[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vicud
Forum Index » Profile for vicud » Messages posted by vicud
Message
Buna dimineata.
Mi-am dat seama aseara ca am scris foarte mult, asa ca o sa incerc sa fiu mai comprimat.
Le luam insa tot in ordine, ca sa nu scape ceva.
- Daca nu gasesc alta solutie, apelez la tine kirucd pentru capacul care astupa intrarea in sump. Mai ales ca sunt tot din Buc, asa cum am scris acum la locatie.
- O sa amestec apa de la robinet cu cea de osmoza, 15/85%, asa cu m-ai sfatuit si o sa masor sa vad ce iese.
- Mi se pare ca exista la magazinul de unde am cumparat si un filtru cu cartus suplimentar de nps, insa m-am cam zgarcit. Poate insa gasesc pe undeva separat.
- Eu am pus exact 12 picaturi de amoniac, concentratie 25%, in 36 de litri de sump, adica intre 3 si 5mg/l (am masurat de 3 ori, in fiecare zi). In articolul ala despre ciclarea cu amoniac scrie ca nivelul de NO3 ajunge maxim la 55 mg/l, asta in conditiile in care pui plante si ele incep sa consume. In display, care e total separat de sump, nu am resturi care sa-mi genereze NO3 suplimentar, asta daca nu care cumva nisipul din hornbach, pe care mi-a cam fost lene sa-l spal, contine ceva. Deasemenea la testele alea 6 in 1, partea cu NO3 nu era chiar alba alba, insa nici prea roz, deci apa pe care am bagat-o nu are NO3. Nu te contrazic, insa nu inteleg de unde pot ajunge in sump la 180 mg/l de NO3? Si chiar daca as ajunge, atunci cred ca e mai simplu de facut schimburi de apa, pentru diluare, in 36l, decat in 200l, cat are toata copaia. Nu sunt dumirit aici, adica simt ca am calculat corect, insa am in fata pe cineva care a scris articole intregi despre calculatul corect.
- Investesc masiv in siporax (scrisesem initial perlon ), pe nevertebrate e 29 de lei litrul. Calculez si iau cat incape. Simteam ca mai mult e mai bine, insa mi se parea ca o dam in arogante.
- Am citit despre retentia in mediile filtrante, stiam de minutul de aur (minim), eu am o pompa de 1000l/h si cam 27x25x42cm, adica 28l, adica 14l de apa (cam jumatate) de material filtrant, deci un timp de retentie de 14*60/1000=0.84 minute. Nu gresesc, nu? Poate daca bag siporax si in primul compartiment (inca 25x9x42, adica inca 9l si deci inca 4.5l de apa), o sa am 18.5*60/1000=1.11 minute. As putea sa pastrez doar un prefiltru la partea de sus a primului compartiment (care acum e plin de burete). Nici mie nu-mi place siporaxul, pentru ca nu am chef sa-l schimb foarte des, insa si mai mult imi displace apa cu impuritati. Deasemenea colmatarea siporaxului poate reprezenta un risc. Cred eu. Felicitari pentru articolele despre filtrare kirucd, asta ca tot am ajuns aici.
- Ma uit pe forum la sectiunea de vanzari (de acolo am luat butelia), insa nu prea am vazut ce vreau eu. Am mai vazut deasemenea ca topicurile de la Cereri,ca ma gandeam sa lansez unul, in general nu au raspuns.


E foarte adevarat, koala, ca estetica primeaza.
- In sensul asta eu am optat pentru un acvariu open top. Lampa mea are mai putin de 3 cm grosime si 10 latime. Practic e o bara cu lumina. Am gasit la http://www.ventilatie.julienstile.ro/detalii_produs_1636/grila-pvc-pentru-tavan-600x1200mm.htm grila asta pe care vreau sa o decupez la dimensiunea interiorul acvariului, precum si in dreptul lampii, ca sa nu umbreasca. Adica nu o sa am un capac propriu zis, pentru ca mi se pare ca e prea greu, estetic vorbind, Sumpul ala o sa fie autocolantat negru, insa el nu este la partea de sus a acvariului, estetic e mai putin daunator. O sa fie gratarul asta, pentru ca mi-e cam teama sa nu sara grun peste sau sa evadeze vreun melc. In plus, pot aseza pe el, temporar, diferite lucruri de care am nevoie la acvariu. Lucruri usoare.
- La partea de sus a sumpului, o sa pun un capac de sticla vopsita (la fel ca cea dintre display si sump) putin mai mic, astfel incat sa pot sa scot toate firele, furtunele si mai ales scurgerea la canalizare (pvc de 32), pe la partea din spate. Vopsesc tot negru si e tot ce pot face. Aspiratia in spate e mai buna, estetic, decat in fata, insa asa s-au nimerit gaurile alea, care nu sunt simetrice. Peretele dintre sump si display e facut dintr-un geam de 6 transparent si unul de 4 vopsit, si asta pentru ca nu am gasit un geam de 10 (sa fie ca toate celelalte) destul de fumuriu la astia de la Cristal Brad. Eu am facut schema de gaurire bine, insa executantul nu a tinut seama de ea, adica a facut-o in oglinda. Acum, vopseaua de pe geamul vopsit se afla intre geamuri, nu se poate zgaria, daca puneam aspiratia in fata, vopseaia de care spun era in sump si se putea zgaria usor cu siporaxul.
- Ma gandeam ca daca pun apa osmozata intr-un recipient in care am nisip, ramane osmozata, sau macar fara NO3. Asa ca as putea, la finalul ciclarii sa pot dilua apa din sump.
- cu pestii, plantele si fertilizarea e totul clar, sau oricum se mai poate clarifica pe parcurs.
- investesc in siporax, pun perlon sa vad daca rezist la schimbatul lui si vedem ce iese. Iarasi clar. Cred ca sunt tentat sa pun mai multi pesti decat e nevoie, si asta pentru ca sunt incepator, am doar 38 de ani .
- o sa pun orice link gasesc util, pentru ca asa ne ajutam intre noi. Pe alte site-uri acest lucru nu era permis si am crezut ca...
- nici eu nu fac bani din asta (as fi sarac lipit sau plin de datorii ) si asa se intampla ca nu prea intru pe la donatii. Uite, acum la donatii era o pereche de ancistrusi maturi, mie imi plac tare, am avut si pui de la ei in acvariul comunitar, insa mi-e jena sa ma bag in vorba, adica sunt altii care au nevoie. Au si la hornbach ancistrusi si daca dai 20 de lei si astepti sa creasca 4 luni, ajungi tot acolo ;). Daca fac o oferta in bani, iar nu e bine, ca stric piata, intocmai ca arabii aia care-i permit sa dea in criza 7-8000 de euro pe metru patrat de locuinta in Paris. Jahad!

Ne oprim aici (eu sunt matinal, iar voi pasari de noapte, asa ca poate maine mai schimbam un rand de argumente, desi e inca weekend), mi-a parut bine si asteptam sa intre zarzavagii ca poate ma lumineaza vreunul pe partea de controllere de co2, fertilizare etc.

Ce nu am inteles e daca lampa Fluval Aqualife & Plant Performance LED Strip Lights de 46 de watti, 3750 de lumeni si 7827 lux e buna pentru 200 de l de apa cu plante low light.

Numai bine.
In primul rand sunt superincantat ca am cu cine vorbi despre asta. Si nu cu oricine ci cu cineva care chiar stie cu ce se mananca. Multumesc inca o data.
Acuma ca ideile bune se nasc din discutii ar trebui sa o stie toata lumea. Nu cred insa ca e tardiv. Cred ca am procedat destul de bine pana acum, date fiind datele problemei. Dar sa luam pe rand comentariile tale Koala:

- ordinea compartimentelor trebuia sa fie inversa...
*am vrut firul de alimentare de la pompa de recirculare, cel al incalzitorului, furtunul de la schimbul de apa la picatura, cel de la butelia de CO2, cel de la fertilizarea automata sa se afle in spate, pe peretele din spatele acvariului din motive pur estetice. Deasemenea, primul compartiment, cel cu perlonul ala care se imbacseste imediat, am vrut sa fie in fata ca am acces la el cat mai usor.

- teava aia, prin care apa intra in "sump", ar fi stat mult mai bine (estetic vorbind) in partea din spate a bazinului,
*asta e reversul medaliei, adica nu le putem avea pe toate . Cred insa ca aspiratorul ala care se afla in acvariu poate fi usor inlocuit cu un gratar transparent (am vazut la aquamedic, e cu 5mm mai mare in diametru, insa daca nu reusesc sa-l pricolez pe ala, ma enervez si-mi fac unul la comanda pe printer 3D, culoare neagra), sau ma gandeam sa iau un pot de anubias nana petite in plus si sa fac un manson viu pentru sita aia total inestetica. Cred ca e bine ca absorbtia sa fie in fata, in punctul cel mai de jos al substratului (am sa fac panta prea fata stanga).

- compartimentul pompei ar fi venit in partea din fata... teava prin care pompa arunca apa in display poate fi "cotita" si "smecherita" oricum.
* ma gandesc ca e un avantaj ca returul e prin spate, acolo daca misc putin apa, tot rahatul si in general depunerile de pe nisip vor veni la vale inspre fata acvariului, care se poate curata mai usor. Ma gandeam chiar sa pun in coltul opus sumpului, in spate jos, inca o pompa care sa mane tot inspre absorbtia mea din fata. Ma gandeam chiar ca teava aia sa nu fie cotita deloc, sa fie insa destul de scurta incat sa nu se vada.

- chiar daca vrei, chiar daca nu vrei, ciclarea oricum incepe... si ea se produce in toata masa apei.
*Asta e clar si oricum daca nu-mi era clar, tot mergeam pe mana ta (Asta e chiar si mai clar!). Treaba e insa ca display-ul si sumpul nu comunica in momentul asta deloc. E ca si cand as avea 2 acvarii separate, iau eu am pornit ciclarea cu amoniac doar in cel mai mic. Dupe ce ciclez filtrul aluia (adica tot sump-ul), nu-mi ramane decat sa fac ca cele 2 bazine sa comunice. Ma bazez mult pe cei 4l de siporax (aici s-ar putea sa gafez putin, insa din ce am citit - si eu citesc foarte prost - ca 1-2l ar fi fost deajuns pentru acvarium meu). Personal as mai lua inca 4l, insa doar daca asta m-ar ajuta sa tin mai multi pesti. Iata si prima mea intrebare.

- populatiile de bacterii incep sa se dezvolte pe TOATE suprafetele bazinului... pe geamuri, pe grauntele de nisip etc.
- parerea mea este sa dai drumul pompei si sa lasi acvariul sa ruleze normal...

*Ce am inteles eu din ciclarea asta e ca la final, dupa ce dispare amoniacul (nu dispare, se transforma) si nitritii, rezulta o concentratie destul de mare de nitrati si ca daca nu ai destule plante care sa consume cantitatea asta nu te salveaza decat schimbul masiv de apa. Ori eu asta vreau sa driblez. Adica obtin o concentratie mare de nitrati in cei 30l cat are sump-ul, pe care o diluez in restul de 190l cat are diplay-ul.

- am inteles eu bine, cand ai spus ca ai umplut acvariul cu apa de osmoza? Ce pesti vrei sa tii acolo? Plantele nu vor rezista in apa "pura" de osmoza.
*pestii nu vor fi discusi ca nici la 30 de grade plantele nu mai au multe de spus, vor fi probabil ramirezi, cori, poate scalari (desi sunt prea mari pentru gustul meu), neoni negri (poate nu numai negri), niste otto pentru alge si cam atat. Am pus apa osmozata pentru ca apa la mine in put are duritatea peste 30 de grade. Imi e mult mai simplu sa pun fertilizanti, decat sa ma apuc si trec apa prin turba sau mai stiu eu ce. E vreo sansa sa nu pot sa adaug toate mineralele pe care le contine o apa normala?

- in mod normal (vorbim de bazine plantate, cu pesti comuni), trebuie sa folosesti apa de osmoza doar ca sa completezi ceea ce se evapora...
- sau, utilizezi cartus de remineralizare montat pe instalatia de osmoza? Nu cunosc instalatia aia de care ai zis tu.

*Mi-am propus sa completez toata apa cu apa osmozata si sa maresc fertilizarea. Altfel imi sare duritatea in aer. Nu am cartus de remineralizare, nu cred ca osmozorul asta e foarte profi si abia astept sa masor, cu testele alea 6 in 1 duritatea. Defapt o masor acum si spun cat e:
acvariu (deci osmoza) robinet (deci dezastru):
NO3: 10 NO3: 15
NO2: 0 NO2: 0
GH: <3 GH: >21 (cam 30 masurat mai exact)
KH: 0-3 KH: 20
PH: 6.8 PH: 7.5
Cl: 0 Cl: 0
deci osmozorul, chiar si asta de 300 de lei, isi face treaba cu brio zic eu si nu cred ca il pot inlocui.

- ultimele observatii tin de materialele de prefiltrare (bureti si perlon),
- perlonul este minunat, atata vreme cat ai grija de el si il schimbi la timp... o sa vezi ca se colmateaza destul de repede (ordinul zilelor).

*Am avut niste filtre jebo parca acum 5 ani si aveau la partea de sus ceva asemanator perlonului, mai putin dens si care se spala de minune. Insa nu am gasit ceva asemanator decat la dimensiunile cosurilor diferitelor tipuri de filtre. Nimic la coala mare din care sa croiesc eu exact ce vreau. Daca am fost destul de clar si daca sti de vreun material mai grosier decat perlonul, daca care sa reziste mai mult si eventual sa se spele, da-mi de veste.


Acum eu:
*Am luat Fluvalul asta de care estetic sunt foarte incantat. Treaba e ca are doar 3750 de lumeni si nu stiu daca este ok pentru cei 200 l ai acvariului meu. Plante pretentioase nu o sa tin, cel putin nu in prima faza, insa chiar si asa nu stiu daca e destul. Am citit postul ala tare al lui Lucian parca, cu bricolarea unei lampi cu leduri. Poate el ar putea sa-mi spuna mai multe (sau poate a spus, insa repet, eu nu prea retin ce citesc).
*Azi am luat de la un colg de pe forumul asta, caruia ii multumesc inca o data, o butelie, un reductor, o electrovalva, numarator de bule si un reactor. Adica tot ce-mi trebuie pentru instalatia de CO2, fara controller. Acum vine intrebarea: ce controler sa-mi iau? Parca nu as da 12 mil pe unul nou jbl, sau 20 de unul dupla (poate nu astea sunt preturile exacte), insa mi-e teama sa iau mai stiu eu ce no name de pe Alibaba. Poate doar dozatorul de fertilizanti care se cheama Marin Magic si este pentru acvarii marine (sunt 3 elemente care trebuiesc adaugate periodic, insa nu retin care). As folosi o pompa pentru micro, una pentru macro si alta pentru mai stiu eu ce (poate de rezerva pana ajunge una nou din batrana China).
*Ma gandeam sa iau de pe nevertebrate (nu stiu daca am sau nu voie sa spun), tot ce inseamna anubias, microsorum si moss (cam 350 lei in total, cate un pot din fiecare). Asta in materie de plante. Este in alta parte o oferta mai buna? Intrebarea este valabila si pentru buturugi si pietre, care or sa existe sigur in acvariul asta.

Este ca te-ai legat la cap degeaba? ;)
Oricum, iti multumesc anticipat pentru fiecare argument, sfat sau mai stiu eu ce primesc de la tine. Ma bazez foarte tare pe logica, insa daca am spus vreo tampenie, fa bine si spune-mi si mie.

Numai bine.

PS. kirucd, cum observatiile tale erau incluse in ce a scris koala, consider ca ti-am raspuns si tie. Mersi.
Apa intra din acvariu prin teava indoita din fata, urca pana la partea superioara a primului compartiment, care va fi umplut, de sus in jos cu perlon (am luat Symec de la JBL), burete grosier si la partea de jos burete mai fin. Am ales varianta asta cu teava indoita pentru ca perlonul sa fie usor de clatit/inlocuit, fara a mai trebui sa scot tot ce este in compartimentul 1. Buretii sunt taiati dintr-o bucata de 50x50x2cm, astfel incat sa aiba sectiunea primului compartiment, adica 25x9x5. Geamul care separa primele 2 compartimente este ridicat fata de baza acvariului cu 4cm, pentru a permite apei sa intre in compartimentul 2, plin cu siporax. De aici, pe la partea superioara, apa intra in compartimentul 3, plin si el cu siporax. De aici, apa intra in ultimul compartiment, cel cu aparatura si este scos de o pompa Eheim de 1000l/h pe la partea superioara, in acvariu.

Am montat osmozorul (Aquili), am dat drumul la apa si dupa ce s-a umplut aproape de tot sumpul am pus buretii si 4l de siporax si am inceput ciclarea (fishless) cu niste amoniac luat de la farmacie. Doresc sa ciclez doar sumpul, iar spre final, cand nitratii or sa fie la cote ridicate, amestec tot cu apa din display, evitand, poate, schimburile masive de apa specifice acelei perioade. Temperatura din sump e setata in jurul valorii de 30 de grade.

Intre timp mi-a ajuns si lampa (Fluval Aqualife & Plant Performance LED Strip Lights) si cred ca in curand o sa fac si comanda pentru plante (de la Tropica, prin intermediul unui site de care a auzit multa lume de aici). Plantele vor fi Anubias, Microsorum si Moss si am sa iau din fiecare cate un pot. Substratul nu este fertilizat, nu are incalzitor si nu am de gand sa fertilizez decat in masa apei. O sa mai comand si niste buturugi, de pe acelasi site.

Sunt cam dezordonat in expunere pentru ca nu stiu exact unde vreau sa ajung, nu am experienta multor bazine. Incerc marea cu degetul.
Asta e si motivul pentru care am postat.
Cam asta.
Salut la toata lumea.

Pe scurt, am un loc in casa de exact 150 de cm latime si doar 40 adancime in care am ales sa fac un acvariu.
Cum standul pentru el nu e foarte solid (mobilier Ikea ca deh, sa se potriveasca cu ce mai e prin casa), a iesit un 145x40x45H din geam de 10 si fara fund dublu. Standul de la Ikea a fost ranforsat cu profil rectangular de 40x30mm si cu un blat din lemn masiv.
Am ales lungimea de 145cm pentru ca am impartit-o in 120cm pentru display si restul de 25cm pentru un sump. Sumpul asta se vrea impartit in 4 parti egale (cam 25x10x40H) pline cu burete (un compartiment), cu siporax (compartimentele 2 si 3), iar ultimul pentru incalzitor, pompa de recirculare, furtunul de la osmozor pentru schimbul de apa la picatura, scurgerea spre canalizare, probabil si difuzorul de CO2 si in general tot ce nu vreau sa se vada in acvariu).
Am atasat sau cel putin incerc sa atasez o poza cu acvariul, doar sticla, ca sa va faceti o idee.

Mersi de primire.
Koala - am inceput sa citesc din ele.
Kirucd - vorba aia: sa traiasca si mama lor!

Am uitat sa precizez, acvariul va avea schimb de apa la picatura (pentru ca eu am probleme cu spatele), insa osmozorul baga mai mult decat am eu nevoie. Oare daca il alimentez printr-o electrovalva de la un set co2, comandata de o priza programabila merge, sau astea sunt doar pentru co2.

Mersi anticipat.

PS. Ar trebui sa incep un topic la incepatori in care sa vb despre astea? Daca da, atunci continuam acolo.
Ma cheama Victor, am 38 de ani (asta suna a reuniune de mai stiu eu ce dependenti), sunt din Bucuresti si m-am apucat de acvarii dupa o pauza de 4 ani (din lipsa de timp).

Stau la curte si asta e foarte rau, daca judecam din prisma duritatii apei. Poate ati dori sa-mi sugerati un acvariu cu ciclide, insa mie imi plac plantele (Anubias, Microsorum, Moss, etc).

De curand am realizat, cu ajutorul cuiva priceput la asta, un acvariu cu dimensiunile de 145x40x45H. Am de gand ca filtrarea sa o fac intr-o laterala a acestuia si asta pentru a scapa de furtune, fire, filtre si in general tot ce se mai tine pe sub acvariu. Probabil o sa existe o butelie, un ph controller si poate un dozator automat pentru fertilizanti. Asta daca ajung pana acolo. Sunt optimist.

Pentru iluminare am comandat un Fluval Aqualife & Plant Performance LED Strip Lights, care o sa ajunga in 2-3 saptamani, pentru recircularea apei o pompa Eheim de 1000l/h, pentru filtrarea biologica 4l de Siporax, iar pentru cea mecanica bureti grosieri si mai fini (50x50x2 din care am taiat eu cat am avut nevoie). Am mai luat si un osmozor Aquili pentru ca duritatea sare de 30 de grade in zona unde sunt eu.

Ciclarea am inceput-o azi si incerc sa o fac fara pesti (am luat cu greu de la o farmacie cu laborator niste amoniac, concentratie 25%). Am pus cei 4l de Siporax in compartimentul unde o sa fie filtrul, am pus amoniac cat sa iasa concentratia de 4-5mg/l si nu-mi ramane decat sa astept. Am rabdare si fac ciclare fara pesti pentru ca la startul ultimului acvariu (acum 4 ani) s-a lasat cu genocid in masa. Am gasit un articol foarte interesant despre ciclarea fara pesti, scris prin 2008 de un anume Olivian Daniel Tofan, caruia ii multumesc. Sper sa-l pot urma. Articolul.
Asa ca pompa merge, am gaurit furtunul de recirculare pentru a face o oxigenare mai buna, incalzitorul Eheim de 150W e setat la 30 de grade, iar testele de amoniac, nitriti si mai apoi nitrati sunt pregatite si ele.

In speranta ca nu am scris prea mult si mai ales fara rost, astept sfaturi de la cei cu barba mai mare ca a mea. Daca ma prind cum sa pun si poze, o sa va pot arata ce am facut (desi nu e mare lucru).
 
Forum Index » Profile for vicud » Messages posted by vicud
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com