[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Am vorbit si mi-au spus ca imi pot aduce pestii de pe lista, dar momentan tusk-ul slabe sanse ca e vremea proasta in Australia

Paul Talbot de la Majestic Aquariums povesteste cum i-a spus unui client ca Tuskul e ok la o un loc cu chromis, iar cand a introdus grupul, a omorat un exemplar si l-a mancat, dar i-a lasat pe restul. Cica l-a rupt in doua de fata cu clientul, ca sa-l poata manca

Banuiesc ca atat timp cat respecti ordinea introducerii pestilor, cu cei mici, delicati si pasnici la inceput, tuskul ca ultim sosit nu va face fite, ci va invata sa se bucure daca e lasat in pace

Am observat o escalare a agresivitatii daca un peste prezinta semne de boala sau este suferind. Clownii mei Darwin l-au batut pe Ecsenius stigmatura atunci cand l-am ars cu AiptasiaX si avea o pata alba pe el. De atunci incearca sa-l bata de fiecare data cand e prin zona lor, desi blennyul s-a vindecat si acum e ok.
Poza promisa, cu luminile de noapte.

La 23L, acest acvariu este putin peste dimensiunea unui pico, dar cum e mai mult pico decat nano, plus ca provine dintr-un acvariu de 10-11L ...

Am reflectat putin la ce a mers bine si ce a mers prost la acest acvariu.

Legat de filtrare, schimburile mari de apa pot mentine calitatea apei la parametri SPS, in ciuda overstock + overfeeding. Ce a mers prost: nu am incalzit niciodata apa noua, ceea ce a rezultat intr-o cadere brusca de temperatura, de la 26 *C la 23 *C. Aceasta afecteaza in principal pestii. Coralii nu au parut deranjati de aceste variatii termice. Nu mai spun ca nu am testat pH si salinitate la apa veche si cea noua niciodata, nici vorba de ajustat la valorile anterioare.
Filtrarea biologica realizata cu schelet uscat de coral, nisip si pietris uscat de aragonit, Dr. Tim's Nitrifying bacteria. Inainte sa adaug filtrul Fluval Edge si powerheadul de 1000 lph, aveam pungi de H2S in nisip. Acum nu am vazut nici pe scheletul uscat de acropora pe care l-am ingropat in nisip ca baza pentru vizunile crevetelui. Deci un flow adecvat previne anaerobioza chiar si in straturi adanci de nisip. Posibil sa fi ajutat si crevetele cu rascolirea sistematica a nisipului.

Livestock: perechea de goby a fost ok cu spatiul oferit. Faptul ca au avut un crevete care sa le dezvolte un sistem de galerii le-a oferit un habitat mai mult decat generos. Blenny di familia Ecsenius clar au insa nevoie de cei 10G minim cu multa piatra pentru a fi fericiti si non beligeranti. Crevetele Alpheus bellulus are dimensiuni comparabile cu crevetii de cocktail, ceea ce arata ca i-a priit acest acvariu. Sunt fascinat de aceasta specie de Alpheus. As paria ca daca I-as da mini caramizi le-ar aranja mai inteligent decat zidarul de rand. Imi amintesc tunelul pe care l-a facut in pico de 10L din cilindri ceramici pe care ii presarasem pe nisip (motivul principal pentru aranjamentul de azi noapte). Am vazut bolte ogivale create din cochilii de melci Cerith aliniati perfect. Legat de clean-up crew (CUC), Paguristes cadenati nu au evoluat prea bine. Pagurii nu sunt in mod clar o optiune pentru un pico (mi-au rupt si dezlipit fragii de Seriatopora intrucat le placea sa se indese in ea). Bristle worms, mini brittle starfish, amphipozii, asterina si dove snails-perfecti.

Pests: in primul rand macroalga. Apoi Aiptasia. Si nu in ultimul rand vermetid snails, foarte greu de curatat pe acrylic.

Per total, un pico destul de urat, dar 1. stabil 2. functional si 3. ieftin.

O sa pun o poza si cu lumina pe el, arata chiar ok. Apropos, 30W Cree LED pe un pico de 23L hranit zilnic cu un cub de frozen = un Kg de macoalge in 6 luni. Probabil 3 LED de 3W dispuse in triunghi echilateral (2 albastre, 1 alb) ar oferi suficienta lumina oricarui tip de coral, producand mult mai putine alge pe peretii acvariului.
FTS de dimineata.

Azi am fost la Windsor si am cumparat un Tiger Pistol Shrimp (Alpheus bellulus) pe care pusesem ochii din weekend (e cel pe care l-am pozat cu perechea de Amblyeleotris guttata). Idee era sa incerc sa formez o pereche (ca sa am o pereche de goby cu o pereche de shrimp). Avea deja un crevete din aceeasi specie in Lagoon si unul in pico.

Deoarece pico avea nevoie de o curatenie generala, care imi oferea ocazia sa prind crevetele, am incercat imperecherea cu acest crevete. Dupa aclimatizare i-am pus intr-un recipient cu cateva pietre si i-am lasat sa se intalneasca. Noul venit e de doua ori mai mic decat crevetele din pico, dar la intalnire nu a ezitat sa-si impuste perechea. Dupa cateva jezi de secunde in care s-au privit in ochi si s-au tinut cleste in cleste, au decis ca le e mai bine impreuna si au incetat cu prosteala. Asta m-a scutit sa trec la al doilea acvariu, Lagoon, pentru a forma o pereche. Acum ramane sa gasesc un mascul de Amblyeleotris latifasciata ca sa imi refac perechea din Lagoon, apoi cand trec la acvariul mare sa transplantez cele patru animale laolalta.

Am reusit sa scot toata buruiana din pico. Am scos toate pietrele, si inarmat cu manusi am desprins fir cu fir de pe piatra.
Am scos tot nisipul. Si toate pietrele. Am frecat pietrele si am scapat de toti bristle worms pe care i-am gasit. Aiptasia nu era prinsa de piatra, doar de pereti si de alge, cu putin noroc am scapat de ea. Am golit acvariul si l-am spalat cu apa fierbinte. Am detasat spirorbis de pe geamuri cu unghia ca sa nu zgarii plasticul. Am razuit cu peria toate Aiptasia de pe gaam.

Am scos cam un Kg de alge. Fragii de seriatopora sunt toti albi cu porii din schelet la vedere. Au supravietuit cateva tulpini de Xenia. Fragii de zoanthus au inca polipi pe ei.

Imi place aquascape-ul la acest acvariu.

Pe LiveAquaria zice ca Scopas Tang trebuie tinut in minim 125G si ca se face 1 foot (care e 12 inch sau 30 cm).
Bah, plm, nu stiam unde mi-a disparut postul :p

Eu am incercat sa descarc site-ul online al British National Formulary, un fel de Agenda Medicala, si dupa doar cateva zeci de pagini a dat eroare si cand am incercat manual imi suspendasera contul

Si on topic, Petco face business pe un model asemanator cu multe shopuri de animale din Romania. LiveAquaria a fost detinut de un hobbyist (Cohen parca) si omul dadea si ceva gratis comunitatii: informatie. O data ce pierzi spiritul acesta, business-ul tau pierde hobbyistii adevarati si vinzi doar fraierilor si disperatilor.

Anyways (cum ar zice fiica-mea), alternativa este fishbase, care are o abordare mai stiintifica, non-profit, dar adresat hobbyistilor. Din pacate informatia valoroasa de pe LiveAquaria e cea provenita din hobby, nu cea stiintifica.

Alta sursa foarte bogata de informatie, dar cam stufoasa si organizata pe corespondenta intre administratori si cititori este WetWebMedia.

TidalGardens fac niste profile de prezentare corali destul de interesante pe youtube.

Daca exista interes, pun eu fisa fiecarui peste de pe LiveAquaria in subforumul adecvat, in limita timpului disponibil.

edyr wrote:O pereche de Wide­barred shrimpgoby (Amblyeleotris latifasciata) as vrea si eu...

Vezi in topicurile mele, am avut o pereche in peninsula (care s-a curatat cu fin rot) si una pentru sase luni in lagoon (masculul a sarit din acvariul, femela se bucura inca). Ideal e sa ii cumperi cat mai micuti ca sa nu ai probleme de agresivitate si sa aiba timp sa se formeze cuplul. In UK, TMC ii vinde ca Paradise Goby (vezi aici), nu sunt scumpi si nu arata prea spectaculos pentru ca sunt juvenili. Abia cand devin adulti si agresivi, apar si culorile. In plus, culorile acelea spectaculoase nu sunt tot timpul, doar cand vor sa impresioneze. Perechea se formeaza cu Alpheus bellulus, tiger pistol shrimp.
Uite postul salvat in PDF, daca ajuta cu ceva.

Shubi wrote:si sunt curios de ce, poate ne explica cineva....

Am facut niste teste si LiveAquaria este accesibil din SUA, Canada, UK, Australia, Singapore, dar nu din Germania, unde raportul zice:

Website test results

URL tested:	http://www.liveaquaria.com/
Test performed from:	Munich, Germany
Test performed at:	2015-02-18 11:17:57 (GMT +00:00)
Resolved As:	8.247.22.134
Status:	401 - Unauthorized
Response Time:	0.648 sec
DNS:	0.612 sec
Connect:	0.017 sec
Redirect:	0.000 sec
First byte:	0.019 sec
Last byte:	0.000 sec
Size:	351 bytes
Am inceput sa citesc pe forumuri si ca observatii:

- purple firefish nu traiesc pasnic in grupuri, ci doar ca pereche stabilita. Daca sunt mai multi se lupta pana cand ramane doar unul. Asta inseamna ca s-ar putea sa trebuiasca sa consider Helfrichi's Firefish ca alternativa, deoarece acestia, desi traiesc tot in perechi, se tolereaza in grupuri mai mari de doi fara a se lupta intre ei.

- green/blue chromis, desi sunt multe relatari ca traiesc in grup, majoritatea povestilor sunt despre cum au disparut unul cate unul pana cand a ramas doar un peste.

- pentru a tine cu succes doua perechi de watchman's goby, va trebui sa gasesc o cale de a delimita teritoriile in nisip, impiedicand crevetii sa treaca cu tunelul in teritoriul celuilalt cuplu de goby/crevete. Voi delimita la mijloc nisipul cu blocuri ceramice paralelipipedice ingropate in nisip si voi crea in fiecare jumatate o zona de coral rubble pentru a stimula crevetii sa-si stabileasca sediul acolo. Aceasta va impiedica luptele intre creveti, dar cum watchman gobies stau destul de aproape de vizuina, probabil agresivitatea intre pesti va fi de asemenea limitata.

- probabil ma voi limita la unul din cei doi surgeonfish, foarte probabil Kole Tang, intrucat ramane mai mic si va fi mai fericit in acest acvariu.

Un update la lista, cu poza, link si principalele caracteristici ca sa fie mai usoara luarea deciziilor pentru lista finala:

Faza 1 la 6 saptamani:

- 5-7x Purple Firefish (Nemateleotris decora) peaceful, min 10G/40L, max 3 inch/7.6 cm;

image

- *un harem de 5-10x Blue Star Leopard Wrasse (Macropharyngodon bipartitus) peaceful, min 50G/190L, max 5 inch/12.7 cm;

image

- *15-20x Red Spot Glass Cardinalfish (Apogon parvulus) peaceful, min 30G/120L, max 1.5 inch/3.8 cm

image

- pereche Orange Stripe Prawn Goby (Amblyeleotris randalli) peaceful, min 10G/40L, max 4.5 inch/11.4 cm

image

Faza 2 la 12 saptamani:

- *pereche Wide-barred shrimpgoby (Amblyeleotris latifasciata) semi-aggressive, min 30G/120L, max 5 inch/12.7 cm

image

- *pereche Black & White Ocellaris Clownfish, Captive-Bred (Amphiprion ocellaris var.) semi-aggressive, min 20G/76L, max 3 inch/7.6 cm;

image

- *2-5x Royal Gramma Basslet (Gramma loreto) peaceful, min 30G/120L, max 3 inch/7.6 cm

image

- Gold Assessor Basslet (Assessor flavissimus) peaceful, min 30G/120L, max 3 inch/7.6 cm

image

- *Copperband Butterflyfish (Chelmon rostratus) peaceful, min 125G/475L, max 8 inch/20.3 cm

image

Faza 3 la 18 saptamani:

- Moorish Idol (Zanclus cornutus) peaceful, min 125G/475L, max 7 inch/17.8 cm;

image

- *Kole Yellow Eye Tang (Ctenochaetus strigosus) semi-aggressive, min 70G/265L, max 7 inch/17.8 cm;

image

- Yellow Tang (Zebrasoma flavescens) semi-aggressive, min 100G/380L, max 8 inch/20.3 cm;

image

- *Cleaner Common Wrasse (Labroides dimidiatus) peaceful, min 70G/265L, max 5.5 inch/14 cm;

image

Faza 4 la 24 de saptamani:

- harem 7-10x Blue/Green Reef Chromis (Chromis viridis) peaceful, min 30G/115L, max 3.5 inch/8.9 cm;

image

- *harem 5-7x Bartlett's Anthias (Pseudanthias bartlettorum) semi-aggressive min 70G/265L, max 3.5 inch/8.9 cm;

image

Faza 5 dupa 30 de saptamani:

- *Flame Angelfish (Centropyge loricula) semi-aggressive, min 70G/265L, max 4 inch/10 cm;

image

- Regal Angelfish (Pygoplites diacanthus) semi-aggressive, min 125G/475, max 10 inch/25.4 cm;

image

- One Spot Foxface (Siganus unimaculatus) semi-aggressive, min 70G/265L, max 7 inch/17.8 cm;

image

- Harlequin Tusk (Choerodon fasciatus) semi-aggressive, min 125G/475L, max 10 inch/25.4 cm;

image

Astept comentarii si sugestii. Sunt constient ca nu pot pune in Reefer 450 toti pestii de mai sus, tintesc spre 60 de inch/150 cm de peste adult si o raspandire uniforma pe inaltime a pestilor. Am pus un * la pestii la care nu sunt dispus sa renunt. Sunt dispus sa renunt la anumiti pesti care au comportament indezirabil inainte sa trec la urmatoarea faza.
koala wrote:
um02122 wrote:Pai la ciortani astept sugestiile tale. As vrea un surgeonfish (probabil ca Regal Tangul e prea mare pentru acvariul acesta, naso si achilles la fel, deci o sa fie un Kole, yellow, Powder Brown sau Powder Blue), un foxface, un moorish idol, cativa angel fish (copperband, coral beauty), un Harlequin Tusk Fish (daca renunt la creveti) etc.

- Cu Harlequinu' ala o sa fii nevoit sa renunti si la pestii mici... ii termina, relativ repede.
- Kole Tang mi se pare un peste misto, pe ala l-as lua.
- Moorishu' e cu ghinion aici, in Romania... poate acolo, la voi, e altceva. Idem Cooperbandu' (chelmonul), care e de fapt un butterflyfish.
- In loc de Centropyge bispinosus (Coral beauty), eu m-as uita la o C. loricula... sau la un C. flavissimus (ala galben, cu ochii "vopsiti").

Am inteles ca tusk-ul e foarte timid cand e tanar. Devine mai agresiv cu varsta, dar n-am auzit ca ar manca altceva decat crustacee mici si melci. Desigur, experienta mea personala e limitata (am vazut un juvenil la magazin in Windsor).

Legat de pesti pretentiosi la mancare, din fericire aici am acces la o varietate imensa de mancaruri, in plus lucrez langa casa, ceea ce inseamna ca in perioada de acomodare pot hrani de trei ori pe zi cu frozen. Oricum, pestii vin de la TMC gata conditionati, nu-i primesti direct din ocean.

Cand am zis Coral beauty ma gandeam la Flame Angel, care e unul din pestii mei favoriti din punct de vedere vizual, altfel n-as risca un angel in acvariu cu corali. La fel si cu Copperbandul, intradevar butterfly fish, care e imaginea mea de peste marin si care sper ca imi va tine acvariul Aiptasia free. Macar la Copperband pot fi mai relaxat, cam toate magazinele din zona au exemplare mancacioase care arata bine. Singura problema cu pestii astia e ca pot ciuguli la scoici, iar eu chiar vreau scoici. Daca mananca corali, problema lor, nu ma deranjeaza.

Hai ca incep eu un wish list temporar (il voi updata pa viitor).

Pesti (in ordinea introducerii in acvariu):
- 5-7x Purple Firefish (Nemateleotris decora) peaceful, min 10G/40L, max 3 inch/7.6 cm;
- un harem de 5-10x Blue Star Leopard Wrasse (Macropharyngodon bipartitus) peaceful, min 50G/190L, max 5 inch/12.7 cm;
-15-20x [url=]Red Spot Glass Cardinalfish (Apogon parvulus)[/url]
- Moorish Idol (Zanclus cornutus) peaceful, min 125G/475L, max 7 inch/17.8 cm;
- Cleaner Common Wrasse (Labroides dimidiatus) peaceful, min 70G/265L, max 5.5 inch/14 cm;
- Copperband Butterflyfish (Chelmon rostratus) peaceful, min 125G/475L, max 8 inch/20.3 cm
- Yellow Tang (Zebrasoma flavescens) semi-aggressive, min 100G/380L, max 8 inch/20.3 cm;
- harem 7-10x Blue/Green Reef Chromis (Chromis viridis) peaceful, min 30G/115L, max 3.5 inch/8.9 cm;
- harem 5-7x Bartlett's Anthias (Pseudanthias bartlettorum) semi-aggressive min 70G/265L, max 3.5 inch/8.9 cm;
- Flame Angelfish (Centropyge loricula) semi-aggressive, min 70G/265L, max 4 inch/10 cm;

- Regal Angelfish (Pygoplites diacanthus) semi-aggressive, min 125G/475, max 10 inch/25.4 cm;
- Harlequin Tusk (Choerodon fasciatus) semi-aggressive, min 125G/475L, max 10 inch/25.4 cm;
Blue14 wrote:Frumosi!, mancarea congelata pe care o cumperi se gaseste si la noi, eu iau mix marine quinet, si odata pe saptamana pun cate 15 % din fiecare tip, jbl plankton pur, korall fluid, grotech de granulatie mica si jbl maris intr-o canita mica cu apa din acvariu si torn mixtura aia, cu pompele oprite 2 ore, seara, e spectacol cu clowni si cu sun coralul, cand aveam crevetele de mare era si mai frumos dar imi stresa sun coralul.
Bineanteles ca urmatoarele 2 zile aditionez nopox ca sa fiu sigur ca am no3 2 sau nedetectabil, test de apa fac odata pe saptamana.
In concluzie vreau sa spun ca este o hrana buna.

Eu sunt multumit cu aceasta, mai nou am ramas placut impresionat cu red plancton (calanus) care are dimensiuni potrivite pentru toate gurile (inclusiv pesti mici si corali LPS).

koala wrote:Un ciortan, nu ti-ai lua si tu! ... dai banii pe acvariu mare, si tot cu ochii dupa "fatze" esti.

Pai la ciortani astept sugestiile tale. As vrea un surgeonfish (probabil ca Regal Tangul e prea mare pentru acvariul acesta, naso si achilles la fel, deci o sa fie un Kole, yellow, Powder Brown sau Powder Blue), un foxface, un moorish idol, cativa angel fish (copperband, coral beauty), un Harlequin Tusk Fish (daca renunt la creveti) etc.

Si acvariul SPS. De aici nu vreau nimic. Doar scoicile derasa. Am uitat sa fac poze la acvariul cu softies.
Lumina peste acvariile de corali este Ecotech Radion, in numar generos.

Corali LPS. As lua toata gradina de Euphyllia daca as avea banii si unde sa le tin ...

Scoici derasa aurii (favoritele mele) si scoici maxima albastre.

Un alt must va fi unul sau mai multe grupuri de Chromis si Anthias.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: