| Message |
|
|
|
Am observat de ceva timp o pata alba pe unul din Helfrichi Firefish, cam de marimea unei muscaturi de blenny.
La o privire mai atenta, pare un disc convex transparent atasat intr-un singur punct de peste. De asemenea, la aceeasi privire mai atenta am observat o a doua entitate similara atasata pe cap, intre ochi. Arata ca aspect si ca marime similar cu punga de oua de la melcii collumbelizi (dove snails).
Acum fara sa ma uit prin ghiduri de identificare, as zice: ectoparazit, probabil crustaceu.
Uitandu-ma putin online, nu am gasit nimic identic, dar comportamentul pare identic cu izopozii ciranolizi si cu paduchele de peste.
Si acum intrebarea: ii detasez cu penseta, sau fac o baie cu cupru ca sa las parazitul sa se detaseze intr-un mod mai prietenos (fara sa lase carlige / ventuze etc. in pielea pestelui? Freshwater dip ar fi suficient?
E posibil ca parazitii sa fi fost acolo de la inceput si sa nu-i fi observat. Pare sa fie singurul peste din acvariu afectat.
Mai ramane desigur si intrebarea: cum il prind? Fiind un inotator excelent si un saritor redutabil, ma gandeam sa folosesc metoda pe care am folosit-o iarna trecuta ca sa prind blenny-ul care musca scoica derasa: golesc repede acvariul (mi-am cumparat furtun mai gros ca sa scurtez timpul de mentenanta), culeg pestele de pe nisip, pun apa la loc. Tratez pestele, apoi il pun la loc. Alta varianta ar fi sa sug pestele cu furtunul.
Cert e ca ceva trebuie facut repede inainte sa ma trezesc cu mai multe discuri transparente prin acvariu (in cazul in care parazitul nu necesita o gazda intermediara pentru completarea ciclului).
|
 |
|
|
|
Pai poti face un test. Pune un pellet de mancare si daca nu ramane undeva pe fundul acvariului, atunci ai suficient flow. Ideal e ca mancarea sa ramana in suspensie pana cand e captata de overflow. Si tot ideal e ca mancarea sa se plimbe cam peste tot prin acvariu, nu doar in anumite zone.
E bine ca flow-ul sa fie generat de multiple surse, ceea ce duce la un flow mai haotic, unde curentii isi schimba directia.
Poti testa patternurile pulverizand aer in pompa, microbulele produse iti vor arata directia si velocitatea in diverse zone.
WP25 sunt pompe faine, dar unele mai mor. Ai un plan B daca iti moare pompa? Ideal e sa ai echipament de rezerva pentru componentele vitale. Si nu trebuie neaparat top of the range, poti avea niste pompe vechi care sa te duca pana iti rezolvi problema in garantie.
Am o intrebare legata de acvariu. Imi place foarte mult cum e construit si cum l-ai modificat pentru sump. Imi place pentru ca optimizeaza volumul la un spatiu mic ocupat in casa. Ma intereseaza cum percepi distorsionarea cauzata de sticla curbata. Eu am un acvariu bow front, dar are o raza de curbare foarte mare (probabil de cel putin 10 m) = sticla nu este foarte curbata, principalul efect fiind ca nu vad prea mult din laterale prin geamul din fata.
|
 |
|
|
gmanea wrote:
Flow cred ca am suficient, pompa de retur este de 2500l/h iar pompa de curenti de 3500l/h setata in mod "random" (bazinul are 200l).
Scuze ca ma bag, dar nu cred ca ai suficient flow.
Ai un acvariu de 200L, cu un flow maxim teoretic de 6000LPH (turnover 30x). Probabil ca returul e un 2000LPH real.
Eu am in acvariul de 40L cu goby (um02122's Lagoon) un Tunze 6020 (2500LPH) si un filtru Tunze 3163 (max 1800LPH).
In Noemi's Reef (54L) am MP10 (max 6000LPH) in ReefCrestMode la 80%, un Hydor Koralia 1600 si un Hydor Koralia 900 plus vreo 380LPH din filtru.
In um02122's aquanano (64L) am doua Hydor Koralia 1600 si o Newave 1.6 (800-1600LPH). Plus filtru vreo 200 LPH.
In Noemi's Pico (21L) powerhead de 1000LPH plus 380LPH filtrul.
Trage concluziile singur
|
 |
|
|
|
La orice acvariu, locatia in casa joaca un rol vital in succesul pe viitor al acvariului. Se aleg locatii cu temperatura stabila (deci nu in bucatarie, langa calorifer, holuri unde se deschide usa, balcon etc.), care nu sunt expuse direct la lumina solara (deci nu la geam, desi exista exceptii in care poti folosi cu succes lumina solara), in zone pe unde nu se circula mult ( holuri, zone de acces in camera etc.).
Un acvariu in bucatarie va fi expus la temperaturi fluctuante, un aer plin de vapori care se vor dizolva in apa, aerisire deficitara. Singura varianta viabila e cea a unui acvariu incastrat in perete cu un geam la nivelul peretelui din bucatarie si acces la acvariu dintr-o camera vecina.
Eu momentan nu am loc pentru pico de plastic de 21L decat in bucatarie. Prefer sa-l tin in living pe jos.
|
 |
|
|
|
Blenny-ul a supravietuit si si-a reluat comportamentul normal, desi partea dreapta e aproape complet alba.
Majoritatea Aiptasiilor si-au revenit, cu ceva exceptii printre cele care suparau Zoanthusii, pe care le-am hranit mai generos.
Azi pe lista de cumparaturi s-a adaugat si un filefish (Acreichthys tomentosus), pe care l-am aclimatizat pe indelete si care vad ca acum exploreaza campiile de Aiptasia. Ii urez pofta buna, sper sa nu guste din SPS, cel putin nu inainte sa am timp sa reactionez si sa-i scot din acvariu. Vad ca cel din cub mi-a lasat in pace coralul umblator, desi aduce mult cu Aiptasia, cel putin la dimensiunea si aspectul tentaculelor.
|
 |
|
|
|
Care din ei, ca toti sunt guvizi (in afara de Atrosalarias fuscus).
Pe aia mari i-am invatat sa manance brine shrimp direct din pipeta.
Am pus Gobiodonii in acvariu, micuti rau (1 cm si 1.5 cm), dar mari la caracter. Mi-a fost frica de agresiune cu Atrosalarias, dar se pare ca se agreaza si stau la un loc.
Acum livestock-ul e asa:
¤ Pesti
- Amblyeleotris latifasciata (2)
- Stonogobiops yasha (2)
- Gobiodon okinawae (2)
- Nemateleotris helfrichi (3)
- Atrosalarias fuscus (1)
¤ Nevertebrate
- Paguristes cadenati (5-6)
- Columbelidae snails (5-10)
- Gorgonian fotosintetic (1)
- Copepozi si alti pozi (? mii)
|
 |
|
|
|
... continuare ...
|
 |
|
|
|
Azi am cumparat doi Yellow Clown Goby (Gobiodon okinawae), pe fish wishlist de ceva timp. Cu ei am completat livestock-ul pentru acest acvariu (as fi dorit cateva exemplare de Stonogobiops din alte specii, dar e prea riscant din punct de vedere al potentialelor conflicte).
Si cateva poze de aseara:
|
 |
|
|
|
... continuare ...
|
 |
|
|
|
Un update despre purceii mei acvatici:
- au mai ramas opt (din 12, trei din cei mai mici au murit relativ inexplicabil acum doua luni, plus unul cu care nu stiu ce s-a intamplat);
- cresc si sunt grasi;
- au trecut fara probleme prin cateva nopti cu temperaturi aproape de 0 *C;
- ii hranesc o data pe zi cu un cub de brine shrimp imbogatit cu usturoi;
- nu am observat agresiune de cand au murit cei mici;
- cand e frig par sa stea in bulele calde, ceea ce mi se pare foarte inteligent din partea lor.
Si poze:
|
 |
|
|
|
Nu e recomandabil sa pui pozi din Marea Neagra, cel putin nu din cei care stau pe alge si te pisca de piele. Cel mai probabil acei pozi sunt isopozi, si inca unii dintr-un soi care ataca. In spatiul inchis al unui acvariu pot face ravagii.
De ce ar vrea cineva sa contamineze un acvariu marin tropical in care toarna atati bani cu tot felul de organisme dubioase din Marea Neagra (care e o mare inschisa, cu apa de clima temperata, cu o salinitate mult mai mica decat in ocean, plina de bacterii de provenienta "colonica") este dincolo de puterea mea de intelegere.
|
 |
|
|
|
Parerea mea e ca un acvariu in bucatarie e o idee proasta.
|
 |
|
|
|
Faina anemona. Am avut si eu una in acvariu pentru vreo doi ani, s-a divizat de doua ori. Pare sa faca asta cand temperatura se duce in sus vara. S-a adaptat foarte bine la temperatura din acvariu si nu mi-a facut nicio victima, dar a cazut ea victima epidemiei de Aiptasia. Sper ca a ta sa aiba o soarta mai buna.
|
 |
|
|
|
Scoate pompa si pune-o in apa fierbinte pentru cateva seconde (doar masca unde e Aiptasia, nu si motorul). O sa vezi ca scapi repede de ea.
|
 |
|
|
|
Helfrichi Firefish in formatie de trei:
|
 |
|
|
|
Cred ca Julian Sprung zicea ca peripetiile cu anemone in acvariile de recif se datoreaza faptului ca anemonele nu sunt proiectate sa traiasca in recif si ca atare nu ar trebui plantate in acvarii de recif, ci in biotopuri dedicate. Ceva legat de faptul ca in natura nu le gasesti niciodata cocotate printre corali, ci solitare sau in colonii de anemone.
Parerea mea e ca ai noroc cu BTAul tau pentru ca sta in acelasi loc de ceva timp si pare foarte fericita.
|
 |
|
|
|
Felicitari pentru noul proiect si pentru obtinerea permisiunilor de incepere a santierului.
Poti sa ne spui motivele pentru care vrei sa incepi cu dry rock? De asemenea, m-ar ajuta personal o descriere a procesului de preparare a pietrei pe care intentionezi sa-l implementezi. Eu am folosit dry rock la Lagoon si sunt blocat in faza cu cyanobacteria de cel putin doua luni. Nu am fortat acvariul, l-am lasat sa isi intre singur intr-un echilibru, dar ma gandesc ca va mai dura cel putin doua luni pentru faza cu GHA.
Daca nu te descurci cu piatra local, intamplarea face ca am cumparat niste schelet uscat de coral weekendul trecut, cam zece kg, doar pentru ca era prea ieftin sa-l las in magazin (am dat 3 lire pe Kg, unde de obicei este cam 8), Sunt doua bucati de piatra gen Pukani dry rock, piatra foarte poroasa cu densitate redusa, dispusa in coloane confluente, cu potential mare de a fi sculptate dupa bunul plac. Eu am folosit asa ceva la Pico si blenny o adora pentru ascunzisurile oferite. Am folosit Dr. Tim's pentru insamantare.
Stiu ca exista diverse microbuze care fac serviciu de curierat Anglia-Romania, eu am gasit pe unii care iau 1 lira pe kg, minim 30 Kg, pentru livrare Londra-Galati. Sunt sigur ca Timisoara nu e ocolita. Pot trimite in weekend, in timpul saptamanii e complicat.
|
 |
|
|
|
Yasha goby femela a primit foarte bine aditia Helfrichilor. A decis sa se alinieze cu ei in formatie. Desigur ca asta a dus la expunerea la vedere a Atrosalarias care isi ducea veacul pe langa Yasha si care a insotit femela in noua locatie. O adevarata priveliste pentru ochi.
|
 |
|
|
|
Daca nu mi-e cu suparare, la ce-ti trebuie pH de 8. ? S-a plans vreunul din multii SPS pe care ii ai in acvariu?
Daca esti disperat dupa numere, CO2 scrubber pe airline la skimmer si kalk in apa de top off.
|
 |
|
|
|
Randall's goby a primit adapost in MP10, de asta nu-l vedeam. L-am dat uneia din cele doua anemone mini-maxi, vad ca n-a scuipat nici oasele.
Blennyul rezista, dar nu arata cu mult mai bine. Important e ca mananca bine.
|
 |
|
|