[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
Continuare... episodul SUPORTUL

* 4 ianuarie 2013

Intre timp am fost la cumparaturi, am luat teava patrata 40x40 de grosime 2 mm. Sursa: Dedeman. Mi s-a parut pretul cel mai bun iar teava arata aproximativ ok, fara foarte multe urme de rugina. Cam complicat cu caratul prin magazin dar ne-am descurcat pana la urma:

P.S. Omul de la capatul tevilor nu sunt eu ci un prieten care m-a ajutat la partea logistica a operatiunii.

image

Am cumparat 5 bare de 6 m lungime pe care le-am debitat la fata locului, le-am taiat pe fiecare in cate 2 bucati ca sa le pot transporta. Scule si ce-am avut nevoie am primit de la fata locului, din magazin. Transportul a fost un pic problematic, barele au incaput cu greu in masina dar au incaput:

image

image

Urmarea: suportul e sudat in cel mai profi mod cu putinta, nu s-a tras absolut deloc la sudura si locurile de imbinare sunt perfecte si plane. Vopsirea s-a facut in camp electrostatic, intreg ansamblul arata ca si cum ar fi fost acoperit cu un material plastic si asa cum se vede mai sus e gata pentru introducere in cuptorul de polimerizare.

image

Dupa vopsire si aducerea lui acasa (modul de introducere in camera: normal ca pe geam ) am facut cateva foto de ansamblu cat si detaliu a zonelor sudate.
Concluzia: a iesit perfect, mesterul s-a intrecut pe sine :

image



image

image

Salut dragilor,

Salut pe aceasta cale iubitorii de ciclide de pe acest forum si nu doar pe ei. Incep acest jurnal putin retroactiv, spun asta pentru ca multe din intamplarile din el au fost deja spuse si traite. Lucrurile inca se desfasoara si voi incerca sa prind din urma sirul faptelor trecute ca sa le aduc in prezent si sa le apropii de cele ce se vor fi intampla. Ma opresc aici cu introducerea si voi prelua cateva ganduri dintr-un jurnal al meu mai vechi, in care descriam INCEPUTUL:

* 31 decembrie 2012:

MOTTO: “Himera: inchipuire fara temei, fantezie irealizabila; iluzie, fantasma. (DEX, 1998)”

The land of make-believe… adica mai pe romaneste, “Tara himerelor”.

Cu exact un an in urma incepeam marea aventura africana. Vazusem poze si filme dar prea putin in realitate. Nu stiam aproape nimic despre ceea ce avea sa devina o boala grea: ciclidele africane. Chiar daca de mic copil am avut permanent acvarii sub ochi, nu ma jucasem pana atunci decat in zona plantatelor. Intamplarea a facut sa ma intersectez cu niste oameni sufletisti care m-au pus pe directie, cum s-ar zice. Nici macar nu-mi inchipuiam cum sa incep, chiar mi se parea o iluzie sa pot avea in realitate ceea ce visam. Aparuse himera

Am citit si intrebat mult, am si fost ajutat iar pe langa “meseria” de acvarist am facut si pe micul meserias: am fost instalator, electrician si sticlar. Mi-am raspuns de multe ori singur la intrebari si am reusit sa invat din mers, construind. Asa a luat nastere in urma cu un an primul meu acvariu cu ciclide africane, un bazin de 550 litri, care-mi parea imens la ora respectiva: mare , greu si incapator. Cu filtrare supradimensionata si schimb automat de apa, timp de un an am reusit sa am armonie in acvariu si sa nu ma lovesc de probleme deosebite.

Acestea fiind zise: voi renunta incet-incet la acest bazin care mi-a adus satisfactii deosebite si voi incepe un alt proiect, tot de ciclide africane. Nevoia de spatiu pentru pesti este tot mai mare, nevoia de provocare pentru mine este la fel de mare iar volumul noului bazin ce-l voi face va fi probabil dublu fata de cel vechi. Voi incerca sa automatizez cat mai mult si sa-l fac cat mai usor de intretinut. Am terminat aproape de pus pe hartie tot (asta era planul pentru 2012) si in primele zile din 2013 ma voi apuca de lucru efectiv.

* iunie 2013, adica azi:

Bazinul vechi de 550 litri (1900 x 550 x 550, cote ingineresti, in mm) e deja istorie, zace golit intr-un colt al camerei in asteptarea viitorului proprietar.

image

Sa incepem. Ii rog pe cei ce-au mai vazut astea sa ma ierte pentru repetitivitate, voi incerca sa extrag doar ideile principale si sa redau doar esentialul.

* 2 ianuarie 2013

Episodul 1: SUPORTUL

Pentru constructia suportului voi merge pe o solutie putin mai "serioasa" decat cea folosita la precedentul bazin. Nu ca la anteriorul as fi avut vreo problema dar totusi sustinerea a aproximativ 1.5 tone cat va avea acesta inseamna putina grija in plus... Daca in primul proiect folosisem un suport construit doar din PAL de 28, aranjat in sistem "fagure", aici voi folosi pentru schelet clasica teava patrata de dimensiune 40 x 40 x 2, sudata si mai apoi placata cu PAL pentru partea estetica, usi, etc... Am pus in spate acele intaritoare la 45 grade in ideea de a evita un eventual balans lateral dar probabil nu va fi cazul de asa ceva.



image

Deci dimensiunea finala va fi de 2700 x 800 mm, l-as fi facut mai mare dar spatiul camerei in care va sta nu prea ma lasa..
Bazinul va avea 600 mm inaltime, deci va rezulta un volum brut de 1296 litri... brrr, imens...

Sa vedem mai departe cum/de unde voi gasi sticla pentru bazin. Mai e pana acolo dar totusi mie asta mi se pare cea mai mare provocare in tot proiectul asta...

(va urma...)
Arata... plin ochi

De curs n-o sa curga dar de dormit linisit... e de inteles ca n-ai cum...
Eu in prima luna dupa ce l-am startat pe-al meu n-am avut decat vreo doua vise de alea dubioase... cu ape revarsate prin camera si etc...
Dupa al doilea am calculat ca daca va fi sa fie o sa am constant cam 12 cm de apa prin toata camera. Asa ca m-am linistit, problema nu era asa de mare... .

Dar trece, trebuie udat si altfel si trece



Hai sa lipim backgroundul !!
Parerea mea e ca la postul #9 ai probabil un mascul juvenil de Melanochromis Johanni (mai nou a fost trecut la genul Pseudotropheus Johanni), eventual un hibrid.
Corespunde forma corpului si coloritul. P. Johanni juvenili si femelele au culoarea galben iar masculii in perioada de maturizare trec prin coloritul celui din pozele tale si se duc spre un albastru inchis cu dungi orizontale albastru deschis.

La #10 se pare ca ai un Metriaclima estherae mascul iar la #11 cred ca-i o femela de P. Johanni.
Pai atunci, cu ocazia asta, dati-mi voie sa va (re)salut din Timisoara

Chestia asta cu incepator de care ziceam acum 2 ani e putin relativa, adevarul e ca primul acvariu l-am avut acum mai bine de 30 de ani. E adevarat ca pe vremea aia ne jucam de-a construitul bazinelor pe cornier vopsit si ne faceam pompe de aer folosind cauciuc pe care-l faceam rost de la Dermatina din Tm . Nici vorba de toata tehnica din ziua de azi... Culmea e ca plantele cresteau si atunci iar pestii se inmulteau
Cu vreo 2-3 ani in urma am lasat deoparte acvaristica facuta dupa ureche. Am inceput s-o dau si eu mai stiintific pe plantate, cu injectie de CO2 si tot ce trebuie, am mai inmultit niste ciclide sud-americane in alta etapa iar de ceva vreme am intrat in faza in care-s "cichlid addicted", in speta Malawi. Am renuntat la tot ce inseamna plantat si pana acum am doua proiecte mari (la propriu... ) la activ, pe ciclide.

Cam asta-i povestea, pe scurt...

Da, Dragos voi prezenta si eu dar imi fac prima data curaj... citind ce scriu altii.

Backgroundurile sunt facute la niste prieteni din vecinatate, dincolo de granita, in Serbia. Si chiar sunt extraordinare, vorba lor cand vorbesc despre ce fac: "only nature can copy us".
Asa le place sa spuna mereu si chiar au dreptate.
Nu ma pot rabda sa nu spun si eu: am fost la fata locului, am vazut, am pus mana si e clar, se anunta un proiect de exceptie.

Bazinul e mare, urias iar domnii pesti din bazinul mai mic de langa cred ca deja trag cu ochiul la viitoarea lor casa.
Backgroundul e super, super, super. Fara exagerare.

Felicitari Ovidiu si... hai cu continuarea!
Da, ai dreptate, am uitat sa dau date, ca-s prea suparat...
Deci:
- bazin de 120 l, apa este 50% de la robinet, 50% de osmoza
- Lumina: 2 x T5 39W de la JBL solar ultra natur+solar ultra color, program 10-14 si 17-21
- filtru extern JBL e900
- CO2 1 bula / sec in timpul programului de lumina
Nu fertilizez cu nimic deocamdata, pana nu ma lamuresc ce-i cu ciudatenia...
Parametri apei:
- KH = 9
- GH = 6
- NO2 = 0
- NO3 = 0
- pH = 7
- PO4 = 0 mg/l
- NH3/NH4 = 0
Multumesc de primire.
M-am conformat si in sectiunea "Alge" am postat deja una din problemele ce-mi dau bataie de cap in momentul asta...
Acvariul meu, la o saptamana de la un nou setup, este plin de un fel de mucus alb/cafeniu, cu aspect filamentos. Au aparut de 3 zile si pe zi ce trece parca se fac tot mai multe. Are cineva idee cam despre ce ar fi vorba?
Multumesc!

image

Numele meu este Adrian si sunt relativ incepator. Am prins de ceva vreme microbul acvaristicii si am venit pe forum pentru ca incerc sa invat cat mai multe despre pasiunea asta. Deocamdata cele 3 acvarii pe care le am nu-mi permit sa ma laud cu ele, dar voi reveni
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com