip, ma gandeam ca va fi de efect JBL Sansibar Snow, cu toate ca granulatia pare cam mica. Astept sugestii la acest capitol.

Referitor la pestani, ma gandesc sa bag maxim 30 de juvenili prima oara, 5-6 tipuri, urmand sa fac o triere pentru a ramane cu maxim 20-25 de pesti maturi, cu toate ca vad ca pe nici unul nu prea va lasa inima sa faceti triere si sa renuntati la 1-2 exemplare. Mai jos, lista cu ce am in plan. Astept sugestii deoarece nu stiu prea multe despre compatibilitatile dintre aulonocare si cei de jos. Am cateva aulonocare frumoase pe lista dar in principal cei de jos sint un must.
- Haplochromis borleyi yelow fin
- Labidochromis hongi red top
- Iodotropheus sprengeri
- Labidochromis caeruleus

Revin cu update-uri. Cine are sugestii, combinatii de pesti pe care sa le aplic la acvariul meu, este bine venit.

Cu stima,

Dan
 
Forum Index » Profile for jd_enea » Messages posted by jd_enea
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com