Salut dragilor,
Salut pe aceasta cale iubitorii de ciclide de pe acest forum si nu doar pe ei. Incep acest jurnal putin retroactiv, spun asta pentru ca multe din intamplarile din el au fost deja spuse si traite. Lucrurile inca se desfasoara si voi incerca sa prind din urma sirul faptelor trecute ca sa le aduc in prezent si sa le apropii de cele ce se vor fi intampla. Ma opresc aici cu introducerea si voi prelua cateva ganduri dintr-un jurnal al meu mai vechi, in care descriam INCEPUTUL:
* 31 decembrie 2012:
MOTTO: “Himera: inchipuire fara temei, fantezie irealizabila; iluzie, fantasma. (DEX, 1998)”
The land of make-believe… adica mai pe romaneste, “Tara himerelor”.
Cu exact un an in urma incepeam marea aventura africana. Vazusem poze si filme dar prea putin in realitate. Nu stiam aproape nimic despre ceea ce avea sa devina o boala grea: ciclidele africane. Chiar daca de mic copil am avut permanent acvarii sub ochi, nu ma jucasem pana atunci decat in zona plantatelor. Intamplarea a facut sa ma intersectez cu niste oameni sufletisti care m-au pus pe directie, cum s-ar zice. Nici macar nu-mi inchipuiam cum sa incep, chiar mi se parea o iluzie sa pot avea in realitate ceea ce visam. Aparuse himera
Am citit si intrebat mult, am si fost ajutat iar pe langa “meseria” de acvarist am facut si pe micul meserias: am fost instalator, electrician si sticlar. Mi-am raspuns de multe ori singur la intrebari si am reusit sa invat din mers, construind. Asa a luat nastere in urma cu un an primul meu acvariu cu ciclide africane, un bazin de 550 litri, care-mi parea imens la ora respectiva: mare , greu si incapator. Cu filtrare supradimensionata si schimb automat de apa, timp de un an am reusit sa am armonie in acvariu si sa nu ma lovesc de probleme deosebite.
Acestea fiind zise: voi renunta incet-incet la acest bazin care mi-a adus satisfactii deosebite si voi incepe un alt proiect, tot de ciclide africane. Nevoia de spatiu pentru pesti este tot mai mare, nevoia de provocare pentru mine este la fel de mare iar volumul noului bazin ce-l voi face va fi probabil dublu fata de cel vechi. Voi incerca sa automatizez cat mai mult si sa-l fac cat mai usor de intretinut. Am terminat aproape de pus pe hartie tot (asta era planul pentru 2012) si in primele zile din 2013 ma voi apuca de lucru efectiv.
* iunie 2013, adica azi:
Bazinul vechi de 550 litri (1900 x 550 x 550, cote ingineresti, in mm) e deja istorie, zace golit intr-un colt al camerei in asteptarea viitorului proprietar.
Sa incepem. Ii rog pe cei ce-au mai vazut astea sa ma ierte pentru repetitivitate, voi incerca sa extrag doar ideile principale si sa redau doar esentialul.
* 2 ianuarie 2013
Episodul 1: SUPORTUL
Pentru constructia suportului voi merge pe o solutie putin mai "serioasa" decat cea folosita la precedentul bazin. Nu ca la anteriorul as fi avut vreo problema dar totusi sustinerea a aproximativ 1.5 tone cat va avea acesta inseamna putina grija in plus... Daca in primul proiect folosisem un suport construit doar din PAL de 28, aranjat in sistem "fagure", aici voi folosi pentru schelet clasica teava patrata de dimensiune 40 x 40 x 2, sudata si mai apoi placata cu PAL pentru partea estetica, usi, etc... Am pus in spate acele intaritoare la 45 grade in ideea de a evita un eventual balans lateral dar probabil nu va fi cazul de asa ceva.
Deci dimensiunea finala va fi de 2700 x 800 mm, l-as fi facut mai mare dar spatiul camerei in care va sta nu prea ma lasa..
Bazinul va avea 600 mm inaltime, deci va rezulta un volum brut de 1296 litri... brrr, imens...
Sa vedem mai departe cum/de unde voi gasi sticla pentru bazin. Mai e pana acolo dar totusi mie asta mi se pare cea mai mare provocare in tot proiectul asta...
(va urma...)